Ресторантьори в Троянско съкращават персонал и вдигат цени заради по-високи разходи
Освен отпадането на намалената ставка на ДДС, от бранша посочват като неблагоприятни фактори за бизнеса им и нарастването на осигурителната тежест и скъпия ток
Обратно в новинатаКоментари - Ресторантьори в Троянско съкращават персонал и вдигат цени заради по-високи разходи | Бизнес.dir.bg
Коментари
А може би трябва да си налегнат парцалите и да имат по-реалистични очаквания? Навсякъде е пълно със скъпи заведения с некачествена храна и слабо обслужване. И минус 10% да им напаравят ДДС-том, това няма да промени факта че не стават и така или иначе по-добре да изчезнат. По-евтино и здравословно ми е да поканя някой и да го нагостя, от колкото на заведение и всеки да си плати сметката. Намалил съм ресторантите не от немотия а заради ниското качество.
Малко сметки. Осигурителната тежест при трудов договор на 8 часа се е увеличила с 32,26 спрямо 2024. Тоест за търговеца с 40 човека това възлиза на 1290,40 или да кажем заплата на 1 служител. Защо е освободил 3ма - негова си работа, по неговата логика излиза, че е прекалил с 2ма. Искам да повторя, че това е за 8 часов трудов договор, какъвто ме съмнява да имат служителите там. 9% ДДС беше КОВИД МЯРКА, въведена преди 4 ГОДИНИ и 6 МЕСЕЦА. Ако досега не си е направил сметката, че държавата ВСЕ НЯКОГА ще върне нормалната ставка не знам какъв търговец е, но не виждам причина тази привилегия да продължава след като другите бизнеси си плащат 20%. Тока и преди е бил по-скъп, а и още тогава имаше вдигане на цените навсякъде. И отново се пита в уравнението - на базата на какво ще увеличават цените? За къщите/гостилници в Черни Осъм, Бели Осъм, Орешак и другите в региона има 3 начина на плащане - кеш, в брой или на ръка. Не знам какво увеличение дирим и там. Всеки, който е ходил в региона, знае.
Ама едва ли има работодател в който и да е бранш, който да не иска да му смъкнат ДДС-то... Още повече, че след като му смъкнат ДДС-то, а той не свали реципрочно цената към клиента, то разликата си му влиза директно в джопчето като печалба! Бих разбрал само ако навремето 2020г ресторантьорите бяха смъкнали крайните цени с 11%, ама те не го направиха с някакви абсурдни за частен бизнес обяснения- токът бил скъп, заплатите растяли, продуктите поскъпвали и т.н. абсурдни за бизнесмени обяснения! Ами един бизнес ако не може да си направи прходи/разходи и цената на продукта не му излиза- ами фалит и довиждане... Аз така разбирам пазарната икономика, а не непрестанни помощи, компенсации, програми и прочее абсурдни за такъв тип икономика практики.... И що е то "компенсация" в пазарна икономика за частен субект термин, по дяволите !?
На мен ми паднаха много разходите за ресторанти с въвеждането на 9%. Просто всички вдигнаха цените и ходя много по-рядко.
ресторантите ли са най-важният бизнес че са във фокуса на вниманието?! че и с ДДс към хлебопроизводителите ги присламчват. няма да умрем със стотина ресторанта по-малко
няма, защото тъкмо се развали апарата предполагам? Ходенето на заведение не е нещо записано в конституцията, че едва ли не държавата трябва да дотира. Ако можеш да си позволиш - ходиш, ако не можеш съвсем - караш на ракия със салата, няма десерт и прочие. Ако имат забележки към ЕРП-тата - протести, стачки и прочие. Нали един с това плашеше преди години?
А като нямаха ДДС ,да не би да свалиха цените случайно ,че не се сещам нещо . Напълниха гушите ,като пеликани . За една салата дето има половин домат и половин краставица искат по 10 лв. и после реват. Двойно ДДС да им сложат .
Мизерници ненаядени скоро ще затворите всички. Надценките са ви 300 процента, а искате и данъци да не плащате. Не стъпвам в умрелите ви кръчми, дори ги заобикалям отдалече.