Служебното правителство възнамерява да прекрати процедурата за избор на строител за АЕЦ "Белене". Това обясни енергийният министър Росен Христов в отговор на въпрос на 3eNews. По мнението на министъра към момента процедурата вече не е актуална, а геополитическата ситуация коренно се промени.

Изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене" започна при последното правителство на ГЕРБ и бе замразен при започването на пандемията от COVID-19. Конкурсът и в момента не е прекратен, а кандидат-инвеститорите очакват достъп до информационната стая с документите, намираща се в НЕК.

На кръгла маса днес той представи проектодокумента "Българската енергетика - Стратегия 2023-2053". От документът стана ясно, че страната ни иска да започне бързо изграждане на нови ядрени мощности и то точно на площадка "Белене". Там се планира изграждане на 2000 MW базова мощност.

Още толкова трябва да бъдат изградени на по-късен етап и на площадка "Козлодуй". Така блокове 7 и 8 там се явяват заместници на блокове 5 и 6, които ще бъдат в края на жизнения си цикъл през 2050 година.

По време на дискусията не стана ясно дали ще бъде започната нова процедура за изграждане на нова ядрена мощност. Към момента Парламентът е дал мандат на служебното правителство за преговори със САЩ за използване на технологията AP 1000 на площадка "Козлодуй" - 7 блок.3eNews