След 1 юли: На регулирания пазар ще останат около 25% от потребителите на ток

Останалите 75 на сто ще бъдат на свободния, прогнозира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Потребява се енергия а не ток. Тока няма как да го потребиш.

само 25% битови клиенти? В деиндустриализирана България? Не ми се струва вярно.

Става въпрос за поребена енергия, а не за брой потребители. Така че по-отношение на потребената енергия цифрите са подобни на записаните

Ми това говори за обезлюдена държава или такава с население живеещо в две стаички 3 на 3метра. Всъщност вероятно по-ниското ниво идва от това, че голяма част се отопляват на ТЕЦ-ове и на дърва. Иначе ако искаш да говориш за индустрия, трябва да сравниш съотношението на сектора: услуги, администрация, търговия и транспорт с индустриалния сектор. Плюс това това е процентно отношение, ние сме една от малкото държави, която освен че има ниско потребление, отчита и спад в потреблението на енергия. Последното разбира се ако си ГЕРБ-ер задължително следва да отдадеш на отлично проведената кампания по саниране.:))))))

Прост народ, слаба държава!

Без регулиране цените на тока ще скочат до небесата.

Цитат: "...Очаквам след края на юли 2021 потреблението да изглежда по следния начин - свободен пазар (бизнес + износ) около 75%, регулиран пазар (битови клиенти) около 25%. ..." Как така битови клиенти 25% след като битовите клиенти са всички а след 1-ви юли на свободен пазар излизат само небитови абонати?

100% истина

След години с тока ще стане като с доматите! Ще купуваме ток предимно от Турция! Та аз от сега се ориентирам на турски доставчик на ток от Турция, за да мога в бъдеще да ползвам по-висока отстъпка в цената! Във връзка с това не виждам голямо бъдеще за родните ВЕИ лъжепроизводители!

Предателство, на чужди агенти, което никой не разследва.

Трябваше да се направи както при телекомуникационните оператори: Търговеца на дребно (може да бъде и АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ, ВЕИ производител) пуска в търговската мрежа карти за предплатена ел. енергия. Потребителя купува необходимата му ел. енергия (може и електонно) и активира ползването в енергото (на място или електронно) или директно дистанционно в електромера. Електромера (собственост на енергото) с възможност за дистанционен отчет от енергото след зареждане на закупените киловати започва да отчита на обратно (потребителя или енергото) виждат колко ел. енергия им остава до изключването. При достигане на минимално количество (за различни потребители тази стойност е различна, защото консумацията е различна) електромера изпраща СМС съобщение на потребителя за това че му свършва тока и потребителя отива и си купува нов ваучер може и от друг доставчик!

Друга работа си нямаме, само за тока ще мислим, то затова се раздуват всякакви администрации и длъжности, които на практика са излишни и само правят всяка стока или услуга по скъпа.

Сега е като при телекомуникационните компании - излиза ти сметката и си плащаш. А статията е за промишлени потребители, или поне нека да се каже - потребители на трифазен ток - и за това, че трябва да платят определено количество енергия за определена дата, а дали ще я ползват няма да е свързано със случилото се накрая. Да са ползвали. Това е точно обратното на посочената от теб предплатена карта, ако е без срок.

Цялата тази либерализация е поставяне на едни посредници (паразити) по веригата, които имат само един офис с 2 компютъра и които цицат пари от потребителите. Резултата е повишаване на цените. По - глобалния резултат е неконкурентна икономика и бедно население.

Тук идеята е потребителя да избира различни типове основни производства а не както е сега прави се един микс и да ти го дават на завишена цена. Който е фен на АЕЦ ще купува ваучет на АЕЦ, предполагам, че еколозите ще купуват ваучер на ВЕИ. Така тока с най висока цена по естествен път ще спрат да го произвеждат, защото никой няма да го купува! Това се нарича пазарна икономика!

Видяхме какво стана в Тексас от този свободен пазар на цената на тока. Сметка за домакинство от порядъка на 15000$ за месец. Много добро решение за допълнително смучене от хората.

Бе какви са теа търговци на кокоши кожи бе заспал българино некакви си прилепители по жицата ,нищо не произвело ама ще продава ел.ток по-сладка работа от това няма то небяха електроразпределители ами сега и търговци ще ходат по къщите и ще продават ток - колко ампера ток искаш?-петдесет-готово отмерям ти на кантара колкото си казал.Теа тръговци народе избии дзъбите и ги пусни до пасат трева

Потребява се енергия а не ток. Измерва се в киловатчас, респективно мегават час. Тока се измерва в Ампери и няма как да го потребиш. Никой не заплаща Ампери. Каквото заглавието, такава и статията. Не си струва да се коментира.

Така ще се види колко еко са нашите екоактивисти! Предполагам, че най върлите антибелене фалшиви екоактивисти се наредят за ваучери от АЕЦ защото ще са най евтини! Няма да купят от скъпите ВЕИ ваучери!

Ако си купя ваучер от ВЕИ ще имам ли ток през нощта, щото през нощта?

Не бой се, те и през нощта ще произвеждат ток с дизелови генератори и ще ти го продават като екологичен! Скоро не са го правили, но едно време една мутра ми обясняваше как през нощта фотоволтаиците му произвеждали ток от лунна светлина. Тя също била слънчева, но това че е отразена от лунната повърхност няма значение. Сега дизеловите генератори работят само през деня и вдигат КПД-ето на панелите. Вчера един ми обяснява за някакъв 400 ватов китайски панел (80% КПД) за който даже на МКС трябва да завидят. Малко научна фантастика която се постига в днешно време с помощта на дизелови генератори.

На 1200вата не си ли консумирал 5Ампера?

Не съм. В амперчасове се измерва капацитет на акумулатор.

Когато енергото те опъне напрежително ще ти протече и тока и енергийно ще ти изхвръкнат очите.