Със своята 40-годишна история депозитната система в Швеция е еталон за кръгов модел за справяне с отпадъците

Най-старата европейска депозитна система работи с опаковки от пластмасови бутилки и кен, от тази година включва и опаковките от сокове

Обратно в новината

Коментари - Със своята 40-годишна история депозитната система в Швеция е еталон за кръгов модел за справяне с отпадъците | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мдаа и в момента е еталон за разпад на банковата им система. Еволюшън Хюсттн, еяолюшън.

Казва се АМБАЛАЖ, не депозит. България имаше много добре развита система за вторични суровини през СОЦ-а, а сега давате за пример разни "депозитни системи"...

Това е просто глоба за дето не рециклираш с допълнителни стъпки. Също, нали в статията се твърдеше че боклука не се изнася в други държави, а в края се казва че се изнася. Та кое от двете? Лесно е фирмата да стане въглеродно неутрална, след като мръсния процес по рециклиране се извършва от други фирми в други държави.

По-добре замълчи, да не се излагаш

Факт, вече няколко години съм в Скандинавието, вкл. Швеция. Боклукът си го хвърляш пред къщи в контейнерчета за разделно събиране. 1 път в седмицата идва камионче и ги взима. Отделно в магазините си връщаш пластмаси и кенчета и си взимаш обратно кеша. Но по-важното е съвестта на населението и желанието за еко-съобразен начин на живот, и най-вече да им е чиста държавата.

какво пречи тук да копираме 1:1 опитът им ?! Не да измисляме наша система - тя гарантирано ще е провал..

Депозитната система е измислена в Соца, цървул късопаметен ... Беше на 100% наложена преди 34 години в България, ама тогава ви беше срам, че не разхищавате като западняка ... Сега пак се кефиш на чуждото и кълнеш Българското!

При соца връщането на амбалаж беше символ на мизерия. Пак се връщаме на темата за манталитета.

Добре дошли в най-новото издание на Игри на клошари, Швеция!

Не е клошарско, а въпрос на гражданска съвест и отговорност. Практикува се в държави с висок стандарт и зряло общество.

Значи и ние сме били Зряло Общество и висок Стандарт преди в Соца ... Чети пубер, чети ... от това глава не боли!

Комшийката когато закъсаше за пари в края на месеца, събираше всички бутилки за връщане, за да си купи хляб.

Само, че сега ако закъса за пари, комшийката ще иде във фирма за бързи кредити!

Тая еврогейска нескопосана реклама на педофилския им начин на живот е напълно противоестествена и вредна за всеки православен българин - русофил! Така че мрете изчядия адови!

Съвсем простичко е. Като се научат да си плащат за върната бутилка, буркан и т.н. и системата чудесно ще заработи. Докато искат да им ги събираш на определени места при това и сортирани, и всичко това за без пари няма да работи.

Остави това, но и доколкото знам в България накрая всички видове контейнери се изхвърлят на едно място

Видимо не си наясно! Стъклото заминава за претопяване, а останалите пластмасови, хартиени и метални "отпадъци" се сортират и обработват допълнително, преди да се предадат за рециклиране. Колкото по сортирани са суровините, толкова повече плащат на килограм или обем. На фирмите за разделно събиране на отпадъците се плаща за да извършват услугата, и отделно си прибират парите от предадената за рециклиране суровина. Там кинтите са много големи! А, ти продължавай да си мислиш, че ги изхвърлят на едно и също място. Покажи ми само едно такова сметище, на което се изхвърлят тези отпадъци. Няма такова! Всичко се рециклира от цветните кофи, защото всичко в тях е пари. За това преди време от една от фирмите концесионери се оплакваха, че клошарите им чупят кофите и им взимат картона, защото губеха пари.

Смесват се защото разчитат на техни начини за отделяне - напр хората изхвърлят стъклен продукт с метлна капачка

Много точно казано!Сега искат да им подаряваш бутилката,която си купил,та даже и капачката да запазиш! Ами след! покупката бутилката си е моя-не е на производителя.Ако желае да я получи-моля да заплати!

То и в България беше така по времето на комунизма... Ходих с чантичката с празните шишета от бира и даваха пълно за празно

За бирата беше много разпространено - на някои места дори не даваха без амбалаж, но буркани например не помня да се връщаха

Връщаха се бурканчета от кисело мляко. И шешета за олио - едни зелени бяха със странна форма.

Прав си - сега си спомних

4 ст. - бурканче от кисело мляко с алуминиева капачка 4 ст. - бутилка от Кола, Швепс, Етър, лимонада от 250 мл. 7 ст. - бутилка от бира или нектар - 500 мл. 10 ст. - бутилка от олио, Швепс, лимонада, минерална вода Михалково или Хисар - 1 л. Мисля, че изкупуваха и бурканите за зимнина, но никой не връщаше, обяснимо защо.

и аз връщах стъклените шишета за да изкарам някой лев отгоре :) и ходех торбичка на пазар, бба ми я беше ушила :) и нямаше летящи найлончета, пластмасови шишета навсякъде, пък да не говорим за пластмасови чашки... на някои улици чашките са повече от асфалта..

Може просто да се върнем към омразния социализъм, когато имаше два вида бутилки, два вида буркани и никави пластмасови опаковки.

нация от професионални клошари.

Аз пък мисля, че идеята е добра и че ще работи в България. В момента циганите събират пластмасовите бутилки от кофите за буклук и ги предават за рециклиране. Като си платил депозит имаш стимул да върнеш бутилката. Системата дава и предимство за стандартизация - вижте че проверяват пластмасата и лепилото дали ще се рециклира по същия начин. Да добавя за писалите по-долу, че и в момента в някои магазини приемат амбалаж (стъклени бутилки) и има пунктове за вторични суровини където приемат хартия и др.

Да добавя - мисля че би трябвало да се задължат всички които продават продукт със стъклени бутилки да ги приемат обратно като амбалаж.

Защо ми изтрихте коментара?!? Исках да се поправя - грешно съм написал бУклук вместо бОклук :-)

Тази система не работи, това са пълни глупости! Ако работеше, нямаше швейцарците да ходят да си хвърлят боклуците в съседни страни, за да плащат по-малко. И нямаше да се чудят от къде да си вземат чували за боклуци на по-тънки цени и как да байпаснат системата за отпадъци. За България е съвсем неприложима депозитната система, защото тук дори не са се научили да си изхвърлят боклуците разделно в шарените кофи, да не говорим, че някой още си хвърлят боклука през терасите. Аман от агитации за тази система-мистема депозит-мепозит, някой иска да вземе едни пари.

Швеция имам предвид не Швейцария, ама и при тях е същата манджа с депозитната система.

За Швеция иде реч, а не за Швейцария

Разлика между Швеция и Швейцария правиш ли, руПлояд?

Дето шведите ходят да си фърлят боклука? Норвегия и Финландия? Верно?! Значи , шведите вместо да си приберат депозита, харчат пари и време да ходят до Норвегия и Финландия? Пък норвежци и финландци им ръкоплескат - елате, елате ние сме сметище Мурзилко, това, че блатната ти кочина е боклучарник, това че България, след 45 години болшевишка диктатура и 30 г. Псевдодемокрация, контролирана от надледниците на партийната номенклатура, също е затънала в боклуци, не значи , че навсякъде е така. Анадъмо?!

Те ти казват, че рециклират над 80%, а ти казваш, че не работи?!? Точно защото има паричен стимул ще научи хората на разделно изхвърляне на боклука

Навсякъде работи тази система където я има ,в Германия преди 20 години я въведаха и работи безотказно , пластмасова бутилка или кенче амбалажа е 25 цента бирена бутилка 8 цента, стъклен буркан от мляко 15 цента,иди по парковете да видиш дали има някъде хвърлена пластмасова бутилка или кенче.

да съм съгласен с теб,въпреки че си козяшкиизмекяр-даже и плюс ти сложих заради верните цени;)И едно допълнение-пластмасова каса за бира-3,10€;)За вода и безалкохолни не знам колко са,защото такива не пия;)

Защо няма да стане в простата България, ами нали някой трябва да взима пари, корумпиарно след корумпирани правителства.. е това е

Райче, за пореден път ще ти го напиша, белким ти се депозира в депозитара над шийните прешлени ... На чист български се казва АМБАЛАЖНА система! Депозит има смисъл за финансови инструменти, а не за системи за рециклиране и обработка на преработваеми суровини и материали! Това че не си се осведомила за съществувалата в България преди десетилетия такава система, само доказва, какви сте "профита", сите наши джурналистове. Аман братче, от аматьори!

Да върна малко еко активистите и младите им последователи. През омразния социализъм имаше изградена система за събиране на вторични суровини и например взимате бира или лимонада и след това връщате в магазина стъклото, получавахме по от 1-10 ст. в зависимост от размера на бутилката. Събрали сте хартия и я предавате в пункта за отпадъци и получавате, дрехи, платове, съдове, книги. Та тия пунктове се опитаха да ги запазят хората но яките бизнесмени дето се занимават с отпадъци така направиха законите че да не можеш да събираш и предаваш. Доде демокрашъна и тая система умря. Сега някакви еко шментерляци ни дават пример, питам се а защо не се възстанови системата ? ОТГОВОРА Е ЗАЩОТО ЯКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НА ХОРАТ!!!

Абсолютно вярно и точно! Всичко, което работеше и вършеше работа го съсипаха и махнаха!

1. Тогава ставаше дума за стъклени бутилки за многократна употреба . Те бяха АМБАЛАЖ. 2. Ти разлика между амбалаж и рециклиране правиш ли? 3. И поради що злобееш? Че шведите са успели да направят нещо правилно? Че там има истински соцялизъм, а не онова " недоносче" - думи на Живков, онази лъжа и измама НРБ. Аре нема нужда да ми точиш лиги по светлото бъдеще, дето така и не го видехме Е некои, дето имаха държавни вили, коли , валута на корем и прислужници го дочакаха де.

ЗА 3Л шише от вода Горна баня-50 ст.Най любимото,ама трудно се намираше!

Преди да пишете за депозитната система на Швеция да бяхте написали за депозитната система в България много перди Швеция да въведе такава.

не са били даже и пламъче в очите на родителите им,как да го знаят???;)Знаят тези,които са живели тогава,и които са гледали "Войната на таралежите";)