Провалът с разделното събиране: Рециклират се едва 31% от отпадъците на домакинствата

И в актуализирания Национален план за управление на отпадъците няма конкретни мерки, а само констатaции и пожелания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То се почва отгоре надолу! Първо в главата да се случи, после надолу. И чак тогава на двора, улицата, пътя ...

Решението на проблема е много просто: Правят пунктове за изкупуване на всякакъв вид вторични суровини с цени на пластмаса 80-90 ст.кг., хартия 60-70ст.кг и т.н., братята роми ще опоскоскат всяко едно боклуче, а и кофите ще са винаги празни

Перфектно! И работи!

Извозвайте по-често отпадъците за рециклиране,омръзна ни да донатъпкваме препълнените контейнери за разделно събиране, особено тези за пластмаса и метали. Или пък сложете по-големи по обем контейнери,толкова ли не можете да се сетите за това? В ж.к.Младост, Стрелбище и къде ли не тези контейнери бързо се препълват поради малкия им обем!!!

"Всеки контейнер да се отваря единствено и само чрез карта с чип, а остатъчният отпадък на всяко домакинство да се претегля и отбелязва на картата за достъп с чип." Бах мама му ! То значи тоя контейнер ще има електронен четец и везна. А отде ток за тия пущини ? Със слънчеви панели и батерии ли ще работят или кабел ще им прокарате ? А бай Мангал дали няма да бастиса инфрастуктурата и без карта с чип ? А Везната на колко време ще се сертифицира, че да не стане тъй да ни мамят както на пазара ? А не може ли най-добре и камера с изкуствен интелект и сензори за анализ на веществата да сложите, че ако някой изхвърли неразрешен отпадък, направо да му начислите глобата върху картата с чипа ? Дееба и тъпунгерите ви дееба ,такова нещо и в Германия няма да направят, вие сте тръгнали свободни съчинение да пишете !

Просто организициите, които събират т.н. продуктови такси трябва да си вършат работата по събирането и оползотворяването на отпадъци 1 да които ги вземат. Всичко е проформа и на книга. Кметовете също трябва да глобяват и да наказват замърсителите като си почистват сами и плащат глоби. В нашата мила Родина всичко е проформа и се лъжем,че нещо се променя. За това всеки, който излезе в чужбина е старателен, а тук е мизерник за всичко.

Ами какво да кажа, в нашият квартал цари похвалния навик когато някой реши да си чисти мазето или да прави ремонт, боклуците да се трупат на камари до контейнерите. Съответно в 99% от случаите тротоарът и детската площатка в непосредствена близост на практика да са превърнати в отвратителен вехтошарник. Това не мога да го разбера. Правиш ремонт за хиляди лева, а да нямаш 100 лева да си извикашш контейнер за извънредния боклук. И общината в случая не е виновна. Веднъж седмично минава бордови камион и събира едрите отпадъци, но само след ден нещата са същите. Какви контейнери за компост, какво разделно събиране, какви чипове! Дебилната част от нашето общество по-напред трябва да се научи, че боклукът се изхвърля в кофата за боклук. И не е срамно да си платиш да ти извозят стария диван, дограмата, или вмирисаните матраци примерно....

В нашия квартал има едно общежитие, населено с цигани. До него са единствените контейнери за разделно събиране в квартала, на всички други места са си старите общи контейнери. Познайте колко успешно е разделното събиране в квартала! И не знам какво очакват тези, които решават къде да има и къде не разделно събиране. Единственото разумно обяснение е, че някой иска да провали разделното събиране и затова го прави само при циганите.

Ще глобявате ли циганите, ако не изхвърлят отпадъците разделно и ако ровят в контейнерите? Ако НЕ, въобще не се занимавайте с темата, губите си времето!

Докато продължавате да разтягате локуми само, без да правите нищо реално, съвсем ще се заринете в собствените си боклуци . Глупаво е , постоянно да се мъчите, да откривате топлата вода . Спретнете групичка от по-млади депутати , ( по-старите и да го видят , няма да го приложат ) и ги изпратете в Германия , да видят как се прави , организира , таксува и контролира сметосъбирането там . След като се върнат , на следващият ден да приемат всичко , което са видели и чули и в нашият парламент . И готово .

"Спретнете групичка от по-млади депутати" За да станеш депутат трябва да си от прослойката която и досега е все там - каквото и да говорите случайни хора там няма! На запад финансови инвестиции, морал и отговорност водят до парламента - при нас, колкото си по-прост но роден в златната среда толкова си по-търсен!

От малоумни гербаджии толкова. 3 мандата 30 процента. Изберете ги още 10 мандата и няма на втория България ще изчезне - демек ще имаме 100 процента рециклиране.

бе забравихме че на българина все друг му е виновен - ако ще и да се е метнал от 12 етаж докъто се е упражнявал в летене!

Живях в ОК и там рециклирането функционира на 100%. Организирано е безупречно и хората го правят без мрънкане. Част от живота им е. Тук не става? Защо? Защото не е организирано!!! Защо не е организирано? От мързел!!!! В тази държава не е останал ни интелект, ни живец! Имам усещането, че и децата тук се раждат апатични!

Тук - няма никай, хвърляй торбичката с фекалии и отпадъци през балкона и гори гумите! Като идеш там - по-тих и мирен като овчица с нведена главица...А де де? Иди, че го разбери този национален манталитет! От кога така, защо, и най-вече до кога?

Рециклирането е пълна простотия! Аз няма да ви ползвам старите кашони за нови!

Нали схващаш значението на думата рециклиране?

Po visoki danyci. Da sprat da proizvejdat plastmasi, a ne da pishat gluposti.

ЦИГАНИТЕ ИМАТ ОТГОВОР НА ПРОЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ ВАС ПРОСТОТИИ! Топа,с чиповете, ше работи само на жълтите павета. У "Дружба например" ша ви запалат целата конструкциа, съсе ЧИПОВЕТЕ! ВЪРТОГЛАВИТЕ УПРАВНИЦИ требва се постават на место. Иначе - те ше съсипат нас от чирпирания.

защо запада ни докара толкова много боклук

Пласмасите не са еднороден материал.Единствената система за рециклиране на пласмаса работила добре беше в бившата ГДР по простата причина, че там за домакинствата имаще 2 вида пласмаси -полиетилен и полипропилен.Нищо друго.Нямаше полистерол , тетра и незмамкакво си....2 вида и това е!

Едната от тях - Пени Кангас, заяви, че ще изчисти България за 1 ден. Имаше някаква кампания, около нея се врътнаха едни, тя натрупа немалка сметка в хотела и си тръгна. Та толкоз! Заради другата и тя така, но министър Данов уволни полицая, вместо да го защити!

Изхвърлях "общ", "хартия" и "пластмаси". По същото време, един камион събираше общия боклук - циганинът(работник) ми рече: "Дай го тук!" Хвърлих "общия" в камиона и тръгнах да хвърлям другите, но циганинът пак ме спря и ми рече: "Дай ги тук!" Хвърлих ги в камиона, но малко преди камионът да тръгне, загледах призива сложен на едната му страна - "Събирайте разделно!" И картинки на трите контейнера. Нямам думи!

Мили момчета и момичета, между това дето го учите в университета и това което става на практика има голяма разлика, казвам го като човек държал изпит по рециклиране. Да започваме: 1. Кръговата икономика е като комунизма - едно време всички говореха за него, но никой досега не го е видял реализиран на практика. 2. В блока, в който живея има още около 450 човека. Идеята как поне 300 от тези хора ще се снабдят с чипове за да си изхвърлят боклука , че и да им събират пари за това е фантазия на луд. 3. Места за подобни площадки в централните части на градовете НЯМА, защото никой не ги е планирал. 4. Идеята, че ще плащаме за обем изхвърлен отпадък НЯМА да мине. Една част от хората ще си сложат катинари на бобрите, останлите ще си изхвърлят боклука по полета и дерета. Накрая пак общината ще плаща за чистенето. Това съм го виждал на живо в плевенско. 5. Тарифирането няма да мине дори и за къщте със съдове за смет. Просто ги връчват на общината и започват да хвърлят в бобрите. 6.Освен съд за биологични отпадъци трябва да има и съд за изхвърляне на пепел и да се възстановят контейнерите за строителни отпадъци. 7. Общините около Пловдив не карат боклука за преработка в завода в Шишманци защото им струва по-скъпо отколкото да го депонират. 8. Цената искана от завода е висока защото навремето са дали на французите богат на метали и харти боклук като проба, оттам е грешно проектиран. 9. В България най-бедните най-много цапат и правят най-много боклук. Въпреки това никой не говори за форма на подпомагане подобна на тока и водата. 10. Средно-статистически нашият боклук е по-скъп за рециклиране от европейския, защото хората са по-бедни и оползотворяват боклука си по-добрре, оттам изхвърляния е по-беден на рециклируеми неща. Мога да продължавам още доста , но и това стига.

Е как си мислите, че Ганьо прави разлика

Все още не са осигурени достатъчно контейнери за разделно събиране. Молим се да има мЕсто! Мерси

Абе има... работата е там, че като ги събират - ги събират на едно и също място.

Пред нас бяха сложили контейнери за разделно събиране, на тях си пишеше (по спомени) - хартия, стъкло, метал, пластмаса. И хората изхвърляха разделно. Един ден дойеде камиона, който събира боклука. Изсипаха контейнерите един след друг вътре... е, защо да си играя да изхвърлям разделно?

Хем имаме мощности, хем не рециклират. Що така, бе, Миме? От самото начало изхвърлям разделно. Ето някои основни проблеми, които забелязвам: нередовно изпразват контейнерите. Случва се да са така натъпкани, че да няма къде едно шише от шампоан да мушнеш. Не се почиства около контейнерите. От тях изпадат дребни неща и става мазало от капачки и хартишки. Бедни хора ровят из контейнерите, най-често за кенчета от бира, при което вадят наред и после не връщат обратно вътре ненужното. Разни прости мърлячи си хвърлят в контейнерите за разделно събиране битовия отпадък. Отворите на контейнерите не са достатъчно големи и по-обемни неща като пластмаси например не могат да се пъхнат.

Знаете ли кое е най-доброто средство за увеличаване на мъжката потентност? Прочетете на --- Senstos.Com

Правят се пунктове, в които да се връщат празни бутилки, буркани и т.н. Естествено срещу ЗАПЛАЩАНЕ НА ВЪРНАТАТА ПРАЗНА ОПАКОВКА НА ТОЗИ КОЙТО Я ВРЪЩА, по простата причина че цената им е платена вече от този който е купил съответния продукт. Същото се отнася за хартията, метални отпадъци, въобще всякакви битови отпадъци. НЕПЛАЩАНЕТО НА БИТОВИТЕ ОТПАДЪЦИ Е ОГРАБВАНЕ НА ДОМАКИНСТВАТА. Не стига че тарикатите ги получават даром от домакинствата, но искат и да им бъдат сортирани БЕЗПЛАТНО. ТОВА Е РАБОТА И ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩА. И не ми давайте за пример промитите мозъци на западняците. Когато си купуваш сок в метална кутийка, плащаш и кутийката. Тарикатите искат да им я подариш, че отгоре на всичко и ди им я сортираш. Всеки път когато изхвърлиш бутилка на боклука подаряваш едни стотинки, които си платил за нея, а ако я изхвърлиш разделно вършиш и една работа, за която никой не ти плаща, но от която се обогатяват някои.

Едно време при лошите комунисти помня във всеки квартал имаше места където можеш да върнеш всякакъв стъклен амбалаж от буркани от кисело млеко до бирени бутилки всичко взимаха. По казаните тъмно лилавите недопускаха нещо стъклено да се мерне щот всичко се връщаше с/у стотинки. След време всичко почти що беше от стъкло се превърна в гадна пластмаса. Задължете всички бутилки и буркани да са от стъкло и да може да се връща да видите ще има ли такъв вид отпадък по казаните

Никола, едно време, времето на хората не се ценеше. И аз съм връщал харти, бутилки и акумулатори, но докато бях малък и нямах никакви пари. Сега предпочитам хартията от рекламите да я пусна в контейнера, вместо да си губя времето да я нося някъде в пунктове.

"Много е важно да има информационни кампании, които да достигнат до всеки, не само в училищата или по радиото, а във всички възможни медии и насочена към всеки жител, коментира Данита Заричинова, координатор "Нулеви отпадъци" на екологично сдружение "За Земята." Това правителство никакво го няма в това да информира и насочва гражданите си. Ако някой постигне нещо е въпреки политиките, а не благодарение на тях.

Да се оплача, прощавайте, че тука ма няма на кого другиго. Голям стрес стресувам от миналата година..Моята половинка житейска тотално се вманиачи на тема рециклиране. Превърнал е двора във фабрика за компост. То не са букаши кофи - 5 на брой, то не са бидони за компост на градински и кухненски отпадъци, то не са ферми с червеи за кухненски отпадъци....По едно време измрънка нещо за система за компостиране на отпадните води от тоалетната...ма слава богу вразумих го. Голям стрес ми е - да ме види една обелка от картоф да хвърля в кофата, а не в компоста, дига скандал за и последваща двучасова лекция как може такова кощунство... Дори като замитам пода - трохите в компоста трябва да отиват..не в кофата...следи ме като Есесовец , евреин , ме следи..

Едни се вманиачват, защото другите отричат наличие на проблем. Всяка крайност е лоша. Иначе съм от хората, които се изприщват, когато им предложат найлон. Знам, че не съм съвсем с всичкия си, обаче се опитвам да намаля ненужните боклуци. Обаче до zero waste имам много път да извървя.

А, не чадо съвсем с всичкия си си, щом само се изприщваш. Аз найлон не съм взела от търговец от години - ходя си в джоба с едни платнени торбички , като бях по-млада гледах да са фънки и готини на десен, сега не ми пука много вече. Даже си имам чашка преносима от натурален каучук, сгъваема , за кафетата он дъ гоу. в Коста и Старбъгс малко й се мръщят като им я тикна, ама моя дедо като отвори една уста и....се предават горките баристи....

Сега се сетихте!!!!!! Това е "сладкия бизнес" на капитализма, който банално пое ГЕРБ по идея на Цветанов, пък и до сега! Муфтата е невероятна, попитайте Ковачки, как решава въпроса! За завода за "отпадъци" попитайте Бойко и кметицата му!

Само като прочетох заглавието и бях сигурен, че е от 3е... Вече по 2-3 статии на ден публикувате. Яко грантове са отпуснати. дойче веле да не вземат да се разсърдят нещо. хахах :-)

Дори тези мижави проценти се рециклират само на хартия. Да не забравяме, че министър против Природата е едно недоразумение- хореограф от нацистите лъжепатриоти.

То като че ли има някоя област от живота в България, в която тиквите да не са се провалили! Некадърници и илитерати.

Ми няма да ходя няколкостотин метра да го хвърлям разделно кат не са турили по близо съответните контейнери.

мъжът на сестра ми е французин. Половинта от годината живеят във Варна. Този човек всяка седмица минава поне два квартала за да си изхвърли отпадъците разделно, защото при тях няма такива контейнери. Там ги възпитават още от детската градина. А ние сме кочината на Европа и най-простия народ.

Prichinata e drouga. Plashtash si kolkoto si izxvarlil (sled kato ti premeriat kg na izxvarlenia bouklouk) I si plashtash baia. Imash smetka da razdeliash i zapazish EDINSTVENO ORGANICHNITE OTPADACI, stakloto teji, zashto da ne go xvarlia v konteiner za staklo koeto e bezplatno, sashtata e sitouaciata s metala, darvoto, plastmasata, xartiiata, zelenite otpadaci. Prosto sa sviknali xorata da si praviat smetkata ZASHTOTO IMA SPRAVEDLIVO PLASHTANE NA TAKSA SMET. Meriat kg i si plashtash v realno vreme (v kraia na meseca polouchavash faktourata), 100 kg plashtash 100 lv, 5 kg plashtash 5 lv, a ti ako iskash razdeliai i si namaliavai krainite kg

Може ли на български,че нищо не се разбира???

Тука имаш три кофи. За битови отпадъци, една за градински отпадъци и една за рециклируеми отпадъци - основно хартия и повечето видове пластмаса, метал като консерви и тн ...Като всяка община има различен списък какво рециклира и какво не, в зависимост от капацитета си - някои приемат опаковки тетрапак , други не.примерно. Кофите за отпадъци не са особоно големи като обем и се обслужват 1 път на две седмици Ако генерираш повече боклук и не се побира в кофата, трябва да закупиш специални чували , ако поставиш боклук в нелицензиран чувал , просто не го прибират - оставят го на улицата. Може да си поръчаш допълнителна кофа , която се заплаща допълнително , за набавянето й и обслужването й. Ако генерираш по някаква причина много обемист боклук имаш възможност да го извозиш до локалното депо за рециклиране - там изхвърляш пластмаси, дрехи, дюшеци, стари мебели, железарии и битова техника, електроника, велосипеди, детски играчки и всякакви други непотребни неща, които се складират по гаражи и тавани обикновено,

И тук има такива "перковци". Нашето семейство е такова. Когато ходим в някое село на почивка, чинно си събираме разделно в едни чували и като си тръгваме - чувалите в колата и до най-близкия по-голям град с разделно събиране. Веднъж като свикнеш, е много трудно да хвърлиш пластмасата при обикновения боклук.

Французин, ве, шимпанзе недоклатено. Сестра ти я порят лигави мангали

Ти защо тогава ходиш до контейнера да се мориш?!? Хвърляй през терасата по посока контейнера и си готов.

Да го сложат по-близо до майка ти...очевидно и тя е контейнер за отпадъци

Neshtastnici KOROUMPIRANI. Predi vreme kogato Boyko Borisov beshe kmet na Sofia iskax da ouchastvam v targ za texnologia razdelnoto sabirane v Sofia. Vapreki che na nai-goliamoto izlojenie Polutec v France ni koupixa ideiata i razrabotkata (firmata Veolia ni ia koupi), v Sofiskoto kmetstvo mi predlojixa da platia 3000 lv za da ouchasrvam i mi spodelixa DISKRETNO CHE SHANSOVETE SA MI = 0 ZA KAKVO GOVORIM??? Slava bogou, vsiako zlo za dobro, sega VEOLIA v EU raboti po nashata razrabotka, v normite sa, pecheliat pari i xorata SPRAVEDLIVO SI PLASHTAT TAKSATA VARXOU IZRAZXODENIA BOUKLOUK. Toest, kolkoto si izkonsoumiran, tolkova shte si plat8sh. Blagodaria na Sofiiskoto kmetstvo che me "RAZKARA" ot neinia targ, BLAGODARIM NA ECOPAK che za tiax beshe po-vajno da vzemat pom9shti ot EU otkolkoto da pomisliat za tiaxnoto badeshte (konkourenciata chte gi izdouxa). Sega ni e po-dobre da rabotim s g9lemi firmi koito si plashtat i imat interes ot novi ide8 i texnologii. A KOROUMPIRANITE OT SOFIISKOTO KMETSTVO NADIAVAM SE SKORO DA SA V ZATVORA

В Ирландия е 200 еврака глобата и има камери навсякъде. Хвърляш си боклука в грешния контейнер и до месец ти идва писъмце.

До всеки контейнер камера ли има бре ? Значи ние докато стигнем до тая еволюция Буци ще е част от учебното съдържание по история :D

Е то вече го има бре. Поне за първия мандат в качеството си на част от премиерите след 89

Много приказки сте чели. :-) Ама по-лошото е, че сте им повярвали. :-)

Цитат: "...А от 2017 г. насам за пореден път беше отложена промяната на базата за нейното изчисляване, този път за 2022 г..." Цитат от БНТ от точно преди 2 седмици: "...Въвеждането на справедливия принцип при изчисляване на такса смет, според който трябва да плащаме толкова, колкото боклук изхвърляме, се отлага за пореден път поне до 2024 година. Това се случи в преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение. Формалната причина е отлагането на преброяването на населението..." Администраторите на Дир БГ да проверяват информацията преди да копират статии дали няма промяна. По отношение на разделното събиране. Какви 31% процента било разделното събиране в България бе младежи след като Камионите които събират отпадъка от контейнерите са едни и същи и буклука от всеки казан се събира в един камион. Това се нарича 0% ! Смях на парцали! Цялата гимнастика по тая идиотщина е за да може близките хора в бизнеса на Буци да плащат по-малко или никаква такса смет а голямата тежест да се прехвърли на домакинствата. Те затова плескат и още по комичните неща такса смет да се изчислявала на брой жители на адрес хахаха т.е на първият етаж живеят двама пенсионери с общ доход 600 лв на месец а на вторият младо семейство с доход 2000 лв на месец и според тия тулупи двете семейства генерират еднакво количество отпадък ?! Айде бе! Верно ли?

Това НЕ Е вярно. При нас контейнерите за стъкло и пластмаса ги прибират отделно. Специален камион си ги прибира. Те са съвсем различен тип от тези за другия боклук!

При нас всичко е на едно. Камиона е един идва рано сутрин събира всичко и това е

Нашите кофи в Горна баня денонощно ги преравят римляните да търсят богатства! Това явно не може да го спре никаква институция и приемам тропота на кончетата за екзотика! Дразни ме,че прехвърлят от една в друга кофа боклуците и накрая се получава смесен отпадък!

Хвърлям разделно. После идват мургавите и вадят всичко от контейнерите и събират в един куп. Усилията ми са наоразни.

са 85 % от хартията, металите и пластиката. При това не са на първо място по усвояване и старание.