Сачева предупреди, че по-ниско ДДС ще има при поне 800 лева заплата

Десетки хиляди безработни в сектора не могат да получат обезщетение, защото са без договори, нямат осигуровки

Обратно в новината

Коментари - Сачева предупреди, че по-ниско ДДС ще има при поне 800 лева заплата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пунта Мара...

Мафия у

ИСТИНАТА Е ,ЧЕ РАБОТЕЩИТЕ И СЕГА ГИ ВМЕМАТ НО ПОД МАСАТА.ОСИГУРОВКИТЕ НЕ СЕ ВНАСЯТ В РЕАЛНИЯ РАЗМЕР И ПОТЪРПЕВШИ ОТ ТОВА СА НАЕТИТЕ И ДЪРЖАВАТА.ПЕЧЕЛЯТ САМО ТЕЗИ ДЕТО ИМ БИЛО ГОЛЯВО ДДС.И ПАК ЩЕ ИЗВЪРТЯТ ТАКА НЕЩАТА".ЧЕ ТОВА ДА Е ЗА СМЕТКА НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО.ГРОЗНА И МАСОВА Е ТАЗИ ПРАКТИКА ОТ КОЯТО ГУБЯТ РАБОТНИЦИТЕ СКЛОННИ КЪМ КОМПРОМИС И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В ЛИЦЕТО НА НОИ И НАП В КРАЙНА СМЕТКА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА СМЕТКА НА ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ "БИЗНЕСМЕНИ"

ниското ДДС подпомагало богатите... Плоският данък доста повече ги подпомага. И сивата икономика подпомага. За шеф-собственик е изгодно да си дава голяма заплата и после да "стимулира" от джоба си.

Какъв е този концерт по желание ? по ниско ДДС ако работниците са ти на запата поне 800 лева. Такъв закон под условие и особенно ДДС не съм виждал , ще е интересно научнафантастично четиво .

СМЪРТТА ИДВА, С КОСАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Р. С. без условие

Въобще има ли някаква помощ от правителството, век условие?

Е то каква е ползата от мярката, парите отново отиват в държавата. Е това е подпомагане, даваш 1 за сметка да получиш 1,2

Гербаджийска работа , пуска някакъв фишек и след това се почва с подводните камъни , ама ,ако , ама , ако

За 800лв. заплата ще търсите ученички украинки и филипинки. А ученичките обикновено изкарват кинти с проституция а не разчитат на тези 800лв. И заебават работата веднага.

И още нещо......намаляване на ставката на ДДС навсякъде другаде се прави с цел да падне цената към крайния потребител. Защото ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител.Ако не може да постигне тази цел, няма смисъл. Затова има деференцирани ставки на ДДС в повечето европейски държави

Чета коментари тук и ми става ясно, че повечето, които пишат хич не са наясно с тази тема. Туристическият бизнес е сезонен - факт. Това означава основно лятото - морето, зимата - планината. Говоря за 80-90% от бизнеса. Почти всички служители са на трудови договори по курортите и то на 8 ч, защото всяка година се командироват данъчни, които постоянно обикалят и правят проверки. Дори музикантите имат трудови договори вече. Знам го от опит. Всички бармани и сервитьори разчитат на бакшиши, когато започват тази професия - факт.Няма как да им вдигнат осигурителния доход собствениците. Дори 610 лв е нереално висока мин заплата за БГ. Не искам да кажа, че е достатъчна. Просто не отговаря на реалната обстановка. В нормалните държави обаче на касовия апарат има опция за бакшиш, който се облага с данък и се разпределя между персонала. Тук в БГ е различно разбира се. Страшна глупост е да се вдига минималния осигурителен доход. Ще има повече схеми тогава. Ако туризмът не беше даден на чуждите туроператори, щеше да има достатъчно постъпления в бюджета.Всяка година говорят за едни милиарди от туризъм, но не казват къде всъщност са влезли, защото повечето пари отиват навън. Трябва да има диференцирана ставка за ДОД. Всички с обявен доход над 5000 лв примерно да плащат по-висок данък. Включително спортисти и т.н. .....както е на запад. Темата е доста дълга, но управляващите се очевидно или некомпетентни, или нямат воля за адекватни решения.

Те с какво са привилигировани?

Как не разбрахте , че трябва да плащате адекватно на положения труд, както и да сте коректни към държавата. Сега 99,9% от "турстическия бизнес" е мошенически и некоректен към всички. Затова все повече ще отиваме в Гърция, Турция и къде ли не, основното е да сме по-далеч от бългърските "бизнесмени". До един да фалирате за държавата ще е по-добре. Дано коронавируса да става все по- агресивен, него не можете да подкупите. Обща минимална заплата за ЕС ще Ви покаже как се прави правилно бизнес.

В областта на туризма се работи опо 16 часа на ден, всеки ден ,без почивка, вклч и в събота и неделя се работи. Какви 800 лв? За толко работа заплатата трябва да е поне 3000 лв заплата!

аз мисля 6000 лв

Дано тая глупост ни се размине. Има тонове полезни неща, които да направят за кръчмите и хотелите. Това да ги направят перални за пари не е от разумните мерки.

Тези не се навръткаха, един ден едно, после аха не може така, друго ще е.... и както и да го въртят все всичко потича към богатите фирми, към средния и малък бизнес греда....

Вижте така трябва да се прави с всеки закон, но по план. Да има някаква дискусия и спор и ако се намери разумно решение тогава да се гласува закон Примера с промените в закона за здравето много добре показва как не трябва да се прави!

Рустикалната физиономия за какво си мисли?

Пак врътка :)

Идеята, Сачева е, да накарате търтеите в НАП и НОЙ да станат от удобните столчета по офисите, накичени с климатици и да започнат да си вършат работата. Щото и там е рушветчийство и само с Далаверката на чело на показните делегации, обикалящи с камери из заведенията, се глобяват. Иначе едни пощенски пликчета се подават от ръка на ръка и аднето цяло, и вълка сит. Половината от приятелите ми са бармани, познавам 2 рейса сервитьорки. Нито един не е осигурен на реалната сума, която получава. Повечето ги водят и на 4 часов работен ден, а бачкат 10+ всъщност. Ето и един цитат към мен, от времето, когато бях барман - прибирай си бакшиша и недей питай защо си на 4 часов работен ден, че и без бакшиш ще останеш. Иначе инспекторките всеки ден си пиеха кафето при мене и чакаха касов бон. А за работниците много не ги интересуваше кой, какво, колко и как взима. Топката е у вас, ама само с топкане не става, трябва и стрелба.

Ами да казват къде са работили и ако имат доказателства (селфита зад бара с работно облекло примерно) държавата да глобява тарикатите чорбаджии.

недоволно племе сме това българите, допреди малко четох как всички са съгласни да да се заразяват и лекуват на свой риск, само да не плащат 1000 лв, здравни осигуровки. същите не искат и да се осигуряват за пенсия на повече от минималната заплата, ами да трупат само стаж. ами направете си избора и спазвайте правилата в държавата в която работите. кеф ви НЗОК кеф ви частна болница, кеф ви минимална заплата, кеф ви осигуровка за пенсия. вие си решавате. какво толкова мрънкате.свят широк - намерете си мястото.

Не е въпрос за недоволни. Факт е, че има работодатели, които не плащат осигуровки. И дори да се обадиш до Инспектората, че НАП?? Нали знаеш, че трябва някой да си свърши работата, ако иска в тази държава нещата да вървят нормално! За какво има смисъл човек да бяга, като бащинията му е тука и ИСКА ТУК ДА ЖИВЕЕ И ДА РАБОТИ, НО ДА РАБОТИ НОРМАЛНО И ДА МУ ПЛАЩАТ НОРМАЛНО, А НЕ ПРЕЗ ТРИ МЕСЕЦА ДА СМЕНЯ РАБОТАТА СИ, ЗАЩОТО ПОРЕДНИЯТ РАБОТОДАТЕЛ НЕ МУ Е ПЛАТИЛ ЗАПЛАТАТА! ИМА И СВЕСТНИ РАБОТОДАТЕЛИ, АМА ТАРИКАТИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ СА НЕМАЛКО, КАКТО И НЕМАЛКО СА И ТЕЗИ, КОИТО САМО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ СА ЗАВЪРШИЛИ ИЛИ С ВРЪЗКИ СА НАПРАВИЛИ "БИЗНЕС". Затова, "не съди другите, за да не бъдеш съден"!

Тези идиоти оплетоха всичко. Излиза, че тази новата опция не е за осветляване на бизнеса, а за да получат по-малко фирми тази компенсация, и ако може само богатите фирми. Алооо това е рекет, не е помощ. Научете се да прилагате законите за осветляване на бизнеса, а не с рекет...

Малка справка Семейно заведенийце в крайморско градче. Бачкат 3 поколения на една фамилия. Общо 10 човека. В най-,силните месеци вземат 2-3 момичета вечер от 6 до 11ч. Мин заплата - 800лв. 10х800=8К понеже и личните и фирмените вноски са за тяхна сметка то общо отчисленията на месец за дод и осигуровки е 43%х8К=3440лв Това подчертавам са само осигуровките и дод. без режийни и стоки. Е вие как мислите? Ге дали имат възможност да ги плащат, дори и да искат?!

Сметката е горе долу следната - ще ти намалим ДДС-то с 2000 лева, но искаме да си увеличиш осигуровките и данъците към държавата с 2500.... е това е сметката.... другото е сметка за наивници...

А пък на теб да ти е хрумвало че три поколения + 2-3 момичета в най-силните месеци крадете като не плащате това което се изисква по закон? А на тези три поколения като не ви излиза сметката някой ви е длъжен да ви осовбоди от данъци защото вие това си искате да си работите и не ви интересува? А да ви е хрумвало че може да работите и нещо друго но ЛЕГАЛНО?

Ето какво става обикновено в един ресторант или хотел - собственикът или други високопоставени началници в съответната структура получават по документи заплата от порядъка на 5-10 000 лв, за която се дължат осигуровки само до сумата от 3000лв. За останалите пари не се дължат никакви осигуровки. Тези заплати, разбире се, се получават и веднага след това част от тях се раздават на ръка на служителите, които са осигурени на МРЗ. Де факто няма човек, който да работи за по-малко от 1000лв. Може би само чистачка на половин щат да взима под 8-900. Така че преди всичко държавата трябва да премахне тази глупост с максималнта осигуровка. Така само се ощетяват съвестните данъкоплатци и среднта класа. А тарикатите, получаващи по документи заплата от 10-20 000 месечно, могат спокойно да оправдаят луксозните коли и имоти, които притежават и които са купени в най-добрия случай с приходи от сивия сектор, а често и с пари от престъпна дейност. Просто тази система за осигуряване само за малки суми предполага лесното съществуване на перачници за пари!

"Очаквам яко да измрат: Мутафчийски" Със странно заклинание, неприсъщо на лекар, Мутафчийски завърши интервюто си с Мира Бенатова: ВИЖТЕ ТУК https: www.facebook.com grigor.zdravkov videos 2944589698958441

немам фейсбук и не ща да имам. не обичам котки и некой да ми се фука че е ял в мола.

Тоа казвакакво мисли че ще стане

В голямата си част много от заведенията укриват обороти. Много от персонала се назначава на 2 часа или на 4 часа, а всъщност работят на 8-9 часа. Всичко това се прави за да не се внасят осигуровки и по тоя начин ощетяват бюджета. Редно е да се въведат минимални осигурителни прагове, по отрасли, като те да не могат да бъдат по малки от 850,00 лв. и при сключване на трудови договори да са за 8 часа.

Шило

данък добавена стойност- един данък, не едно данък! Нали така?

Той е един когато иде реч за данък и едно когато иде реч за данъчни облекчения. Някакво обогатяване на не богат речник или на някой?

небогат - проверка какъв? следователно слято на някого - след предлог не може да е някой

"В момента около 27 000 - 28 000 от безработните са от сектор хотелиерство и ресторантьорство. Част от тях няма да могат да получат обезщетение, защото не са работили с трудови договори, не са им плащани осигуровки или имат различни форми на взимоотношение със своите работодателите", поясни министър Сачева. Еми да са имали. При почти нулева безработица, кой ги е бил са работят незаконно. Сега да го ядат.

В условия на криза си личи кой колко капацитет има......... ДДС е данък, който винаги е плащан от крайният потребител. Как се връзва намаляване на ДДС с условия за заплата.... Става 800, пада ДДС-то... пада заплатата, вдига се ДДС-то - хахахахахахахахахаах

С намаляване на данъка означава че клиента ще плаща по-малко. Единственият резултат който може да се очаква е увеличаване на оборота. Днес имам 10лв. и съм решил да ги оставя в заведение, на вместо две неща ще поръчам три, така заведението ще получи от мен печалба за три неща.

И защо при такава безработица в новите разпоредби от 15.06 се разрешава внос на работници( роби) в туристическия бранш?? Ми като искат заплатите за бг. работници да са 800+ , да забранят внос, да се наемат само българи, да се намали безработицата, държавата да не плаща обезщетения. Не е нужно да се наемат чужди работници , тази година туристите ще са с 80% по- малко от миналата година!! И другото малоумие на тулупите от МС е да се забрани влизането на чужди граждани( включително от всички страни на ЕС) в България до 15.06!!! Хем се разрешава вноса на всякакъв вид роби за т.нар бизнес, хем се забранява на някой заблуден англичанин, датчанин, германец да дойде на Черно море!!

И защо не се проверяват тези робовладелци,които са им давали пари под масата и не са искали да им плащат осигуровки? Масово е това,правят се на луди феодалите и не плащат осигуровки,къде е държавата сега да ги провери,защо не са плащали и къде е била досега за да се позволява такова нещо?

Това "масовото" беше едно време, сега основно при наемане на емигранти, рашки, урки, дошли в Софето да забогатеят бързо селтъци и разни циганета върви, българите си понаучиха правата и си ги търсят.

А колко служителя подадоха сигнал до ГИТ? 0. Защото е много по-удобно да са съучастници и да се оправдават с работодателя.

Няма. Нищо няма. Има грижа само за "жизненоважни" професии като шофьори, ресторантьори, полицаи и др. Как ще се обучат качествено, дистанционно докторите, учителите, инженерите, архитектите, учениците? Ами както могат, това не ни е приоритет. Те така. Обучението но докторите и студентите по медицина не е приоритет на министъра на здравеопазването. Приоритетите са това - шофьори и ресторантьори.

Не бива да си мислите че проблема е в шефа!Защото това е било преди - сега рядко се случва.Сега просто на работника се дава избор- и работника избира дали да има минимални осигуровки и да взема по голяма заплата или обратното. Почти винаги работника избира да вземе той парите.Така че разликата в осигуровките се прибира от работника.Ако ли се ебаваш - работника просто отива при друг.Сега няма хора и всеки се мъчи да задържи кадърните

Трябва да има стартова заплата за всички длъжности. Не може на минимална да осигуряваш инженер.

Ами ако този инженер нищо не го бива? Та в този ред мисли, защо да не може?

осигурителни прагове. Ако този инженер е на инженерна длъжност, няма как да го осигуряват на минимална заплата. Но ако е назначен като общ работник, тогава няма как заплатата му да е по-висока и съответно осигуровките.

Може и е желателно даже.Примерно му казваш на инженера: Или 1500лв и осигуровки на 800 или 1200 лв и осигуровки на 1500? Открито го питаш какво иска?! Защо си мислите че като вкарате по големи осигуровки ще получите повече?! Не е ли по добре да ги получите лично Вие и да си ги държите у вас отколкото да ги даваш на държавата и после да се надяваш да ти ги върнат?Питам защото държавата не е добър стопани.И харчи пари за глупости.По добре парите лично на хората на ръка.Те са техни-те да си решават

А че работодателят по този начин си спестява или намалява собствения дял от тези осигуровки е просто дребна подробност.

Трудно е да се установи,коя от двете има по-гнусна физиомутра: този шопар на снимката,или мутресата ФанДуху...

Абе за тях не знам, но тук от теб по-гнусен гей няма..

Образование, медицина и храна 20% ДДС. Хазарт, барове, дискотеки, хотели (публични домове) под 10% ДДС. Егати държавата :D

Питай си спреждея.....

Ми мутренска държава :(

"Така, ако от бранша искат да плащат по-малка данъчна ставка, то ще трябва да вдигнат минималната заплата в сектора от 610 на 800 лв". Абе малко не ми е ясно как ще стане това. В смисъл първо ще назначат персонала - НАП ще провери колко са заплатите и тогава ще намалят ДДС? Ами ако един е назначил хора на 790?!? Много са ми странни - ДДС се намалява със закон. После ще го прегласуват?!?

Лесно ще го направят! Достатъчно е да приемат 800 лв и готово.Оттук нататък всички трудови договори в този сектор започват от 800 лв...

Доколкото знам минималната заплата не е по сектори/браншове. Има минимален осигурителен праг и ако увеличат него това означава, че всички хотели в България, а не само по летните курорти трябва да го спазват.

Няма да има

А защо се допуска някой да работи без договор? Тук не е виновен работодателя, а работника е потърпевш.

Когато двама Андрешковци ( в случая работодател и работник ) решат да правят нещо тайно и незаконно, едва ли държавата може да им попречи. какво? Да назначат полицай и данъчен служител на всеки работник ли? Да го следи да не взима под масата.

Без договори съм писал. Ако е с някакъв договор по трудно можеш да хванеш, но все пак има нещо. Живея в чужбина. При нас проверки се правят обикновенно от контролни лица от друг град за да нямаш познати. Хванат ли работник без договор даже да е за първи ден глобата е 11000 евро. Ако ти работят трима работника глобата е 3 х 11000 евро.

Като искат да се плащат ( официално ) поне 800лв, направете МРЗ поне 800лв.

Браво за идеята! Така е правилно, защото в противен случай мръсните изедници-ресторантьори и хотелиери ще- си прибират 11-те % в джобовете без никакви угризения, щото смятат държавата за брашнен чувал. А парите на държавата идат от данъци все пак, не падат от небето! Няма никаква логика да намаляват данъци на изедниците за мизериите, които сервират по ресторантите и кръчмите и условията в хотелите.Същевременно ДДС в производството-което все пак е истинския гръбнак на икономиката- да остава същото. В Бг 60 % от заетите са в проиводството, тези хора харчат пари в заведенията и хотелите, логично е на производителите да се намали ДДС- за да могат в тази криза да имат по-ниски разходи, съответно да имат възможност да задържат и увеличават възнагражденията на служителите си, за да могат после те да харчат за ядене и пиене по кръчмите. Ама да търси човек акъл от ресторантски плъхове е, като да търсиш вода на Луната.

Такааа ли? А защо тези пи не плащт пълните заплати ? Защо трябва само в определени сектори да плащаме. Яяя марш, да фалират ...

кво намалано ДДС бе, кога заведенията и ресторантите са плащали некви данъци изобщо? за кво изобщо се говори, не е ли за намаляване на дънъците на перачниците на пари ....

Хората искаха капитализъм и да правят пари, а сега очакват от държавата. Преди кризата е капитализъм, а сега - комунизъм? Да, ама друг път! Който е печелил много, трябва да има "мазнинка", както казва ББ и да се надява за по-добри времена.

Пак гласувайте за тях. Честито!

Виновни са и работниците, които робуват без договор или на минимална заплата при Ганьо Балканеца.

Значи управляващите пак излъгаха. Пак условия, които вчера ги нямаше. А утре ще има нови. И бранша на ресторантьорите се оказаха измамените камилчета.

Защо такива преференции за бранш, който не е лоялен към обществото?!

абе да фалират.. има кой да им вземе мястото.. споко

Смях в залата :)

Лобиране в полза на рашките и урките които подхранват бранша с по-ниски от тези заплати? Поне да ги бяха фиксирали на 1000лв, така всеки ще предпочете за персонал българи.

Веднага на 4 часов договор и 400 лева заплата, пък те ще ми работят 12 часа.

Все ще измислят нещ нашите ' бознесмени". Не може ей така да плащат те по- нормални заплати. Как ще купуват Поршета, къщи и т.н. .. За тая работа пари трябват.