Съперничеството между Китай и Индия поема в нова посока

Наистина ли южноазиатската страна е намерила магическата формула на развитието, а Пекин е загубил своята?

Обратно в новината

Коментари - Съперничеството между Китай и Индия поема в нова посока | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Китай се отказа от ковид глупостите и лъжите. Но пораженията самонанесени им от неадекватната им демографска политика са огромни и може да им тежат дълго. Си също е доста дърт, ако няма свежа предприемчива кръв може да имат проблеми. Естествено, нищо не е предрешено.

Китай също така има да поглъща Тайван, който е готино проспериращо островче. Има и евтини руски суровини, дето не ги щат в Европа. Не че ги няма и Индия, но пътя и съответно транспортните разходи са по-големи.

Индия няма шанс. Когато след 30тина годинки Гълфстрийм спре, ще спрат и мусоните защото ще се обърне течението между атлантическият и индийският океан. Тогава казват чао на реколтата от пшеница и ориз и почва глад.

Китай е Световната фабрика. Това превърна Китай в цифрова държава. Китай е единствената едно народна държава. Почти 100% народа ХАН. Отделно там с хилядолетия е възпитаван култа на подчинение до смърт на императора. Докато Индия е циганин до шия. Невероятна бедност и абсолютно богатство. В Индия има стотици мразен се народи от хилядолетия. Циганите са изгонени от Индия. В Индия има НЕВИЖДАНА ОМРАЗА между черните индийци от юга и северните "по-бели" индийци.

Кореите и Япония също са с 99% само един етнос. Швейцария пък - не. Не е фатално :)

Япония е ТРЕТА световна икономика. Ю. Корея е с размера на ....Русия. Ю. Корея и особенно Япония живеят в 22-ри век. И двете имат недостиг на земя а суровините си ги внасят.

само един иZперкал бункерен с опадали керемиди ботоксов нискостеблен жужак кът Вовата , може да си мисли , че некой ше му държи партия с/у янките ! какво ще спечелят поднебесните ориZояди ако го подкрепят , нищо , в америка е пренаселено т.е. нема необятна свободна Zемля , нема неиZчерпаеми природни и подZемни ресурси и най важното тя е на хиляди км от поднебесните ! а какво ѝ трябва на една пренаселена с над 1,5 млрд ориZояди и бедна на природни ресурси страна ? ами трябва ѝ свободна неZаселена Zeмля , огромни количества питейна вода , необятна гора Zа дървен материал и най вече полеZните иZкопаеми , ами те са на север Пекин и са на една рука раZстояние от ориZоядите ! така че се очертава ние да направим най накрая с другаруте китайци един голям и сполтен вZаимноиZгоден бай делчо на мечата москалска бърлога ! китай просперира повече от 30 години като търгува със Zапада , това са трилиони долари годишно , ако Zапада се гътне с поднебесните ориZояди е свършрно , кой ще намери трилиони долари годишно Za да им купува стоките ? москалите и африканците ли ше им купуват стоките ! русия върви към пълно самоубийственно чао по един или друг начин ! помпоZните речи и праzни Zакани на Шишкoто Пупкин , с нищо не помага на русия ! такава , че и по вдъхновенна от сегашната септемврийската ( апропо вижте колко по уверен беше тогава и колко се състарил Пупкин след само 7 месеца ) Пупкин дръпна и преZ февруари месец 2022 г https://www.youtube.com/watch?v=taYTXHsUU5w : ще раZмажем , денацифицираме и освободим украйна , ако се намеси некой тежко му и горко му и кво стана Zа11 месеца , нищо пълен провал на москалите , припкаха >>>> кът подплашени сърнета от Храковска област ..от Херсон ...и 500 хиляди мужичета да вкара във войната реZултата ще е същия , руснаците ще претърпя тотално поражение и пълен раZпад ! яZък Zа новите триста хиляди солдатчета , които ще хвърли в Украйна като пушечно месо !

Пиши на български бе тъпанар !

Ами той пише на български бе, тъпанар! Това, че за теб този език е чужд си е лично твой проблем.

Да сравняваш индиец с китаец е като циганин с японец. Със здраве.

Кой е японецът?

"Най-впечатляващият резултат от тази тенденция е значитeлното намаляване, регистрирано в Индия през последните години на броя на хората, които живеят под прага на бедността. Очаква се този феномен да продължи и в бъдеще: според експерти Индия е на път да се превърне в третата световна икономика през 2027 година, като ще удвои брутния си вътрешен продукт в рамките на десетилетие." И после...ще стане като в Китай. Колкото повече една държава се цивилизова и населението и става с по-висок стандарт на живот, толкова по-бързо започва да спада раждаемостта. На богатите хора не им се занимава с отглеждане на деца. Освен това не може да има непрекъснат подем на дадена държава. Всяко нещо на този свят има раждане, възход, разцвет, застой, упадък и смърт. И това е природен закон. При държавите пред вид дългият им живот има периоди на подем, застой и упадък, след което може пак да има подем, но не задължително и не веднага. Китай е бил империя преди хиляди години, сега преживя подем и се опитва отново да изгради империя. Така че много се радвам за Индия, симпатични са ми, но след възхода, който се очаква при тях неминуемо ще има и слизане надолу. Е, няма да го доживея, но ще стане и това е извън всякакво съмнение. ЕС например вече слиза надолу по стълбата и е далече от най-успешните си години, Русия - също. Бъдещето в момента принадлежи на Азия и Африка. САЩ се опитват да закрепят доминацията си, но те също неизбежно ще минат в зоната на упадъка, защото прекалено бързо си изгориха горивото - за 250 години постигнаха това, за което на други държави в Европа им бяха необходими столетия - изградиха империя. Но в природата има едно валидно правило, че колкото чо-бързо се издигнеш, толкова по-бързо ще паднеш. Те и за това свръхновите звезди са с кратък живот - появяват се изведнъж в бляскави пламъци и изгарят бързо.

което пуделче ме е Zaлаяло ..убаво не е видяЕо ..московското червено пале си намери майстора Zaгуби студената война и иZлете като тапа от Берлин , Варшава ..Буда Пеща ..Прага ..София..Букурещ..Рига..Талин..Вилнюс..Кишинев ..Тбилиси ..Баку ..Киев и т.н.т. ..а сега отича окончателно и беZвъZвратно в канала на историята ..дойде ред и на Поднебесното ориZоядно пале ..което ако не се раZбере и то в канала на историята ке отече ...

Пиши на български бе тъпанар !

по твоята логика ..понеже Китай и Индия много бърZо се исдигат ..скоро ще се пльоснат :))))) да ти имам евраziиската пожелателно мераклийска логика ..да вzимаш желаното za действително ! я ми кажи некоя китайска или индийска песен ..певец ..филм..книга ..спорт ...мода ...иновация...университет ..че не мога да се сетя ..само надъхани ушанки като теб се надат ..че меси ше си навехне глеZeна и те ше бият :)

Видя написано нещо, което сметна, че е негативно за любимите ти САЩ и от бързане веднага да спамнеш в защита даже не се опита да се замислиш. А може и да нямаш капацитет за това, кой знае? Нито Китай, нито Индия са се издигнали бързо. Както вече съм писал за Китай, те са били империя преди 2 хилядолетия и имат древна култура датиращ от преди 3.5 хилядолетия. Индия също има древна култура - развита цивилизация в долината на р. Инд, която преживява упадък и раздробяване на много на брой малки царства. По-късно тези царства се обединяват в няколко различни империи през различните столетия, като някои като империята Гупта успяват да постигнат разцвет, който се нарича златен век за Индия. Във всички тези империи се развиват философията, математиката, литературата, астрономията, медицината, изкуството и религията. Така че неграмотен троле, нито Индия, нито Китай са се издигнали бързо ей сега на, през последните 20-30 години. Светът не започва и не свършва със САЩ, нито даже с цивилизацията на белите хора в Европа.

Идеята на САЩ да противопостави Индия с Китай няма да стане. На изток има мъдри хора.

Индия отдавна се е определила към САЩ. САЩ, Япония, Индия и Австралия образуват така наречената Четворна група, предаде ДПА. 3.11.2020 г. - Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни военноморски учения за повече от десетилетие във вторник, коментираха индийски правителствени източници, част от усилията за балансиране на огромната военна и икономическа мощ на Китай в региона, съобщава "Ройтерс".

Индия КЪМ САЩ?! БРИКС - Brazil, Russia, India, China, South Africa.

къв Брикс Миск Хикс ве баце ..те освен общи селфита и високопарни Zakлинания Za Светлото будеще ..друго нищо не са направили !

нали знаеш че брикс е съкращение измислено от английски журналист, докато другите са реални организации.

Сега пък и радж капур... 80те бяха японците, след 2000 - китайците, след 2030 - индийците... Накрая пак...

През 2027 се очаквало Индия да стане 3 та икономическа сила.Добре де,ами бившата бензиностанция на Европа дето иска многополюсен свят,на кой полюс ще се завре?

Дъ Бъ некадърник.

Дали ако се поразрови по-дълбоко китайско-индийското съперничество, няма да се попадне на някое законспирирано щатско носленце, че даже и на няколко. Защото кой е заинтересован съперниците му да не се сдружават, а да се сблъскват и посбиват, и да не му се пречкат?

Хубава статия, но едностранчива. Малтус го е написал: Решението се състои в ограничаване на раждаемостта. Ако това не случи, войни, болести и природни бедствия които намаляват популацията.

Индия не, но Китай е рядко населена държава. Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Турция че дори изцяло планинската Швейцария са по-гъсто населени от Поднебесната.

Вижте как вървят акциите и пазарите там. Това е най-добрия индикатор, ако се инвестира всичко ще върви нагоре.

Ами инвестирай. Кой те е спрял?

Ами инвестирайте бе ватенки, нали сега сте дружки с азиатци

На работливите, но тъпички китайци им трябваха 30 години за да станат това, което са! На умните, но безкрайно мързеливи и религиозни индийци ще им трябват и на тях поне 30 години за да станат това, което пише в статията! Индия е такава кочина, че само които са ходили там, но извън туристическите места, могат да го потвърдят! Ай поздрави от региона!

Китайците били ТЪПИ?! МЕЖДУНАРОДНИТЕ олимпиади казват "СЪЩОТО".

Ако погледнеш олимпиадите и сравниш на глава на населението ние сме доста напред от китайците хаха

Ще ми позволиш ли да бъда по-информиран от теб след мнооого години в Китай!? А сега в другата коментирана в статията зона! От 1.5 млрд. е лесно да намериш десетина хиляди умни или таланти, но процентът е доста малък, нали? Със здраве!

Не става въпрос само за МЕДАЛИСТИТЕ. СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯТ китайски ученик Е ПО-ДОБЪР от СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИТЕ американски и европейски, в частност български, ученици. Образованието в Европа и Америка СЕ СРИВА. Засега СЕ УЧИ предимно в Китай. Или ще оспорите и Учителя ТЕО / Теодосий Теодосиев /?!

"Инфо", това, което съм правил в Китай, е да преподавам основно на китайци. Така че, имам преки впеатления. Нека не спорим! А за европейското и американско образование те подкрепям напълно. Трагедията е чутовищна! Темата е дълга и тук не е, да го наречем мястото, където бих конкретизирал.

В Китай образованието е "Бойният химн на майката тигрица". В съвкупния Запад има гимназисти, които не могат да четат. Има ги вече и в България.

Ами на математическа олимпиада участват по пет човека от държава. Ако участват по сто, първият некитаец ще е сто и първи.

Пълни глупости, работя с китайски компании постоянно. Инженерите им са пълна трагедия. Липсват елементарни знания и нямат никаква креативност. Иначе като им обясниш какво точно трябва да правят са добри в спазването на методологията и следването на инструкции. Естествено има изключения и тези хора носят на гърба си цели отдели. И обикновено са завършили на запад.

Господин "От далече", хем твърдите, че ТРАГЕДИЯТА в ЕВРОПЕЙСКОТО и АМЕРИКАНСКОТО образование е ЧУДОВИЩНА, хем наричате китайците ТЪПИ?! Китайците са в ПЪТИ ПО-ДИСЦИПЛИНИРАНИ. А при ЛИПСА на ДИСЦИПЛИНА какво да коментираме/ сравняваме в образованието?! И да категоризираме нациите на ТЪПИ и УМНИ?! Трендът в образованието е умопомрачителен - ПАРИТЕ СЛЕДВАТ УЧЕНИКА / В Китай не вярвам да е така /. Преподаватели обикалят селата и НАБИРАТ СТУДЕНТИ...Дъно!

Глупости. Има пълна статистика. Най-голям процент хора с инжинерна мисъл има в Германия, Нидерландия, Швеция, Дания, Япония, САЩ и Канада. Има статистика от 1870 година и досега не е грешала. Защо си мислите новите развойни центрове за изкуствен интелект се отварят в малка Нидерландия?

Къде е тази статистика? Как точно се определя т.н. "инженерна мисъл". Апропо, много зависи, кой е поръчал и кой е правил дадена статистика. За справка прочети "Вредата от краставиците", за да разбереш до какви "висини" може да стигне статистиката.

Статистиката е най- не точната наука след историята.

И двете държави са в БРИКС, както и Русия.

Статията буквално е за това, как двете държави са конкуренти, ти обаче си знаеш своето. Как се казва банката на БРИКС, която щеше да е алтернатива на МВФ? :))) Ама без да ползваш гугъл... :)))

Конкуренцията си я има навсякъде, даже и в най добрите семейства и колективи :)

НОВАТА посока включва РУСИЯ, КИТАЙ и ИНДИЯ.

Когато Путин спре да продава на под пазарни цени нефт на Индия ще пишеш тогава.

След прочитането разбирате че автора много ама много се надява Индия да смчка Китай.... Едно позитивно....значи да започне да намалява населението на земята е нужен по благополучен живот.... Кола, тоалетна, телевизия, телефон....и т.

А кой е решил "всичките си проблеми"? ЕС ли? Китай колкото и да е в "упадък", пак прави минимум двоен ръст в икономиката спрямо "светът", т.е. Запада.

Ами виж колко е бвп на човек в Китай в сравнение със Запада, бе льольо! Как няма да има два пъти по - висок ръст, като е няколко пъти по - беден, изибщо мислиш ли преди да пишеш? А Африка е още по - голям ръста. Кое е по - трудно: да удвоиш производството от един банан на два банана, или от 1 милион тона на 2 милиона тона?!?

Видим Фащ как ще реагират.

е насочена срещу ционистите,и е въпрос на време индианците да си върнат територията

Е, и какво ще правят в тая територия без влакове, електричество, самолети, интернет, писменост, образование и прочие, щото те белите са ги измислили ... Даже и бизони няма вече ...ще умрат от глад

прочети повечко за белите дето уж измислили сичко и после си виж кенефа на двора че е пълен и сереш на поляната,и тогава се изказвай като козяшки тупан бранещ черните избиратели

Е ти ме разсмя, братчед! И като прочета кво? Кой е измисли електричеството, компютрите, телефоните, електрогенераторите, интернет…Кажи бе льольо!