17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Белите робина ЕС!!!!

Добре, че си плащам сам...

Минималната заплата в една Европейска страна трябва да отговаря на минималния житейски минимум. Така е описано в европейските конституции. В Колонията България конституцията е нарушена. Минималната раб. заплата трябва да е на часова база и да не е по малко от 8 евро на час или 2500 лв. месечно. Всичко друго е Африкански, колониален модел икономика

Новоизлюпените “Работодатели” в България не обичат да дават достойни заплати. Работя в голям завод, който приватизира един неграмотник в особеностите на зянятието. Производството върви добре, продажбите също, независимо, че вечно ни внушават, колко са зле нещата. От начина на живот на “ боса и обкръжение” прозира точно обратното. Имах съвместна работа с колеги от бранша, от чужбина. Като сравнявах каква ми е заплатата в сравнение с тяхната за същата работа си казвах, язък ми за образованието и за старанието! Но това е действителността тук. Затова младите и образовани хора се изнасят да се реализират навън, където квалификацията и добрата работа се ценят и заплащат достойно!

Както и да ги смятам с добра работа, под реномирата марка, с добра заплата, според стандарта в страната, с Коледна заплата бонус, пълен портфейл с карти и т.н. и т.н. съм на една крачка от клошарството.

Такъв мързел скатавка съм, че ако светът беше справедлив аз трябваше да плащам на шефа, че ме държи на работа.

Не знам, вие кажете. Сутрин започвам в 8:30 с клиенти. Което означава един час по-рано на работа. До вечерта, до 19:30 с клиенти. Което означава поне половин час оставане на работа. Почвен ден един - неделя. Има работа на компютър с цял кош таблици + тежка работа в склад. Тоест, физическа и умствена дейност, не е само едното. Не мога да се отърся от усещането, че всъщност върша работата на двама, но това си е мой проблем. Отделно - материално отговорен съм, касата е моя и там всичко трябва е точно до стотинка в края на работния ден. А най-често сумите за деня са пет цифрени. Накратко - организация, каса и хамалогия. И всичко това за 500 евро чисто, след удръжките. Много, а? Както обича да казва шефът ми "Доста и толкова не получават в тая държава", да се свети името му и прашинка да не пада върху светлият му лик! Та, както започнах...не знам, вие кажете.

А на каква сума си осигуряван.

1. В момента в България безработица практически няма - 4.9% е, а всичко под 5% се счита за нулева безработица. Т.е. има работа за всеки, който иска. Около 5% от обществото (не само в България, а навсякъде) принципно няма желание да работи. 2. В България има ОГРОМЕН недостиг на квалифицирани кадри. Във почти всички сфери. С оглед на 1 и 2, вероятно квалификацията Ви не е достатъчно добра за по-добре платена работа. Това не е критика или обида, а добронамерен съвет. На пазар, в който търсенето на квалифицирани работници надвишава предлагането многократно, всички карти са във ваши ръце. Действайте! Малко учене (примерно курс събота и неделя, или след работно време, или онлайн и т.н.) и нова работа. Това е. Докато има хора, които да му седят на "шефа Ви" за 1000 лв. на месец той няма да повиши заплатите. Това е неговата работа - да намери кой да свърши нещо за най-малко пари.

Абсолютно си прав.Като се поквалифицира човек започва да гледа и навън

1. Този работещият не се оплаква от безработица. Прочети пак от какво се оплаква и ще се светнеш защо "принципно няма желание за работа" в България. Работи се за да си осигуриш оцеляването (освен в някои случаи, но те са малцинство сред заетите), и ако бачкаш като товарно животно, а осигуряването ти е едвам осигурено, почваш да се замисляш дали сделката си струва, очевидно. 2. Прочети втората част на т. 1 във връзка с липсата на квалифицирани кадри. Като имаше хора можещи и желаещи да работят, шефчетата се правеха на тарикати и викаха "като не ти харесва заплатата, върви другаде", вместо да казват "като не ти харесва, дай да видим как да го направим така, че всички да са доволни". От този манталитет страда цялата държава, впрочем, не само пазарът на труда, ама байганьовщината явно ще си остане какъвто и политически режим да се смени. Е, като се отвориха границите, стана точно това, което искаха хитрите шефчета, и това повлече порочния кръг тези хора, способни не само да вършат квалифицирана работа, но и да възпитат деца интелигентни и с голяма вероятност също да станат квалифицирани специалисти с добра трудова етика, вече ги няма в България. Резултат ти е "лошият матрял", от който няма как да произлязат добри специалисти. 3. С оглед на 1. и 2., ако в тая държава имаш нужда от квалификация на специализиран инженер, лекар или програмист, за да можеш да живееш като нормална средна класа, "добронамереният ти съвет" е крайно посредствен. Нито пък квалификация се постига току-така, еле като си се гърбил цял ден да бачкаш, "курс след работа" или "събота и неделя", при положение, че този е написал, че бачка и събота, нито пък има много голяма стойност квалификацията на хартия, неподкрепена с опит.

До "ало, статистикът!" С подобно мислене нищо чудно, че има балами, които да работят по 72 часа седмично (6х12) за 1000 лв... Това прави реалната заплата на човека далеч под минималната за страната... Не е виновен тоя дето яде баницата, а тоя който му я дава. Затова го посъветвах да си потърси друга работа. На сегашната достойно заплащане няма да получи. Още по-малко ако не си го поиска сам... А който смята, че на работодателите им е много лесно - "гърбят" хората да "им работят за без пари" - да става работодател. Щом е пълно с кадри готови да работят за реални 600 лв. на месец, че то си е жива далавера! Дерзайте! Наемайте и трупайте парà... Колкото по-бързо се осъзнаят служителите, че трудовите договори (и възнаграждения) са въпрос на договорка като всяка друга търговска сделка толкова по-добре за тях. Никой не ти е виновен, че си продаваш времето (и труда) на безценица... Сам ако не си вдигнеш цената няма да намериш идиот, който да ти дава повече пари отколкото заслужаваш...

С какво, точно това, ще помогне. Като се отговори....

с нищо, разбира се. Просто си правят активити!