Ще пробие ли у нас депозитната система за бутилки от пластмаса и стъкло

Милиони пластмасови бутилки се изхвърлят всеки час, те са най-големите замърсители на реките и моретата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние нали сме големи размирици, затова ще правим нещо, което го е имало. През комунизма стъклените бутилки се връщаха. Да върнат стъклените бутилки и депозитите. Виж пластмасови бутилки да се преизползват е нехегиенично.

*Разсипници

У нас се купуват най-вече машини за гласуване...

за кой път да ти напомня че сайта ти го сринаха со се капчата

не, няма да пробие, можеше просто да попитате вместо да изпишете толкова глупости по въпроса

Всичките глупости са нужни за да се оправдае това че ще бъде въведена въпреки че няма да пробие. А ще бъде въведена и няма да пробие защото в този случай депозитите отиват в НПО-то, което. "я управлява".

Трябва да се минава изцяло на стъкло и хартия. Повечето пластмаса може да се рециклира само веднъж - до по-лошо качество, за найлонови торбички примерно, и след това повече не може да се рециклира. Океаните вече са пълни с пластмаса, 1/3 от улова на рибарите са пластмасови отпадъци, а дори и самата риба вече съдържа пластмаси. Китай досега складираха пластмасовите отпадъци на Запада, но от няколко години вече не приемат боклук.

Откриваме топлата вода! Това го имаше в детските ми години. Тогава нямаше пластмаса а стъкло, и то не се изхвърляше а се връщаше Всеки знаеше, че купува бутилката мляко, олио, бира, вино и т.н. с депозит който след като я върнеш ти се възстановява.

Всяка "система" или стопанска практика трябва да мине през свободният пазар. Ако той я оцени, значи е добра. Това директиви, политики, планове са все олигархични баламосвания за повече пари от нашия джоб. Ако нещо е смислено, то оцелява само. Като чуя за въглероден отпечатък и ми се повдига. Основната част от тия магии се водят от нечистоплътни бизнас кръгове, които представят грабителските си интереси като обществена необходимост.Освен, че ни обременяват чисто финансово тези практики нарушават конкурентоспособността на Европа и САЩ в полза на жълтите. В последствие изместват производствата при диктатурите, а за нормалните хора остават данъците и всички негативи.Нещата трябва възможно най-бързо да се върнат към 95г.

Не, защото булгар е тъпо същество, предпочитащо да живее зарлвено в боклуци. Циганска държава.

Производителите вече са ощавени при всяка бутилка пусната на пазара. Ред е да бъдат ощавени и големите търговски центрове, които раздпространяват пластмасата! Всички търговски оператори трябва да бъдат дазължени да изкупуват обратно празни бутилки от стъкло и пластмаса! И най-важното - да не изплащат пари на приносителите, а да им дават ваучери за пазаруване. Това е пътят.

Топлата вода ли откриваме...това в Европа гп има от години

Некога като деца миехме бутилки и ги връщахме в пунктовете.В училище два пъти в годината предавахме стари вестници и после абонамент за детски вестници и списания беше много евтин.Защо требва да даваме примери в Гемания и Дания за всички е ясно кое е правилното решение е ама некои ЧАСТНИ ФИРМИ за рециклиране ще останат на сухо.

"В Германия например като си купиш бутилка, плащаш депозит от 20 евроцента и като я върнеш получаваш парите си обратно...." Не са 20, а 25 цента! Затова по улиците се намират толкова рядко употребявани и изхвърлени бутилки и кенчета от бира и безалкохолни! А дори да се изхвърлят, има хора, които веднага ги прибират и предават в автоматите по супермаркетите. Преди да въведат тази система в Германия, работех в Дортмунд до късно през нощта и се прибирах пеш по централната им улица (пешеходна зона):всяка вечер тя беше пълна с такива отпадъци (естествено,службите им по чистота я излъскваха всяка нощ и рано сутринта нямаше и помен от някакъв боклук ). Откакто заработи системата им за депозитния амбалаж, купчините с боклук вечер намаляха драстично. И това работи по цяла Германия. Вярно е , че машините за приемането на депозитни бутилки са обемисти, сложни, скъпи и искат поддръжка (това изисква пари!).Но тези средства МНОГО БЪРЗО се възвръщат, понеже от машините излизат добре сортирани и еднородни отпадъци (пластмаса и метал), удобни за транспорт и преработка, които се продават на много добра цена на преработвателите . Ползите от по-малкото разходи за чистене на населените места са неоспорими, а чистотата на природата след такава мярка е най-големият бонус от тази система.Само идиот или финансово заинтересувани(като цитираните в статията "експерти") могат да се изкажат против нея! Аман от мутри и фирмените им изчадия!

Крайно време е вече дебили. България е толкова замърсена. Какво чакате още?

Ние бай Ганьо в и пак ще откриваме топлата вода! Тази практика в Германия е от 20 г. Просто трябва система за действие от производител на безалкохолни и преработваща пластмаса. И всички производители на продукт в пластмасови бутилки. Необходимо е лого на бутилките за тази съвместна дейност!

_stankow

Знаем, знаем. Дойчо е най-умен. И на всяко гърне - мерудия !

На теория това трябваше да се постигне и със сегашната система. Затова създадоха Екобулпак преди повече от 10 г. Всички производители "си плащат". въпросът е, какво става с тези пари!

Естествено, че ЕкоБулпак ще са против тези промени - нали сегашната система работи в тяхна полза!

Разделно събиране на боклук няма.Уж "разделните" кофи се събират от ЕДИН камион.Само дето общината плаща(от нашите данъци) като за разделно.

_stankow

А вие как искате - да идва отделен камион за всеки вид контейнер ? Важно е отпадъците да са отделени от нерециклируемите. А после си има начини за разделяне - метал, стъкло, пластамаса, хартия. Не пречи, че се превозват заедно, важно е да попаднат в завода.

A каква е логиката да са ти разделени, ти зорлем да ги смесваш и после пак да ги разделяш?

Няма никакъв шанс нещо позитивно да пробие у нас. ..освен новите политици Мая, Таня и Слави, естествено!

Това са Боклуци, имам предвид идеолозите, изобщо не им е еня за народа и екологията. Първо, забраняваш бутилирана вода, само чешмяна, който е годна за пиене и има най-малко CO2 отпечатък, спрямо бутилираната коя е от нефт и ползва много енергия да ти я докарат до вкъщи, тези чешми дето умишлено ги затапят, пускаш ги и строиш нови чешми във всеки парк, кръстовище, спирка.. Унифицираш стъклени бутилка за мляко 1 л, за бира 0.5 л, за сок 0,5, 1 , 1,5, 2 л.... Истинска екология не върви заедно с капитализъм и пазарна икономика, тези 3-10% ръст дето трябва да ги има всеки бизнес, помпат , прегряват, изкривяват пазара.

_stankow

Занимавай населението с цената на бутилката до пълна загуба на разум. Иначе ще почнат неудобни въпроси за цената на това, което се купува в бутилките ... И качеството му.

Хората отдавна са го измислили, но в България много бизнес интереси ще се объркат ;)

Най-големият проблем в момента е, че мързеливците от Екопак минават 1 път седмично в София да събират контейнерите а те преливат още след 1-я ден. Другият проблем е, че като има събитие - концерт, фестивал и т.н няма контейнери за разделнонсъбиране. Точка.

Глупости. Чан галите обикалят като хлебарки денонощно и събират точно и преимуществено пластмасови отпадъци. Другото е желязо и хартия. На данка самоковската се оплакват че в "завода" за боклук почти нямало пластмаса.

Значи казват да се въведе тая система дето и преди я имаше в България. Само че,след като го върнем тоя амбалаж какво стана с него? Кой аджеба ще го оползотворява? За един завод за преработка на отпадъци по най-модерна технология опищяха света. Как си представяте че някой ще построи завод за преработка и рециклиране на тия опаковки тука в България? Колкото до таксата смет-да това трябваше да се въведе. Само че ето я и българската уловка-тия дето хвърлят боклуците в дерета и полянки-те каква такса смет ще плащат? За пореден път се предлага да поставим каруцата пред коня. С цел да се усвоят едни пари.

При нашенски условия единствената полза, ще бъде поскъпването на продукта ....Ще бъде толкова полезно, колкото е "еко-таксата" при автомобилите ! Със сигурност върху цената на бутилката ще бъдат сложени , примерно , 20 ст. и като отидеш да я върнеш ще ти върнат ...5 ст.!

Така работи капитализмът - печалба от всичко на всяка цена! Никой не го е.е нито природа, нито бъдещо поколение!

Почти всички електроцентрали в Китай и по-голямата част от електроцентралите в Русия работят на въглища. Така опазват природата:)))) Заводите,дето бълват безконтролно тонове отрови дори няма да ги слагам в сметката.

_stankow

Да, но Китай е най-големият производител на слънчеви панели, а Русия има най-големият масив от гори. Поглъщат C02 десетки пъти повече, отколкото отделят въглищните им централи. 19% от енергиата на Русия идва от въглища

Малък пропуск. Най-развита е системата в Дания. Там събирането на кенчета, пластмасови и стъклени бутилки е бизнес. Поощрява хората да не разчитат на социални помощи, а да заработват прехраната си. Във всеки супермаркет има машина - предаваш амбалажа и си взимаш парите. Но и конкуренцията сред събирачите на кенчета е страхотна. Копенхаген е буквално окупиран от румънци, африканци и всякакви други. Това обаче е по-добре, отколкото да се проси. Всъщност в Дания няма просяци, за просене се влиза в затвора. Толкова по тоя въпрос.

Идентична е ситуацията в Германия. По магазините масово има машини. Има хора в летищата, които дебнат дали на път към терминала, когато вече няма машини за предаване, няма да се изкушиш да хвърлиш бутилката (заради ограничението от 100ml) - веднага ти я искат. Има дори хора, които стоят по гарите и в почивките за 1-2-3 минути минават през влаковете да съберат оставените кенчета и бутилки. Седнал си на кафе в центъра на някой град, пиеш кафе и си си взел вода/сок/кола в пластмасова бутилка, минава някой от Източна Европа и те пита дали ако си си изпил водата може да му дадеш бутилката ...

И навремето си бяхме най-тъпите и изостанали в СИВ, с най -ниско заплащане...и с най-мръсна държава...

За съжаление се отказах да купувам бира в стъклени бутилки, защото купувам единствено, ако децата си идват или ще имам гости. И какво да ги правя след това тези бутилки като никъде не ги приемат, а не пия бира?!? Навремето имаше пунктове например на пазарите и в близост до магазините, където приемаха стъклени бутилки, буркани, хартия Но сега... Като деца предавахме отпадъци - желязо, хартия, набраните от нас билки, за които макар и малко се заплащаше. Имаше някакъв стимул. А сега се заринахме от боклуци, да не говорим за безотговорните хора, които ги изхвърлят къде ли не.

Приятелю, говориш наизуст. Навсякъде приемат бутилките, ако си купил бирата от там. Аз лично пазарувам от Била. Купувам 5 или 10 бири и си пазя касовата бележка. Следващия път на гишето за информация показвам бележката и издавам бутилките. Служителят ти издава бележка със стойността на амбалажа, която се приспада на касата. Кварталният магазин също приема празните бирени бутилки, ако бирите са купени от него. Лошото е, че това важи само за българската бира. Би трябвало да го въведат и за вносната...

Истината е в стъкленият и хартиен амбалаж.В торбите за многократно използуване , ама не онези с каквито ходят някои ,на карета били те сини или розови от нещо като сезал.

Та това си е толкова елементарно.Всеки който е ходил в западните държави,разбира се по развити от нашите,знае,че в всеки супер маркет,има машини за връщане на тези бутлки,издава се бележка която се осребрява на касата . Въпроса е кой ще лапне този бизнес.Инвистицията е само закупуване на подобни машини.Те автоматично приемат ,мачкат и издават бележка.

А съдържанието на тези машини след това какво го правиш? Щото завод за преработка ние нямаме.

ДА тая система е много добра стига дае сагласувана със вички магазини с една дума да няма значение от къде е купена да се връщта във всеки един магазан където има автомат най вече в супер маркитите където ще бъдат автоматите за ботилките.Гарантирам ви една бутилка няма да намерите на земята.В германия струва 25 сента и автомата с супер маркета ти дава чек ако искаш си купи нещо ако не то си вземаш парите на касата.Автомата взема и стъкленни бутилки от бира и алуминиеви кутийки за бира кока кола ит.нно не взема от нектари .С ЕДНА ДУМА АЗ СЪМ ЗА ...Така ще запазим екологията. щте видите колко много ще търсят такива бутилки хвърляни по земята особенно пенсионери с малки пенсии.

Пластмасови бутилки, опаковки, торбички трябва да се забранят не със закон, ами с вписване в конституцията! Да се възстанови системата на изкупуване на стъкло и хартия. Точка.

И как точно постъпва цената за крайния потребител според ЕкоБулТъпак? Плащаш, връщаш, взимаш обратно?! Ако те мързи - хвърляш, някой друг го взима и връща. Твой проблем.

Ако за пластмасова бутилка даваха 20ст (10 евроцента) нашите интегрирани сънародници нямаше да оставят и една бутилка да лежи на улицата или в реката. А с диференцираната такса смет е обратното. Ако трябва да платиш за да си изхвърлиш боклука в кофата, просто го караш на края на селото и го хвърляш безплатно. Или ако си в блок - през прозореца - винаги е било безплатно и винаги ще бъде. В нашия и сега не можем да се разберем с едни такива.

За работа ,храна ,цени и сигурност избирам Германия. В България дори проститутките са по-скъпи и по-грозни. В Германия няма българин да взема под 80 евро. Най-често вземат от 100 евро до 175 евро надница.

Това са чисти пари ,отделно работодателите плащат пълни осигурявки . В болниците не се плаща цент. Само в България дерат хората живи докато ги лекуват.

Преоткриваме топлата вода ! :) В България така беше и преди 1990г - връщаш празни бутилки - вземаш пълни - било то бира, нектар ( истнски плодов сок ) и тн Едно време си заслужаваше да събираш и връщаш и хартия - Защо днес не се възстанови финансовата мотивация на обществото ?

Arcadium

При Ганьо да работи нещо? Вие шефувате ли се? Ганьо единствено се съобразява, когато е в чужбина. Когато Ганьо е в България, оняснява, колко по-готино е чужбина, въжмущава се от държавата си, но сере като всички ганьовци.

В България те гонят , ако връщаш стъклени бутилки.Това е само в България.

Като дете ал бай- тошовото време най обичах бутилкт 1л от Швепс да врьщам - 10ст и малки буркаечета от кисело мляко по 4 ст - това с впьщането работе още 1986-88 година (може и по рано) - да извинявт бай тошл тези сьс иновациите

Аз бях специалист по бутилките за олио.Те бяха по 10 ст,но трябваше да се измият и да блестят от чистота,за да ги изкупят.Връщам 6 бутилки-билет за кино!Студентска работа!

бутилките от Кока-кола. 200мл. бутилка - 15 ст. Ама и Кока-кола не се намираше всеки път.

Екопак,екобулпак и други лапат стотици милиони евро уж за преработка на отпадъците. Реално България е като Бангладеш в ЕС . Боклуци ,отрови и мизерия.

Де да бяхме като Бангладеш ,според мен положението е трагично

Проблема е ,че като занесеш в магазина празни бутилки ,те гледат като полезно изкопаемо и се чудят какво да правят.

В Германия бирата е 20 цента плюс 25 цента кенчето. Всеки ден купувам 20 бири за 4 евро плюс 5 евро за кенчетата,после от машина си вземам бележка за 5 евро. В България скъпо ,скъпо и некачествено. Затова сте болни и умирате най-много в света.

Ами естествено - има много повече причини една работа да не стане! Много ясно, че ще е скъпо, ама трябва да проумеят, че екологията струва пари

Такива има по света от 20 години хахахаха