17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От всички коментари тук, единствения смислен коментар е на НН, но не съм сигурен дали местят честотата или фазовата разлика. Както знаем от уроците по физика, ако смесим 2 близки честоти се получава биене, тоест напрежението би се променяло нагоре надолу. По-вероятно е да променят фазовата разлика на същата честота, което означава включване на индуктори и кондензатори. Най-вероятно заради доста включени доставчици, ако единия промени фазовото отместване, след него следващия, който също иска да продава ток. Така се получават каскадни ефекти, описани като разлюляване. В старите електромери при Тошо можеше да се включват такива елемевти и човек да ги завърти в обратна посока.

значи фотоволтаиците произвеждат ток при облаци,дъжд и сняг! някои приближени с гробарите со открили златната мина? взимаш ток от мрежата и го продаваш за произведен, даже през ноща но 10 рна цена!!!

Всъщност това е стар проблем, който е малко познат освен на някои специалисти. Проблема е в спор между Сърбия и Косово и начина по който е организирана връзката им между двете мрежи и глобалната мрежа в Европа. Доста е дълго за обяснение, но понякога се получава разсинхониране по честота между мрежите на Европа (които работят синхронно) и мрежите в Сърбия и Косово които също са свързани синхронно със европейската мрежа. Тогава се получава претоварване и се налага да се изключат части от главната мрежа за да се синхоринизат наново.

Нещо еврогейско е думнало. Да се фрагментира с три страни не е шега работа. То не може да се работи и мисли много добре с намордник. Туй си е метод за задушаване и унижаване от ХIV век и е опасен с технологии от 21 век. Дай да видим да не са пробвали да ги ваксинират и да е имало страничен ефекти. Интересно как се казва и къде е новия Чернобил. Короно тоталитаризма на едни шунди като едноименното зеле нищо не казва.

"По-голяма глупост не бях чел, според сайта на КЕВР честотата на напрежението може да варира от 49,5-50,5 Hz,a незнам каква е тази паника при 50,3Hz ,явно има друга причина и тя се прикрива,в риби ,я боклуци,я авария." Така..коулега, паника има защото според правилата за управление на ел. Мрежа в сайта на ДКЕР - всички ВЕИ ттябва да изключат при 50.3 hz с време закъснение 0.2 s. Това е въведено в логиките и защитите на всички ВЕИ. И не ги спря ЕСО а те си спряха сами. И хвърлиха бая товар. Статията е комична .

Къде е тая новина в чужбина? Нещо не я намирам?

аз да ви кажа.

С барчеда беряхме жица от тая дето е на най-високото и жужи кат си под нея.

Някой е излязъл на свободния пазар с менте енергия.

Я да затворим веднага АЕЦ-а, та да завършим почнатото. И да си купим свещи и газови лампи. Нали сме европейци вече и трябва да отговорин на "условията". Наздраве.

Когато бяхме социалисти, имахме АЕЦ с всички работещи блокове и тецове... и режим на тока. Сега сме европейци с АЕЦ, чийто два блока са закрити и нямаме режим на тока... та какво каза?

Да, така е. Тогава обаче, имахме големи заводи. В почти всички градове, много влакове и тн. Сега има 2-3 големи завода. Сега най-големия консуматор в национален мащаб може да са мобилните ни телефони.

Точно "честотата" няма как да се промени при различни товари! Напрежението да, ама тя Чалева си е напрегната от хроничен запек...

Разбира се, че се променя. Свързано е с реакцията на генераторите, докато ти говориш за пад на напрежение в крайните участъци на битовата преносна мрежа. В останалите напрежението може да се регулира, както и честотата - но в известни малки граници.

Точно за фотоволтаиците ли говориш? С каква честота се върти един фотоволтаик???

Върти се с 50 Hz. Не се върти, но инверторът му работи на тази честота. За да потече ток към разпределителната мрежа има два начина - или да се повиши напрежението, или да се промени отместването. При големите системи се използва второто. Ако част от системата иска да даде ток, леко изпреварва мрежата, а мрежата ако не може да поеме този ток, също реагира с това отместване. Така честотата мръдва с малко и за момент, лош пример, но нека е 0,0001 Hz. Но това се случва хиляди пъти в една секунда. При криза такова надпреварване и надлъгване може да се повтори в продължение на секунди. По принцип има алгоритъм да не става - но той си има граници за реакция. В статията е споменато разлюляване. Това е свързано със същия алгоритъм. А сещал ли си се какво ще стане ако някой в Дания пусне много ток към Италия и в този момент там си нямат и идея какво идва след десетина милисекунди и решат да спрат да ползват? Споменатите отмествания по-горе са от порядъка на наносекунди, което е 1/1000 от милисекундата.

Инверторът на фотоволтаика се синхронизира с мрежовата честота. Той е твърде малък, за да зависи нещо от него.

Ква е тая синхронност на тока в Европа и що не плащаме в процентно съитношение спрямо заплатите като в Германия ?

Все е 50 херца. Германците няма те чакат тебе на 20 херца еваш-еваш.

Някой ,или нещо, е искал да отвори времеви портал и, му е трябвало повече ел.енергия !

Или си тръгват или идват

При честота над номинална означава, че е отпаднал значим товар т.е. производството е било над потреблението. За да се разпадне и да се отделят Балканите дисбаланса едва ли е е бил малък...

Да не е думнал ЦЕРНа? Някой хигс бозон може да не взел завоя и да е минал през черната дупка.

"При такива аварии потреблението е по-голямо от производството и това води до вдигане на честотата" Що ли си мисля, че при претоварване честотата би следвало да пада, а не да се качва?

Вдига се. Включват балансиращите ВЕЦ, те пускат повече вода, турбините се въртят по-бързо и честотата се повишава леко. Това влияе на всички. ВЕЦ стартира много бързо. Ако се включи "студения резерв", вероятно не е включен, Доган е прибрал едни пари, без да има "студен резерв", тогава честотата пада. При ТЕЦ, с повишаване на натоварването турбините забавят. Обаче ТЕЦ стартира бавно, а вероятно и въобще не са го палили...

Студеният докато стопли ще се смени датата.

"ерепетата" неграмотници!

Отново неграмотно написана статия от Чалева! Оставяме настрана граматическите и правописни грешки, ама има такива недомислици...

Путин е пробвал ново високочестотно оръжие...

Тя честотата на тока така се изменя как си иска. Айде без тъпотии. Нещо друго се е случило. ама не казвате боклуци скапани.

По-голяма глупост не бях чел, според сайта на КЕВР честотата на напрежението може да варира от 49,5-50,5 Hz,a незнам каква е тази паника при 50,3Hz ,явно има друга причина и тя се прикрива,в риби ,я боклуци,я авария.

Тя Чалева толкова си може.

толкова тъпа новина, че просто няма повече накъде. По стандарт честотата на тока е 50 Хц +/- 1% или 50Хц +/- 0.5 Хц. С други думи всички съоръжения трябва да могат да работят при колебания на честотата от 49.5 Хц до 50.5 Хц. Така, че цитираната цифра от 50.3 Хц си е напълно в нормата или е невярно посочена (за да е налице проблем).

Всичко е в нормата освен системата за контрол над пренасяната енергия. Замисли се как се регулира колко ток да отива от една зона към друга, от Балканите към Италия, примерно. Не е за мислене, а за прочитане и учене.

на тея им пуснали 5 джи ток

От "Соловей соди"....

Ще стане ясно!