17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да ви разбера кой какво диктува, за разни картели и олигарси говорите, закона ви е виновен.... смешно... Пазарна икономика- има свръхпроизводсво- цената пада, както на цвета, така и на маслото. Сериозните производители и преработватели работят и в момента на цена 2.00 лв. Цената не е висока, а и не са много тия дето плащат 2.00 лв, но това е пазара. Розата е многогодишна култура. Средната цена за последните 10 год е над 3.00 лв/ кг. Това са фактите. Всеки, розапроизводител и препаботвател, да си прави сметката и ако няма пазар да не сади рози или инвестира в розоварни. Този бизнес не е като бензиностанция, само с пари не става, пазарите са навън, трябва време за да го развиеш, отношение и труд

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Ревете за социалиЗЪМЪ, ама кур. Тъпи гяури.

МА по-добре социализъм, отколкото анадолски капитализъм като вашия бе!

ИМАТ АЗБУКА ДАДЕНА ИМ НАГОТОВО ОТ 10 ВЕК. 1 КНИГА НЕ СА НАПИСАЛИ ДО 18 ВЕК :) КАКВО ДА ОЧАКВАШ? :) 1 СИН НА ЧОРБАДЖИЯ, НЕ Е ЗАВЪРШИЛ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕЗ ТЕЗИ 800 ГОДИНИ! :) ТРЪГНАЛИ ДА ДИГАТ ВЪЗСТАНИЕ, И ТЕ НЕ ЗНАЯТ ПРОТИВ КАКВО С ЧЕРЕШОВИ ТОПЧЕТА?!?!?! :) Е ТАМ ДА РОВЯТ В КОФИТЕ НА ЗАПАДНА ЕВРОПА, ДОКАТО ГИ ЛИКВИДИРАМ.

Потвърждение на приказката "кой каквото сам си направи". Десетилетия свръхпроизводство за сметка на качеството, довели до рекет от страна на големите прекупвачи и възможност за извиване на ръце. В момента качеството на розите ни по никакъв начин не превъзхожда турските и иранските, а последните бълват огромни обеми. Свръхкачественото българско масло отдавна е мит, произвеждат количество - с всички произтичащи последствия. Да се оправят.

Прочети първо няколкото смислени пояснения по-долу, па тогава бълвай простотии! Нито се касае за свръхпроизводство, нито за влошено качество, ама кой да ги осмисля тия аргументи?!

хайде стига с тая реклама за великите производители от Турция и Иран! За Турция знаем че е велика във всичко! Обаче знаем че качеството също не върви там, няма го климата, а той е важен. Като по едно време Турция стана най-големия производител на липов цвят че и органичен бил! Хехехе смях в залата като видиш регионите в Турция където липата може да се развива и виждаш че всичко е нюню! Същата история е и с розата! Иран има ембарго и също климат който не е подходящ.

и правителството му, ви осигурява сигурна гибел!

Да, щото при Боеко цъфнаха и вързаха, нали?

Турците не се изкупува защото няма кой да я купи. Значи поради тая причина излиза че държавата трябва да я изкупи и то на определена от производителите цена. И защо? Цената на продукцията им пада всяка година, ама сигурно и затова държавата виновна. Уважаеми държавата не ви определя цените, държавата няма как да спасява всеки който не си направил сметките. Производството на тютюн както и цените му също падат от няколко години. И там ли държавата да налива пари?

Розата е стратегическа за България стока и трябва да бъде опазена. Отглеждането й се контролира, не може всеки просто да сади рози и да си вари масло, така че няма свръхпроизводство. Търсенето е временно намаляло и тук трябва да се намеси държавата - не чрез изкупуване, а с целево субсидиране - на първо място на производителите, на база продадено за варене количество, а не просто на декар и директно, а не чрез преработвателите както са го измислили "умните" ни политици!

Има свръхпроизводтсво, но не и в България. Розовото масло се изнася, така че производството му трябва да се съобразява с външни конкуренти. От доста време големите парфюмерии не търсят най-високото качество,а съотношението качество/цена. И логично купуват от Турция, че последните години дори и от Иран и Китай.

И кое и е стратегическото на розата? Годишно производство за 20 млн лева, а дори и в този скромен обем страда от елементарни колебания на цената? Ми, те дори и простите зърнари ви удрят в земята с обем на сектора 500 млн лева.

Как определяш, че е стратегическа? Кое е стратегическото на розата?

Прочети първо няколкото смислени пояснения по-долу, па тогава бълвай простотии! Нито се касае за свръхпроизводство, нито за влошено качество, ама кой да ги осмисля тия аргументи?!

Тези почнаха като онези с тютюна, решил съм да си произвеждам това, обаче понеже няма търсене и е ниска изкупната цена искам помощ от държавата??? Очаквам произодители на банани от Видинско да почнат да се оплакват, че е много трудоемко производството и да искат изкупна цена от 300лв на килограм и помощ от държавта!!!

Закона който ГЕРБ направи за розата облагодетелства само няколко частни производителя на розово масло. Не производителя на розовия цвят , а тия които добиват маслото. Тоя сектор трябва отдавна да има държавна намеса за да се спре лобизма и търгашеството!!

И как по-точно? Гледам много си запознат хайде да ми цитираш какво точно от закона облагодетелства точно определени хора?

направи дестилатор и ще видим дали ще успееш Прочети го закона за розата. Самата постановка на българската икономика е грешна, особено в земеделието. Ние дори не знаем нашата индустрия дали е само за вътрешния пазар или експортно ориентирана? Ей това се попитайте и ще видите що не върви нищо! Без протекция в момента нищо не става.

И като се намеси държавата, какво? Ще премахне сивия сектор в бранша? Или някой чиновник успешно ще прогнозира площи, добиви и цени? Дори хипотетично да има такъв капацитет, то една от мерките задължително ще бъде намеление и здрав контрол на площите. И същите тия, които сега викат, тогава ще викат още по-силно!

ами например изкупуване и преработване, не само прогнозиране и субсидии! Иначе всичко заприличва на здравеопазването ни НЗОК финансира и частни и държавни болници, а накрая частника само работи определени скъпи процедури!

Пазарна икономика. Цените може да им се искат да са 5 лева ама са 1.60. Ако цялата розова продукция е за 20 милиона лева (10 милиона евро) годишна продукция не знам дали изобщо може да се създаде свободен пазар на изкупуване. В европа друг не произвежда и Турция убива рибата с евтина работна ръка допълнително.

каква пазарна икономика бе душа?? Изобщо наясно ли си с тоя сектор на земеделието?? Тук няма пазарна икономика, а има няколко човека които имат розоварни и не пускат никой друг да направи такива. За това например от региона на Брацигово и Пазарджик се извозва цвета до Карлово!!

Да се съберат и да си направят розоварна Много нещо станаха тия дето само чакат някой друг да им свърши работата.

Следващия път да прочетете цялото мнение ти и останалите с плюсовете. Пък после да проверите каква е цената в Турция и тогава да се вживявате. Кой те спира да изкупуваш. Дай 2 лева хората ще дойдат при теб.

Как не пускат други ? Как ги спират? Ти ще го изкараш тоя сектор с общ оборот по малък от 10 милиона евро като кокаинов картел! Малко са парите от където и да го погледнеш. С 10 милиона общо е ясно че нивото е все още на бай Ганьо с мускалите.

Да намерят купувачи в Чужбина !!! и да изнасят цветята... България НЕ губи от износа на цвета..

Никой не изнася цветя .. варят се на място в Казанлък подобно на ракиен казан и маслото се бутилира.

ХАха Казанлък сега прави ли повече смисъл.

Какво искат тия производители? Държавата да им дава пари за да произвеждат. Държавата да им намери купувачи, които да им дават такава цена каквато те искат. А те само да прибират парите. Ами не става.

Да това искат, не може субсидиите да са само за големите зърнопроизводители - олигарси...

Субсидиите на розарите са по-високи от тези на зърнарите.

като произведат цвета, да има на кого да го продадат, а не няколко човека със розоварни да им определят колко, кога и дали изобщо да призвеждат. Щото тия същите с розоварните продават след това маслото за злато!! Значи заради лакомията на няколко човека хиляди да страдат!!

Държавата и купувачи ли да им намери сега пък? на мене държавата защо не ми намери работа където да не правя нищо и да получавам по 50 бона на месец примерно?

кой олигарх изкупува розите

_stankow

Да, и диктува цените, едва ли не ! И никой друг не може да припари, да даде по-добра цена. Легенди. Нали искахте капитализъм, пазарна икономика - ето -радвайте се. Нали "най-добрият" производител щял да победи в конкурентната битка. Ето, побеждава. Някой си производител в Турция ...

Някой подобен на иван пилето иска да прави милиони на гърба на производителите... Кой каза, че робството е изчезнало?

Земеделието действа тоя вашия свидетел.

Щерев, скрий се! Пак се изказа неподготвен :) На лакомията очите са големи, затова я докараха до това дередже розарите. Дистилериите за етирични масла са пълни с продукция от миналата година, повечето от тях ще фалират със сигурност. И защо си мислиш, че при собствените си проблеми ще се юрнат да спасяват розарите, които поне субсидии получават????

Неграмотний юроде, посочи ми поне една дестилерия в света, която да е фалирала!? Без значение дали дестилира петрол, розов цвят или алкохол... Едно е да дестилираш, друго е да правиш картел срещу производителите на суровината, трето и четвърто е да се опитваш да влияеш на световната цена на розовото масло задържайки изкуствено реализация на готов продукт. Флуктуациите на цената е мечта на всеки спекулант, но не всеки селяндур е спекулант...

едните не могат без другите! Дестилаторите що не допускат и други в бранша??

От години експерти предуперждаваха, че това ще стане, ако се продължава само със сеене на нови площи. Но, Ганьо си знае неговата (вкл. държавата да му оправя бакиите) Да се готвят лавандуладжиите.

Розите, лозята, плодните дръвчета не се сеят бе, калтак!

_stankow

Не са ни големи площите. Но производството в Турция сваля силно международната цена. Там имат много повече площи от нас. По-едро производство. И при слабата лира им е изгодно да изнасят.

От 30 години този отрасъл, който е един от символите на нашата държава, умишлено се унищожава с пълно пренебрежение от всички наши политици. Нямаме никаква политика за запазване и развитие на производството, не се дават субсидии, розоварните са оставени да диктуват правилата, което води до загуба на интерес от обикновените производители. Така от отрасъл, който е символ и е доста доходоносен, производството на продукти от розово масло се ограничи до сапунчета и стара слава. Дано на някой му просветне, че това е един от многото начини да се осигури добър стандарт на живот на производителите и да се вземат мерки. Иначе ще станем от държавата на розите - държавата на идиотите, които режат клона на който седят /дано вече не е необратим процес/.

Символ за който знаем ни тук :) Дори да използват българско розово масло го пишат английско, френско и какво ли не друго. Ама важно е да имаме символи и фалшива национална гордост :)

Не е така. В този символ няма нищо фалшиво - напротив! Вашият коментар е жив пример за липса на национално самосъзнание и непознаване на хилядолетни традиции. Или и това не е така?!

Докато разчитате на прекупвачи така ще се. Седнете съберете се всички производители и управлявайте процеса от край до край и изритайте посредниците!

Kak да се съберат като всеки отделно гледа да наеве другия. Или си мислите, че 5 века са ни правили на (18) без причина?

Всеки сектор иска държавата да помага. Държавата сме ние, т.е. земеделците искат ние да субсидираме производството им. Тяхното производство, което накрая отива като печалба при тях.Нали така? Защо да произвеждаме нещо, което не може да изхрани производителя си? Защо всички да плащаме за производство, което не е рентабилно? И още повече не е от първа необходимост? Нали пазара е свободен? Защо трябва да се субсидира? Не разбирам от икономика, но е малко досадно вече всички да искат държавата да им плаща за да съществуват и да генерират печалби са себе си.

В този бранш има много хляб и може да е доста печеливш, ако се води правилна политика. Парите дадени за субсидии в селското стопанство не са загубени - напротив!!!! Има много по-фрапиращи примери за вложения на държавни средства /наши/, които са нерентабилни и в доста по-големи размери от необходимите за земеделието /изтребители, ББР, обръчи от фирми за точене на европари и т.н./

Трябва да бъде политиката? Да се раздават пари на калпак?? Защо по дяволите държавата трябва да дава непрекъснато пари на частниците които не могат да си направят сметките?

ИСКАЙТЕ ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА МАРИХУАНАТА И ПРАВЕТЕ ПАРИ

И колко ще е доходоносна марихуаната след, като се легализира според теб? То и сега се сее незаконно, но тия дето отглеждат пари и сега не взимат много. Парите отиват при криминални елементи по веригата, както е и с всичко останало.

Ама взимам 1.5к. Та въпросът е не на колко ти се оценяваш, а колко другите го оценяват. Не вярвам някой да те е спрял да го продаваш на 5 лв. Просто няма кой да го купи. Основен принцип на пазарната икономика. Нали не искахте държавата да ви се меси. Хайде сега, успех!

Да, обаче като Китай и Турция субсидират това пройзводство... се сменят правилата на играта. След като избутат нашите и розиво масло нямаме да име...

Но може би затова трябваше да се помисли като скачаха преди 30 години.

Абе, идиот конченый, розовия цвят има живот 10ч след като бъде откъснат! Бере се от 3ч сутринта до към 9„, когато започва да напича слинцето и да изпарява и малкото роса по цветовете. След обяд трябва да е вече в казана и да се вари! Иначе отива на боклука! Дори дините като ги откъснеш от бостана имат по-дълъг живот! Производителите са тясно свързани с розоварите и зависят напълно от тях. Сключват предварителни договори за изкупуване с неустойки, ако не доставят договорените кобличества цвят. Идея си няма от този бизнес тъпо копеле! И сега розоварите натискат надолу с невъзможна цена за икупуване, ограбват им труда.

Трябва да направи държавата? Да задължи купувачите да предлагат по-висока цена? Като как? Или да вземе парите от моя джоб и да ги даде на тях?

Парите от твоя джоб вече са взети! Всички средства от ЕС влязоха по джобовете на такива уроди като онзи старозагорски бей дето набира малограмотни и ги прави роби да му гледат пилетата! Дето натиска надолу всички арендатори и им праща прокурори, ако не се подчинят да дават ниски ренти. Той действа по същия начин като тези с роздоварниците. Милиони за земеделието гробаджиите раздадоха само на свои верни кучки като иван пилето! Е после има и обратен рекешинг към чекмеджетата под формата на банкното по 500Евро и кюлчета злато.

Ми станете розовари. И какви са тия предварителни договори за количество, а сега променят цената? Нещо май плува корабче...

След 11 години управление на получовеците ОПГ ГЕРБ, е нормално всичко да започне да се скапва. Две три години нормално управление и ще станем отново читава държава.

Ако държавата изкупуваше да говориш тия простотии. Само че тука в въпрос за частни отношения където държавата няма място. Я да те питам след като сега ти е зле преди 10 години по-добре ли живееше?

Напълно си прав! Лошото е, че никой не се захваща с политика за да оправи твоите проблеми или тези на масата :) В България скоро оправия няма да има. Това е констатирано и без това от преди много време.

Някои тука много избирателно я разглеждат пазарната икономика - четат я като дявола Евангелието! Това, което предлагате е див капитализъм - предприемаш нещо, проваляш се, отиваш по дяволите! Няма помощ, няма надежда - оправяй се, преориентирай се! Отдавна в цивилизованите държава, та даже ви в царството на дивия капитализъм, САЩ, нещата не работят така. Хората са разбрали, че има ценни отрасли, които трябва да се подкрепят и субсидират от държавата. Особено в случая - розово масло се търси и ще се търси, Това че в момента няма цена, не значи че и догодина няма да има! А и и тук е лесно - може да се съхранява с годи в съдове! Ама за целата трябва да имаме далновидни, грамотни и почтенни управляващи, а не мутропитеци с килийно образование, които не виждат по далече от носа си и гледат да налапат колкото може повече!

Аз правя някакво бизнес начинание, обаче понеже съм некадърен и не съм си направил сметките фалирам. И държавата е длъжна да ме подпомогне за да не фалирам. И откъде накъде?

Като ти казвам, че интелекта ти е на ниво 4ти клас, ти не вярваш... Това не е "някакво бизнес начинание", а основен отрасъл на тая държава, който с години и е носил печалба, който е уникален за тази територия, екологичен, биологичен и ужасно скъп като краен продукт! В цивилизованите държави такива отрасли се следят, субсидират и подпомагат - те са от полза за цялото общество, а не просто печалба за някой си. Ама простите тикви само повтарят като малоумни папагали "пазрна икономика", без изобщо да знаят за какво иде реч.....

Картела на розоварите иска да претакова производителите и да ги подчини до степен на пълна кредитна зависимост... Така ще могат да се чувстват като истински благодетели сред местното население... Учудващ и силно смущаващ е факта, че това е многогодишен, продължителен процес и през цялото това време производителите на масладаен розов цвят не направиха нито една крачка към обединение и отстояване на своите интереси. зА 5 ГОДИНИ ДА СИ БЯХА НАПРАВИЛИ КООПЕРАТИВ И СОБСТВЕНА РОЗОВАРНА, ДА ПРОДАВАТ ЗАЕДНО КРАЙНИЯ ПРОДУКТ НА СВОЯ ТРУД - РОЗОВОТО МАСЛО!? Но не би. Такава тъжна съдба ще очаква и българския народ, ако не се обедини и не гласува масово срещу гербавата зараза на юлските избори! Никакви гробаджии, никакви лъжепатриоти! За да не изпадаче отново в немилост при управление на крадливата шайка!

Производителите да си намерят друг който да им купува продукцията. защото аз не съм съгласен да се взимат пари от моя джоб за да се дават на тях.

И какво очакват от държавата? И защо? Това са частни бизнес-отношения. Един предлага стока а друг я купува. Държавата няма място в тая сделка. Като не ви харесва не гледайте рози.

Турция и Китай субсидират техните розови насаждения и калпави рози, но големи количества подбиват пазара на розово масло. Оттам идва най-вече проблема. А и наши тарикати почнаха да влошават качеството за лесна и бърза печалба.

Е заради такива елементарни тъпанари като тебе, с четвъртокласно образования тая държава се съсипа и обезлюди!

Държавата да изкупи на 2 лв килото под формата на субсидия, дестилира се, съхранява се една година и писле се продава на 3 лв килото и готово. Хем производители няма да фалиеат, хем държавата ще си върне парите с лихви. Ни да се хвърлят голи пари на декларирани декари или да се изкореняват насаждения е глупост.

Изкупи ги ти бе. Що държавата? Купи ги ти и печели.

Турските домати и китайския чесън дето се предлагат у нас са чист плод на пазарната икономика,нали?

Те не щат пари на кило, бе, искат на декар.. да лапат мухи дОма и кинтите да валят..

Радев, оставка бе капут. Разсипа държавата.

Еми що не "алармираха" докато ги мачкаше мутрата 12 години?! Каквото си си надробил, това ще сърбаш..

Компире или тикви да садят! Нанайси....

Без субсидии, каквото и да посадят, ще е за лична консумация. Цената няма как да е конкурентна, просто защото всичко на българския пазар е ценообразувано по този начин.

Ами така е при пазарната икономика. Първите винаги са на печалба докато не се появят онези с малкото мозък и огромния мерак за лесни печалби. Лесно беше когато за месец работа си изкарваха парите за цяла година лентяйстване по софийските заведения, но клона стана къс за мераклиите и му е време да се счупи. За 80 стотинки да идат те да си берат реколтата да видят колко е доходоносно. А това, че ще си изорат масивите е хубаво. Може пък и да им се прииска да поработят.

"Той оценява собствената си продукция на 5 лв. за килограм", аве то и аз искам да ми изкупуват доматите по 20лв килото ама ... тръгнаха всички рози да садят и си помислиха, че ще станат милионери за 1 година и сега реват

Покажи ги тия домати, ако заслужават ще се договорим...

Именно. Явно розите не си заслужават. И затова е тоя рев.

За 10 години масивите с роза се увеличиха сугурно 10 пъти - от лакомия за печалби. Пръскат с забранени препарати , добавят роза алба ... - пак от лакомия . И сега да сме им помагали . Мерси.

Няма свръхпроизводство, търсенето намаля драстично - ковид-манията затвори луксозните магазини и в козметиката все повече се използват синтетични заместители на етеричните масла.

Типично по български, ако някой има проблем в България, самите хора го натискат още повече ако ни ги засяга, защото само техният проблем е важен. В норманите държави , ако сектор транспорт излезнат да стачкуват примерно го подкрепят всички секнори. А в прекрасната България веднага всички скачат срещу него, независимо за какво става дума стига само да ни ги засяга лично. България винаги ще е на дъното. Минуси,запетайки,......каквото искате слагайте, просто българите нестават за нищо.

Точно така. Дайте да печатаме повече левчета и да ги раздаваме на всеки който мрънка.

Такива неща се правят само от тези които искат да имат държава. Ългария е васална територия. Тук няма да правим такива неща. Закривай!

Па бегсй в Руслямска държава тогава, бе кретен. Там не са васална територия, ама да не я закрият много преди България

Защо никой от розарите не коментира държавната субсидия от 60 лв/дка + акциза на газьола за селскостопанските машини? При среден добив на цвят 350 кг/декар това си почти 0,50 лв/кг горница. Или субсидията е броят само защото някой им е длъжен хехе

Това за акциза ти ли го роди?! Ела ми вземи акциза за 2 трактора, 1 пръскачка и 1 косачка - подарявам ти го.

https://www.mzh.government.bg/bg/politiki-i-programi/programi-za-finansirane/darzhavni-pomoshti/otstapka-akciz-gaziol/ И да почерпиш, ей!

То и без това миризливата им течност за нищо не става. Много труд за едно голямо нищо. И никъде не се употребява, даже вече и в парфюмерийната промишленост поради наличието на евтина химия. Заривай и сей картофи, кото не се изяде отива за водка, каквото не се изпие отива за спирт, а той поне се гори - файдата ще е повече

В София кг розови домати е 5,00 лв.

Пак добре, аз ги мернах на едно место 9 лв. Не е добре работата, когато салатата стане по-скъпа от пържолата :)

Аз пък редовно ги гледам на 3 лева по супермаркетите, а на пазара са по 1,5 лева....

И защо всъщност държавата да плаща за провала на частно търговско мероприятие? И нямаше ли кой да каже на въпросните розопроизводители, че цена от 5 лв/кг е абсолютно измислена и балонът скоро ще гръмне? Най-смешното е, че тази сага със свръхпроизводство на земеделска продукция се повтаря циклично и всеки път някой друг е виновен на потърпевшите.

Ако Турция не си субсидираше производството на зарзават, щеше да ядеш зарзават от Полша и Гърция, субсидирани от ЕС. Така работи този отрасъл(и не само). Точка.

То и сега ядем полски гъби.

Да де, ама Турция субсидира продукация, а ние площи и глави добитък, за да може да се краде..

свободен пазар - продаваш където искаш за колкото искаш. Ама била ниска цената ... преориентирай се. В цял свят земеделието се ръководи от едни и същи принципи.В цял свят имаме ефекта на паяжината - висока продуктивност и големи количества с ниска цена, последвана от обратния период. Субсидирането цели защита на местните производители спрямо външна конкуренция. На този пазар обаче нещата не са за субсидиране.

Не "Протестиращи производители унищожиха полета с маслодайна роза", а десетгодишното управление на ОПГ ГЕРБ. Докараха ни до просешка тояга с техните кражби, корупция и рекет.

И кво? Решил си да отглеждаш рози и искаш цена пък няма кой да ти я даде? Ми то със същата сила производителите на домати може да искат 10 лева килото. Производителите на краставици 12 лева…. Като не е рентабилно - не произвеждаш. Добива намалява, цената се вдига и готово! Все едно някой им е длъжен…

За хотелиерите може, а? Аз бих предпочел да се помага на производството вместо на някакви оядени измамници.

Така, така.... Добива намалява, разораваш масивите, ликвидираш производството, цената се вдига, но рози нанай...!!! Схемата е отработвана 31 години... Резултат - обезлюдена територия, руини, срутища...!!! Е те така...!!! Дааа...!!!

Няма плод/зеленчук на пазара, който да не е субсидиран от Турция, Китай или ЕС. НЯМА!!! Нито един!!!

А кой Ви е спрял да произвеждате в Турция и Китай?