Работим в много области, но това, което би било най-интересно за вашите читатели, са новите конструкции на гориво за реактори ВВЕР-1000. В случая българската АЕЦ "Козлодуй" е един от най-добрите примери за внедряване на ново гориво. Това каза Александър Угрюмов, вицепрезидент на горивната компания на "Росатом" - ТВЕЛ, специално за 3е-nеws

Миналата година в шести енергоблок завърши внедряването на гориво четвърто поколение ТВСА-12. Тоест, активната зона на реактора вече е изцяло заредена с гориво с нова конструкция. Освен това още през 2018 г. енергоблокът бе приведен в експлоатация на повишена мощност от 104%, и това позволява вече трета година подред да се произвежда повече енергия и през 2021 г. ще стане една календарна година, в която реакторът ще работи с пълно зареждане на ТВСА-12, и това трябва изцяло да демонстрира преимуществата на новото гориво. Става дума за по-голяма дълбочина на изгаряне, по-нисък разход на свежо гориво, по-малък обем на отработено гориво, намаляване на разходите по управление на отпадъците. Всичко това значително подобрява икономиката на горивния цикъл, коментира Александър Угрюмов.

Ние прилагаме индивидуален подход към всеки възложител. През тази година в един от блоковете ВВЕР-1000 на чешката АЕЦ "Темелин" също завърши привеждането на активната зона към гориво четвърто поколение - ТВСА-Т.mod.2. С всички наши възложители на гориво за ВВЕР-440 в страните от Европейския съюз реализираме проекти по внедряване на нови решения за горивото и горивния цикъл. Това са АЕЦ в Унгария, Чехия, Словакия и Финландия. В някои от тези страни енергоблоковете ВВЕР-440 произвеждат половината или повече от половината от цялата електроенергия в страната, отбеляза Александър Угрюмов.

3e-news.net