17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Свежо, свежо... Колко да е свежо?

ДО 2019-09-22 17:59:58 ИМПЕРИАЛИСТ Не дрънкай глупости. Този ТИП реактори с вода под налягане се оказват най-добрите в момента за граждански цели, т.е за електроцентрали. Руснаците са го нарекли ВВЕР, европейците са го нарекли PWR. Става въпрос за един и същи ТИП. На този тип реактори са заложили в Европа. Русия залага на същия тип и отделно на РБМК /графито-воден кипящ/ . Американците залагат на водни кипящи реактори. Британците на графитови с газово охлаждане. Всички типове реактори си имат предимства и недостатъци. Ако погледнеш електрическото КПД то най-високо е на британските графитогазови реактори. Въпреки това сега ги затварят и минават на PWR. Графитните рагтори се оказват скъпи за подръжка. Кандското CANDU работи с тежка вода и НЕобогатено гориво. Така горивото е евтино, но за сметка на това е в огромно количество, 7-8-9 пъти повече от ВВЕР или PWR. А това означава огромно количество ОТРАБОТИЛО гориво - най-радиоактивното нещо което човека произвежда.

Благодаря, но чудно защо модераторът три пъти изтри моя отговор до СОРОС...Доста сте чел, но пак повтарям ВВЭР1000/440/ са архаични. За повече информация вижте в учебника за ТУ-София на Глухов и Лаков.

Няма информация откъде е горивото.

Новосибирск, Русия. Харесва ли ти?

tonk11

Искаш или не, руско е. Колкото и да те е яд.

ППМ

М... Да... Дааа... И да погледнат помпите и ел. таблата малко по-обстойно ... Дали пък, да не им пожелаем и късмет...

Стига трихте коментари БЕ!

"Скорцени", не заблуждавай хората. ВВЕР-1000, макар и модернизиран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех можехме да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.

глупости. единствено канадските "канду" се презареждат без да се спират. Всички реактори тип PWR, BWR, WWER, което прави почти всички работещи реактори по света се спират за презареждане. Аман от специалисти

Смешко, изброил си само водоводни реактори...аман от руски лайкучки! Къртиш мивката с това ....WWER , болшой специалист си нема що.

Е кажи ги моделите, които се презареждат, без да спират де!

А сега да започне плюене по Япония !!!

За свеж въздух или салата съм чувал, но свежо гориво...

ДИР-а и те хранят семейства,под лупа са

Румънския вестник "Зиарул", който днес е публикувал материал под заглавие "Румъния е заплашена от български Чернобил".

Ми нали заради тяхната Черна вода ЕС поиска да си затворим нашите 4 блока...

само ,че румънската централа е много по-зле и по-опасна от българската. АКо някой трябва да реве за опасна аец при комшиите , това е България. Освен това АЕЦ Козлодуй е съвсем друга технология от тази в Чернобил. За капак дори тази в Чернобил нямаше да гръмне ако дебили не си бяха правили експерименти с нея. Други аец от същия тип си работят и до днес в Русия стабилно.

Последният ядрен реактор в САЩ е построен през 1974г., годината в която е въведен в експлоатация 1ви блок на АЕЦ Козлодуй, който вече е нарязан на скрап.

ето ти цитат: "По принцип, ядрените централи първоначално се проектират с продължителност на живота от около 30 години. По-новите централи се проектират за работа с продължителност от 40 до 60 години. В САЩ има планове за създаването на ядрен реактор, способен да работи до 100 години. Един от основните фактори на износване при реакторите е разрушаването на реакторния съд под въздесйтвието на неутронно бомбардиране. Извеждането от експлоатация включва много административни и технически действия. Радиацията трябва да се елиминира, а централата постепенно да се разруши. Веднъж след като централната е изведена от експлоатация, не трябва да има никаква опасност за радиационен инцидент с хората, посещаващи мястото. След това централата се освобождава от регулаторен контрол.

В момента в САЩ работят 99 ядрени реактора без да броим тези на военния флот. Всичките 99 са въведени в експлоатация преди 1974г. Годините сам си ги изчисли. Годините на експлоатация на един ядрен реактор никой не може да ги изчисли тъй като няма информация за изменението на кристалната решетка на метала в процеса на експлоатация. Единственият реактор от който са вземани проби е българският 1ви реактор. И изследванията показаха, че якостта на метала въобще не се е променила.

Закриват един... и започват да строят 3 и 4 блок в Алвини Вогтл пауър плант, щото иначе ще трябва, освен ядрено гориво, да си внасят и тока от Москва;)

Американците не разчитат много на ядрените централи, много от съществуващите са заплашени от затваряне. Цената на тока от нова АЕЦ е твърде висока инвестицията е прекалено дългосрочна 30+ години и не е ясно дали някога ще се възвърне. Газът и дори въглищата са доста по евтина алтернатива. А в много щати ВЕИ са изкшючително ефективни и допъшнително пказват натиск.

Добре, че ги има Марица1 и Марица3 за да имаме енергия в момента. 50% от енергията която консумираме в момента е от ТЕЦ. А довечера като угаснат фотоволтаиците ще влезе в експлоатация и централата на Доган.

Да си чувал за ТЕЦ Варна който е студен резерв и е на ГАЗ.

Тецът на Доган осигурява студен резерв, ще влезе в експлоатация при авария през зимата или много студено време. Всички съществуващи централи едобре че ги има, това е система всяка централа има определена функция. Трябва да се има в пред вид, че високата консумация на ток от бита в Бг се дължи на много ниската цена, при замяна на АЕЦ или ТЕЦ с нови мощности цената ще се вдигне и консумацията ще падне, най-вече за отопление.

A пък "Три майл Айлънд" завчера окончателно хлопна кепенците. В САЩ от 1974г. няма построен ядрен реактор. Скоро няма и да има.

колко скоро няма да ги има? то закриването на АЕЦ не е като закриването на МОЛ.

100 АЕЦ-а. Миналата година.

Сега е момента българските русофили и поддръжници на проекта за АЕЦ Белене да влязат без защитно облекло в реактора , за да ни докажат че братската православна радиация е най-безвредната радиация във Вселената !

Айде сега и цените - нагоре!

руските реактори са пригодени за руско гориво. а пък американските са конструирани за щатски горивни пръти. или ти е важно да е американски топлоотделящият елемент, нищо че реакторът може да гръмне.

Цените са нагоре заради ТЕЦ-овете, които са под контрола на корпорации от ФАЩ. Добре, че имаме АЕЦ-а, да не плащаме ток като немците по 30 евроцента на кВтч. (3 пъти по-скъп от тока в БГ).

Пазете ядрените пръти от магистите че приличат не железо и може да изчезнат.......

не знам защо ама една песничка си тананикам козлодуйски бряг- БУМ ! не знам що

откъде накъде?

Никога реактор не се презарежда само с ново гориво. Винаги само около 1/3 са новите касети...

трябва и от старото да има - за закваска. Пък и по-евтино излиза. Друго, какво знаеш?

Пич една касета изгаря за три години,по време на презарядка се пренареждат в кошницата ,,от вън на вътре,, а свежото гориво е във външния слой...

Това го знаят само работещите в АЕЦ а !!!

Не е ли за 4 години? Тригодишните мисля ги спряха!

Стига трихте коментари БЕ!

Не става. План изпълняваме. И спуснати задачи. Политика такая!

Дано не експериментират с американско гориво, че тогава не се знае какво може да се случи !!!

а там аецове - бол. те не са в ред тия хора. малко ли им беше чернобил (в Украйна е, ако някой не знае).

Чернобил гръмна в СССР, ако някой не знае.

че Чернобил не е в Украйна.

Напротив, знае се. Справка - Унгария и Чехия. Където с американското гориво за едната бройка да си стопят реакторите, и изгоряха с по $130 милиона.

Днес, дядо Пешо изкопа картофите и и набра паница грозде.

"Свежи" са краставиците в градината ми. Стига с тези русизми.

Аве как може да видите руснацу, Путин, комунисти на всякъде бе. Вие сте тотално изтрещяли бе хора?!

Ти си сляп!

пресно като млякото ли да го кръстиш? възприет е този термин. иначе вариантът е неупотребено ядрено гориво. но не се използва, защото ще настане бъркотия - страната, от която се внася го нарича свежо. инженерите не са филолози. ползват немски, руски, английски - всякакви термини. и това не им пречи.

Пресно на прясното мляко ли казвате в СССР?

В българския език има дума "свеж" (и производните и свежест, свежа, свежо, свежи, жаргонното свежарка). Справка - Тълковен речник на българския език- издание на БАН, последно - 205 година. А това, че си неграмотен и скаран с българския език си е твой проблем, не го прехвърляй на нас!

Поправка 205 година да се чете 2015 година.

205 ми харесва повече

ДАНС-а така и нищо не направи по въпроса, да се изкаже имаше ли национално предателство с осъкатяването на енергетиката ни или то си стана просто от некадърност?

Имаш в предвид закритите стари блокове! Ами ако ги бяхме ползвали и ако им бяхме удължили живота... нямаше изобщо да има нужда от онази американската кюмурджийска централа с най-скъпия ток. Вероятно Първи блок щяхме да го спрем окончателно през 2014. Щеше да е заработил предостатъчно средства за затварянето си. За останалите да не говорим каква е загубата.

Преди закриването им първи и втори блок в Козлодуй произвеждаха ток съответно по 0.72 и 0.88 СТОТИНКИ за киловат. Трети и четвърти блок - съответно по 1.02 и 1.38 СТОТИНКИ за киловат. Изводите си правете сами!

Но ня.аше да ги има работните места над 18 000 нито в мините ,нито в централите.

Сега е момента да гръмне!