Ще си платим за абсурдния енергиен мораториум: шоково поскъпване, лоши услуги, чести аварии

Два служебни кабинета и КЕВР проспаха възможността да вземат мерки за ограничаване на влиянието на световния феномен - скъпа енергия, смята Калоян Стайков

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А една Национализация как добре ще ви дойде май, ще плачете за мораториума... аман от монополи

Дайте първо да се уточним какво животно е този институт? Събират се 2-3 "експерти" и си правят фирма-институт. За това се изисква само такса 2 лева. После започват да дават акъл на който и колкото плати. Нека този специалист по нищо да обясни защо трябва да поскъпва токът, когато "Мариците" работят на наши лигнитни въглища, а АЕЦ "Козлодуй" е заредена с ядрено гориво по фиксирана цена от преди години! Ние газови електрически централи на практика нямаме! Защо тогава трябва токът да поскъпва с 11%? Кажи бе, умнико!

Аман от слуги на Тиквата!

Тоя еврейски корумпак заплашва ли ни?? Да трябва да има мораториум върху цените на енергиите, защот вие алчни еврейски мърши нямате срама. Няма никакви икономически предпоставки за увеличение на цените освен безмерната еврейска алчностттт.......

Този не го бях чувал до сега, но е безсрамен лъжец, защото този уж "световен феномен" е една мащабна спекула . Цените на вятъра, слънчевата светлина, въглищата и ядреното гориво не са се повишили. Цената на елетроенергията на борсите е плод на манипулираните от едрият кяпитал спекулации, с цел извличане на свръх печалбиа.

Айде да фалират, мерак ми е да видя ЕРП да фалира...

Да,ще си платиш.

Много експерти говорят и обясняват надълго и широко как е неизбежно качването на цената. Защо един не излезе и не каже на каква цена продава АЕЦ, Мариците, ВЕЦ-ли, и фотоволтаиците и кой всъщност печели от разликата, на която те продават и цената на борсата. Как и защо цената на борсата става над 400лв/Мв?

от снимката бих му се изсрал на главата и размазал лайната, с цел бързо поникване на коса.

Ще фалират ЕРП ,ако не отпадне мораториума.А когато фалират работещите и пенсионерите и не могат да си плащат тока тези всезнаещи експерти ли ще им го плащат.

Тея мишоци в ерп тата фето се набълбукаха с народна пара сега да се бръкнат в джоба и да си поемат разходите. аман от тарикати с власт.

Теоретичните обяснения на Калоян за това, колко много е изостанало увеличението на цените, няма нищо общо с реалността. Пазарният механизъм обикновено работи в интерес на този, който предлага. Да допуснем, че себестойността на произвежданата енергия се е увеличила (това не е съвсем вярно, защото не са се променили условията за това производство). Дори и да е така, не може „пазарната цена“ (разбирайте спекулативната), да е в пъти по-висока, защото това ще повлече след себе си повишаване на почти всички цени. Но заплатите на хората не са увеличени в пъти. Тогава какво следва – затриване на народа, на фирмите и въобще на потребителите, тъй като никой не може да издържи на високите цени. Извод: „пазарния механизъм“ който е в интерес единствено на производителя, не ни върши работа – не можеш да кажеш, който не иска, да не купува. Монополите с големите печалби могат да издържат дълго време при подобна стагнация, още повече, че могат да продават и на международния пазар, но бизнеса и гражданите - не могат. Това вече започва да се разбира и в ЕС. Значи, цените трябва да се определят по друг начин – не от пазара, а от държавата, като се вземат под внимание реалностите, а не да се надлъгваме с монополистите. Освен това около 70% от мощностите у нас са държавна собственост (слава Богу). Нещо повече – подобен механизъм трябва да се прилага по отношение на всички основни стоки – тези, от които зависи съществуването на населението на една държава. Иначе ако чакаме на „добрата воля“ на капиталиста, той с удоволствие и без никакъв свян би ни продавал един хляб по 10-20 лв., само и само да печели. Можем ли без хляб – можем, ако ядем пасти, както беше казала в миналото една известна дама. Калоян казва, „ще си платим...“. Ние данъците си плащаме и не сме длъжни да плащаме повишаването на цените на енергията – проблемите на производителите са си за тяхна сметка.

Много си тъп Саше!

Пълни глупости и доста дълги. Логорея ли имаш съчетана с недоученост? Пазара байно не работи само за производителите. Никой не произвежда нещо което не се купува. Второ умното изречение че цените на произведената енергия не са се увеличили е брилянтна глупост. Как не са се увеличили бе другарю след като цената на енергоносителите е нарастнала? Леке мале …

Ти сигурно си от умниците от Възраждане и изповядваш класова борба. Капиталиста ще се стреми към максимална печалба която за разлика от твоето примитивно мислене не е измислена от него а максимално възможната печалба. С твоят елементарен пример ако хляба е 20 лева и никой не го купи защото няма 20 лева разходите за производство са загуба за производителя. Значи производителя има нужда от потребителя инак не става. Така че съжденията тиса на доста неук човек.

А твоята граматика е на неук човек с мощно импотентна.граматика. За хората от ПП Възраждане не бери грижа...

Целта на създаване на тази излишна структура ЕРП-та беше да се ограбва държавата и народа. Това е излишна структура собственост на външни капитали, а нашето правителство и специално ГЕРБ са най-най-продажните в историята на България. Както стана известно ток произвеждаме предостатъчно, даже нямаме нужда да строим нови мощности. Така че зад проблема стои само една дума - КОРУПЦИЯ.

Kenn1111

В случая регулатора не е независим а подчинен на определени кръгона и не защотава интересите на гражданите в България.така че стига с тия тъпи опорки!

Трябва да се въведе само една точка - Тока за битови нужди да е по-евтин от най-ниската цена на пакетите на енергийната борса. Точка. Не може навън да продавате по 4 цента, а за гражданите по 40 !

Тези са за бесене. Не защото искат увеличение на цените, а защото обслужват интересите на ГРОБ през последните 6 години от както се заговори за тях. Обещанието за създаването на този регулатор и "освобождаване" на енергийния пазар бе с мотивацията, че така цените за потребителите ще СПАДНЕ, не, че ще се вдигне. Но с корупционни практики и схеми (как да купиш евтин ток от АЕЦ и след това да го продадеш на други държави с големи надценки) направиха точно обраното - сега България да плаща много, много по-скъп ток. С дългосрочен договор за доставка е много ясно, че ще е по-евтино. Само малоумник може да му роди мисълта, че като купуваш 1 ден на пред може да е по-евтино!! На всякъде, по света дават остъпки за дългосрочни договори и големи количества. Сега реват, че след като ги хванаха по долни и мръсни гащи нямат доверие и ги сменят като салфетки. За бесене са.

абсолютно сте прав...

Мойта баба каза-ток да ги убие всички дето го продават.Щом увеличението от газовите емиссии е 3%,какво се е променило.Трябва да се разтури този пазар на ток.Да останат само 3 те Електроснабдителни дружества,другите участници правят пазара ни непредсказуем.Не може киловатчас който беше 0,15 лева,сега да е 0,64 лева.Да престанат да говорят за битовия ток,но говорят за тока на бизнеса.Ако останем с 3-те Електроснабдителни дружества и да се създаде още едно държавнно дружество,което само то да продава ток в чужбина,след задоволяване на вътрешните потребности.

Този господин мисли ли че някой му вярва на лъжите ? Никой Българин или от друга националност не му вярва ! Бедния не вярва на Богатия и ако има случай ще го унищожи !

ВЕИ трябваше да са ЕВТИН ТОК а то какво стана най скъпия .ОТ тази екология печели КИТАЙ .

…и #Кой Е “бизнес”незнамквосито И ( И !, т.е. НЕсамо) в ВЕИ “бизнеса” у Нас, Колега ?

Какво общо имат ВЕИтата ? Знаете ли на какви цени продават и че са далеч от сегашните борсови цени ... демек увеличението не е от тях, а въпреки тях !

Няма никакви причини тока да поскъпва освен някой да се гуши 70% от тока в България се произвежда от въглоща ТеЦ и вода ВЕЦ Нито Въглищата са поскъпнали нито няма вода в реките А ядреното гориво даже поевтиява

Причината е, че ние смевързани в единния пазар на Европа продаваме, купуваме ток както всички дърважи в ЕУ В това има много ползи, но засъжаление в такива моменти като сега - има и огромни негативи. България е самозадоволена с електричество, наистина, но цената му се влияе от тази на международните пазари.

Изобщо не си в час с цените.... особено на въглищата

...те са нагоре, ама не са били такива преди 3-4 месеца

Цената на тока трябва да се сваля напр. с 2ст. на месец за да достигне средна цена на цената в Сърбия 13ст. и Румъния 18ст. Цена от 15 ст. е приемлива за всички и има печалба за всички по веригата. Всички с фотоволтаици излизат на свободния пазар и си търсят клиенти.

Фолтоволтаиците са не повече от 3% от енергийния микс, та едва ли ще поевтинее токът.

Че то в момента услугите са лоши и има чести аварии...

Систематично Засичам Нивото на Качество услугите у Нас, Колега….ииии - Систематично Се вижда - че СА Под нивото Дори в БонгоБонго ! …а Ако съотнесем Цената прората към Нашите доходи - …

блокират алтернативния газопровод? Защо дори и сега не внасят по евтиния азерски газ?

Как Защо, Колега ?! …амчи то тея Диктовки от КремълБесовете я ? - нАда изпалнятЬ ! ..и НЕ думатЬ …

Винаги става така, когато управляват Комунисти Сега в комбинация с тези които искат на леви резби да навиват десни болтове, ще стане страшно...

Дааа…просто Целево “олегендените’ от Ясно#Кой Кире”харвардо” (и ево кАманда) - Ей Сега Ще видят що ДъСъ “натворилииии” :-)))))))

Цялата история със скъпата енергия идва от политиката на ЕС. ВЕИ и тем подобни да имат преференциални цени и задължително изкупуване означава само и единствено вдигане на цените. Ето и фактите: Цената на урана през май 2007г. е 320$ на килограм. В момента (данни от преди 2 дни) е 105$ на килограм. При 3 пъти по-ниски цени на суровината, цената на тока от АЕЦ Козлодуй за същия период е скочила с над 800%.

Грешите. …просто Днес - Всяка ПонеНормална Държава - Осигурява Систематично цените на ВъзловитеКритичните услуги да СА Теално Събираеми, Колега. …ама то на задунайкаю - …

Няма как да се говори и за световен феномен - в САЩ - $0.1 / kwh, Китай - $0.1 kwh, Русия - $0.09 / kwh. В България днес 587 лв. / MWh ($0.34 / kwh). С тези цени няма как да се борим за каквото и да е - никой няма да произвежда в БГ при тези цени на енергията. Огромна грешка, ще е да се увеличи цената на тока - това означава проблема със спекулативните цени да се разпространи по цялата икономика, което ще докара много голяма инфлация и т. н. - нещо от което няма да се оправим с години - погледнете Турция. Трябва да се намери същината на проблема, да се преструктурира борсата, да се ограничи износа (примерно с високи експортни такси), да се забрани спекулата от страна на търговците и да се включат всички неработещи държавни мощности (ПАВЕЦ примерно).

Досега не съм видял някакви услуги

Този енергиен експерт защо не си завре дипломата там дето слънце не огрява? Наслушахме се как и кога трябва да се увеличи енергията произведена от централи, построени с народна пара. Истината е че се нароиха безчет алчни за пари производители и прекупвачи, обслужвани медийно от такива псевдоексперти. Частника да си продава на който иска за колкото иска. Държавните централи да работят за интереса на гражданите, бизнеса, а излишъка да се продава навън. И престанете да давате стратегически сектори на частници, които да ни извиват ръцете!!!!!

Да. …и се надявам Разбрахте изказаното към Колегата Поредният (тук преди), Колега.

всезнайко от институт,а всезнайковци бол. От институт по енергиен мениджмънт,за изследване на демокрацията/ти да видиш/, за пазарна икономика и куп други,за които всъщност основния въпрос е кой им дава парите. А отговора на този въпрос покрива всички останали.

Струва ми се Отдавна изказах Структурата която Ни трябва, Колега… - докъм 10тина Воистине ТопЕксперти за Възловата/Координационна Раб.Група…и Надолу/Встрани - типЗвезда Плоско Мрежиране Навсякъде …Технологията - В Действие Нонстоп ! ..,+ Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност ! + а Ако трябва - ги Сменяме Всеки Час !

Данък от поне 80% върху изнесената ел.енергия.Подписване на договор за фиксирана цена на газта./пример Унгария/Стига сме повтаряли глупостите на брюкселските педали.Лимит за износ със драстични санкции за нарушаване.

Грешите. …т.е. Няма НищоОбщо С Брюксел, Колега ! - а Е Изпипана Макро ниво СвръхСхема на Ясно#Кой под Диктовка от КремълБесовете.

Аман от дървени философи. всички тези загуби са доста "виртуални" - т.е. това са "пропуснати ползи", а не реални загуби. АЕЦ е закупил горивото си отдавна, въглищата също са заредени от преди зимата (в голяма степен). така че разходите не са се вдигнали толкоз драстично. Освен на ТЕЦ на газ, за съжаление. От друга страна, правителството не може да остави хората без ток, заради лекото неудобство на няколко компании с ОГРОМНИ печалби. Да не се вайкат и те много. Да постегнат колана. Електричеството не е "луксозна стока", както е било през 1922ра година...

Щото до сега нямаше поскъпване, според мен неоправдано, лошо качество на услугата и хора в шок след като са видели сметките си! Хайде...

Йощ от “сътворението” от Ясно#Кой на “наште” ЕРП - се Опитвам да намеря БаремЕдин аналог по ТазиПланета, Колега ! …и Много “странно” - абе нЕма ! :-))))))) …аааа Съвпадъка на Този термин с EnterpriseResourcePlanning - НЕ очаквам да е случаен.

Мунчо ви го подаде четвъртит, а сега Герб ви подхлъзна към него без вазелин, тъпа чалгарска територия , сър.

Съобразно Данните Отвсякъде - Взривът Е Налице.

Цял ден ги слушам върховни енергийни експерти по всички медии, колко са ужасени от мораториума. Как не знам кой си щял да е на загуба и какъв колапс щял да се случи. Не уважаеми "експерти" няма да са на загуба, просто няма да имат свръхпечалби. На загуба щяха да са ако не можеха да покрият производствените си разходи. Ама на някого май му отмукнаха вкусното парче торта, което беше сигурен че ще получи предвид международната конюктура. Експерти едни е---ни.

Всичко това е налице и сега, така че поне да е по-евтино.

Анекдот. Пресен. - Ясно#Кой пита Български Род : - а Въй любитьи дядяПутя и кремльовки ? …и Задължителният отговор : - Ухааа ! - Ще ги Навра до ВсичкитеВтзможни Дупки !

кога българският потребител не си е плащал сметката за ток,вода или газ нали като не си платиш идват и те изключват. къде са парите и защо не е подържано?всичките сте за съд майка ви крадлива.или си оправете противопожарните съоражения за да не стане пожар на жълтите павета

Пожарът за който Изказвате - Е Факт, Колега. …и Е ВсеПомитащ задунайщинките на Ясно#Кой .

Неуважаеми, перверзнико. Разбираме вредите от подобни мораториуми, осъзнаваме че това е нещо, което в средносрочен план ще доведе до повече негативи. Но все пак бих искал да попитам всички подобни на теб уонаби експертчета, с комична визия и още по -съмнителна експертност : какво точно предлагаш да се направи при посотянното надуване на цените на тока. водата и тн. Понеже сте много знаещи гомнари, би ли ми обяснил пазарната логика разни дърти , мазни некадърници да ръководят ВиК дружества, с разкапани тръбопроводи, отвратително качество на водата и перманентни аварии. И предоставяйки отчайващо качество на дадена услуга, постоянно да й вдигат цената, а загубите по тръбите до чешмите да възлизат над 70 % и да се калкулират на клиента. Би ли ми обяснил неуважаеми перверзнико, вероятно слагайки си го разлигивен в отверстието до корен, къде мамичката ти ненормална в ЕС да речем, ще се генерира услуга с отвратително качество, а цената й постоянно ще се надува до изнемога ? Само и единствено поради факта, че тази отвратителна услуга се крепи на монопол. Уважаеми перверзнико, като искате да правите икономика като в белите държави, първо направете спазването на правилата да е като в белите държави, и после се упражнявайте да демонстрирате познания Кейнс, Адам Смит и тн.

Авариите от години са периодични та наскоро ми се наложи да звънна в чез да питам защо има чести аварии в квартала.Започна един разпит още малко не ме набиха че звъна и ги притеснявам такова нагло поведение от служителите.

Защо никой не говори какъв точно е проблема, и защо се оказва така, че цените се покачват при следните факти: 1. В енергийния микс на ЧЕЗ примерно, дела на газовите централи е само 0.03%. Едва ли може да влияе. АЕЦ + ТЕЦ на въглища е 86%. 2. Цената на АЕЦ е ниска - 42 лв. (на която НЕК купува). 3. Цената на ТЕЦ е ниска - 66 лв. (на която НЕК купува). Изцяло български суровини (специфични нискокалорични въглища, които не стават за нищо друго), от държавни компании, би трябвало да може да се регулира. 4. Сумарният капацитет на производствените мощности надхвърля потреблението - само АЕЦ и ТЕЦ на въглища са над 5000 МВ. 5. !!! 35% от произведената енергия се изнася !!! - вероятно това е една от причините за нарушаване на баланса между търсене и предлагане. 6. Държавата би трябвало да може да компенсира въглеродните емисии по някакъв начин - най-малко с положителните емисии от ВЕИ-тата. 7. Вероятно има и сериозен проблем с механизмите на борсата и правилата по които работи - някак не е редно да се разчита на 18-20 купувачи (търговци на ток) да организират конкуренция. 8. Не всичкият ток се продава през борсата. Големите консуматори се договарят директно с централите. Някъде е заровено кучето - износ, спекулации и манипулации, и т. н., но никой не говори конкретно и не анализира публично. Защо ли? Не е нормално, при по-голям капацитет, (т. е. би трябвало предлагането да е повече от търсенето) да се покачват цените. Реално за БГ пазара, цената на газа не би трябвало да е това което пречи на тока.

Това са рисковете на бизнеса. Не може само да се ляпа. Като не им изнася, да напускат тоя бранш!

Добре де защо един не излезне и да каже кой точно и колко пари печели от това ! Все някой печели ? Румъния взе мерки преди 3 месеца като наложи 80% данък на печалбата на тези комисионери ! Да 80% казах и от тях държавата подмомогна бизнеса си ! Дори и да се спре до март 2022г. после според мен не с 13 % а ще трябва 23 % да се вдигне тока ! Няма безплатен обяд понеже държавата казва да ние ще помогнем ама тея пари не са на държавата ! Много интересно ми беше защо са заложени до 12 милиарда заеми да се теглят 2022г. и чак сега започвам да ми идва това ЗАЩО !

От името на раздаващия "безплатните обеди" ли говориш или от името на тия, дето стоят на опашката за обед? Я да си изкупим обратно енергийният безнес - че то тия помощи нито е ясно каква камара пари ще са, нито пък ще спрат вдигането на цените на стоки и услуги от първа необходимост? Явно не сме узрели за честенчастен енергиен бизнес.

Фиксирането на цените на какво ли не вече е изпробвано, включително и в Българя в миналото. Не работи ни най-малко. Просто всичко изчезва и става десеторно по-скъпо "на черно". Който му е скъп тока да го пести, ако не може да си го плати. Ако не го пести, то някой друг трябва да му го плати или въобще да няма ток. Просто е като във вица: "- Защо тези домати са по един лев, като на съседния пазар са 10 стотинки?! - А вие защо не си купите оттам?! - Ами защото нямат! - Аааа, така кажете де! Ние като нямаме домати при нас са по една стотинка!" Докато не умре последният, който си мисли, че правителството е длъжно да му осигурява качествени стоки и услуги на символични цени - няма да има оправия.

Ама дай тогава да видим защо АЕЦ се поддържа и строи от правителството (В същност от нас гражданите в ролята на данакоплатци), а после този ток се продава на ЕРП за да ни го продадът с печалба? Е това не ми е ясно?

Просто защото не можем всички да живеем в Козлодуй. Между другото там парното е двайсетина лева, като по Тошово време. Що не докараме тая безплатна отпадъчна пара до София и парното в София да стане 20 лева пак? Сеща ли се някой?

Пазарът в България никога не е бил свободен за потребителя. Ние сме крепостни селяни за дружествата и сигурен източник на приходи. ВиК същата работа. Като не се е променило нищо от 2013 година защо изведнъж 3 месеца задържане на цените са катастрофа сега, а предните 3 ришени от КЕВР не са?

Да разбира се, Колега ! - под “умелото” “държавничество” на Ясно#Кой - ЗемитеНи Продължават ДъСъ Окупирани от КремълБесовете ! …и то Йощ от 1944та та доДнес !

Забрави да спименеш и "кибератаките", и ...., и ...

Имате право ! …та сегаБаш когат Кире”харвардо” ДъСъ фръцне у Брюксел - що ли Ще стане Имайки предвид зуката Масирана кибер атака на Кремъл/Савушкина към Америка !

…та Казвате, Домакини/Дир.бг - Поредният “наш” “избранник” ( Изваден кат От”ръкава” 5то асоЗадунай от Ясно#Кой)… —- ДъСъ Опитва да Ни “обясни” че Взривът който Сега Е Непосредствен (и то в АбсолютноВсичко) ——-бил бил ДъСъ Дължал на това че Досега нещотамси било било “ставало” …. …е, то Ясно че Ясно#Кой Е ОкончателноСпънат Кон (и то АчикТроянски) в Свободно Сгромолясване ! ———- Никакво преговаряне. …и Без Прошка&Давност!

Нещо се опита да кажеш?

НЕ нАда папробаватЬ, Пьотрушкъ ! …че ДъСъ НЕ окажете гдеНада.

Плашиш, а? Майка ти индийска...

До сега можеше да имаме нова ядрена мощност и да сме независими до голяма степен. Кой ще понесе отговорност за умишленото спъване на АЕЦ?

Нещата с “феноменалните” Росатом “инвестиции “ и “бизнес” - НЕ са Смряскани. …а нАдаааа ! :-)))))))

Ел.Енергията от АЕЦ „Козлодуй се изнася за Сърбия , Румъния и С.Македония. За България остава от ТЕЦ , ВЕЦ и„зелената“ енергия.

И 5 (пет) АЕЦ да построим ще е същото. Другарят Кадиев, другарят Овчаров, другарят Добрев и още много други верни синове на партията ще изнасят тока и за нас пак ще е скъпо и няма да има ток. Това са го научили по Бай Тошово време - тока се изнася, а населението на режим. Та и сега така. За нас ще остане ядреният отпадък и страха да не стане сакатлък а в други държави ще ползват чиста и евтина енергия.

Няма безплатен обяд. Ако някой не си плати сметката, от другаде трябва да се спестят разходите.

Енергийните дружества за толкоз години от приватизацията насам трябва да са напечелили, за да си платят обяда.

По същата логика може да ти каже и един шеф, дал ти е 11 заплати за какво да ти дава 12. Трябва да си спестил една.

Не мога да разбера защо няма фиксирани цени на луканката, на ракията, на цигарите, на жилищата, на леките автомобили, на проститутките. Само с ток живее ли се?! Примерно ми се иска да се напия и да усетя женска ласка и някой от форума да е длъжен да ми заеме дъщеря си за 64 стотинки. Че какво лошо има в това?! Криза е, цените трябва да са поносими за всички! Или нещо бъркам?

И какво предлагаш? Да фиксираме цените на продуктите от първа необходимост и услугите, пък тока да си го вдигат колкото щат?

Фокусът е в това че левът, поевтинява.Инфлацията „изяжда“НАТРУПАНИТЕ пари.

"лоши услуги, чести аварии" Хайде, като си толкова загрижен, кажи за 33 години някой мръдна ли си пръста да направи поне 1 километър ново трасе електропреносна мрежа? Металните стълбове са от бай тошово време и си ръждясват на спокойствие без грам поддръжка. Ама на тях разчитаме, че като щракнем ключето и ламбата ще светне. Все още... Кажи после как за електро-производителите и електро-преносителите всичко под 400% чиста печалба си го броите за "фалит"! (тук вече псувам, но ще го цензурирам)