17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е най-лошото, чакайте да видите когато започнат да ви тормозят едни корупционни типове законно за да ви изнудват за да ви издават паспорти на сградите! Знаете ли колко е корупционната такса за издаване на разрешително за строеж, а колко е за издаване на Акт16 (разрешително за ползване на сграда)? Отговорете си на тези въпроси и ще разберете защо ценита на жилищата са такива каквито са!

ПОСЕГАТ НА ДОМЪ НИ? ШЕ ГИ УБИВАМЕ!

За мен демокрация означава власт на демоните! С нея идва грабежа, корупцията, изнудването чрез закони, педерастията, бедността и ликвидирането на ценностите! Всичко това се прави за да се ликвидира човечността в човека!

В момента през задължения към обществото поемаме сто% от такси "Въглеродни емисии" на двата американски ТЕЦ 1 и 3 и 50% - на ТЕЦ 2. Ще скочи цената непоносимо (до 80 евро на тон) и тогава нашите сметки ще нарастнат двойно. Защо газифицираният ТЕЦ " Варна" да не замести тези въглищни централи... Защо се бавим с АЕЦ нови мощности....

21 век, нови технологии и иновации. Каква е ползата за човечеството - никва, цената на живота се увеличава.

Откъде изровихте тази снимка бе подлоги. Кога в България е имало такъв пушек. Колко ви платиха за формиране на общественото мнение?

Какво " натоварване " трябва да се намали с 40% Какви 30евра , като цената е 5евра а банките/посредници я вдигат ? КЕВР трябва да се разследва като група ! Енергетиката да е държавна както във Франция ! Прекупвачи , доставчици и спекуланти вън от системата !

С колкото си искат ще вдигат цените няма кой да ги спре..и нее това причината

Ще я усетите , защото както всички останали "прекраснотии" на либерализма и демокрацията ги напутват дълбоко във Вашите .............. - Сещате се къде ?!

$50 trillion in earnings has been transferred to the Financial Aristocracy from the bottom 90% of American households over the past 45 years. This is the reality that must be obscured by any means available, but alas, there's data and facts: Trends in Income From 1975 to 2018. Само една цифра е достатъчна. 50 билиона долара са били трансферирани до финансовата аристокрация на света от 90 на сто от домакинствата в Щатите. Фактите за Европа иза света не са по-различни. Циреят може скоро да гръмне и да залее целия свят. Зарадо ковида икономическата пропаст се превръща в бездна. В много страни процентът на тези, които просто няма какво да загубят се увеличава обратно пропорционално на броя на мултимилиардерите. Илън Муъск загуби 30 милиарда долара за два дни заради колебанията на биткойн инвестициите му. Той не се впечатли, отново е на трето място след Безос и Гейтс. Илън се провъзгласи за Техно Крал. По тази логика Безос и гейтс вероятно са кибер императори...

Цените на тока от тази глупост ще се вдигнат, справка Тексас.

Цената ще е такава, че и най-върлите антикомунисти с умиление ще си спомнят за соца и ще пеят партизански песни.

въглеродните квоти са си чист комунизъм и планова икономика, консополче такова :)

Цената на тока след избор на доставчик от свободния пазар в офис: климатик, няколко машини компютри и лампи; миналата година 70-100 лв/месец; тази 180-225. Да ви такова либерализацията. Само пълним гушите на избрани прекупвачи. А очаквам да е по зле за домакинствата.

защо непременно трябва да се натовари? По презумция ли?

Изходът е ясен напускане на тази агония ЕС ,или ток при цена за киловатчас от 70-80 стотинки ,останалото за само добри намерения и борба с вятърни мелници от чичковци и лелки с розови бузки.

Пак гейташки игрички!Производителите на ветрогенератори,слънчеви фотопанели и подобни скъпи играчки,чрез платени еколози,защитават печалбите си.Това е вероятно приемливо за техните консуматори,но за беднюги като нас е катастрофа.Изглежда сме обречени...

Пропускате много, ако все още не сте изпробвали CryptoTab Browser! Това е първият в света Chrome браузър с вградена функция за копаене /mining/. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате CryptoTab Browser и той ще започне да добива Bitcoin за вас. 1 Bitcoin се търгува вече над 55 000$. Без инвестиции, без рискове, без допълнителни усилия, без да променяте сърфирането си в интернет или навиците ви! Опитайте, просто и изгодно e https://cryptotabbrowser.com/landing/55/18757804 Ако го използвате регулярно след наколко месеца ще сте благодарни за решението си! Не губите нищо да опитате, ако не ви хареса винаги може просто да спрете да го използвате.

Много цифри и думи, без да се казва и думичка за основното в заглавието, с колко ще се повиши тока за бита! Явно не смеем да предричаме, щото ще ни смъмрят, все пак онова 111-то място в света на медиите в България, изобщо не е случайно!

Целата е токът да стане 40 ст. KW/ч ! Сега по-ясно ли е ?

40ст е консервативното предположение, защото не случайно ни подсказват колко струва тока в Германия: 31,89 евроцента за кВтч през 2021 г. Но, да в България всичко става с клизма, в последния момент.

Ако ви гепя! така ще ви "натоваря", че все ще си стоите в АГ-то! Убийци на народа, вчера изскочиха и предатели, какво още, докъде е пропастта?

Либерастията е минало. Ще има Народен съд и затвор за всички, които ни ограбиха, разрушиха държавата и откраднаха 31 години от живота ни.

Що си спомням, че либерализацията щеше на намали цените? Не беше ли това обещанието? :)) Не, че ми пука особено, де. На мен тока ми 32 цента за киловат.

Сумати глупави коментари тук. Либерализацията на пазара е в ход от години, а токът за него се продава на борсата и цената му се променя за всеки час от денонощието и никой не я определя. Определя се на напълно пазарни принципи спрямо търсенето и предлагането. Най-евтин е когато пече слънце и духа вятър, защото тогава предлагането се увеличава и цената на тока пада, защото всеки гледа да си продаде тока. Следователно колкото повече възобновяеми източници има на този пазар, толкова по-ниска ще е цената на тока, когато пече слънце или духа вятър. Когато не пече цената се вдига и става висока. Хайде сега сами си изберете, дали искате да имате висока цена само когато не пече слънце и не духа вятър, тоест само през зимата или искате висока цена целогодишно и денонощно?

Как ще стане евтин когато има слънце и вятър, след като цената на такъв ток е неколкократно над нормалния?

Видя се в Тексас колко е добра системата през зимата.

Zaplatite!?

Къде е Гешев? Т.нар. "либерализация на енергийния пазар" е просто една корупционна схема за крадене на пари. Новите ЕРП-та на практика не произвеждат нищо и не са инвестирали нито лев - те са едни кухи фирми, които искат да прибират пари като "посредници" на вече съществуващите ЕРП. Кои са собствениците на тези нови ЕРП-та и с кои политици са свързани? Кои политици вече 15 години работят за въвеждането на тази престъпна схема? Ето това е истинско, сериозно престъпление, не ни занимавайте с някакви измислени "шпионски" скандали как руски агенти щели да откраднат данни за "модернизацията" на армията ни... смях! Ако говорим за шпионски скандали, кой през 1992 г. занесе в чуждо посолство списъците с действащи български агенти под прикритие в 79 държави? Някой беше ли осъден за тази съвсем истинска шпионска афера?

Някой да ти пречи да отидеш да си купиш ток директно от АЕЦ са примерно? вярно трябва да купиш няколко мегавата ама какво е за такъв като тебе. Нали точно вие не искахте държавно регулирана цена? Щото било скъпо. Искахте свободен пазар-Ами ето ви го свободен е. никой не ти пречи дори да си направиш фирма и да се занимаваш с покупко-продажба на ток.

Уважаеми модераторе, апелирам към твоето благоразумие и моля да разблокираш IP адреса ми, за да мога да пиша коментари. В противен случай ще виждаш това мое мнение за ДИР.бг поне по 3 пъти на ден под най-четените статии. Никой уважаващ себе си сайт не цензурира своите читатели! В добавка ще напиша и публикувам ръководство как може с блокиран IP адрес от дир.бг да се пишат коментари в дир.бг. Време имам - засега не работя. Ето и мнението: Обичам ДИР-а! Не заради качествените статии. Статиите са посредствени - като статиите на всички останали български ПСЕВДОновинарски и пропагандистки сайтове - например факти.бг, вести.бг и др. ПСЕВДОновинарски, защото неудобните новини просто ги спестяват. Защо да тревожат читателите - някои може пък да са по-чувствителни! Дай им (пари?) да пропагандират - ползата от Истанбулската конвенция, ползата от ЛГБТ-движението и възпитанието, ползата от ваксини - все неща “животрептящи”, както казваха едно време ;) и жизненонеобходими за развитието на българската нация. И те го вършат със впечатляващо усърдие. Очарованието се крие не в статиите, а в коментарите към тях. От коментарите, освен да научи истинската новина и повече подробности, човек може и здравата да се посмее. Особен привкус на сайта придават прикачените тролове. Обикновено те пишат заядливи отговори към неподкрепящите пропагандираната идея, нерядко ги обиждат, споменават полови органи, изпражнения. Превръщат коментарите в чат. Но те са “невидими” за модератора. Когато сами напишат първия коментар, лесно се познават по наивните твърдения в поддръжка на статията. Троловете лесно се забелязват (освен това получават по много отрицателни оценки) и по никакъв начин не развалят общото добро впечатление от четивото. В резюме - много приятен сайт. Препоръчвам! А пиша тук, защото Сладур е трол!

Нещо не разбрах! Самите емисии физически се генерират от въглищните централи. Въпроса е Кой и Как генерира тези емисии като стока за продан, кой генерира квотите??? Някой може ли да обясни?

Имаш право да произведеш еди-колко-си тона въглеродни емисии. Обаче ти примерно затваряш въглищните централи и не произвеждаш тази квота. Затова продаваш тези тонове на някой който не си е затворил тези централи или има замърсяващо производство. А получените пари ги инвестираш както намериш за добре. Това се прави на ниво правителства.

Това е така, близко е до ума. НО, Кой и Как разпределя тези квоти? Означава ли, че една организация като ЕС ще определи на коя държава по колко се полага? Това означава ли, че България е получила определена квота за годината и може да е продаде или да купи още. Следва някакво пресмятане колко ще ни е необходимо и съответно да си купим или да продадем. Излиза, че тези дето първи си спрат въглищните цемтрали ще има какво да продават. Щом цените на емисиите растат, означава, че малко са продавачите и много купувачите. Ако ние тотално спрем въглищните централи бихме могли за продадем и да ползваме тези пари за ВЕИ или за внос на електричество. Въпроса е обаче Колко е нашата квота? Съразмерим ли е евентуалния приход с разхода по внос на електричество или построчване на ВЕИ? От цялата статия не се разбира напълно как функционира системата.

Се разпределят за всички държави. Съжалявам обаче не помня какъв е принципа-но еднакъв за всички. Дали беше на глава от населението или за нещо друго това вече не се сещам. Иначе да- можеш да купиш още можеш и да продадеш тази която имаш.

е кой и с какво измерва емисиите, та и цени им е сложил? Питам дали знаеш като ръсиш надутите фрази от новговора.

Спомням си как преди години, правителството но Иван Костов или Царя много се хвалеха, че са продали на борсата част от българските квоти

Ами да - либерализацията е майка на сиромашията. Либерализираха пазара за фирмите - сложиха още по един лапач по веригата. Това, естествено и обратно на твърденията, повиши производствените цени, което в крайна сметка удари крайните потребители на стоки и услуги - обикновените граждани. Всички виждаме растежа на цените на дребно. Сега и новата либерализация ще направи същото. Повишената цена на тока за бита ще повиши натиска "отдолу" за повишаване на доходите. Но това повишение, ако изобщо го има, ще е минимално и няма да компенсира изцяло новите ценина тока, докато в същото време ще повиши отново цените за крайните потребители на стоки и услуги. Обикновените граждани пак ще отнесат масрафа. Получава се затворен порочен (дяволски) кръг, който непрекъснато поражда все по-голямо и по-масово обедняване на населението. Малкото богати ще забогатяват все повече и повече, останалите ще обедняват все повече. Ножицата ще се разтваря. депозитите ще скачат с милиарди нагоре - тези на 1-5% от населението. Останалите... Ами останалите ДГД! Мерси, Бойко! Благодарим ти ГЕРБ!

Кой какво решава, само едно е сигурно - населението ще плаща повече. Не е важна каузата, а да плаща.

Кой ви кара да купувате измислените въглеродни квоти?

Бацето да намали или премахне ДДС-ето на тока!

А какво правим ако няма вятър и слънце?

Като тексасци, стоим на тъмно! Така ще се похвалим, че сме стигнали американците!

Като в Швеция - официално - ще те призовават да не пускаш прахосмукачка, за да има енергия за топло...

При 2 % КПД на лъже панелите няма смисъл от тях!

"" С колко ще се "натовари" цената на тока за бита след либерализацията? "" С колкото ни заповядат

Яжти банани ей!! Банани БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ

Яж ми банана, комунде! като не ти харесва, марш във некой комуноиден кенеф да работиш за 2$ на месец!

Е как така повишат??!?!?! Нали всякакви “експерти ни обясняват че това се прави за доброто на народа, за да е по-евтино. Недейте да плюете по Баце, и без това си отива.....

Отговора е много прост, цената ще се повиши с толкова колкото е необходимо да се осигури печалбата на всички прекупвачи (посредници) по веригата. Тоя, който е измислил тая схема за източване и тия, които са я узаконили са за БЕСИЛКАТА. МУТРИ ВЪН!

Абе нали разни експерти непрекъснато обясняваха Как не можело да има монопол на държавата?? Нали разлика такива като тебе реваха срещу правителството че не искало да разреши свободен пазар? А пък сега ревете обратното??

Не се обаждай НЕПОДГОТВЕН, че ставаш СМЕШЕН.

А може ли да пребием с камъни тези които казваха, че либералният пазар ще намали цените

Това са същите тия дето викаха оставка.

Да не се пречи на хората да произвеждат ел енергия от покривни централи, масова газификация на населените места са част от решението. Предпочитам да внасям ел енергия на борсови цени вместо ядрено гориво! Козлодуй на доизживяване- до 45-та година а след това вероятно нови технологии атом.

Никои не пречи да си сложиш на покрива Централа за Ток , откъде го измисли това ?

Смях, ама през сълзи , щото трябва положително становище от локалното ЕРП за присъединяване на централата (това е за фотоволтаици до 30 киловата мощност) към електроразпределителната мрежа, за което се подава искане за проучване на условията за присъединяване към ел. разпределителната мрежа в съответното ЕРП (ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН). Мястото на присъединяване на фотоволтаични системи до 30 кВт съвпада с мястото, където е монтирано средството за търговско измерване на потребяваната електрическа енергия, в случаите, когато инсталираната мощност не надвишава предоставената мощност за присъединяване на сградата като потребител. Нали се сещате, кога и колко положителни становища са издали ЕРП-тата?! :)))

Има Разлика между това да си купиш материали и да си сътвориш ВЕИ и да станеш Търговец на Ток .

Колко стотин квадратни метра покрив имаш за да произвеждаш ток?? Боже какви простотии се пишат!!!!!

Отдавна съм си сложил! Не продавам ток. Опитайте и вие да видим какво ще пишете после. Това което произвеждам за себе си не консумирам от мрежата. Пада общата консумация!

Значи ти не можеш да задоволиш собствените си нужди обаче питаш как да продаваш ток. Абе как си лъсва те тролчетата.

Колко квадратни метра фотоволтаици трябва да монтирам за да задоволя само мойте нужди от около 2500 кВч . на месец? Как да произвеждам ток когато няма слънце?

Мутрата трябва да пълни чекмеджето

Новината започва с Въпрос - с колко пари ще поскъпне Тока за Хората . Изчетох един ТОН глупости на Търкалета от Дришльовци Разбирачи . Моето Виждане - Тока за Хората ще поскъпне два пъти - от 21 стотинки за киловат на 40 стотинки за киловат - Тоест - ако имате Фактура за 100 лева Днес , ще имате фактура 198 лева 2021 .

продажба на емисии означава следното - всяка държава членка на ЕС си има квота за вредни емисии. Когато икономиката ти е беземисионна или просто слабо развита ифалираща като нашата, ти не можеш да изпълниш цялата квота...Просто е. -- Да, има определена квота замърсен въздух, която дадена държава може да достигне или да не достигне. Оценката на количеството замърсен въздух е прецизна- едно към гьотере. Съвсем просто е.

Неуместно е да се сравнява цената на електроенергията за бита в Германия спрямо тази в България. Коефициента е значително по-малък от този при сравнение на средните месечни трудови възнаграждения, или по-просто казано - колко кв/ч може да си позволи един немец с нетната си заплата и един българин. Текущата ситуация беше предвидима. До сега всички правителства неглижираха проблема, но до момента трябваше да имаме поне още два ядрени реактора, за да можем да спрем мариците, а и да се помисли за хората там. Никое правителство не направи план. Сами се вкарахме в тази каша заради недалновидни и некомпетентни правителства!

Защото там си нямат термина “поносима цена” или давай до откат докато могат да плащат.

Я господине бихте ли обяснили какво общо има дохода на хората с цената за производство на ток??? Да не би в празната ви глава да се върти някаква картинка на хора дето им плащат да въртят едни колела за да произвеждат ток?? Да не би енергоносителите от които се произвеждат тоя ток цената им да зависи от цената на доходите на хората??

ти живял ли си някога в германия, мумио долна, та си тръгнал да сравняваш какво не било уместно за сравняване? 4000 евро бруто са 2500 нето. 2000 евро може да ти е само наемът в градове като мюнхен :)))) до сега само тиквата движи развитието на ядрените мощности напред, твойте хора от бсп само прибират комисионните а реално погледнато замърсяването не е от тец-овете и въглеродния данък е инструмент за развитите държави и индустрии да пречат на останалите да се развият като тях

Добре де когато станишев почна да строи АЕЦ Белене казахте, че бил комунист и искал да ни зароби и не знам още какви глупости! Когато борисов спря да стои АЕЦ Белене казахте, че бил демократ еколог и въобще ... И сега какво очаквате да спадне цената на тока ли!? Хе че то след като спрът и Марица изток 2 и въобще мариците и почнем да купуваме ток, та какво очавате сега слушам, че при краварите в Тексас 1 МВ почнал а струва 9000$ еми след като сте такива демократи то очавайте и при нас да стане така! Нема да ми се оплаквате!!!!

Станишев бил почнал да строи Белене. Наистина ли си толкова тъп или мислиш другите хора за толкова тъпи?? Станишев хлапенце, поръча оборудване за banana без да осигури пари за него. И без да осигури пари за строежа на това Белене. и без да осигури инвеститори за строежа на това Белене. Просто сключени договори за оборудването, прибрах си комисионните и остави другите да плащат.

За това карат баба и дядо да си изхвърлят печката на дърва - след няколко години пенсиятя няма да стига да си платиш тока...

след като минах на свободния пазар сметката за ток ми се увеличи със около 40%. Това се дължи на това, че при совбодния пазар няма нощна тарифа като при регулирания пазар и макар цената на киловат да е по ниска, понеже нощната е 8 ч т.е. 1/3 от денонощието като минете на свободния пазар цената ви скача с 33 %. Има и такса задължение към обществото и тя товари допълнително и така сметката скача с около 40%. Това е поредния грабеж на ППГЕРБ, за който никой не говори. Никой не каза на гражданите и фирмите, че сметките им ще скочат автоматично с 40%. При сметка преди от 200 лв на месец след либерализацията става 280 лв. Това е равносметката. Всичко е изчислено, всичко е предвидено от играчите на енергийния пазар. Само гражданите пак са прецакани.

Я сега посочи поименно и кои са фирмите на Герб дето ти товарят сметката. Ама излизаш по телевизията с името си, за да може след това да ти потърсят наказателна отговорност. Напротив предупредиха изрично. само че такива като тебе излязоха и почнаха да обясняват наляво и надясно как това било лъжа и как всички щели да бъдат много доволни от това излизане на свободния пазар.

То е ясно кой подход ще изберат - този, който кара обикновените хора да плащат. Друго до сега не е правено. Зелените ще се напечелят - не случайно ДПС толкова хвалят зелени сделки и т.н., за биснеса пак ще има "глътка въздух", разбирай ще плащат по-малко, а обикновения човек ще го дерат яко.

Продажбата на въглеродни емисии е по същество продажба на /замърсен/ въздух. Пълна измишльотина. ВЕИ са изключително скъпи, както и всички нови технологии, с изключение на информационните такива. Редуцирането на енергийното потребление- респективно на индустриите, на обществените сгради особено в големите населени места, както на потреблението на всяко едно домакинство- е неизбежно. Друг изход няма.

продажба на емисии означава следното - всяка държава членка на ЕС си има квота за вредни емисии. Когато икономиката ти е беземисионна или просто слабо развита ифалираща като нашата, ти не можеш да изпълниш цялата квота. Това което ти остава можеш да го продадеш на други държави, при които икономиките са в растеж и квотите им не им стигат. Просто е.

Да, просто е и едни пари хвърчат по джобовете на тези, които са го измислили, а ние плащаме това "просто" нещо от джоба си.

Не искаме монополите искаме свободен пазар??? Не се научихте че тока е стока като всяка друга. И когато изкуствено занижаване на цената от страна на държавата респективно цената скача.

освен думите монопол и свободен пазар разлика между двете няма освен че т.н. свободен пазар е по-скъп. Да не мислите, че фирмите на свободния пазар са на случайни хора? 99% са на сегашните енергийни дружества. Така че не се прехласвайте по думата "свободен " пазар. Нищо свободно няма.

Дали пък някой ти забранява да си направиш фирма и да продаваш ток? Никой не ти го забранява. Съжалявам не вървите с тия измислици-всеки е свободен да си направи фирма за каквото си иска-включително и ти можеш да си направиш фирмата и да започнеш да се занимаваш с тая дейност.

Излязат ли двете американски юдейски централи на несвободния пазар дупе да ви е яко

Ги продаде изключи изключително неизгоден договор за България?? Не свободен беше пазара досега. Държавата определяше цените.

държавата никога не е определяла цените шото чиновниците не са бизнесмени, не разбират от ценообразуване. КЕВР просто слага един таван на цените по измислена методика за да н е скочат цените до нива, непоносими за плащане от граждани и фирми щото в БГ няма конкуренция и цените могат да си растат неконтролирано щото от тока не можеш да се откажеш. Така че не си прав...

а ако бяха на българи тези централи какво? Парите щяха да остават в България ли? Да бе. В кой век живееш. Баровците отдавна си влагат парите в чужбина , децата им учат в чужбина, ходят на лекар в чужбина и така се изнасят парите. Все десет кои са собствениците - българи, американци, руснаци. За капитала няма граници, капитала не можеш да го вкараш в кошара.

Всички ТЕЦ-ове трябва да бъдат затворени, а България да инсталира нови ядрени блокове, в противен случай ще сме на мръсен въздух и студено.

Само дето нищо не казваш откъде да се вземат пари. И колко време ще е необходимо за да се построи нова централа.

Като не купуваме на зелено най-скъпите виртуални самолети например. Като не плащаме за някакво измислено саниране. Като не строиме пътища на цени все едно са покрити с банкноти. И така.

Зелените нагляри ни разказаха играта с тези въглеродни емисии. Направо кражбата в световен размер. Как успяха да увъртят целия свят да плаща това безумие направо не знам.