17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Достатъчно е да се премахне така нареченият "разрешителен режим" от страна на ЕРП-тата и да се въведе 'УВЕДОМИТЕЛЕН РЕЖИМ'. така ше се премахне основнаната пречка срещу нарастване дела на възобновяемите енергийни изтоници.

Напълно си прав, ама нали трябва да се раздават "стимули" на подходящите хора, как така да премахнем разрешителния режим? ;)

А къде е България? Или чакаме някой да ни го инсталира? Държавата естествено! Или се надяваме на газ, или други фосилни източници?

В България е редно държавата да създаде условия, т.е подходяща законова база. Целта е правилата да са прости, разбираеми и лесноизпълними за обикновените хора. Тогава много хора ще инвестират пари в соларни панели по покривите си. Тези хора ЗАДЪЖИТЕЛНО трябва да спечелят от това защото е тяхна инвестиция и грижа. Ако държавата не предостави такива условия то кой ще инвестира? А за да е стабилна една държава трябва СРЕДНА КЛАСА. Ами нали точно тази е средната класа, дето ще задели едни пари и ще ги инвестира. Ако имах възможност и аз бих инвестирал в слънчева ел.централа, моя си, аз да се занимавам с поддръжката и да си прибирам печалбата. Тогава бих се върнал в България. И други биха го направили. Виждате как "зелената енергия" може да бъде ползвана за постигане на повече от една цел. Ама явно нашата политическа класа или не иска или не разбира, а само следва лични интереси.

То лошото е , че средната класа от известно време, яко я мачкат и USA и EU !!!

Хаха. Слагаш слънчев панел за 5 бона за да можеш да си зареждаш телефона и да гледаш телевизия и ще си избиеш парите след 50 години,ако дотогава не се е наложило да го сменяш. Докато са такива цените за монтаж и отделно за самия панел няма никакъв смисъл. Даже и 200 лв да стане пак няма смисъл.

Има смисъл и си заслужава, стига да потърсиш и да знаеш какво и как да го направиш. Акцентира се върху по-големия разход на енергия и там където можеш да я ползваш за конкретния случай.

Достатъчно ненужна за българските читатели статия, но обемен пълнеж за постната откъм новини неделя.

условието е пак държавата да плаща! иначе социализма бил лиш, субсидиите също, пазара решавал всичко, а медийната цензура била абсурд! е, добре дошли в ребрандирания комунизъм на скапания Колективен Колхоз

Редно е, както на запад държавата да покрие част от инвестицият !!!

Защо е редно ?

А в България кога? Трябва да се махнат всички административни пречки и такси, а също и корупцията. Да се задължат електроразпределителните предприятия да включват веднага мощности до 1 мегават.

Странно, думата субсидия е заменена със стимул.

Аз пък може да спечеля от тотото.. А тия инсталации се матерлияизират от въздуха те не искат материал подръжка и са вечни...

И ТУКА липсват стимули за подобряване на конкурентоспособността на фотоволтаичните системи на покрива. Държавата и ЕЛ дружествата налагат само такси за производство и става скъпо ползването им .

Ще може ли всеки да монтира на покривите си соларни панели при намалена бюрокрация и с някаква финансова помощ от държавата , още повече, че навлизаме в недостиг на газ и петрол в световен мащаб

Финансова помощ - не. Само морална.

"Това се дължи на комбинация от фактори, включително стимули (FiTs и безвъзмездни средства)" Тия "безвъзмездни средства" ги плащаме всички. UK вече премахна въпросните FiT (feed in tariff), демек без субсидии за безполезни неща. Истината е в атомната енергия!

Ако САЩ са в списъка на водещите страни, то ще е само заради рекламата и поредните лъжи.

соларни панели Нужни са целеви субсидии или нисколихвени кредити и най-вече повече леснодостъпна информация Колко струва закупуване и монтаж, как се изплаща тази инвестиция и т.н.

ако плащаш от джоба си и продаваш енергията през е. борса няма никога да се изплати.

Ще ти кажа с конкретни цифри. Аз си закупих от Англия 3 панела Панасоник от по 325 Вата. Намерих ги по 120 Паунда. Сега са по-скъпи. В България си ги монтирах на къщата без да слагам никакви акумулатори и инвертори, така системата е най-проста и евтина. НЯМА връзка с ел.мрежата. Свързах панелите паралелно и с един кабел директно в бойлера. На бойлера съм монтирал допълнителен нагревател, произведен по поръчка. Бойлера си остава с нормалното захранване от мрежата, като между двете системи няма никаква ел.връзка. Така ако днес е слънчево в бойлера има гореща вода. Ако е облачно ще трябва да ползвам електричество от мрежата. За България един киловат инсталирана мощност за една година може да произведе около 1100 Квт/ч. По най-груба приблизителна сметка: 1000 кВт/ч х 0.20 Лв = 200 Лева/годишно - толкова пари ми спестяват тези панели. Понеже съм ги купил за 360 Паунда, което е около 800 Лева означава, че ще се изплатят за около 4 години. Разходите за допълнителен нагревател, кабел, термо изключвател/предпазител/, конзоли за монтиране и др. са сравнително малки. Тук има и някои подробности. Панелите съм монтирал на стената на къщата. Така са със силен наклон и са под стрехата. Това ги защитава от счупване от градушка. Лятото слънцето е "по-високо" и стрехата частично ги засенчва, но пък деня е дълъг, а и водата е "по-топла" и лесно се догрява. Това предпазва от прегряване на бойлера, но намалява ефективността. През зимата слънцето е "по-ниско" и огрява панелите под прав угъл и така ефективността е около максималната, но пък деня е по-кратък, а водата влизаща в бойлера е по-студена. Като цяло системата ще ми се изплати реално не за 4 години, а за 5-6. Подобна система НЕ може да те направи независим, но много помага. Нужно е да се прецени за всеки отделен случай какъв е оптималния брой панели /или мощност/. Ако са малко ще са твърде недостатъчни. Ако са много се оскъпява системата и не се ползват ефективно в топлите дни. Например ако монтирам 100 или 1000 панела ще имам топла вода и в облачни дни, но системата ще е скъпа, а облачните дни не са всеки ден.

Ами да го разрешат и тук, а не само да слагат ограничения. Сега ако искам да си сложа на покриша ще минат 5 години мотане по ЧЕЗ и накрая ще плащам на енергото че съм си сложил панели...

Бахти куцата новина. Баш Китай ли трябваше да давате за пример:? :))))))))))) "Специалистите" как ще тролят сега? :))