Розопроизводители в Карловско излязоха на протест тази сутрин, за да алармират, че секторът е в тежка криза. Розата дамасцена вирее най-добре у нас - това е причината този продукт да е толкова скъп, но е много труден за поддържане. Заради ниските й изкупни цени тази година - около 1.60 лв. на килограм цвят, производителите на маслодайна роза унищожават или изрязват насажденията. Допълнителен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като на склад имат непродадено застояло розово масло още от 2019 г.

Розопроизводителите се опасяват, че са обречени на фалит, ако не се вземат спешни мерки за запазване на отрасъла.

"Този изключителен продукт, нашето течно злато, е 1,60 лв.", коментира пред Нова телевизия розопроизводителят Венелин Великов, според чиито сметки розовият цвят миналата година е струвал общо 20 млн. лева.

"Цената на розовия цвят всяка година се сваля - от 4 години само пада", заяви той. И цитира данни на Института по етерично-маслени култури, че цената трябва да е 2,04 лв., за да е рентабилно за производителите. По думите в това число не се включват непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредит.

"Сами може да направите сметки, че продажна цена от 1,60 на килограм е нерентабилна", допълни Великов. Той оценява собствената си продукция на 5 лв. за килограм.

Отрасълът е в тежка криза, коментира пред БНТ и Зара Клисурова, председател на Национален клонов съюз на етерично маслени култури.

"Цяла година се грижиш за тези рози и накрая капят на земята. Трябва ли държавата да помогне на един сектор, който е ведущ, който е символ на една страна? Има розопреработватели, които искат да купуват, но тази година подписаните договори за изкупуване на количествата са много по-малко в сравнение с предишни години. Аргументът е залежала крайна продукция от розовия цвят. в момента се предлага 1.60 лева с обещанието, че ще бъдат субсидирани през розопеработвателите розопроизводителите. Ние не сме сигурни, че ще получим обещаните стотинки за доплащане до минимална цена 2 лева. Брюксел казва, че въпросите трябва да бъдат решени на ниво държава. Затова се обръщам към нашите държавници хората да бъдат подкрепени", обясни Клисурова.

Розопрозводителите са изпратили писмо до служебното правителство и министъра на земеделието и храните, в което настояват за съдействие и решение на проблемите.