Коментари - Служебният кабинет смята да прекрати замразения избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе не разбрахте ли, че АЕЦ Белене няма да се строи по икономически, екологични и сеизмични съображения. Който възобнови този руски проект, е национален предател. Не искаме българска Фукушима.

Най-вече по Френски съображения. До сега трябваше да имаме работеща централа.

Белене беше спряно по нареждане на господарите отвъд океана, двама сенатори идваха да се уверят, че нареждането ще бъде изпълнено. Но сега, щом ще се строи от американци - може.

И преди съм казвал и сега пак: За България руския проект вероятно се явява най-добрия, без значение на политическата ситуация. ЗАЩО? Защото вече имаме опит с този проект. Евентуално нов руски проект ще е почти същия, малко осъвременен. До сега 5ти и 6ти блокове на Козлодуй работят без проблеми и даже с възможност за по-висока от първоначалната мощност и със значително удължаване на експлоатационния срок отколкото е първоначално предвидения. Имаме готов персонал и база за предварителна подготовка на персонал за евентуалните нови блокове от същия проект. Почти няма езикова бариера с руснаците. Атомните проекти които се строят в момента по света за търговски цели, т.е за производство на електричество са основно 4 - Американски, Европейски, Руски и Китайски. Китайския проект е подобрено копие на европейския. Веднъж прегледах резултатите като КПД и се оказа, че китайския е най-ефективен в това отношение, а най-лош е американския. Тук обаче е важно и опит, обслужване, доставка на части, гориво... Тогава за България руския проект се явява най-добър. Американците, доколкото разбрах, са предлагали, но ставаме тотално зависими от доставката на всяка част и оборудване от тях. Т.е при евентуална повреда ние стоим като с вързани ръце и чакаме доставка от другия край на света. Не ми става ясно, ЗАЩО през годините имаше какви ли не дебати, но НИКОЙ не предложи европейския проект на АРЕВА??? Та нали ние сме в ЕВРОПА! За пример - защо не си купихме европейски самолети??? Сега говорим за диверсификация, а в действителност се опитват да ни вържат плътно зи само за американците. Истинска диверсификация ще има, ако имаме различни проекти. При положение, че вече имаме някакво готово оборудване в Белене е добре то да бъде използвано, а другите проекти да се развиват отделно. И тук искам да допълня: В Унгария продължават да използват СЪЩИТЕ реактори като старите в Козлодуй, тези които ние затворихме за винаги. Там даже са им удължили експлоатационния срок и мощноста. Сега унгарците строят нови блокове които са руски и са подобни на сега работещите в Козлодуй 5-6ти блокове. Ако искате вярвайте, но руснаците са най-напред в тези технологии. Останалите държави и/или фирми дори и да имат нещо добро то ще е прекалено скъпо за България.

И никой ли забеляза? няма начин със американско гориво, 5 и 6 блок да издържат до 2050. Ще им се скапят регулиращите пръти максимум след 10г.

Там става въпрос за КАСЕТИ които си имат точно определена конструкция и размери. Тези пръти които ти наричаш регулиращи влизат в точно определени канали, тръбички. Естествено всеки един елемент си има точно определен размер. Освен това само една малка част от прътите се явяват регулиращи и са свързани с един регулатор на мощност. Този регулатор е единствения който може да ги задвижва на горе, т.е да вдига автоматично мощност и този регулатор е в "минорен" режим. Т.е всеки друг сигнал или регулатор го изключва автоматично. Това е за безопасност. Всичките останали пръти се вдигнати в горно полежение още преди реактора да е пуснат, т.е преди да е достигнал т.нар "Минимално контролируемо ниво" или на запад му викат "Hot zero power". От това ниво на "мощност" , мощноста се вдига чрез вкарване на ... чиста вода. Прътите са в "горно положение" защото това е най-бързия начин да се спре реактора в случай на нужда - чрез гравитачното им, свободно падане в активната зона. Разбира се това "свободно" падане не означава хаотично! Падат, като си влизат в съответните канали, тръбички...но падат под собствена тежест и не се задържат от нищо. Естествено, след ремонт и презареждане на реактора тези пръти се изпитват един по един да се движат управляемо от опрератора /човека който кара реактора/ и се мери времето за свободното им падане. За ВВЕР1000 това време е лимитирано до 4 секунди, като обикновено е между 2-3 сек. Тези пръти, в същност ги наричат "кластери" си имат определен живот и той е 4-5 години. Има и други видове пръти ама мнофо стана писането. Това си е цяла наука.

куролапец с хлътналите устенца, гълта ли гълта.

А, България нали плати един реактор на Русия! Какво стана с него?

Да няма чужди инвезтитори Държавата вместо да дава пари са самолети на хартия. Да се дават за АЕЦ.

Нови АЕЦ в България няма да има. Ни руски, ни американски ни пимбяни. Парите ще бъдат откраднати, а народът ще връща откраднатите пари.

Скоро ще го продадем пак обратно на русия на безценица, както направи Станишев преди 17 години с предишния.

Това е новина - положителна за България Трябва да има АЕЦ Белене , наложително е БРАВО

Това ВРЕМЕННО правителство, няма нито констуционно, нито морално право, да гради стратегии, да размразява или замразява. Днес са тук утре ги няма, нито сме гласували за тях, нито нищо (независимо кой на кого симпатизира). толкоз.

ти ли ще го плащаш? щото от ЕС няма да ни го платят.

те не са на хартия, вече ги сглобявят. Трай малко. но АЕЦ-а си е баш на хартия. Вече 30 години, има там малко напукан бетон, кални локви, ръждясало желязо и потънали МИЛИАРДИ във валута.

не сме разбрали брат. Белене (или някакъв нов АЕЦ) не ни трябва, защото никога няма да се изплати. Ама никога-никога. Тая сметка с колите и климатиците много хора са я правили, и нещата хич не са толкова драматични. Освен това са разтеглени във времето с десетки години. 15++ Дотогава, я камилата я камиларя, а соларчета вече слагат под път и над път - тогава няма да има къща без поне 5-8kW солар и батерия.

Като направи нещо-защо го е направило, нямало правомощия, то трябвало само да организира избори. Сигурно по замисъл е така, но ако изборите са през 4 год. А при сегашната ситуация, кога ще се появи това правителство за което ще гласуват 50 % от избирателите. Като не направи нещо-защо не го е направило, тя Конституцията не правила разлика между редовно и служебно. Като шапката на заека.

Свиквай, че то със служебни правигелства може да се сдобиваме всяка година години наред. Така реално ставаме президентска република. А такива са и САЩ и Русия и Франция... Нищо лошо няма. А каква е гаранцията, че редовно правителство има морално право на стратегии? Питам, защото правителството на ПП се задържа по-малко от това, но направи огромни поразии като тия, да предаде Македония и да открадне 14 уСу25 от армията ни.

А накраварите колко ще платиш и то без гаранция че ще ста не нещо добро виж кой колко централи строи

Еххх един червен честен няма, всичките са червиви.

Новите АЕЦ реактори само държавни. Реактори да купуваме само от производители не от търгаши.

Е са, ама с Русия сме във война, ако не виждаш. Скоро никой няма да даде руска фирма да гради ядрен реактор в България. Нито Путин, нито ЕС. Изпуснахме момента за руски АЕЦ. Сега можеше и с американски пръти да го зареждаме. Ама без АЕЦ няма как.