Румъния вдига преносните такси за газ, в България плащаме повече

БФИЕК ще сезира Брюксел за пречките от Букурещ пред свързаността на регионалния пазар

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Важното е малоумнито психодясно да подскача т кеф, че плащаме на 5торни цени газ, но е демократичен газ, а не оня комунистически съвеЦки.

Ама Русия е нашият Освободител!!! Питай ги Българите от Тракия, Русия ли направи Обединението или България сама го направи въпреки руското нежелание, въпреки руският съботаж на генералите, въпреки руското куче - Сърбия което напада България. Питайте ги Българите с македонски корен, Русия ли ги освободи от турско или просто ги пороби под сръбска власт? Власт в която биват малтретирани, убивани и им е забранено да се наричат българи или да гласуват. Питай ги българските македонци защо казваха, че "парадоксът е жив" - българските македонци имат много по-вече права в Османската имерия отколкото по време на сръбската власт... Извод: Русия може да е освободила Мизия, но е била против освобождението на Тракия и е поробила завинаги Македония. В Русия по това време самите медии и Руснаци са били против решенията на държавата си и нейното решение да помага на Сърбия вместо на България... Самите Руснаци по царско са казвали не веднъж "заради тези си действия, Русия ще изгуби България завинаги." После идва комунизма, прикрива половината история и я извърта така, че Българинът да няма гордост на Българин. Да се чувства виновен, че предците му са водили 2 войни срещу Русия. Българинът да бъде смачакан от историческа гледна точка, за да може един ден в бъдеще Путин като каже "Азбуката е Македонска", българинът да е толкова смазан от пропаганда и лиспа на себеуважение, че да го повярва и да защитава Путин... Путин като се откаже от Руски поток, българинът да вини себе си... Нищо чудно че българите сме най-бързо изчезващата нация. Нищо чудно че сме най-бързо асмилираните. На българинът са му нужни само 17 години за да забрави завинаги нацията си, сочат съвременните проучвания. А вие предатели подкрепящи Русия ви го казвам в прав текст - вие сте хомосексуалистите на една нация. Вие търпите да ви умаловажават, обиждат и унижават, да ви наричат "крви, татари, фшисти, предатели" и пак защитавате тези които го правят и са ви причинили най-много болка. Гей парада може и да беше наскоро , но истинският парад на извратеняците с странни фетиши и пълна липса на себеуважение към себе си и нацията беше на 1ви май. Айде да ви е честито и приятно като го четете това, необразовани промити мозъци и национални предатели, прикриващи се зад плоска, зле обоснована русофилия :)

Schilo

Много дрънкане на едро. А сега кажи, какви са били границите на България по силата на Сан Стефанския мирен договор и после какви са станали след Берлинския. С любезното съдействие на Англия, Австроунгария, Германия.

Е немците не са ни са се писали за приятели тогава. Нито англичаните. Руснаците се пишат за наши освободители. ЗАЩО подкрепят Сърбия в Сръбско-Българската война тогава? Защо не подкрепят България за Ниш и Пирот? Защо пак подкрепят Сърбия в Втората Балканска (по скоро не правят нищо тогава)? А Сърбите, които са им никакви, и тъкмо са геноцидирали един куп Българи след втората Балканска, Руснаците веднага скачат в тяхна защита! Немците може да не са ни освободили, но поне не ни се пишат за фалшиви приятели :) И не забравяй, Добруджа я имаме заради Хитлер който помни България от първата световна с добро по това време и самият той поставя ултиматум на Румъния.

Schilo

Апропо- за Съединението са работили точно изявени русофили.

Пропагандната в комунистическа история и прикриване на факти (около 1885 и Сръбско-Българската, факти около Втората Балканска и факти около македонският въпрос, като например Владо Черноземски който не се учеше в училищата, защото Югославия не желаеше да се знае за него, факти около нелогичните действия на Русия до първата световна война). Цялата тази изопъчена история както казах ги е направила хомосексуалистите на нацията - с други думи, тези които ги е срам от нацията си, тези които не уважават собствената си майка и баща и предци. Тези които няма уважените към самите себе си. И как да имат с история така написана... България е направила правилният и логичният избор и за двете световни войни. С такова отношение на Русия към България няма как да е друго. Самият руски Цар е бил може би най-мразената фигураа от Руснаците първата световна война, което води и до октомврийската революция след войната... Престанете да се само-обвинявате. Време е да осъзнаете, че въпреки кастрацията на комунизма, на Българинът му е време да се запознае с историята си и да му порастнат топки. Не сме ние виновни за провала с Руските отношения, вината си е доказано на Руснаците. Точно заради това толкова много Руснаци бягат точно към България с идването на комунизма там, а не към Сърбия. Защото са знаели че Русия сама се е прецакала и е прецакала и България в хода си да защитава Сърбия по време на Първата Световна. Защото са знаели че България няма вина и НИКОГА, ама НИКОГА белите и царистите не са обвинявали България за това.

И настъпи Истинската Демокрация! Честито на Печелившите ...

Тук някакво Шиле с латински букви на никнейма , и някакъв вежлив русороб се опитват да ни убеждават в изгодата от тръбата с руски газ . То ако беше изгодно , то една от най-стиснатата нация - гърците , нямаше да се набутват с милиарди за терминали за втечнен газ , а щяха да се натискат за тръба от Рашастан !

Schilo

Айде,у пак не е разбрал тоя. А бе наистина ли си толкова глупав? Не ти ли минава през ума, че гърците наливат не за да се доставя газ само на тях, а и да се продава на трети страни чрез тях? Ама май наистина ти липсва сиво вещество. Все се надвах, че пишеш срещу нещо. Така де, възмездно, ама май съм грешал.

Горд_Руснак

Прав си ! Гърците се усетиха че втечненият газ ще види сметката на тръбния докаран от майната си в Сибир , и инвестираха в терминали . Ако заради рашките не бяхме загубили Беломорието - и ние можеше да си построим терминал сега !

Общо взето всички ще ни скубят безобразно, а ние ще бъдем безсилни да направим каквото и да било, и ще пълним чуждите джобове /гръцки, турски, румънски/, вместо да си гарантираме директни доставки от източника и без посредници... Изтървахме питомното сега ще ни се завие свят да гоним дивото! ГРОБарска му работа! "Графа" нали го видяхте? Всичката им работа е такава....

Графа си е баш руска работа ! Я си представи тия същите руски мафиоти да ти строят АЕЦ Белене и си пусни серияла Чернобил по НВО !

Schilo

Ремонта на Графа, руснаци ли го правиха?

Не съм чул от "Росатом" да имат нещо общо с "Графа", но знам за една друга фирма, близка до премиера....

Само си чешем клавиатурите . Турски поток няма да има . Руснаците могат да заповядат на гръцките терминали с танкери от Ямал , и ако цената е по-изгодна от американската - да ни го продават на нас и на сърбите !

Вече го има, нещо мокри са ти сънищата.

Schilo

Той е факт, тоя пак не разбрал.

SU-152

Така са нещата у бг-то................Първо ни съобщиха, че органите на реда геройски са разкрили и предотвратили атентат от вербуван от ИДИЛ ученик. После се разбра, че родителите на момчето сами са се обърнали към властите, и че от известно време с него вече работят специалисти, или поне с такова впечатление останах от репортажите.

На вас както се очертава ще ви продават германците и австрийците. Понеже сте много ербат ще цунката и сръбския теменужен.... онова с трите букви! Турция засега е резервирала за себе си цялата тръба, руснаците казват, че няма да я товарят повече от 2/3. Изчакват до последно да се вразумят булгаристанците и да им пуснат една тръба и на тях до Варна. Ако искат!

Да , румънците се съобразяват с инфлацията натрупана за 15 години и вдигат нивата на таксите за пренос на газ до нормалните световни цени . Само нашата русофилска Теменужка клекна на руснаци , сърби и турци и вместо по нормалните 10 долара на сто километра пренос на 1000 куб. метра , сега ще ни плащат за Турски поток по 5 долара ! С тия 5 $ не можем тока на станциите да си платим - какво да говорим да си избием трите милиарда , дето сега ще ги набутаме за тръбите на рашките !

Schilo

То, проекти на газопровод още няма, тоя за преносни такси говори. А, спрете се.

SU-152

За Папата - милион, За "Прайда" - милион, За старците - 7 лева, За кувьози - събираме капачки. Eвем ти тереторията,абе важното да бием рашките..

Schilo

с какво? То и домати вече не произвеждаме. Или поне са бутикова стока.

SU-152

С широко отворено двубузие на запад............

Тиминушката и шефът ѝ да кажат колко ше плащаме на Гърция и Турция за пренос !

Schilo

И те не знаят. Колкото им кажат.

Хахахаха, ще видите и турците как ще започнат да ни скубят за руския газ! А можеше да получаваме директно от доставчика, без посредници....

Може !! Като се откажем от споразумението от 90-те години и си построим терминал за втечнен газ в Бургас . После кеф ти американски , кеф ти катарски , кеф ти кипърски , кеф ти израелски ! ама то на тоя етап и двата гръцки терминала ни са достатъчни !

Schilo

Е що? Директен газопровод щеше да доставя на по-ниски цени, а цената е най-важното. Политическата "солидарност, интересно защо, обслужва икономическите интереси само на едната страна.

Втечненият газ заради процеса на регазификация по дифолт излиза по-скъпо от тръбния...

Горд_Руснак

Скъп ..... скъп .... па даже и рашките се насочват към технологиите за втечняване и пренос с танкери ! Значи според теб рашките са тъпи да строят Ямал СПГ !?

Schilo

Вярно ли си толкова глупав, или се напъваш да изглеждаш като такъв? Да, втечненият газ е доста по-скъп. Но има места и ситуации, при които е възможност за доставки. Що да не се възползват и от нея? А бе много тъпи изкарвате немците, бе! А, мислете малко.

Горд Руснак, не съм чувал кораби с втечнен газ да могат да летят. Така че освен от държави около Черно море друг не може да достави в България втечнен газ. А за толкова малък пазар едва ли някой ще се засили да прави. Катарски израелски и др. кораби турците няма да ги пуснат да минат през Босфора също така и руски да излязат от там. Изпуснахме ЮП сега остава да се надяваме на терминали в Гъция.

Можеше, ако доставчика не се отказа като пълен тъпанар. Що не изчака България? Щото Русофилите пак да винят страната, както винаги са свикнали... Значи анексира си той Украйна, ЕС му удря санкции, тоя спира с Южен Поток, но не спира с Северен, спира само Южен и почва да обвинява България... Ей това ако не е лицемерия незнам какво е. А Русофилите са най-ниско уважаващите себе си хора. Едно време говореха как никога няма да ни приемат в ЕС щото не струваме, ето че стана... Ама те така са научени. Каквото и да направи Русия, България е виновна... Национални предатели без грам себеуважение и самочувствие... Жалка работа.

Schilo

кво да чака? 3-4 години за ОВОС? Беше повече от ясно, че ги моткаме. Па и Орешарски си го каза- спираме ЮП. С трима американски сенатори зад гърба. Ей, не мислете, че хората имат къса и избирателна памет, като вашата.

Путин дебила мислеше по-вече как да направи мръсно за България отколкото как да прекара газ по време на санкции... Сега кво стана, прекарва цялата газ през владението на султан Ердоган, който събаряше Руски самолети в Сирия. Руснаците не ни обичат момчета. Влезте в един Руски форум да видите кво пишат за нас - "тарати, к*рви и фашисти". Не са ни обичали никога. Вие трябва да сте големи наивници да защитавате тях а не себе си. После да не ни се окаже Азбуката Македонска накрая...

Чакай бе, Орешарски не беше ли комунист, боже мили, даже комунистите ли не щът да играя по свирката на тоя малоумник Путин...

Schilo

"На ккавото си постелеш, на такова ще легнеш". Българска мъдрост. Е, легнахме си на... х.я на други.

Реализирането на проекта "Южен поток" беше спряно от България, поради факта че сме лишени от всякакъв нац. суверенитет. На практика сме изцяло под външно управление... Факт!

Schilo

Не го знам какъв е, па и не ме интересува. Беше с мандата на ДПС. Но, фактът си е факт.

"На ккавото си постелеш, на такова ще легнеш". Българска мъдрост. Е, легнахме си на... х.я на други. Ами България имаше най-малък суверенитет когато беше комунистическа, спор да няма. Нямаме право да продаваме на никой от запда, нямаме право да излизаме от страната. Как може точно Путин да говори за суверенитет на България, аз това не мога да разбера... Русанците не разбраха ли че не е комунизма проблема.. Не е нищо друго, освен подкрепата им за Сръбският империялизъм, това което винаги ще ги спъва в Българските отношения... Изобщо не съжалявам, че си нямае земане-даване с Русия. Украйнците като им бяха големи дружки как завършиха....

Schilo

само не ми казвай, че сега имаме по-голям. Тогава, по линия на СИВ поне имахме гарантиран пазар. А сега имаш наложени квоти. Сега пак питаме някой, сега задължително купуваме от някой.

Да успокоим "българските индустриалци", сиреч мутрите, преноса през Украйна спира в края на 2019 година. Това което говореше онзи неграмотен "доктор на науките" и "генерал" по заповед от САЩ са пълни простотии.

Смешник, кои са мутри...индустриалците ли....ти ли спираш преноса през Украйна, щото като има тръбопровод, преноса на газ по нея винаги може да се спира и пуска, това са транзитни тръбопроводи

Schilo

опс...май газа не е скъп само заради руснаците?

Schilo

Кво бе, сърдете се на румънци, молдовци и украинци. От европейска солидарност с нас ще да е това поскъпване на транзитните такси.

Само да припомня: "От 1 януари 2016 година таксата за транзит на руски природен газ за Европа е утроена, съобщава украинското издание „Енергетичний ринок“. От началото на годината таксата ще бъде в размер на 7,90 долара за преноса на 1000 куб. метра природен газ на 100 км. До 31 декември 2015 година таксата беше в размер на 2,50 долара...." Направете сметка, колко щяха да вземат за 1 000км транзит през Украйна. Едва, когато видяха, че Северен поток и Турски поток ще ги заобиколят, дадоха заден и сега вземат много по-ниски такси. Та те така, който има акъл чете и мисли, който няма вярва на лъжите на "Дада"

Цитираш руските опорки ли? Никога цената за пренос не увеличавана 3 пъти. Слухове пускани от руски подлоги има безброй, но такива факти няма. А Южен поток беше предвиден много преди 2016 г. Та едва ли някой ще вярва на твойте лъжи.

2019-06-11 17:00:09 Наблюдател 1 (нерегистриран) До "Дада", продължавам с цитатите: "Увеличаването на тарифата е решение на енергийния регулатор на Украйна. " "Очакванията са, че руският гигант няма да приеме новата методика за определяне на таксата и ще откаже да плати пълния й размер. Тогава украинската страна ще потърси разликата чрез арбитраж..." Ами не им мина номера да спрат руската газ към Европа, имаше и арбитражи. И ето сега ще си имат тръби за нарязване, ще изкарат някои-друг цент от метални отпадъци.

Аз бих го оспорил, но преди да го направя трява да се постарая то да остане в разговора! Преди да споря с теб, ще застана до теб и твоето право на мнение и ще го отстоявам като теб! Ще добавя само, че този "нене" дето се е кръстил "дада" е 45 бала по МЕНСА. Разбира от астронавтика, космос, физика, химия, биология, математика и най-вече икономика. Хранил съм го неведнъж. Омръзнал ми е. Но тук се издържа предимно от отговори като вашия. Не му ли обръщате внимание на трола, той сам ще спихне и ще си бие камшика. Разбира се първо ще опита с други никове. Защото гладен не се стои! Успех в забавлението.

Колко да е умен като си изкарва парите с тролене? Дори и да е между другото. Един нормален човек, един уважаващ себе си човек би ли направил такъв компромис със себе си? Не го величайте толкова. Пак казвам - по Менса не минава 45 точки.

Е паа , да си пазаруваме за още 360 дни

Много важно, че ще плащаме още пари за транзит през Румъния, много важно, че загубихме транзита за Турция, много важно, че ще плащаме още по-скъп газ и парно за в бъдеще...Това нас не ни плаши , ще затворят още някоя болница, ще ни вдигнат данъци и цените и ще компенсират загубите. Важното е, че прецакахме ЮП и навредихме на руснаците.

Няма как да плащаме за транзит през Румъния, защото Руслямска държава спирала газа през Украйна или забрави предишните си лакърдии? Болници ще затварят защото Руслямска държава ни продава с 30% по-скъпо метана отколкото се продава на световната борса. Така че айде у лево.

Интересно, аз намерих други данни: Цената на международните борси за миналата година варира между 2,21 и 4,28 евроцента/кВтч. В момента има някакъв по-съществен спад до е 2,09 евроцента/кВтч, като през тази година е минавал 3,09 евроцента/кВтч. Цена за България на руски газ ( 2018): 1,992 евроцента/кВтч Както и да го гледам, дори сега руският газ е между 5% и 36% по-евтин :)

Schilo

ами до Румъния, от къде идва? Хахахахаха

От цялата помия, която си написал, безспорен връх е тъпотията - "Болници ще затварят защото Руслямска държава ни продава с 30% по-скъпо метана...". Поздравления, браво...конгратулейшн!

Schilo

Толкова може, наблюдател1

Не знам какво гледаш, ама от януари цената на борсите е доста под 2 евроцента за кВтч, като в момента е 1,16 евроцента/кВтч, което е доста по ниска цена от руските 1,992 евроцента/кВтч

Дада,вярно ли метан върви по тръбата и то с 30% по скъп руски метан.Дада , нещо не си в ред.

Кой не ни е фанал, само той не ни е............. "оправил".

В България ВИНАГИ ПЛАЩАМЕ В ПОВЕЧЕ за газа! На борсата в Западна Европа газа се търгува по 10-15 евро за Мега ват... В България го купуваме над 20 евро за Мегават...Същото се отнася и за заводските цени на течните горива .

Коментираш материя, която не разбираш. Няма цени за "Мега ват" има цени за мегаватчас(MWh)

Всъщност, по данни на ЕК цените за много държави се върят около 20 евро/МВтч. Истината за по-евтиния газ за другите държави е, че имат много по-голяма консумация от нас. Основно правило в бизнеса е, че за по-големи количества се предлагат по-големи отстъпки. Германия консумира 80-90 милиарда кубични метра газ годишно. България консумира 3-4 милиарда кубични метра газ годишно. Така като гледам, консумираме между 20 и 30 пъти по-малко, но ти очакваш да плащаме същите пари?

Откогаа 3 % повишаване на румънската газ е равно на 15 % поевтиняване на американската

абе американската щот е от руския Ямал, та затова е така.

Нещо не си разбрал. Американската газ е в малки количества. за около 6 дни потребление. Само че другите 360 дни потребление е с руска газ през Румъния и тази 60 пъти повече по количество газ ще изяде икономията от американската газ за 6 дни.

Разбирам донякъде логиката , ама не можем ли да си напазаруваме за още 350 дни