Коментари - Служебно преизчисляване на пенсиите: как ще се прави и защо на 1 април | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако работещ пенсионер подаде заявление за преизчисление на пенсията, като се има предвид и осигурителния доход в предходните 12 месеца, след това неговата пенсия ше бъде ли индексирана служебно със швейцарското правило на 1 юли?

Да това няма никакво знаение ,САМО С ЪС ЗАЯВЛЕНИЕ ОБР. УП28,ПОДАДЕНО ОКОЛО 25 ЯНУАРИ ,ЗА ДА СЕ ПРЕИЗЧИСЛИ ПЕНСИЯТА ОТ 01.02. !!!

З

Чудя им се на французите, толкова ли са глупави! Не спират да протестират против увеличението на пенсионната възраст! Защо не се вслушват в разумните доводи на управляващите? Те и гърците глупаво и упорито протестираха като им посегнаха и ... взеха, че си фалираха държавата. Да вземат да се поучат от нас - да се дърлят или умничат по форуми като този!

Защо,Разведените,които САМИ са отгледали. и възпитали децата си,не получават помощи като вдовец/вдовица-те по-низши същества ли са?

Ако увеличението е от април за януари,февруари и март,което се е изплащало до този момент би трябвало да се изплати със задна дата или да влезе в това увеличение. В противен случай тези пари отиван някъде и пенсионерите губят увеличението си за трите месеца от началото на тази година.

Правите ли разлика между двама живи родители и ли един вдовец

Точно там е ИЗМАМАТА ...-АКО СЕ ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ -ОБР. УП28 ,ОТ 20-25 ЯНУАРИ ,ПЕНСИЯТА ЩЕ СЕ ПРЕИЗЧИСЛИ ОТ 01.02.,СЪЩАТА ГОДИНА ,НО АКО НЕ СЕ ПОДАВА -СЛУЖЕБНОТО ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НИ ОЩЕТЯВА С3 МЕСЕЦА ,НЕ СЕ ВЗЕМЕ СЪС СТАРА ДАТА ,КАКТО БЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ...!?Нарочно така е замислено ,за да ощетяват всички работещи ,Не подали заявлението ..."СЛУЖЕБНО "...!?

Цял живот удръжки и накрая дръжки.

Трябва да се преизчислят с коеф за тежест на трудовия стаж 1,35 както при новите пенсии. Разликата между старите и новите пенсии за една и съща длъжност в момента е 25%.в полза на новите.

Ама това е първоаприлска шега.

Аз нищо не разбирам от работата на НОИ (не съм специалист по труд и работна заплата), но доколкото разбрах, четирите месеца (поне при първоначалното изчисляване на пенсията) са необходими, за да излезе средната заплата за страната по месеци за последните 12 месеца към датата на подаване на заявлението за пенсия. Т.е. някакви данни от Националния статистически институт. А този параметър е много важен във формулата за изчисляване на пенсиите. Иначе е много ясно, че самото изчисляване на компютър отнема части от секундата.

всъщност при заложени стойности през годините (примерно 40 г.), изчислението е части от секундата на среден ПК.

Стига манипулации,това си е стандартна процедура за заплащане към пенсията на допълнителната добавка за стаж или ако е по изгодно (както беше при мен,за стаж и доход.) Това не е преизчисление в буквалния смисъл а задължителна дейност която НОИ трябва да направи въз основа на положен труд.Кажете какво правим с откраднатите пенсии които приравнихте на пенсионери без стаж с такива с нормален стаж.Или искате ЕС да ви попита?

ГЕРБ обикалят като гладни кучета пред месарница. 2 години не са краднали.

Аз мисля, че това е капан. Като си подадеш заявлението за преизчисляване през Април то ще стане готово Август. По този начин пропускаш увеличението през Юли по Швейцарското правило. Тоест ще ти преизчислят пенсията каквато е била преди вдигането през Юли.

А за такива на които изобщо КП не ги вдигна?Вдигна на родителите си.Защото пенсията е една формула и в зависимост коя част променяш даваш на едни или други.За реален стаж,по 40 и по вече години тази формула не претърпя промяна.

Изчислението се прави автоматично Ало

Не е така ,ВИНАГИ ,КОГАТО СЕ ПОДАВА ЗАЯВЛЕНИЕ ОБР.УП 28 ЗА ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИЯТА ,СЪЩАТА СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВА ОТ ПЪРВО ЧИСЛО НА СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ, СЛЕД МЕСЕЦА ,В КОЙТО Е ПОДАДЕНА МОЛБАТА ,ЗАЩОТО ДАННИТЕ В РОЛ /РЕГИСТЪРА НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА / на НОИ, ПОСТЪПВАТ ДО 25-ТО ЧИСЛО НА СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦА НА ВНЕСЕНИТЕ ОСИГУРОВКИ ...!Преизчисляване ...-САМО СЪС ЗАЯВЛЕНИЕ ОБР. УП28/СНЕМА СЕ ОТ САЙТА НА НОИ-ДОКУМЕНТИ ..!

Мн хуо. Но май трябва да се помисли за мин.пенсии който ще вземат малко или нищо а на база средна пенсия ще стане по-голяма..Мин.пенсия взимат мн хора..ми малко е благодаря

е хубаво нещо, но защо никой не мисли как и откъде ще дойдат парите? Ако е от заеми, ще ги плащат внуците ни един ден! А ако не ни дадат заем, откъде ще дойдат тези пари?Между другото, аз съм пенсионер за сведение!Защо не се помисли за съживяване на икономика и селското стопанство, а разсъждаваме само на хартия и все искаме повече? Да, вярно е, че са ни малки пенсиите, ама като няма баница - няма и как да я разделиш и раздадеш!

Този младеж се уплаши,че някой дава пенсии накалпак.Няма такова нещо.Работил си,внасял си като пенсионер изчислява се по процедурата.Ти си ги внесъл вноските за една година труд.Това е.

как защо на 1-ви Април, за да е пълен майтапа!

Първо априлска шега !!!!!

И пак не става ясно тези, които вече са подали заявление за преизчисляване на пенсията ще получат ли полагащото им се увеличение през април! За тях не се споменаВа.

не, техните ще се преизчислят според датата на подаване на заявлението... и 3-4 месеца след това за да е ясен осигурителния доход за съответния месец на подаване.

Няма какво да се самозалъгваме. Голяма пенсия - около 2000 лева и повече може да се получи, само ако човек последните десет-петнайсет години преди пенсионирането е получавал много голяма заплата и са го осигурявали (или се е осигурявал) винаги на база максималния осигурителен доход за съответната година. Примерно - за 2022 година това беше 3000 лева, а за 2023 г. е 3400 лева. Съвсем отделен въпрос е какво трябва да работиш, за да получаваш такава заплата и къде трябва да работиш, за да те осигуряват върху реалната ти заплата...

и добре осигурявани хора, но заради тавана на осигурителния доход през последните няколко години тавана на пенсиите се потиска надолу...

тия с пенсията над 2000 лв никога не са виждали РАБОТА ! виждали са само СЛУЖБА, което е доста по различно

Бунак!

тия с работата получават инсулти и инфаркти бе отрепко . нали ги виждам в нашия квартал тия работните пенсионери са по-здрави от мене ! и кат му се схване коляното ходи 1 седмица по доктори и квичи на умряло как няма да доживее до 110

Има една "дребна" тънкост. Ако пенсионерът продължава да работи сред като се е пенсионирал и не подаде заявление в НОИ, пенсията ще му я преизчисляват служебно, но само на база на допълнителния осигурителен стаж, без да се отчита сумата, върху която се осигурява след пенсионирането. В резултат - пенсията му ще нарасне месечно с няколко лева - примерно десетина лева. Ако пенсионерът иска при преизчисляването да се отчита и осигурителният му доход, а не само стажът след пенсионирането, трябва лично да подаде съответното заявление. Тогава при преизчисляването на пенсията ще се отчита и осигурителният доход, но само от датата на подаване на заявлението, а не от датата, от която е почнал работа след пенсиониране.

Благодря за пояснението, в тази категория бъдещи пенсионери съм, само добавям че близо 1година чакам решение , изкараха че не достигат 6 месеца, отработих ги, пак подадох и до 16 март трябваше да излезе решение ... ни звук ни стон от НОИ .Продължавам да внасям безсмислени вноски ....

Решението (разпореждането) за отпускане на пенсия трябва да излезе в срок от 4 месеца след подаване на документите. Ако се бавят, най-добре е да се отиде директно в НОИ и да се пита. При мен беше така, отидох и ги изровиха документите. Всичко беше готово. Говоря конкретно за първоначалното отпускане на пенсията. Ако продължавате да работите, веднага след това подавате и заявлението за преизчисляване на пенсията на база на осигурителен доход.

се косите с това т.нар.преизчисление? Става дума за некви 10 лв! За все още работещите.

уж няма пари, а минималната пенсия вече догони , а от 1 юли и ще надмине минималната заплата, няма лошо да са по-високи пенсииите, но откъде тези пари и как така дори най-бедният пенсионер ще взима повече от работещ на минимална заплата, това само в България го има !

точно и на мен ми беше това идеята !

еми като остарееш което е неизбежно ще ти стане ясно каква ти е идеята .Аман от тъпаци

Не са се загрижили, колкото изглежда.

Публична тайна е че Пеевски и Борисов създадоха Ружа Игнатова и нейната пирамида да краде пари от хора по целия свят. И после я убиха на една яхта в Гърция и нахраниха акулите. Това е всичко което трябва да знаете за "елита" на България и от какво разбира той: рекет, изнудвания, убийства, контрабанди, измами и т.н.

Купавам само Крюгери и суис франкове. При тях грешка няма. Само нагоре.

Защо на първи април? Ами , за да ни дадат повод да се посмеем, че иначе е плачевно

Кой тогава ще пълни зайчарника със Злата и евра. Боко клошар ли искате да стане.

Бизнесмените на Тиквата плачат като гладните бебета на Караджов. Затвориха им кранчетата. 12 години разни велевци и домусчиевци цицаха пари от Държавата, тоест от нас данъкоплатците.

Няма пенсии по 4 000 лв. Тавънът е 3 200 лв и го взема не повече от 45 човека.

3400

около там е и явно познавам 2-мата от тия 45 човека

Има хора работили в чужбина, а и такива без таван на пенсията.

Не си ли си спестил парички, докато си бил млад и си работил на голяма заплата, чакай лъжците от НОИ да ти дадат пенсия. Ако въобще ти дадат някаква - то ще е, колкото да не умреш от глад.

само да ти кажа, че много от сегашните пенсионери пестиха парички докато бяха млади, но се намериха няколко начина да се изсмучат и обезценят всички спестявания на хората и сега отново се готви сценарий в тази посока, та накрая пак да допреш до НОИ . А за тези дето се хвалят как никога не са се осигурявали , за мен това е най-голямата простотия, че и да се хвалиш. Същите тези дето никога не са внесли данъци и осигуровки накрая реват , че държавата им е длъжна

В Германия има пенсии и по 200 евро.Не ти стигат,отиваш при социалните.Тук защо не е така!?Цял живот се е осигурявал на минималното, трупал имоти,а сега иска и висока пенсия. Имам познати на тоя принцип.

Няма как да получава повече от полагащото му се по закон, колкото и да реве. Но има и друг начин по който се краде от хората, 2016 са измислили закон, че ако се е пенсионирал в чужбина , не му се полага пенсия по старост на 70 години. А стажът му напр.14 години в БГ с пълни осигуровки е отишъл на кино - тоест не важи. Познавам такива случаи на българи в чужбина .

Никога не съм влизал в мина, но ми е миньорска пенсията !

Лъжеш себе си,а не хората.

Защото пенсиите в България са един голям майтап, затова на 1-ви април ще ги преизчисляват! Даже не прочетох новината, съмнява ме че ще ги преизчислят така, че да стигат за нормални и достойни старини...

...4 г. математика, 40 г. я преподаваш, пенсионираш се със 700 пенсия, продължаваш да работиш пълен норматив, за още 4 г. пенсията става 1000, 1400 заплата, е?

Ами лошо си преподавал. Твоите ученици управляват държавата отдавна.

...философ си, брате. Първо, не става дума за мен, второ, въпросът е за пенсията, а не кого на какво си научил.

А частните уроци!?

Никога не съм се осигурявал, обаче един приятел ме светна да дам 20 К където трябва и сега имам пенсия от 2 600 лв. За около година ще си върна парите, които съм дал и после шапка на тояга.

На коя програма гледаш този филм (фентъзи)

Има такива случаи но могат да ти я спрат всеки момент и да те накарат да върнеш парите, които вече си получил. Тази врътка всички я знаят. Както и врътките с инвалидните пенсии.

Купавам на всяка заплата златни кюлчета и швейцарски франкове. Това ми е осигуровката за пенсия. На НОИ не разчитам. Те са крадци.

Купуваш лайна от нужника на село. Инвестиционното злато е безналично а франка улетают у воздух заради фалита на банките.

Има и налично инвестиционно злато. Но трябва да му береш грижата.

Как така безналично, като го има ? Лично аз съм си купил 18 кюлчета по 50 грама до сега.

Венков, нали знаеш, че не си анонимен в този форум? В този ред на мисли, не е съвсем целесъобразно да се пускаш такива факти за себе си. С добро ти го казвам, не да те плаша. Залагам с 90% вероятност да си някое пишлеме, защото ако си сериозен мъж и изкарваш месечно толкова, че да можеш да отделяш за 50грама злато... едва ли щеше да висиш тук. Та, накратко, за пишлемето с хвалбите... Такова изхвърляне е като да се изсереш на метеното пред всички...

Има и налично инвестиционно злато. Продава се на кюлчета от 1, 2, 10, 20, 31.5, 50 и 100 грама. Ама ти явно не си влизал в Банка.

Не си купувам на всяка заплата по 50 грама, но като събера това което ми е остнало от няколко заплати, периодично си купувам по 50 грама. Веднъж дори си купих и 100 гр.

Най-ощетени са тези, които са работили по 40 години и са се осигурявали в НОИ.

Защо? Преди 40г. нямаше НОИ. НОИ Иван Костов го създаде много по късно.

Истината е, че Киро и Асен за половин година увеличиха 3 пъти пенсията. Преди това тлъстия похотливец от Банкя държа хората 12 години без лев увеличение.

С триста лева тогава можеше да купиш 5 пъти повече неща отколкото сега със 700лв. Сиренето беше 5-6лв., кашкавала 7-8. яйцата 15ст.

най вероятно си спомняш, НО ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ТОВА . Те цените щяха да изхвърчат нагоре и без вдигане на пенсийте - добре ,че ги вдигнаха!!

а цените колко пъти ги увеличиха

Вие трябва да се стараете и да работите много усърдно за да плащате данъци и осигуровки с които да се изплащат необосновано високите пенсии на биологичните отпадъци. Децата ви трябва да се образоват добре и да работят усърдно за да изплащат заемите които държавата взема за да плаща на дъртата сган. Това го набивам постоянно в празните кратуни на моите служители когато хотелите ми са отворени. Те трябва да работят така, че освен своите заплати трябва да изкарат и за пенсиите на гнусната сволоч.

смрадлив комплексар! Ти имаш служители ,колкото на Марс жители!

Е нали уж беше на 1 януари. Май пак се готвят да откраднат 4 месеца от стажа на пенсионерите. На мен поне досега ми преизчисляваха служебно пенсията на 1 януари всяка година.

Не знам как ще се прави, но знам защо ще е на 1 април. Ден на "ташака" както се изказа един колега

А на нас неработещите, с минимална пенсия, дали ще дадат по малко парици за Великден?

Ако овцете отново изберат международните мошеници Киро и асен, тогава за великден ще получите по един четвъртит.

Точно "при Киро и Асен" пенсионерите получиха с над 30% увеличение на пенсиите!

Бай Хуй също е мошеник.

Подигравките и бъзиците с десетилетния труд на хората се прави баш на 1-ви април!

Трябва да смени формулата на НОИ - сега годините трудов стаж се умножават по 1,35 , а осигурителен стаж се смята по 1,2 . Това ощетява пенсионерите които са били с най-голям принос в НОИ . Моя пример - сега имам пенсия в размер на 2600 лева , а трябва да взимам тавана от 3400 лева . Но тавана взимат само Партийци , Прокурори , Съдии и Висши Военни .

5500 не щеш ли да взимаш ? тая пенсия ти я плащат работещи на 1500 заплата (има и на по 1000), които ще пукнат 2,3 години след като дойде техния ред да излезнат в пенсия. някои с нисък стаж никога няма да излезнат .

Не искам нищо от вас . Аз съм бил от Работниците с най-голям принос към НОИ , тоест - осигуровки на МАКС и нищо под масата . Не съжалявам хората които са с минимална пенсия - те не са РАБОТИЛИ НИКОГА през Живота си . Аз лично работя от 17 годишен - всеки ДЕН ставах сутрин в 6 часа и бях на Работа , всеки Божи Ден - 40 години .Работил съм в Производство . Всички Колеги взимат Добри Пенсии , благодарение на Трудовите си Навици .

не си работил на частно затова така си ги говориш

Аз също не взимам реалната си пенсия, на която съм се осигурявал. Таванът трябва да отпадне.

Прагът ба бедност е 504 лв. Логично е минималната пенсия да е толкова. Ако не, то първи Април е добра дата за преизчисление

След като ще се прави служебно за всички, какво налага и защо се предвижда да се прави заявление от пенсионера?

Разликата е в датата, до която ще се направи преизчислението. При служебното преизчисляване ще се вземат предвид осигуровките до 12.2022 година, При подаване на заявление ще се вземат предвид и осигуровките до дата на преизчисляване. Например, пенсията на работещ пенсионер без заявление ще бъде индексирана спрямо осигуровките до 12.2022 включително, но ако си подаде заявление сега и то бъде обработено през април, преизчислението ще включи и осигурителния стаж, натрупан до момента през 2023 година (01-03.2023). Или поне това е, което за успях да разбера от статията.

Е как защо на 1-ви Април ? Това е най-подходящата дата ! :)