Коментари - Смятате ли, че има незаменими хора на определени позиции в компаниите? | Бизнес.dir.bg

Коментари - Смятате ли, че има незаменими хора на определени позиции в компаниите? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Еми калиниките кво са?

Няма незаменими хора! Има такива, които си въобразяват, че са такива докато не ги изхвърлят от работа :)

Обикновено това са хората с дългогодишен опит и реални практически познания. Задържат се на работа, докато не им назначат някое младо и тотално неопитно шефче да ги командва. Тогава си намират работа другаде, където ценят опита и познанията им.

Няма незаменими хора, но има хора, които като напуснат ги заменят 3-ма човека.

Всеки може да бъде заменен, ако имаш време да обучиш нов служител или да намериш друг, обучен. Това време струва пари. Тоест всеки може да бъде заменен, въпросът е, колко ще струва на компанията.

Това ми обясняваше същото, когато поисках увеличение на заплатата спрямо повишените ми задължения. Напуснах. Две години по-късно повече от половината им клиенти бяха мои. Естествено че има незаменими хора. Само дето те спират да са работници и стават работодатели.

Незаменими хора не съществуват. Има такива, които си вършат работата качествено, с мисъл и със сърце, и други, които са там само за да получават заплата, да мрънкат и да клинчат. Обикновено първите мълчаливо изнасят работата на плещите си, докато вторите нищо не вършат, но не спират да се бият в гърдите, че са най-добри в професията. Огледайте се в колегите си и ще видите и двата типа.

Незаменими хора няма, но тежко и горко на компанията която е допуснала да се появи незаменим служител!

Има хора, чието напускане би довело до някакви сътресения в компанията. Но ако тя е стабилна, това би било временно. А и понякога така наречените "незаменими" когато са били твърде дълго на едно място ги обхваща малко инертност от рутината, която са добили. И се оказва, че напускането им е за добро. Имал съм подобен случай със служител. Не мога да кажа нищо лошо за него, минали са повече от десет години и досега сме приятели, истински професионалист. Но в един момент при нас "забуксува".

Няма незаменими хора, както и няма незаменими компании.

Няма незаменими хора. Друг е въпроса след замяната какво ще получиш. Професионализма и желанието за самоусъвършенстване са водещи. Без тях получаваш "калинки".

Ами... сложно е. Как да коментирам? То няма еднозначен отговор. Значи, краткият отговор е че незаменими хора няма. Обаче не е съвсем така. Не че има незаменими хора. Но не е случаен фактът, че според трудовия кодекс когато напускаш работа дължиш един месец предизвестие. Ако си специалист на договор а не изкопчия на надница, не може ей така да кажеш: "Шефе писна ми, на ти инвентара и чао, от утре ме няма!" Точно защото в този момент си незаменим. Да, може да ти намерят заместник. Но не става от днес за утре. Впрочем, така е и с търсенето на работа - не можеш да почукаш на която и да е врата да питаш "Имате ли работа за мене?" и те да ти кажат: "Оооо, дааа, точно тебе чакаме! Заповядай и почвай!" Нещата просто не стават така. А дали ще ти намерят заместник... много зависи от пазара на труда. Ей го на сега виждаме, че новото електронно правителство изпитва огромни затруднения, защото не може да намери програмисти. Еми, значи са незаменими!

Гробищата са пълни с незаминими хора!

Незаменими хора няма! Изключае редки научни и силно специфични хора свързани с разработка на неща напред с 20-30 години. Винаги можеш да намериш човек, който да замениш дори и най основният кадър…. Проблемът е на каква цена - 3 месеца търсене, 1 година адаптация, и изключително висока заплата (над пазарната). Е, когато мениджмънта на една организация се окаже в такава ситуация, се обръща първо към доставчици, в резултат цената на тази услуга нараства в пъти. Времето за доставка също се оказва изключително повишено. Често дори се случва, същият човек, който е напуснал да бъде предоставен от доставчик на същата организация с/у тройна сума.

Браво на коментиращите днес. Мъдри коментари без тъпи обиди на база опит.

Аз бих казал, че няма незаменими работодатели. По-добре да ги сменяте по-често, преди да ви се качат на главата.

Аз не съм незаменим! След напускането ми, моята работа я вършат 3ма души...

Ако имаше такива Боко щеше да е на власт още

доколкото в реалния живот динамиката е изключителна и хората са с мултифункционалности. И все пак има наистина топ специалисти ,които е много трудно даже невъзможно да замениш.

има и тогава компанията фалира без тях - когато в субординацията и дейността нещо не е наред, иначе всеки трябва да знае какво трябва да върши и така няма да се почувства липсата на някого, освен в човешки план.

Нека да обобщим: 1. Няма незаменими хора, защото работата, която се върши, често е далеч под капацитета на най-добрите и най-кадърните - винаги могат да бъдат заменени от друг, по-некадърен; в най-лошия случай от 3-ма, както се е случвало при мое напускане, при напускане на мои колеги, че гледам в коментарите и други подобни случаи. 2. Няма незаменими компании, но те затова се борят за налагане на фашизъм (сливане на държавата и едрите капиталисти), за да ограничат възможността на обикновените и кадърни граждани да развиват частна инициатива. Всъщност, една добре избягвана тема е, че капитализмът е продължение на олигархичните модели на управление, като основен фокус за аристокрацията е да има контрол върху частната инициатива на простолюдието. А, за да работят тези модели, се изисква да няма зависимост от критични ресурси, каквито от време на време се оказват определени служители.

Така е, но всички ние, живите си носим последствията за това!

Така е. Затова сега не можем да заменим Стоянка Мутафова с друга артистка, лека и пръст! Дъщеря и дори не е нейно бледо копие, а за новите артисти не може и дума да става! Отиде си цяла плеяда незаменими български артисти, като Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Тодор Колев... много са! Наистина незаменими! И неповторими!

Първо искам да уточня, че самият въпрос е подвеждащ и некоректен. Явно в контекста се намеква, че всеки работник може да бъде уволнен по всяко време, или ако иска да напусне по собствено желание няма никой да го спира, защото след него има опашка сигурно поне от още десет-двайсет души като него. Това е тънкият намек, или може би не чак толкова тънък нали? Това първо. И второ искам да кажа също, че написаното от теб прилича на извадка от учебник по Научен Комунизъм от времето на НРБ и Тодор Живков. Капиталисти? Олигарси? Аристократи? Не бъркаш ли малко понятията? Аристократите са избран елит от хора. По време на Френската Революция новопоявяващата се класа е буржоазията. Думата идва от френски и смисълът е на "градски хора", тоест обратното на "крепостни селяни", каквито е имало преди това, по времето на феодализма. Олигархия - това е власт, съсредоточена в малък брой хора, от което се подразбира че малко хора имат огромни богатства. А капитализмът е най-добрият икономически строй известен досега. Комунизмът е измислица на диктаторските режими.

Тези артисти от соца са незаменими за теб,но младото поколение ги намира за МЕГА СКУЧНИ.Всяко нещо с времето си.

Всички успешни хора,които основават една компания и тя се задържа на пазара години наред ,са незаменими! Без тях тези компании нямаше да ги има.Учени допринесли за човешкото развитие ,незаменими!Така че ,светът е такъв,защото е имало и ще има незаменими хора!