Пускат нов дълг на вътрешния пазар: БНБ прави аукцион за ДЦК за 200 млн. лева

Този път книжата са със срочност 10 години и половина. Именно такава емисия бе отказана от финансовото министерство през април, защото инвеститорите дадоха твърде висока цена.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ебати инвеститорите дето влагат при 2 процента лихва и 20 процента инфлация. И то във отиваща към фалит държава.

Лихвата (ЛихвИте) отдавна не се определят от риска, а от това дали даден кредитополучател е послушен. Т.е. висока лихва съвсем не означава, че не сме платежоспособни. По-скоро означава, че не слушкаме емисионния център на евтини парички, които са основните купувачи на Български ДЦКта (директно и косвено) - ФЕД ЕЦБ. Това освен, че е нещо хубаво на фона на безумните им политики (особено тип ESG и подобните им), е и чудесна новина, защото ограничава поемането на дълг, което има някакъв минимален шанс за редукция на държавните ни разходи - това означава принудителна реформа и евентуално политическо турнадо, което всъщност е добра новина.. на фона на това което ни се случва.

При енергийна инфлация, не фалира тоя с АЕЦа, а тоя дето купува тока от АЕЦа. Иначе фирмени фалити ще има бол, да. Но това е различно от държавен фалит. Държавния фалит е забранен в Колективния запад, защото при държавен фалит всичко се изкарва на международния пангар (пазар), а това е последното нещо което искат т.нар. "капиталисти" ха ха.

се е засилил къум фалит. Кредит Суис и Дойче банк тази седмица се очкава да обявят фалит, а днес (поне новината е от тази сутрин) другарят Си е наредил всички държавни банки в Китай да започнат масова разпродажба на долари...... България от извеснот време тегли кредити всяка седмица или на всеки две. Всичко си идва на мястото - десетилетията на фалшивите пари без покритие отива към своят край.

ще излъжат този път?! ФАЩ ще заставят европа да купува $? Там е работата е, че можеш да купиш пари вече и от друго място. Унгария например в отговор на тъпотиите на онази тъпа путка Лайнен каза, че ако ЕС и спрат парите, лесно ще намерят такива от друго място - сещайте се кое е друго място. Аха - точно - Китай.

печаташ пари без покритие и ги продаваш на овците и крадците в БГ по максимум

зер, да имат тези от следващото правителство какво да крадат - честито на гласувалите!

което е като: "вся власт советом" (Ленин) - източвнето на мизерните ни ресурси продължава, този път за столетия напред

Тези 200 милиона ще стигнат за 2 седмици само.

Тези двеста милиона са взети 2016 година. Отдавна са в небитието Защо нечетете?

той ги разбира тези неща! Ще ви издои като дойни крави, и после с парите ще ви спретне гей-парад и Истанбулска конвенция...

Пускат ги в продажба. Но заема е взет преди шест години. Откраднати са отдавна Просто преди дни взеха нов заем с 4.5 процента лихва и на тези облигацийки им падна цената. Някой гледа да се отърве от тях. Което може би означава едно. Нови заеми на още по-висока лихва и още по-голямо обезценяване на тези сега.

Да видим да видим :)). Санкции ли да налаш, пари ли да просиш.. не и е лесно на госпожата..

Много разумна инвестиция в момента. Фондовия и форекс пазарите са несигурни в момента. Меко казано. Инвестицията директно в някой бизнес също, с оглед кризата с цените на горивата и това, че влияят на всичко останало. Инвестицията в облигации се води сигурна - държава трудно фалира. Освен това доходите от облигации май са единствените, които не се облагат с данък в България.

Този аукцион на вътрешния пазар трябва да се преведе по следният начин: 1) Купувач №1 са Пенсионните фондове с парите за втора пенсия и 2) Банките които ползват привлечен ресурс - депозити основно. Т.е. държавата реално харчи парите, които ние си мислим, че спестяваме. И как мислите, че държавата ще върне парите на Пенсионните фондове и Банки? С увеличение на данъците разбира се. Понеже в един момент дълга ще стане скъп.

Не ви ща скапания дълг. И без това ние ще го плащаме за поколения напред. И на тази смешна лихва, абсурд. При положение, че има къде по-изгодни възможности за инвестиране.

Не се отличават от другите.Като дете съм виждал такива и печката не можеш да си запалиш с тях!

Още може.Стрижи ги малоумните овце.

"Българската народна банка (БНБ) днес ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия номер BG 20 400 16 219/27.01.2016 г. ( !!! ) с падеж 27 юли 2026 г., съобщи БНБ. България взема НОВ дълг, за ДА РЕФИНАНСИРА дълга на ЕВРОПЕЙСКИЯ Шампион ПО РЪСТ на ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ. А Евро Шампиона РЕВЕ НАЙ-СИЛНО срещу НОВИЯ ДЪЛГ. :))) УТРОЕНИЯТ държавен дълг от Евро шампиона ЩЕ ПОСКЪПВА ВСЕ ПОВЕЧЕ. За капак, 80%-овите ПАК си ГО избраха....

ОВЦО, чети с разбиране!

Наполовина си го платил вече. Чети

И защо се емитира този дълг? Няма парламент, който да разреши, не е ясно какво ще финасира този дълг, дори шефа на БНБ е с изтекъл мандат. Май всеки си прави каквото му скилмне в наща правова държава, членка на ЕС и НАТО.

Напротив, вземането на НОВ дълг ЗАКЪСНЯ, защото дългът ПОСКЪПВА. А ЗАКЪСНЕНИЕТО се дължи на политическото БЕЗВРЕМИЕ / БЕЗ ПАРЛАМЕНТ.

Напротив, вземането на НОВ дълг ЗАКЪСНЯ, защото дългът ПОСКЪПВА. А ЗАКЪСНЕНИЕТО се дължи на политическото БЕЗВРЕМИЕ / БЕЗ ПАРЛАМЕНТ.

Когато няма държава, всеки си прави каквото иска. Трябва редовно правителство иначе всяко служебно си прави каквото иска защото знаят че са временно и всеки гледа да се нагуши. Новите партии еднодневки ще направят същото

Нека теглят. При задаваща се война няма кой да ги връща...

....През септември централната банка направи два аукциона за ДЦК за общо 400 млн. лева. В първия беше постигната среднопретеглена годишна доходност от 3.01 на сто, а при втория - от 4.13 на сто. Припомняме, че през пролетта държавата продаваше на аукцион държавни ценни книжа при годишна доходност между 0.55 и 1.33 процента. Поскъпването кара някои анализатори да говорят, че Министерството на финансите е закъсняло с вземането на дълг, тъй като вече цените са доста по-високи. Но при сменящите се правителства и нестабилната икономическа среда беше трудно да се прогнозират нуждите....

Държавата се опитва да намали инфлацията като изтегля пари от пазара. За съжаление мярката е сравнително закъсняла и не е в голям обем. Така или иначе ЕЦБ и Федералния резерв вече регулярно вдигат основната лихва.

Понеже не четеш, говориш глупости. Този заем е от преди шест години.

Отдавна са изтеглени

Дългът е от 2016 година. Какво точно питаш?

Да е нов, да е нов.. колко пък да е нов? От преди шест години нов ли ти се струва?

Крари Марко, с НОВ дълг РЕФИНАСИРАТ СТАРИЯ дълг, взет през 2016.

Точно обратното, нови ДЦК най-често означават нови пари на пазара. Ако купувачът е търговска банка, тя отпуска кредит на държавата.

Книгите са емитирани преди шест години. Пише го в първия абзац. Просто се пускат на пазара и сегашния им собственик евентуално се сменя.

Къде го прочете това

Според Вас държавата не тегли нов дълг. Няма да коментирам повече.

Предполагам, че ми липсват основните постулати от теорията на паричната политика. Все пак нека споделя, че ДЦК са книжа, срещу които държавата получава пари. Банките инвестират парите на вложителите в ценните книжа, които са с много нисък риск и сравнително добра доходност. Предвид влиянието на паричния мултипликатор, издаването на ДЦК са един от мощните инструменти на паричната политика, които са в ръцете на правителството. В ръцете на БНБ пък са нивата на лихвите и банковите резерви. Разбира се при нас печатането на пари е ограничено, заради валутния борд. Разбира се, като повечето неща в икономиката всичко има две страни и тегленето на дълг може да има и проинфлационен ефект, в зависимост от това дали и как се харчат средствата.

И как са изтеглят пари от пазара,бе гений,като се взимат нова за да се дадат за текущи разходи и от там се влеят в обръщение сигурно?!!!!!Горката България!Само такива умници има в нея вече,като теб и корумпирани хитреци,обаче рано или късно,ще изчезнат първите и вторите не знам какво ще правят!Изборите го доказаха,че само гении живеят на границата с ориента!

И как са изтеглят пари от пазара,бе гений,като се взимат нова за да се дадат за текущи разходи и от там се влеят в обръщение сигурно?!!!!!Горката България!Само такива умници има в нея вече,като теб и корумпирани хитреци,обаче рано или късно,ще изчезнат първите и вторите не знам какво ще правят!Изборите го доказаха,че само гении живеят на границата с ориента!

И как са изтеглят пари от пазара,бе гений,като се взимат нова за да се дадат за текущи разходи и от там се влеят в обръщение сигурно?!!!!!Горката България!Само такива умници има в нея вече,като теб и корумпирани хитреци,обаче рано или късно,ще изчезнат първите и вторите не знам какво ще правят!Изборите го доказаха,че само гении живеят на границата с ориента!

Отлична новина! Така ще забатачим финансовата система че само анадолците ще ни помагат изотзадзе...