Прогнозите за рекорден спад на производството на ток през 2020 г. се оправдаха

Същевременно потреблението се е свило с около 2.5%, казва в интервю за 3е-news.net енергийният експерт Павлин Павлов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако бяхме построили и Белене щяхме да харчим ток без пари!

В Германия 1 кWh струва 30 евроцента, а тук 20 стотинки. Е и на какво основание тук трябва да е по евтин тока, като всичко за производството на ток е вносно. Остава само за сметка на заплащането на труда!

А пък в Москва тока е 7 евроцента дневна и 4 нощна за газифицираните райони. За негазифицираните е 6 евроцента дневна и 2 нощна. В Московска област е още надолу с 10-20% за негазифицираните райони. Това крайна цена без простотии като пренос, зелена, бембена, енергия , задължения към обществото и прочие простотии.

На аборигени ток не им трябва!

По принцип е висока цената на електроенергията и всеки усеща, че ни крадат от джоба. Гледам си ф-рата от миналия месец и имам нова такса "Задължения към обществото" към 2.5ст. на киловат. Имот, който е на физическо лице, но още няма Акт 16. Предполагам не само ЧЕЗ са гадовете, дето я въведоха. Съвременните ел. уреди са икономични, най-вече климатиците, да не говорим за Led лампите, които харчат 10 пъти по-малко от обикновена с нажежаема жичка. Логично е, че консумацията ще намалява и тези псевдо експерти ще се чудят от къде да избият някой и друг милион. Освен това старее изградената база (стълбове, жици, трансформатори) и за да си запазят печалбите тряба да измислят как да ни натоварят допълнително. Или ще продават бизнеса като го досъсипят.

Задължение към обществото е тока на тъмнозелените понеже те не го плащат и масово зимата се топлят на ток. Един конвектор или духалка гълта 150 лева на месец. Така че честито на печелившите. в случя на тези дето си плащаме тока.

И по зле ще става. След като България се отказа да развива ядрена енергетика и всичките й ядрени мощността са на ДОИЗЖИВЯВАНЕ след което България ДЕ ЮРЕ и ДЕ ФАКТО се присъединява към третия свят на банановите републики БЕЗ банани.

Какво потребление какви 2 левва? На сърби продаваш за 7 стинки на киловат на собствените си граждани за 20 стотинки на киловат. Умните хора с възможности ще се откачат от енергото и ще си произвеждат сами. Е тогава можем да станем енергиен център - примерно 500 000 частни веита за лична употреба, котио да предлагат излишъка си на пазара .

С тези цени хората по-скоро ще стоят на студено, откоккото да плащат по 2 заплати за отопление на месец. Точно 2 заплати са необходими за да поддържаш 18 градуса в тристаен апартмент. Ама като това ценообразуване го правят алчни и продажни боклуци така ще е. По света за енергия хората дават от 5 (нормалните) до 10% (бедните) а у нас 200%! Отдавна сте се отлепили от реалността, продаждни рекетьорчета.

От енергиен център на Балканите , предателите/рушветчиите ни съсипаха енергетиката , като наредим до тях и : прекупвачи , доставчици ВЕИци , СОЛарци , нашите "чужди" централи на който се плаща в пъти повече / защо / електоралните крадци , едрите крадци , КЕВР като група , е как ще сме атрактивни ????

Тогава защо цената не пада?

България изчезва демографски, отделно съседите ни сами произвеждат достатъчно електроенергия.

Избирайте си дали ви трябва централата в Белене. Защото токът който ще произвежда не е за вас. Няма да ви се намали цената на електроенергията. Токът ще ви го вземат монополистите и ще го търгуват навън. И ще прибират печалбата. А вие пак ще стоите на студено. Докато не заявите категорично че трябва продукцията на АЕЦ Белене да е изключително за българския пазар.

всичко се опошлява и отива по дяволите в един момент...

Положението е " надай се лельо на пиян уй". Защото никой скоро няма да купува ток от нас на тези цени. Още по-хубаво ще стане , когато фотоволтаиците навлязат масово в промишлеността. НЕК ще фалира, въпроса е какво се случва с ЕСО, дали и него ще го харижат на някой "външен инвеститор".

30 години вдигане на цени и кражби!Какво очаквате?Всичко ще се срине.Жалко че разрушихме чудесна система изградена от родителите ни.

Забрави да кажеш, че Т.Живков я е построил. Пък и не си спомням да съм крал или рушил нещо.

Под ръководствто на Професор Никола Тодориев и Професор Ангел Писарев /министър и зам. нимистър/ комунистите изградиха най-добрата и най-надеждната енергийна система в света. Толкова добра и толкова надеждна, че вече 30г. недоучили отрепки като този се опитват да я разрушат и все още не успяват. Българската енергийна система се оказа далеч по здрава и надеждна от мавзолея. Освен това двамата Професори обучиха десетки хиляди студенти, които след това станаха гръбнакът на българската енергетика. Някои от тях все още работят в енергетиката и до днес.

Този михлюзин е търговец на енергия. Учил е маркетинг и реклама, сиреч как да предложи на клиентите гнила тиква така, че те да я купят. Но електроенергията не е гнила тиква. "Експертът" дори не знае какво продава. Не знае, че продава енергия а не ток. Токът се измерва в Ампери и нито можеш да го купиш, нито можеш да го продадеш.

Малка забележка. Цената на ел.енергията в някой развити икономически държави ( няма да изброявам ) в момента се субсидира от EC. Най голям дял се отрежда на Вятърната и до някъде на слънчевата енергия. При това положение вие какво очаквате ? Някой луд да хукне да пазарува скъпа ел. енергия ли ! Голяма роля за този крах на нашата енергетика е "решенията взети" от Румен Овчаров. Американски ТЕЦ с Руски въглища . А в същото време Европа разпределяше парите за субсидии за зелена Енергия. Същото ще се случи и с "новата АЕЦ"- Руска инсталация с Американско гориво и после нека народа да плаща.

"...през първото тримесечие на миналата година в някои държави в определени часове бяха регистрирани и отрицателни цени, припомни експертът." Този "експерт" не е учил енергетика и не знае, че Професир Никола Тодориев, българската държава и българските инженери изградиха ПАВЕЦове и направиха България една от малкото държави в света в която при намалено потребление произведената енергия не се харизва а се съхранява. Комунистите може да са дегенерати и отпадъци, но под ръководството на Професор Тодориев изградиха уникална подземна ПАВЕЦ, каквато няма никъде другаде в света. Този "експерт" е говедо.

за да не пращаме хората в интернет - що не споделиш колко е ПАВЕЦ капацитета на системата?

Докато се дава глас на такива "експерти" положението ще става все по-лошо. В България, а и в Европа се допускат такива псевдо експерти да ръководят енергетиката (вероятно и в другите отрасли е същото) и благодарение на това цената ще скочи поне 2 пъти (не си мислете че пазара ще намали цената), системата ще се срине и накрая пак ще се върнем към изходно положение, но много по-бедни.

Този михлюзин е търговец на енергия. Учил е маркетинг и реклама, сиреч как да предложи на клиентите гнила тиква така, че те да я купят. Но електроенергията не е гнила тиква.

Не сте познали, това което ще се случи е, че народа ще започне масово да инвестира във ВЕИ ( където има смисъл). Достатъчно е само цената на термопомпи те да падне наполовина или тока да скочи два-три пъти. Фотоволтаиците също отдавна поевтиняха. Предстои същото да се случи и с цената на батериите.

Ти не си познал, скоро няма да е възможно човек сам да си здоволява нуждите от енергия, още по-малко с ВЕИ! Повечето хора си мислят че взимаш 2 панела слагаш ги на двора и готово - само дето не е така. И това много скоро ще се разбере от дървените философи, но за жалост по трудния начин.

Веднага загубите от спада да се разпределят на българския потребител!

Точно така ще стане. След месе ще покаже дърдия вампир смръдлив от ДЕКМБЪР е ще се изходи

То е видимо,че всичко се срива,само един модел и една секта гледат да ни втълпят ,че всичко просперира!!!

Този "експерт" е глупак. Износът бил нмалял с 40%. Ами гърците са в свиреп локдаун от март месец миналата година, десетки хиляди хотели, ресъоранти, магазини и предприятия не работят. Как няма да намалее износът? Вътрешното потребление било нямаляла с няколко процента...и при нас хотелите и кръчмите не работеха известно време а ноември и декември бяха топли. За това потреблението. Баси смотания "експерт".

Пазарната икономика диктува СВАЛЯНЕ НА ЦЕНИТЕ при това положение. Или пак като при Топлофъкация?

Съседите ни си развиват електроенергията, а нашата енергийна мафия само спи 30 години и и краде здраво. Питайте Р.Овч.

затова пък сметките за ток и вода са космически, студената вода я карат от Марс сигурно, познат испанец като чу колко плащаме за студена вода, каза, че сигурно извънземните ни я доставят защо се остявяте да ви лъжат

Защо ни е Белене, защо ни е Козлодуй? Икономика нямаме, народът беден и пести от отопление. Последно място по стандарт на живота и първо по смъртност. Е няма къде по-надолу да падаме. Всичко си е супер и ще става още по-супер....

На кръчмите и баровете ли вика ти индустрия?

Този е толкова експерт колкото аз съм дук на Суходол.Всичко взеха да свързват с ковида.Никои не говори за цената на еленергияна ,която като всичко в територията е завишено до краен предел.След като си седиш в къщи би трябвало да потребяваш повече ел.енергия отколкото ако те няма там.В нашата държавицата всички разибарт от икономика,право и футбол.Затова сме на това дередже.

А като си вкъщи и потребяваш повече ток, машината в завода не работи, не работи климатизацията, не работят компютрите, осветлението ... Сещаш ли се накъде водя разговорът или да пояснявам? Причините са цена на едро, заради което спада износа на половина. Иначе потреблението не се променя кой знае колко надолу.

Ето затова не ни е нужен АЕЦ Белене, милиардите за него да бъдат оползотворени за нещо смислено!!

За магистрали, примерно!

Правилно!За самолети....

както биха казали бок и р.овч. - продължаваме със "строителството" на АЕЦ Белене, сиреч - да усвояваме средставата на простия матрял дето гласува за нас...

Добре че не построихме Белене, иначе спада щеше да е още по голям

Добре, че раждаемостта в БГ е ниска, иначе щеше да има много повече бедни и нещастни хора населяващи тази територия

Супер нали искате икономии!

При международна борсова цена

Потреблението на ток пада, комуноид русоидите ще строят белЯне. Важно е хранилката да е в посока мацква. Както 3+ милиарда лева бяха усвоени за един паток, който ще се изплаща 50 години.

Марфа - бърз урок по икономика: На запад - купуваш ябълка за 10 цента, лъскаш я, опаковаш я и я продаваш за 1 долар, с парите купуваш 10 ябълки, лъскаш ги, опаковаш ги и ги продаваш за 10 долара, след 2 итерации можеш да отвориш завод в китай където мултиплицираш производството В България и по-на изток - вземаш държавни пари - инвестираш ги в "супер печеливш енергиен проект" и си вече богат от рушветите, които си усвоил. разходите се поемат от държавата/народа.

бате бате КОМЕНТАТОР, не е нужно да се харчиш да купуваш ябълка и да я продаваш Просто ЛЪСКАЙ на западняците и си прибирай долара

той българския ток е комуниситчески, от руска АЕЦ... не е демократизиран и не става... :)

Кой (заедно с Хилъри Клинтън на пресконференцията) спря строежа на АЕЦ Белене? Кой?

БСПту? Или не ти изнася истината. Я провери КОГА и КОЕ правителство спря АЕЦ-а?

Никиту Младенов беше. Можеш да прочетеш в Уикиликс.

това е само защото враговете на народа спряха Белене - сега щяхме да продаваме на света ако не, то поне на Балканите евтин ток по 5 цента киловата! И всичките комшии щяха да се редят на опашка и да питат за още! А сега един гьол и в гьола два бойлера.

Да и при такава цена щяхме да си избием парите дадени за централата през 200 021. Или просто да спонсорираме съседите с евтин ток завинаги. То от комунистическа глава не може да се очакват други идеи, затова експериментита с въвеждането на неугасващата идеология свършват навсякъде по еднакъв начин.

това са дребни подробности - важното е, че щяхме да сме енергиен център на балканите! а българина за това живее - да е център на нещо... и чакай - 5 ли казах, не бе - щяха да са 4 цента киловата! щяхме да утрепеме конкуренцията - я гледай какво направи русийката с евтиният петрол - държа го нико и арабите клекнаха и намалиха добива ...

докато на подобен коментар имам два пъти повече плюсове от минуси няма да се оправим.

Е то аец-ите като цяло са си бойлери:)) парни машини от време оно. Белене трудно щеше са се впише сега точно, та добре че се позабави. Иначе с електрическите коли би бил полезен. Пак е въпрос на индустрия, енергийна ефективност и децентрализирано производство - в един момент всяко село ще си вари и ракия и ток.;)

Докато го построиш това Белене, ще забранят АЕЦ по целия свят. Ще е чудесен музей. Може и свине да се гледат в реакторите.

ядрената енергия няма да я забранят в обозримо бъдеще. А ако зависи от мен белене няма да го построиме, докато проекта не се изчисти от корупцията и другите му кусури... тоест никога.