17-11-2017 20-11-2018

Коментари

големи negaли са това зърнарите, geба техната мама!

Маслиново масло 13 лева за два литра, българско олио 5,40 за литър... Нали се сещате кой какво ще си копува скоро

Един производител(румънски) -две марки олио. Едната в Румъния -2 лв/литър. Другата в България 3,50 лв/литър. Отговора оставям на Вас.

Ръмънците изкупуват бълг. слънчоглед и продават олио в България във веригата ЛИДЪЛ! Къде са великите бълг. бизнесмени и управници, които позволяват подобно нещо?!

Нонсенс: "... Производителите прогнозират, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв., съобщава bTV. Част от причините се крият в миналогодишната реколта.... " "... И производители, и държавата са категорични, че реколтата сега е добра и без олио в магазините няма да останем."

от по старото поколение съм...и помня...цените на олиото - основна храна на обикновените хора е критерий за НИСЪК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ

да му мислят тези, които си карат дизелите на олио, аз съм си купил уред за пържене без мазнина и тефлонов тиган

Тази година се очакват рекордни добиви на слънчоглед не само в България, но и за целия свят. Тези само увеличение на цените им е в главите.

Значи цената ще започне да пада... 99% съм сигурен...

Няма, след десет годишна суша масларите са жадни за пари.

Пазарна икономика братче.Няма олио,има зехтин.Напълно ще загинат алчните капиталисти.Кой не е ял филия с мас,да му мисли.Няма да ви купя тъпото скъпо олио кретени!

По теа земи такова животно няма

Картелът не е при производителите на олио, а при зърнопроизводителите. Миналата година слънчогледът стартира с цена 600 лв на тон и заради по-слабата реколта и търсенето достигна 1200 лева на тон. Тази година стартира с 950 лв на тон и независимо от добива зърнопроизводителите решиха, че няма да продават под 1000 лв. Прибират по складовете и създават изкуствен дефицит. В момента тон слънчоглед струва 1050 лв. За незапознатите 1 литър олио се прави от приблизително 3 кг суровина. Простата сметка показва: 3х1.05=3,15 Приходите от продажбата на на произведения шрот са около 0.60лв( 1.2 кг шрот х 0.50лв на 3кг слънчоглед), които трудно покриват разходите за производство(пресоване, рафиниране,екстракция, бутилиране, ток((три пъти по- скъп), заплати (едни от най-ниските значително под средната за страната) Та сметката е 3.15 +0.63 ДДС= 3,78 лв за литър олио от производител- без дистрибутор, без търговец на едро и дребно. Относно ниските цени навън там държавата дотира и земеделците и преработвателите и самите цени на стоки от първа необходимост. Останете си със здраве!

А за внос на евтино сурово олио от Украйна знаеш ли,и колко умрели плъхове плуват в цистерните с олио...аз съм ги чистил.

В магазитите - Лидл, Кауфланд, Фантастико, Била и другите подобни има олио под 3 лева на литър.

Този бранш се контролира от БСП,осем години в маслобойна съм работил бесепари пълнеха офиса на шефа и диктуваха офертите

И без това пърженото е вредно! Само зехтин за салатката...

за богу селинджъри ни купувайти

Няма да купуваме дано се развали

Във Виена е 1,20 евро литъра...

А тука 2,89 лева или 1,45 евро

Няма да купуваме и ще фалирате. Когато е хубава реколтата го увеличихте.

НЕ МОЖЕ ДА КУПИШ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ТИ Е В ДЖОБА.... ТАКА, ЧЕ ПРОСТО ЩЕ ИМАТ СЪЩИЯТ ПАРИЧЕН ОБОРОТ, НО ПО-МАЛКО СТОКОВ ОБОРОТ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИЗХВЪРЛЕНА ХРАНА ... А ТОВА ЩЕ УДАРИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ... ПРОСТО В ЕДИН МОМЕНТ - ПЪЛЕН БЛОКАЖ ЩЕ ИМА НА ЦЯЛАТА ВЕРИГА - НИТО НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ НЕЩО, НИТО НЯКОЙ ДА КУПИ.... ПЪЛНА ЛУДОСТ!

Още коментираите вместо да се съберем и да ги прати където им е мястото на тия!!!

9 МЛРД . СА МНОГО !

ГЛАВА 6. 1. И видях, когато Агнецът сне един от седемте печата, и чух едно от четирите животни да говори като с глас на гръмотевица: дойди и гледай! 2. И видях, и ето бял кон, и на него ездач с лък; и даден му бе венец, и той излезе като победител, за да победи. 3. А когато сне втория печат, чух второто животно да говори: дойди и гледай! 4. И излезе друг кон, риж; и на ездача му бе дадено да отнеме мира от земята, та човеците един други да се убиват; и даден му бе голям меч. 5. А когато сне третия печат, чух третото животно да говори: дойди и гледай! И видях, ето вран кон, и върху него ездач с къпони в ръка. 6. И чух глас среди четирите животни, който говореше: хиникс жито за динарий, и три хиникса ечемик за динарий; ала дървеното масло и виното да не повредиш. 7. А когато сне четвъртия печат, чух гласа на четвъртото животно да говори: дойди и гледай! 8. И видях, и ето сив кон, и върху него ездач, чието име беше смърт; и адът следваше подире му; и им се даде власт над четвъртата част на земята - да умъртвяват с меч и глад, с мор и със земни зверове.*

хиникс жито за динарий, и три хиникса ечемик за динарий; ала дървеното масло и виното да не повредиш. ХРАНАТА ЩЕ Я НАДУЯТ, НО ЕВТИНА ЩЕ БЪДЕ ДРОГАТА И ЗАБАВЛЕНИЯТА И ЩЕ СЕ ПОЯВВИ НОВА ЕВТИНА РЕЛИГИЯ...

В България картелът е нормалната практика. Има го във всеки печеливш бранш. Онзи ден купувах дървен материал. Продавачката ми заявява, че цената ще се вдигне до 300 евро за кубик и ще остане така. Кога правителството ще запретне ръкави, за да разбие картелите при хляб, горива, зърно, олио и т.н.

Продавачката ти е със стара информация, цените на дребно от две седмици са такива...

Странно, извън България олиото ще си върви по 2 лева литъра... Що така никой не го внася? Картелче, нещо?

Аз така проядох зехтин. Олиото го пуснете по10 лв..

Мама им тъпа-бойкот на олио,агнешко,сирене и на мръсния капитализъм

Ей го е Одрин една уикендова разходка и съм си накупил всичко на половин цена.

Чувайте си го

Лъжете , просто трябва да се внесе от Сърбия или Румъния може и Турция, вашите цени са дотук

Така де, и още може. Давайте. Предполагам, че поради тази причина, ще увеличите и заплатите(достойно)на работниците,които работят в сферата?! Само да не ги пропуснете,че иначе си е чиста спекула.

сека криза почва със спекулации с олиото и захарта

Е що бе алчни мародери! Последните години вдигахте щото е слаба реколтата.. тая като реколтата е рекордна що не намалявате? Нестигат че и на работниците дето ви изкарват парите нищо не давате а само се подигравате с труда им! Не се наядохте алчни паразити!

Важно е зехтина да не поскъпва!

Обратно на всякаква логика зехтина даже поевтинява… май както е тръгнало олиото ще стане по скъпо и от него…

Избор на Синдикат който до защитава народа.Капитализмът без синдикати е като социализма без ревизии.

По-високата цена е защото се налага внос за да се натовари капацетита на няколко нови и мощни фабрики в БГ през последната година...и от там се качва и цената на слънчогледа..приказките за слаба реколта и тн,са вятър работа.

Има и зехтин...имам и три прасета така че и Мас на корем...само здраве да има ..пък спекулантите да го духат..

Бал съм ги да го напраят 50 лева шишенцето ако щат аз съм си сварил ракия оливо не ми трябва. За салати салата имам зехтин

майка ви дейбба пийте го товя олио два метра под земята в целия евро съюз е 1 евро само тука е лоша реколтата ,умрете в лайна боклуци мръсни,всичко ще си се върне един ден

На 2.40 ми го носят от Румъния.

производители изкрякаха от нещо и си представям оня плъх, Иван Градуса, как лъже, маже и вие на умрело... и що ли не им вярвам!

ще го увеличите, щото преди 2г. валяло дъжд и реколтата била още по-лоша от ланската, нали иззедници?!

дръжте си лошата реколта, все нещо ви пречи на вас, аз минавам на зехтин!

Направете го 10 лева! Аз за себе си съм го разрешил проблемът. Пътувам поне везнъж месечно до Европа и от там си купувам всичко. От бг само малотрайни продукти !

всичко си зависи от пърделниците в анти народното събрание.Имаше държавен резерв ами основните храни в кошницата там трябва да ги има за година или поне 6 месеца.Ако някой от тия беше вложил малко мозък щеше да изкупи част от олиото за държавен резерв и да го пусне на пазара при всяка спекула с олио,брашно и другите стоки от кошницата и да сринат цените така и с газа ама като отидат като антинародни предтавители обещания много за да се докопат до чекмеджетата.

Одрин отново ще се напълни със шопинг туристи. Там петлитрова туба с олио струва единайсет лева нашенски пари. Да не изброявам цените на останалите основни хранителни продукти че утре на Кап. Андреево ще се получи тапа като лятото на Кулата.

Това е Пазарната Икономика. Цените растат непрекъснато, но пропорционално с това и заплатите. Но в България цените растат доста по-бързо от заплатите. Извод: Не сме дорасли все още за това! Дали заради манталитета на българския търговец, който все е пред фалит и все си увеличава печалбата само и само да изкара повече, или заради наивността на българския народ? За съжаление държавата си стои и не прави нищо и после защо хората нямали доверие на политиците? Те междувременно не са с нищо по-различни от търговците, само печелят пари и когато настане време за избори, започват с лъгането и разтягането на локуми. Това е то, българската реалност в момента.

Като годината отново е "лоша" и местните т.нар производители искат повече още повече пари, ще се внесе от някъде където реколтата не е била толкова "лоша" и изведнъж цената пак ще слезе на 2.40 (примерно)...

Какво дреме? Да вземе да свърши нещо.

Не че го харесвам, ама какво да направи - да им се скара и да им издърпва ушите, за да спрат да са чак толкова алчни производителите ли?

Да поскъпва и без това нито е полезно, нито вкусно. Свинската маз е 5 пъти по-добре усвоявана и по-полезна за организма. Разтителните продукти са боклук, фураж предназначен за животните.

Kalin

И в Германия поскъпна от 1 Евро на 1 и 20 но в България това си е жива спекура и тъпите им обяснения са смешни.

Хаха, това го познах още през пролетта и се чудех просто с какво ще се оправдаят, в повечето случай е лоша тазгодишна реколата, сега миналогодишната била лоша! А, ще признаят ли производителите за схемата вземаш пари, садиш и неприбираш реколтат? Гадове!

лично ми е правило впечатление на несъбрана реколта слънчоглед хиляди декари

мама ви проста, реколтата от миналата година била слаба. Вдигайте, накрая ще го предавате за жълти стотинки за био гориво. Все пък ще дойде внос от някоя бивша съветска република, после ще ревете, че фалирате. Ама пуста алчност, гъз глава затрива.

Абе вземам да се питам , защо ги субсидираме земеделците ? Хубава реколта - поскъпва продукцията , при лоша реколта пак поскъпва. То ако сложим и субсидиите които всички ние плащаме то вече олиото е 4 лв , че и повече.

Че те изобщо не го преработват, оставят слънчогледа да изсъхне, жънат го за фураж и внасят олио от Украйна.