17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През миналата година се отвори възможност големи български консуматори да купуват ел. енергия от международните борси. Когато вносната енергия е по-евтина от местната се получава внос на енергия. Това е основната причина производството да е по-ниско от предходната година - има по-малко търсене на българска електроенергия.

Silverado

във времена на криза, държавите обикновенно финансират строежи на големи национални обекти. Явно опипват почвата и ни подготвят за старт на АЕЦ Белене.

Аз ли съм тъп или нещо ни гъбаркат. След като произвеждаме достатъчно електро енергия че да остава и за износ, защо трябва да внасяме...........

Изнасяш вечерно време когато на другите фотоволтаиците не бачкат и после купуваш през деня евтин ток от фотоволтаици който им е в излишък.

Електричеството се произвежда и консумира на момента. НЯМА склад. В системата се следи честотата. Има 1 или няколко ел.централи или отделни блокове от тях които работят в честотен режим - следят и поддържат честота. Необходимото електричество през деня варира. Примерно между 6 и 8 сутринта започва покачване на товара /консумацията/, но ел. централите не могат да наберат мощност толкова бързо и се налага внос. За целта сме свързани електрически със съседните държави. Примерно произвеждаме повече от необходимото за нас сутринта. Излишъка изнасяме за Турция защото е 1 час преди нас и същото покачване на консумацията 6-8 часа сутринта то там е по-рано, когато у нас е 5-7 часа. Така помагаме на Турската система. След това можем да внесем от Сърбия, защото е 1 час след нас. Разбира се тези внос-износ на електричество е договорен предварително и си има цена. Отделно може да има други договори за "друго" електричество. Например ние може да захранваме с ток цялата европейска част на Турция - денонощно. Като цяло колкото е по-голяма една подобна електро-система толкова е по-стабилна.

Не си тъп, ама не си и просветен по темата...

Братушките ни продават природния газ по 100 долара за 1000 куб. метра , а в останалата част от Европа е 65 долара . Дерат ни яко и с цената на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй . Как тогава да бъде конкурентна по цена българската енергия !? А даже искат да си платим за Белене и да плащаме дотации за цената на произведената там електроенергия . Отделно да бъдем длъжни да купуваме оттам , независимо че на свободния пазар има по-ниски цени . Като сложим и монополиста Лукойл и става ясно защо сме най-бедните в Европа !

Не се притеснявай! Разликата, предполагам че пак се връща в " наши ръце ".

От Горд_Тъпак - пълни глупости. Но кажи и за "американските ТЕЦ-ове", там цената как е?

АЕЦ Козлодуй произвежда най - евтината електроенергиа в Европа а Мариците най-скъпата електроенергия на света. По скоро си горд_лупак!