Правителството да има механизъм за контрол на цените при приемане на еврото

Маргарида Маркеш, заместник-председател на Комисията по бюджет в Европейския парламент, пред Dir.bg и 3Е-news

Обратно в новината

Коментари - Правителството да има механизъм за контрол на цените при приемане на еврото | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в момента с валутен борд не могат да контролират нарастването на дълговете, цените, и инфлацията, а обещават, че уж щели да контролират цените като падне борда и лева бъде сменен с евро. Всичките им приказки на тези проклетници в парламента са само лъжи и празни обещания. Дрънканици и празни приказки без покритие. В момента лихвите навсякъде с вдигат и те виждат, че не могат повече да теглят заеми като гламави и да харчат пари за простотии. Затова се хващат като удавници за сламка в идеята да махнат борда и да приемат еврото. Но е неоспорим факт, че ако еврото бъде вкарано в бг, то българите рязко ще обеднеят, защото заплати, пенсии и спестявания рязко ще се обезценят. Практиката от другите страни приели еврото показва - преди приемането на еврото едно яйце 50 стотинки, след приемането едно яйце става 50 евро-цента. Токът от 25 стотинки ще стане 25 евро-цента, водата и тя така...

1.Могат, могаат, но не искат. 2. Борда в България падна, когато влязохме в ЙЕРЕМ 2. Просто курса е фиксиран, заради един лобистки закон, който гласуваха ГЕРБ. Ако не беше тоя закон, курса на лева отдаавна да се е качил.. но понеже това е в изгода на лобито на износителите, чиито представител частично е ГЕРБ, те успяха да го прокарат... ако не вярвате, замислете се защо ЕС (ЕЦБ) се съгласиха без проблем.. Това ако не беше в техен интерес, със сигурност нямаше да се съгласят.

Изтрит коментар Изтрит коментар от темата за Пловдивски бизнесмен пребил жена си с тенис ракета. Без нецензурни думи, реална история, видимо неудобна на политически мотивираните собственици на Дир.бг, които получават финансиране за наслагване на еднозначна перспектива насочена срещу мъжете. Видимо в подкрепа на Истанбулската конвенция. Коментарът е: Без никакво оправдание. И явно никой от двамата реално не е сложил перспектива детето. Майка ми, лека и пръст, търпеше баща ми, който беше завършен садист, години. Мъкнеше го на гърба си и отказваше да се разведе, щото "какво щели да кажат хората". Баба ми и дядо ми, си пуснаха дюзата на бутилка газ и хванати за ръка си заминаха. Разследването потули ситуацията, защото имаше доста случай на дефектни бутилки с газ. Това по комунизма. Като поотраснах, въведох ред. Изхвърлих идиота. Насилието в психическа и физическа форма беше ежедневие. Поне опазих брат си, доколкото беше възможно. Това не оправдава майка ми, нито на сантиметър. Оказа се, че е имала кой да и помогне да излезе от тази ситуация. Имало е и начин нещата да бъдат уредени и юридически и физически. За мен, майка ми е имала сериозни психически зависимости, проявление на стокхолмски синдром и мазохистични наклонности. Не е нужно да обяснявам, как съм се отървал от изкривяванията, параноята и хипер агресията. Години самодисциплина и анализ, по това време нивото на психотерапевтите беше да ти дадат насока как да се оправиш сам и дотам. Извън конкретният случай, който трябва да бъде гледан с цялата възможна тежест на закона, картинките никога не са черно-бели. Има нюанси, има натрупвания. Има патология. В една нормална държава, такава ситуация би обърнала внимание не само на щетите нанесени на майката от бащата и дъщерята, а и тези нанесени от майката към детето. Ние сме кочина и нещата ще се решат по кочински. Както доде, който си плати и майната им на децата. Търсете професионална помощ при наличие на такива ситуации. Не се оставяйте моментна агресия или емоционална реакция да ви води. Осмислете си живота, осъзнайте, че решение с насилие има само на фронта и при реална самозащита. Извън тези сценарии е абсурд и не води до нищо хубаво.

Шенген трябва само на превозвачите.А защо цяла България го брани,като национален интерес / ю

Тпичен ляв политик... това направете, другото трябва да се направи... А като я попиташ как конкретно да се направи каже "Ние даваме насоките!" Ето и моито насоки: 1. Понеделник - ден за почивка след уикенда 2. Вторник - достигане на зен за работа 3. Сряда - Ден за работа 4. Четвъртък - почивка след работата 5. Петък - пазаруване за уикенда 6,7. Събота и неделя уикенд

и за чиф ни е еврото кат ше гледаме шенген през крив макарон??

Тази изобщо разбира ли от пазарна икономика?

какъв контрол, какви два лева...... литър мляко е 4-5 лева вече - кой и какво ще контролира. всичко е извън контрол, не ви ли е ясно.

И то благодарение именно на директивите от ЕС! С нареждането да се хвърлят всички производители на така нареченият "свободен пазар" на тока, започна галопиращата инфлация! Много малки фирми фалират ,а останалите просто трябва да вдигат цените за да покрият разходите - иначе ще фалират и те!

Отговорността за стабилността на цените е в прерогативите на централните банки. Основни заподозрени за инфлационните проблемк са шефовете на БНБ и ЕЦБ, а именно: Димитър Радев и Кристин Лагард. Това са отговорните хора за изпускането на инфлацията и рано или късно ще трябва да понесат отговорност.

разбираме,че еврото вече е новата валута ли? От всички статии излиза,че всичко е решено,така ли? Кой реши че българската валута е боклук?

Ами онези с ценностите, дето не знаят г*за вход или изход е.

Абе бабушкеро иди си на село си гледай кокошките ,кво ми даваш акъл еврото ,дъртото ... Или чаках някой младок да те оскубе като кокшка ,петел! Еврогейски политик ...Хаха!

Най-нахално ни успокояват, че цените нямало да се вдигнат , като че ли това е единствения ни страх! Не! Питаме се доколко е вярно, че натрупаният с мъки държавен резерв ще замине, а огромната задлъжнялост на зоната ще стане и наша?!Ще ни вземат малкото мръвки от чинията и ще ни сложат от тяхното зеле, а после ще тръбят , че всички дружно хапваме свинско със зеле и не е лошо да не прекаляваме, че не е добре за здравето ни!

А бедните? Бедните да го духат.. и най-вече средната класа.

правителството си има комисия за защита на потребителите. Когато тя не помага има комисия за защита на конкуренцията, която следи за сговор между пазарни участници, които да манипулират в своя полза цените, демек анти-картелни функции има. Те се провалиха 1-2 пъти с мобилните оператори и с Лукойл-ските цени на бензина. Ако изтърват и евраците ще ги бият лошо.

По официални данни най-скъпата храна е в България и с най-ниско качество.Смятайте какви разбойници ви управляват,лишават ви от храна .

90 процента от хранителните продукти са внос и не е възможно да има контрол. В Германия млякото е 1 евро тук е 4 лева. В Германия кашкавала е 10 евро ,в България е 35 лева. Цени преди да влезем в еврозоната

Да, така е, но как мислиш ти, ще разреши ли ЕЦБ съотношението лев - евро да е 1.95лв за 1 евро????. това ПОСМЪРТНО НЯМА ДА СТАНЕ!!. Второ-парите от валутния борд ще ги гушнат нашите айдуци+ ония лицемери от Европата. И трето - каквото каже ЕЦБ това ще е, ще храним "бедните" гърци, италианци, испанци, французи ит.н. И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА НЯМА!!!.

В Булгаристан няма правителствоооо....има лизгяри и еничари служещи на американските служби... има само безполви мъже...а не политици....

Една кора яйца в голяма верига магазини стана около 14 лв. Цената е двойна само за няколко месеца. За какъв контрол говори тази?!

Понеже в момента контролират цените. Видяхме какво се случи последните месеци хаха Като приемем еврото тук ще стане страшно

И тези ще ни оправят за 800 дни....

К0мунизъмът се Завърна, ако това е Пазарна Икономика, тури му пепел - Правителството да ти нарежда на какви цени да си продаваш стоката и труда!!

А, бе приятел, ТОЙ ИЗОБЩО НЕ СИ Е ОТИВАЛ!!. И сега БКП управлява със създадените от нея партии, синовете и внуците на червените айдуци си действат заедно с неразградените служби на ДС и бандитски организации.

Бари-и , Бариба , Кой бутна ПП

В България се изтезават и Екзекутират невинни хора от служители на МВР в симбиоза с мутри , за какви цени говорите за какво общество въобще става въпрос!? Германов

да има контрол преди приемането на еврото

При решаването съдбата на Панаира вчера Николай Радев от „БСП на Гергов“ предложи вече изцяло да го подарим на Гергов. „Евроатлантиците“ от ГЕРБ охотно и безмълвно подкрепиха подаръка към любимеца на Митрофанова. Общественият, пловдивският интерес е загърбен, за да се угоди на многогодишните стремления на почетния консул на Русия и руски гражданин Георги Гергов. Обективни доводи липсваха, а субективните никой от подаряващите не рискува да си ги каже.

Нали уж нямаше да има инфлация бе.

Не сте разбрали. Инфлация ще има, важното е да не си помислим, че е заради еврото:-)

Какво правителство? Тия продажни марионетки ли ? Те за да угодят на господарите са готови и майка си и баща си да обесят и България да подпалят. Все им е тая за народа. България е в кома от 10 ноември 1989 г, и само чакаме дата и час на смъртта.

А така... подготовка му е майката!!! Аз 2 пъти приемах еврото.Първият в Италия и посре във Финландия.Цените и услугите се вдигат двойно,заплатата не... Не знам обаче как ще стане в бг тъй като цените са над европейските на днешна дата...

ее ми то ясно тогава, ще паднат два пъти. Супер, решено е ! Да се приема ! мамиту им иначе

Интересно ми е как на тази целенасочена пропаганда за възприемане на еврото в Б-я , никой не се сеща да попита защо Дания например , която е от много по отдавана в ЕС от нас и е с икономика несравнимо по-силна от нашата продължава да си е с датската крона и няма никакво намерение да възприема еврото. За Великобритания също може да се обясни - как така за толкова години в ЕС те си бяха с лирата и никой не си правеше труда да ги бори. Обаче ние - най бедната страна , с най-мижавата икономика и с най-голямата инфлация от цяла Европа ... ние задължително , не може иначе .

Опа друга песен почна да се върти. Курсът евро лев 1 за 2 няма да го бъде явно.

Един голям аксаковски за всички вас, от това правителство!

У нас това е невъзможно! Тая хабер си няма що е то български политик , премиер или министър за това дрънка глупости.

Кой, в тази нашата кочина, ще прави това¿???????? "търговската мрежа, магазините и особено по-малките увеличаваха цените, но не заради еврото, а защото искаха да вдигнат цените и да се възползват от ситуацията. Правителството трябва да има конкретна стратегия да контролира покачването на цените." Кой???? Е затова , евро? Друг път.

те сега не могат да ги контролират когато са в лева, а какво остава ако станат в евро...

Контрол на цените!? Това не е пазарна икономика, това е планова икономика.:)))

А дали редно да има референдум, за толкова важен въпрос за народа на България? Питайте ни дали искаме еврото!

Колкото ни питаха дали искаме да сме в нато.

ТАЗИ ИСКА НАШИТЕ ПАРИ !! ХРАНТУТИМЕ ХИЛЯДИ ТАКИВА !! СТОТИЦИ ХИЛЯДИ !! И КАК СЕ РЕГУЛИРАТ ЦЕНИ ПРИ СТЕГФЛАЦИЯ И СВОБОДНИ ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ БЕ БАБО ?? НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ ИМА !! ФАКТ !! ТЕКЗС – ЕВРОСЪЮЗ СЕ РАЗПАДА !! НИТО ЕВРО НИ ТРЯБВА НИТО СЪЮЗИ !! МОЖЕ ДА ПОЧАКАМЕ !!

Механизмът е, аз ви обещавам, а вие ми вярвате.

Гаранция - франция...

Сегашния курс е 0.60 лв за евро! Това е справедливия курс, който отразява макроикономическите дисбаланси! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ГАВРА И БЕТОНИРА ГРАБЕЖА НА ВЛАСТТА ОТ КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ ЧИЯТО ИДЕЯ ПО ЗАМИСЪЛ БЕШЕ ДА ИЗРАВНИ ЦЕНОВИТЕ НИВА ВКЛ. МРЗ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ* Тъй като това не се случи, присъединяването трябва да се случи или по реалния курс или когато се изравнят макроикономическите параметри, като МРЗ например! Виновни са включително и хора, като Хампарцумян и Росен Плевнелиев, които помагаха за прането на чужди пари. Хампарцмян с кредити, а Росен с посредничество! Тези неща се знаят в едни определени среди.

бре ти кога падна от марс!? Кога курса на еврото спрямо германската марка е бил 0.6 германски марки за евро!? Споко знам тъ, ч ни знаиш! отговора и НИКОГА! курса бил 0.60 лв за евро!? Това п.ткин ли ти подсказа да го пишеш или ей така го изходи!? Брех то бива бива лъжи измами и не знаене, ма то като товето ...! Да не ти е наследствено или пък нещо ти е падало неедноктарно на главата кат малък!?

А кога 1 долар е бил 0.95? септември тая година. Това, че никога не е бил 0.60 съвсем не означава, че сега не е. Върти сучи, това е реалния курс, ако трябва да се присъединяваме днес. Всичко останало е узаконяване на кражбите на кохезионните фондове, които трябваше да изгладят разликите с ЕС. Приемане на еврото сега, означава да ги отпишем като загуба. Т.е. да пием една студена вода. Студена вода не е хубаво да се пие през зимата, защото напр. март месец може да се разболеем от грип... е някои хора, облечени с власт, може да се разболеят и от други простуди.. напр. хематом, счупени крака, ръце, прешляни.. зима е.. човек може да се подхлъзне..

ама разбира се, незабавно да назначат особен управител на цените!

От къде ги намират все едни кифли и дръвници в този ЕС. Тя си е партократ и евробюрократ от университета та до сега. Как се контролират цените в общ пазар, либерална икономика и свободна търговия? С конкурентна среда, иначе Планова икономика, Държавна собственост и Националсоциализъм. Тогава за чий ги ручахме жабетата.

Демек, вещицата си казва директно, че ще има инфлация ако приемеме еврото. Щом ще има инфлация, няма да влизаме в еврозоната и готово. Да не би скандинавските държави, Дания, Чехия и Унгария да са тъпи? Или Великобритания, дето направо отсвириха ЕС? Айде сиктир.

"Според нея е най-важно хората да разберат, че ако има нарастване на инфлацията, тя няма да бъде заради еврото".. Четох до тука и спрях. Дир, това е отвратителна пропаганда.

и няма да спрат - все пак и те "усвояват"

Да бе, влизам им в положението. И моника 'ляб трябва да яде.

При въвеждане на Еврото БНБ става още по-излишна от сега. Излизане от ЕС ще донесе повече ползи дългосрочно.

Хайде стига глупости!Правителството имало контрол!А утре ако няма правителство,кой има контрол!Ако думите на тази баба не се изпълнят кой трябва да поеме вината?Тя ли?Да,ама не!Всички ще пием по една студена вода и това ще е!

Ами ето тая бабичка понеже не е българка и не ни лъже, казва че не трябва да има никакво покъпване заради еврото, което е напълно логично след като лева е вързан за еврото от толкова години. Наще мръсни мутри обаче ни обясняват как всичко ще поскъпне понеже те смятат да ни окрадат при смяната на валутата. Затова и бързат да минеме нма евро точно сега при огромната инфлация за да не е ясно какво става и да ни окрадат както пред 90-те години. Поради тази причина прехода към евро трвбва да стане когато инфлацията стане под 0.5% за да знаеме какво всъщност се случва

Как ще контролира правителството цените при "пазарна икономика"? Ами никак! Никакво евро, докато не си оправим икономиката и доходите на хората не станат съизмерими с тези, в Западна Европа.

Въпросът за въвеждане на еврото в Р. България трябва да бъде отложен за момента, в който основните икономически параметри (БВП, покупателна способност, задлъжнялост, производителност на труда, енергоемкост на едница БВП и т.н.) в страната са +- 5% от средно европейските. Може би през 2050?

ИЛИ въпросните дисбаланси да се компенсират в курса на присъединяване! В крайна сметка, реда би трябвало да е следния: фондове за кохезия, кохезия (т.е. изравняване на ценовите равнища и развитие) и след това безпроблемно присъединяване. Понеже фондовете ги откраднаха (не без помощта на борисов и ЕС, вкл. ЕК), сега има голям ценови диференциал и се очаква да си влезем беднички в клуба на богатите със супер здравия валутен борд и курс 2:1? Това е някаква гавра. Гавра с българските граждани. Трябва да има твърда съпротива срещу присъединяването ни на цена, която бетонира фпндовите кражби от последните години! ТОВА Е МАРОДЕРСТВО СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЕС!

присъединяването, с или без нашето съгласие, дреме им въпросът е след това и ние да ги присъединим.. или по-скоро разчленим

НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА ПРОГНИЛОТО ЕВРО, БЕ УРОДИ

От лелката нищо не зависи. Подписва каквото й сложат на бюрото и толкоз. Като я гледам в обозримо бъдеще излиза в пенсия. За нищо не й пука. Пенсията е вързана. За глупостите, които дърдори ще получи някоя надбавка. И това е всичко по темата. България я затриват.

Стига сте ни лъгали , нещастници , кой ви вярва??? Помня когато въведох ДДС то , беше същото . Вървяха едни информационни клипове по К1 , как всичко ще е по старо му , как няма да ни се отрази . Ала бала , кой се хване .

Замразяване на цените за поне по 1 месец преди и след приемането на еврото. Сериозни глоби за нарушаване.

Това звучи като..... - Гарантираме, че никой няма да ви бие, но ако трябва ще ви пазим :)))