Коментари - С карта или с приложение? Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му | Бизнес.dir.bg
назад

С карта или с приложение? Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му

Хартиени ваучери отиват в историята най-късно в първите месеци на 2025 г.

Обратно в новината
| Автор: Веселина Йорданова, БТА

Коментари - С карта или с приложение? Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пълна глупост са тези вачери - уж необлагаеми пари за работниците. Ами нека са просто пари и да не ги облагат!!! Да, но зад ваучетите, сега някакви карти, стои цяла индустрия - посредници, които печелят от това, от нищото! Дейността на постедниците се заплаща явно и неявно от всички и ефекта от това, че са необлагаеми е слабо казано спорен. Парите за поддръжка на този вид плащане не идват от космоса. Търговците си го калкулират в цените. Кой ще плати сега софтуерните доработки в техните с-ми?! Ами ние и вие! Всички заплати вече се превеждат по карти - проследяемо е и подлежи на котрол. За какво са тогава тези карти ?! ... Цялата работа няма никакъв смисъл...

си е в кешовица! Оня ден ми се дървиха от банката, че щели да ми блокират дметките, щото в едната не съм бил вкарвал пари от месеци и се натрупали -90лв. Е за тва кеша е цар! Нека ми го блокират.

Предложих ваучерите да отпаднат и да бъдат заменени с плащане (по начина, по който се изплаща заплатата). Беше отказано. Причината е, че лобистите искат да печелят от комисионни. А когато ваучерите се превеждат заедно със заплатата с един банков превод няма и допълнителен разход, защото банковата такса е около 1 лев, независимо от сумата.

Имам предвид да отпадне електронната форма на ваучера, за която се плащат комисионни на посредника, самият ваучер да остане, но да е под формата на плащане по обичайния за заплатата начин - без да се ползва допълнителен метод. Тоест да се запази данъчното облекчение за ваучери, но начинът на изплащане на ваучера да е като начина на изплащане на заплатата. И да отпадне ограничението да се ползва само за храна! Защото то е безсмислено, има лесни начини да се заобикаля. Единствено заради ограничението да се ползва само за храна оправдава ползването на паразитни посредници! Когато това ограничение отпадне няма да има нужда и от паразитите.