Слънцето и вятърът водят най-бързия енергиен преход, който светът някога е виждал

Глобалните лидери при внедряването през 2020 г. са Холандия, Австралия и Норвегия

Обратно в новината

Коментари - Слънцето и вятърът водят най-бързия енергиен преход, който светът някога е виждал | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Натаманени цифри. Какво значение има колко бързо били "растяли" някакви измислени "източници" в някаква страна, която има условия да ги ползва (ветровитите Холандия, Дания, Германия) ? Които пък са облачни. И като цяло ВЕИ работят максимално 2000 часа в годината. Да, ама в годината има 8500 часа. Как се топлим в останалото време ?

"За фотоволтаичните и вятърните централи, които произвеждат евтина електроенергия"?!? Къде е тази евтина електроенергия?!? Нещо се губи по трасето май! Откакто "внедрявате" насила зелените идиотии, цената на елктроенергията върви брутално нагоре. Нали е много евтина тази зелена енергия, защо са й дотации?!? Да ама не, без дотации са фалирали отвсякъде!

Расте, расте, но след няколко години като напускат десетина ядрени централи сега в строеж или проектирани и дотам..

Икономията трябва да дойде от теб първо, санирай си панела, сложи си нова дограма и ще ти е топло. Не е нужно да строим АЕЦ за да се топлиш на пружина от креват както до сега. Света прогресира, прогресирай и ти!

Евтина е в сравнение с тази от възобновяемите източници, ако чакаш сметката ти за ток да се промени, няма как, защото цената която плащаш е пазарна, на едни им се струва висока, на други нормална. Пазар, нали знаеш, цената е според потреблението.

"Пазарна" с изкривен пазар -- акцизи и въглеродни данъци за едните източници, дотации за другите. Егати "пазара"...

такъв е пазаря, на тея с въглищата, ако им е висок данъка за CO2, да започнат да се занимават с прозводство от възобновяеми, защо не го правят, защото пак им е изгодно да произвеждат точец от въглищенца

Такъв е, просто не е пазар, а "пазар"... А това не води до нищо добро, този филм сме го гледали.

Ядрените централи са да поддържат базовото потребление, което в момента не може да бъде покрито от ВЕИ. Но тока от ВЕИ реално е по 1 ст /кВтч. Дори и в момента всеки киловатчас над квотата на ВЕИ се изкупува на тази цена. У нас пазара се изкриви заради родните далавераджии с 25 годишен преференциален период незаконно наложен от правителството на СирГей Станишев в полза на червените мекерета. На всичко отгоре герберастите наложиха регистрация на покривен акцизен склад при инсталация на фотоволтаици на покривите на хората, за да задържат максимално грабежа осигурен от Гея. А цените на Фотоволтаиците продължават да падат, докато КПД расте. Кактпо отбелязах ВЕИ не покриват базовите мошности заради непостоянния си характер. Решаването на този проблем изисква системи за съхранение на енергията. Вариант е водорода, но така тока от 1 ст скача на 3-4 пъти, но дори и така цената ще е по-ниска от всяка друга централа. Въпрос на време за усъвършенстване на технологиите и натрупване на капацитет. За екстремните 15-20 дни на годината се пускат газови централи. Това е бъдещето. Всеки друг източник е сьс силно ограничени ресурси и тенденция от постоянно нарастване на цените на горивата с времето. Всички те са с хоризонт от 50 до 200 години, докато ВЕИ са с хоризонт милиарди години.

Бравос! Обаче спрете да говорите по принцип. Погледни справката на ЕСО за да ти стане ясно, че това изобщо не е така. Всичко е за търсене на начини за бързо забогатяване на определени кръгове. Че и за водорода. Само помислете, водорода в природата съществува само под формата на съединение. Всички отричат въглищата ама никой не бърза да се отказва от тях освен онези страни които ги внасят от хиляди километри. Много бързаме с тези зелени фантазии. Ще им дойде времето но може би за нашите внуци.

Пазара на тока неможе да е на чист пазарен принцип, защото се произвежда на момента и то от различни проиводители... имам предвид цената за единица... така, че не се знае какви нужди ще има в момента и от кой производител ще е тока. Ето затова е измислен микса ама сега след като сме европейци трябва и ние да сме модерни с пазарни цени. А търговеца за да се застрахова от загуба ще продава малко по скъпо. С една дума не очаквайте по ниска електроенергия след като се либераизират цените. Точно напротив. Леко нагоре. Поради много причини.