Руски експерт: Бързите реактори произвеждат повече гориво, отколкото използват

Работим над нови модификации на ТВС-Квадрат спрямо нуждите на конкретни реактори, споделя Александър Угрюмов, вицепрезидент на „Росатом“ – ТВЕЛ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Заглавието е върха на падението! Открихме вечния двигател! АЕЦ-а не само дава ток, но и сам си произвежда горивото!

Реакторите на бързи (студени) неутрони са за момента най-доброто решение в енергетиката. Използват отработеното гориво от класическите реактори, а след преработка отработеното от "студените" се използва за гориво обратно в класическите.

Да, така е. Има се предвид че от неделими изотопи правят делими, повече отколкото изразходват (делими). Вечни двигатели има само в не особено грамотни зелени главици.

Няма никаква мистерия. В случая се "изгаря" уран 238 като се превръща в Плутоний 239 след поглъщане на неутрон.

И затова Русия има 1 атомна централа с такъв реактор, която централа е НУЧНА а не конвенционална. Тази технология е американска. Защо не е навлязла масово в САЩ, когато САЩ имат ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНСКИ РЕАКТОРИ ОТ РУСИЯ ....ти ще кажеш.

И си го носете в Чукотка. Няма да има руска бомба в Белене, схванете го вече.

Тъпото говедо като теб си остава тъпо и нищо не научава, щото си мисли, че всичко знае, но освен глупости да бълва друго не може!

Абе като ракия без салата ,или пиене без мезе .......

Руснаците са най-добрите експерти в ядрените технологии. Не за друго - защото имат ненадминат опит от аварията в Ч. за добро или за лошо това е факт.. хората не умират напразно

Много прост народ има, ей, Казват се реактори-размножители на бързи неутрони. Да, произвеждат ново гориво и ядрено-горивният цикъл става затворен. Това е бъдещето. Перките и слънчаците си отиват-видяхте какво става със "зелените" европейци, подпалиха ТЕЦовете и пушат яко сега. Щото преди това "много умно" си спряха ядрените централи.

Защото Русия направи пробива за мощности на 700 мегавата. Такива мощности се считаха за непостижими до преди 7-8 години, което правеше тези реактори НЕрентабилни! Друго да питаш!?

То и Козлодуй е руска, ама си я използва толкова време без да рИвеш.

За какво са ни руски "бомби" .......имаме си американски ядренни ракети