Коментари - Приключи рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" | Бизнес.dir.bg
назад

Приключи рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура"

С общата си инсталирана мощност от 735 мегавата в генераторен режим съоръжението е сравнимо с един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй"

Обратно в новината

Коментари - Приключи рехабилитацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но мостовия кран си е архив отвякъде :)))

По-дълга лента им давайте, че няма достстъчно място за таз всичката сган, дето се е наредила с ножичките...

Тодорееее къде си Тодореее....

Това дето Бай Тошо и сожиалистическа България са го изградили, вече не може да опитаме да го боядисаме. затова наемаме чужди да го правят. Всичко разсипа демонокрацията, е поне може да си купите свобдодно чифт китайски дънки от дреп и да ядете зеелени банани, оляти с етилен по 5 лева килото. А тестовете направиха ли, или утре ще четем за умотрата на материала и поредната авария?

Колко ли при са откраднали от тази поредна корупционна схема?

Някой нищо не коментира за съсипаните две турбини. Общата мощност на обекта е 1500 мегавата. Сега говорим само за 750 мегавата. Кой ще поеме отговорност?

Миналата седмица бях на посещение в Момина клисура, Сестримо и в Чаира. Не съм много уверен от това, което видях.

Браво! Да живее България! Свободна, демократична и с развита икономика!

Пишеш за Чаира, а не за Белмекен-Сестримо...

Гениално решение на соца. През ноща излишния ел.ток от АЕЦ-а качва водата горе /слязла долу през деня/ и на другия ден водата от горе надолу отново прави ел.ток. Това нещо за времето си беше гениално решение за оползотворянане на излишъка на ток през ноща, то и сега си е същото.

Кво общо има соцът па тук?! Това са ПАВЕЦ, т.е. помпено-акумулаторен ВЕЦ, което по същество е японска технология и оборудването е от Тошиба. Обаче има един куп особености и много са факторите след ремонта на две от четирите групи, едната при изпитанията да задере и да стане мазало. Нищо гениално няма в цялата работа, ами има сума ограничаващи условия, като водещото е съотношението между пада и разстоянието да не е повече от 10 пъти, т.е. да се намери локация с рязка денивелация, и за капак - с много вода. Затова тези ПАВЕЦ са рядкост, щото на много малко места в Европа има условия за тях. За капак, реверсирането на натоварването от турбинен в помпен режим също не е било достатъчно добре изучено и сега излизат различни версии откъде могат да дойдат проблеми и повреди.

е така,само че човекът е имал друго предвид-че нещо,построено преди 50 години,днес даже не може да се ремонтира-справка ПАВЕЦ Чаира...Защото технологията е японска,както и турбините,но замисълът и изпълнението са български...Можеш ли да посочиш обект от подобен мащаб,изграден последните 35 години???Защото аз мога да ти посоча пари за няколко такива обекта,откраднати през това време;)

Вапцали са го ::)

Технологията е японска, но има неточности в модела. За капак, пусната е в най-упадъчните ни години и първият планов ремонт се е паднал баш около дъното ни, та смятай как и дали е направен. Иначе, наистина е внушително - 1,2 км тунел и после огромна галерия с поне пет нива. Пък и като е изваден четвъртият ротор и се вижда цялата шахта - хептен. Обаче издънката с ротора е до голяма степен пряко следствие на соца, щото тя може да е пусната през 93-а, обаче е започната в късния, т.е. хептен загнилия соц, който се срути под собствената си тежест. Та, ПАВЕЦ нарпавихме, фалирахме и после и ПАВЕЦът се скапа. От дърветата не виждате гората. Та, обект от подобен мащаб няма да ти цитирам, ами ще ти цитирам, че вече четврът век не сме фалирали, докато при соца фалирахме 3 пъти и после още веднъж през 96-а, което е сред причините цялата работа с оборудването да тръгне накриво още оттогава. Че при последния ремонт крадоха е ясно, ама това не е единствената причина да скапят централата. Мисълта ми е да намалите лъжливата романтика по едно време. И тогава имаше простотии, и сега има простотии. Българските пинизи не се обуславят от строя - ние сме си такива по принцип.

Смешнико, виж първо колко е въшният дълг на България през соц-а, после 1990 г. и днес, и после говори за фалити! Защото към 1989 г. България имаше индустрия за милиарди долари, а сега какво има, и колко и е дълга? А не можеш да видиш гората от дърветата, защото чисто и просто демокра(дц)ите ги отсякоха!