Полша купува втечнен природен газ от САЩ с 30% по-евтино от руския

Държавната компания PGNiG подписа договор с американската Venture Global LNG за 2 милиона тона годишно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В момента се строят два терминала и на Балканите - в Гърция и Хърватска . Освен американски втечнен газ , можем да си купуваме и от Катар , и от находището между Кипър и Израел . Рашките много ясно го знаят това , и затова подклаждат конфликтите в Сирия и Македония , за да пречат на конкуренцията за доставки на газ .

Да по евтино но разходите по транспорта и втечняването и обратният процес са за сметка на купувача. Нали си спомняте за една безплатна царевица която ни подари САЩ ,и която задължително трябваше да я превозим с техните кораби ? Накрая ни излезе по скъпо отколкото ако си я бяхме купили нормално. Правилото от живота си е правило : " Мама на тати , без пари не дава. "

безплатната царевица беше заразена с фрузариум и глупаците даже сяха от нея!!

руснаците го дават със 60% по евтино на краварите и те ги шиткат на пуделите,хората и в русия и в кравария си гледат бизнес интереса и такива като нас и полша лапаме бахура яко

Сигурен съм че Газпром може да предложи много по ниска цена от тази на американците, но с доставна точка Сибир. Транспорта и разтоварването - за сметка на купувача.

Хубавото на втечнения природен газ е че можеш да го купуваш от който си искаш. Не са само САЩШ който го произвеждат. Докато този по тръбите можеш да го купиш от 2-3 страни и да плащаш транспортни такси на този и онзи.

Мурзилажа в кома. Май се оказа, че руската газ е маааааалко надценена. За сведение - Япония купува на същата цена.

Така ще бъде докато превземе пазарите след това ще го духат.

Оправете си заглавието толкова ли е трудно да разберете ,че в българския език има бъдеще време.Полша не купува в момента а ЩЕ купува за в бъдеще...Странното е ,че в статиите е правилно само в заглавията ср греши. ..Полша може и да намаже но това е само докато се подбие пазара.Така или иначе никога втечнения и транспортиран с кораби газ не може да струва по-евтино.

купува. Досега са доставени 13 кораба.

Бе те и балтийците щяха да се самозадоволяват с втечнен норвежки газ. Голяма радостна врява беше. Много аху -ихуууу беше. Ама днес е тиху-тихуууу. Що ли?

Kenn1111

Принципно тава са смешни количества на фона на нуждите на Европа.Второ винаги когато някой иска да пробие на един пазар почва с дъмпингови цени за да да набере клиентела.Трето тоя вид на пренос е и по скъп и по опасен от този по тръба.така че тук става повече въпрос за търговска война с полтически привкус отколкото за нещо реално.

Ако некой не е разбрал,по-некога има и по-важни неща от парите.Без ташак.Пак ако некой не е разбрал ВСЕКИ ДОКОПАН КИНТ ЕВРЕЙСКАТА СОБСТВЕНОСТ СЪВЕТСКА РУСИЯ ИЗПОЛЗВА ЗА ПРАВЕНЕ НА ОРЪЖИЯ.Така че:ДА,ДА,ДА, ЖИВОТА И СВОБОДАТА СА ПО-ВАЖНИ ОТ ПАРИТЕ.Русия всячески ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИШАВАНА ОТ РЕСУРСИ.Щото жаждата за господство на некои евреи,не всички,но на фамилията евреи ротшилдови, които са собствениците на русия вече 100г след като платиха метежа 1917г и я използват за маша при постигане на целите си,та тази зажда за господство над света е безгранична."Забавното" в случая е че не искат да дават своите пари а избазикват тъпите хора от другите народи те да платат таа сметка.Така беше с цените на енергоресурсите така беше и сега: пак ги избазикаха с $15 МИЛИАРДА с панаира поритане на топка в русия.

винаги войните против Русия са се водили за ресурсите и .,,Добрия" Запад разгроми Украйна и прави всичко възможно да смаже и Русия но тя за щастие успя да се изправи навреме и все по-успешно да отвръща на ударите.

И така, да направим сметака.След крим цента на газа пада.Между 2 и 3 пъти.Ама аз от де да разбера.Цената на парното в БГ никога не е намалявана и със стотинка.Тя само расте.Значи цената на парното е една и при 530 евра за 1000куб и при 230 ДОЛАРА за същите 1000куб.Начи през тва време ни дума ни вопъл ни стон от управниците.И сега като се вдига газта-ама се вдига спрямо 370 лв за 1000куб- оппааааа цената на парното си се "дига".Въпреки че това е цената на парното когатао газта е била 530 ПЕТСТОТИН И ТРИйСЕ ЕВРА-тоест 1060лв.И днес цената на парното при 400 лв за 1000куб(след 1 ноември 2018) ШЕ Е ПО-ВИСОКА ОТЦЕНАТА НАПАРНОТО при 1060лв за 1000куб.Сега вденахте ли бе БГ говеда.Нали не ми се сърдите за квалификациите.Аз немам никва вина.Така показва сметката.А за бензинеца ...да не говорим.От това че костов подари нефтохима на "освободителите"-днес той е собственост на ротшилдови,АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ДЕ-и от понижаването цените на нефта 3 пъти,ПРИ НЕИЗМЕННИ ЦЕНИ НА БЕНЗИНА ПО МАГАЗИНИТЕ,БГ ГУБИ ПО 2 МИЛИАРДА ГОДИШНО.Не ви ли е забавно....Сега разбрахте ли що сте най-бедните в европа-ЩОТО СТЕ НАЙ-ТЪПИТЕ беее.За секо нещо си има причина.И в случая причината е БГ глупшоооост

Опорната точка повтаряна многократно, че американския газ е 50% по-скъп заминах по-дяволите. Сега почват с друга лъжа и опорка, че поляците щели били да купуват нещо друго на много завишени цени. Няма никаква измама бе путлерастки нещастници. Няколко пъти ви писах точните сметки цена в САЩ( $106)+цена печалба 10% ( $10,6)+цена компресия ( $60)+ цена транспорт ( $30)+ цена разтоварване и декомпресия( $10). Общо 216,6 долара в зависимост от количество, разстояние и разходи за поддръжка при транспорта цената може да варира от 205 до 235 $. С нови кораби по-големи кораби е доста по-евтино. Ние в момента купуваме на 245 $ от руснаците, които може да продават на Полша и по-скъпо. В момента фирми от САЩ са поръчали над 100 газовоза с капацитет от 200 милиона куб. м

Да си преговорим материала за десети клас:значи по "договора" на овчарски-костов 530 евра за 1000 куб,плащано в продължение на 10г.Бах тоа договор.А за германия тогава е било 360 евра,щото са с поне 1000км по-далеч и за тех е по-евтино,така си требва...А сАга $245 за1000куб...хихи де киро на кирия.Е на тва му се вика "ОСВОБОЖДЕНИЕ".Слава на "освободителите".Вечна "лИбоФ" и "признателност".Сега разбрахте ли от де "освободителите" са манерили кинти за пушки ...

''значи по "договора" на овчарски-костов '' тъпчо, ОвчарОВ развали договора на Костов преждевременно(!!) от наша страна(!!), който беше на 80 долара и мина на 530. Не знам защо ги групираш двамата заедно, явно в твоята си главица има някаква логика.

Момче,договора е бил подготевен от краваров,а е подписан от "антикомуниста" костов,след като доде на власт.Леко че ше бутнеш ламБата.

Ма нема начин да не е така !! Р.Овч. го подписва, ама видиш ли някой преди години го подготвил. Костов дори си е подготвил собствената загуба на изборите и намърдването на Крадлив Дедо Мадридски във властта, нали ? Аре почни да си ги мериш вече глупостите, а? !! Че досега ги нащрака доста ей така, на ангро !!

Както казваше алф :"да започнем с нещо по-просто-как се казваш".Момче от село,костов наследява официалните комунисти.Договора за 530 евра е ПОДГОТВЕН ОТ свинарски,овчарски краварски... преди да доде костоффф на власт.Но е ПОДПИСАН от "антикомуниста" циганина от драгалевци.Тва е било "партийното му поръчение".Ти що си мислиш че са го сложили на власт.А след тва за капак костов ПОДАРИ нефтохима на "освободителите" за $250 милиона.ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ ПРОДАВА БЕ СЕЛЯНДУР.Преди 25-30г имаше сериал ДАЛАС.В една от сериите боби юинг щеше да купува рафинерия.И той каза:"това е печатница за пари" и си удряше юмрука на едната ръка в дланта на другата.Но за да не стане много ачик дадоха на американците едната от мариците и то при много "ХУБАВИ" условия-но не за мен де,важното беше американците да си траат.Сега вдена ли или пак ше ми се правиш на много умен.А бе знаеш ли кво пише на руски паметник бе:пише НЕ НАМ.Тва пише.А сега нефтохима е собственост на фамилията ротшилдови

Това е абсолютна лъжа. Костов изигра руснаците, като подписа десет годишен договор за цена 80 долара, което беше по-висока цена от моментната и руснаците лапнаха, а дни след това цената почна да расте и България изпадна в супер изгодна позиция, а Русия почна да се гърчи заплашва и натиска, докато Овчаров изтича да прекрати договора и да направят нов с цена по формула вързана с петрола. Лукойл беше стратегическа продажба защото през Босфора петрола се оскъпява много и на практика бяхме обвързани с руския. Но държават си запази златна блокираща акция, която не беше използвана, щото Р.Овч беше дълги години държавния представител, включително и при Боко. Та като не знаеш не пиши глупости. Костов сключи и изключитрлно добър договор с американските ТЕЦ за 3,5 и 4,6 цента на кВтч. кйто после пак Р.Овч промени поне двойно нагоре.

eddim

Скъпи деца! Не се хващайте за написаното от жадните за сензации медии, където истината е сериозно изкривена. В случая PGNiG в меморандума в който обявява договора за покупка на LNG, дава като пример ситуацията през 2009-та година, когато американския LNG се оказа с 30 % по-евтин от този идващ от Русия, като аргумент в полза на подписването на този договор. По това време (2009-та) заради глобалната криза, цените на природния газ се срива на борсите. Цената на петролно индесирания газ, какъвто е руския реагира с закъснение от 6 месеца. Така в случая (един от малкото) цената на руският газ се оказва по-висока от LNG.

Kenn1111

Провери кой каво е подписвал и кога и тогава пиши глупости.Точно по времето на Костов стана тая приказна история дето ти я описва човек в цифри.Може да се добави още че и горивото при 100 и нещо за барел беше с по ниска цена от времето когато стана 50 долара да не намесвам и сегашното поскъпване.Правят ни на маймуни а ти си тръгнал да ги защитаваш.

Хаха,той не е тръгнал за никъде.Той си е там,на същото место,dето е бил винаги и не прави ТРЪГВАНЕ а прави ВЗИМАНЕ на пари.Прави се на мотика че не знае кoй кви ги е дробил...

Ми това, разбира, се не е вярно Бензина при 100 долара беше 2,7 лева, а сега при 70 долара е 2,3 лева. Т.е. няма никакви такива глупости. Същото се отнася за парното. При 100 долара беше малко по-скъпо отколкото е сега, само че тогава част от парите се поемаха от другите източници, а не само от потребителите на топлофикация. Сега това е изчистено и цената на парното се плаща само от ползващите го, затова цената ще е малко по-висока. Парното е най-евтино и е под 100 лева за мегават, докато тока е към 200 лева за мегават. Единствено при тока не се наблюдава намаление при падането на петрола, но там производството почти не е свързано с цената на петрола. Въглищата не са падали като цена, а заплати и данъци растат постоянно.

Ще се радвам поляците да минат на 100% американски LNG поне за 10 години. Тогава ще спрат да сочат нас като топ-идиоти и да ни дават като пример за анти-държавни търговски практики.

то не само поляците ами и други държави ще минат на х'американския газ и тогава вас ще сочат за топ идиоти,че освен х'асфалт и газ не ручате а само копейки

Нормално, "верваме"! Викам и вода да почнем да купуваме така - за по евтино вместо от тръбата ще я викаме да ни я кара водоноска! Че за мръсния канал даже може, вместо да изхвърляме по тръби - ще товарим на л..нарката, от там на танкера и айде за САЩ!

И аз имам едни такива мечтииииии (Ариана): Като например да си наемем или купим 2 танкера за LNG, да теглим една тръба през половин грузия (другата вече я има), накрая да закачим един плаащ терминал за втечняване и Азерска и Иранска газ да потекат към България, а от тук и за Румъния, Украйна, Гърция, Сърбия ..... Ама руснаците дори и не дават да се продума за нещо подобно .........

За първият танкер, можеше и по-евтино, защото за останалите ще е само 1 .УЙ!!!

А всъшност на каква цена купуват газта от "освободителката" русия: 1)Полша 2)БГ Ъ? Или тва е "търговская тайна". А вие що си мислите че през 1980г "освободителката" ПОЗВОЛИ на своите най-верни ПОДЛОГИ във вселената-кръга около свинара от правец-тодАр христов живков,същия който в месеците септември 1944-февруари 1945 лично е ръководил ИЗБИВАНЕТО на 25000 ДВАИСЕ И ПЕТ ХИЛЯДИ БГ заедно с мирчо спасов и георги боков-извинете лайняров("боко" на турски означава лайно)- да си подготви "преходчето".А,що им позволи.Ми за да подписват след тва ей такива договорчета за гаааз,за нефтохимаааа...За квото се сетите.И сега кръга на свинара от правец е собственик на всичко в БГ.И тъй като есобственик тоа кръг ви "вдига" заплатките,пенсийките с процентчета единички процентчета,а СЛЕД ТВА СИ ПРИБИРА ВСИЧКО ОБРАТНО КАТО ВДИГА ЦЕНИТЕ С ДЕСЕТКИ ПРОЦЕНТЧЕТА.И за тва вие БГ говеда освен че сте най-тъпите сте и най-бедните в европа...Кофти ли ви е.Така требва щом сте говеда,кво искате

А гат реши че малко ви е издоил,същия тоа свинарски кръг ви спретва едно КТБ-енце,или некое беленце или кво беше таа година...нема значение.Говедата требва да се доят.Нема тва нема онова.

информацията ти за избитите вече е остаряла. По последните нареждания са избити над 2 500 000 души. За последните 28 години.

Говедо тъпо,точно на мен да ми се правиш на много умен е доста наивно.Въпросните 28 г тъпо говедо, ако не си разбрал НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ И НА МИКРОН ОТ ПРЕдНИТЕ 45г.Въпросните 28г са плода от усилията на свинарския кръг да си направи своето-ДА ЗАГРАБИ СОБСТВЕНОСТА В БГ.А опитите да се накарат БГ говеда да си мислат че сдс и бсп и герб и нищожеството смион са противници,СЛЕД КАТО ИМАТ ЕДИН ГОСПОДАР,КОЙТО ГИ Е СЪЗДАЛ-са наистина "очарователни".Говедо,ктб-измислено ли е или цената на бензина и газта измислени ли са...или че БГ са най-бедните в европа...хаха.На мен да ми се прави на умен.Тва и руските мърши го избегват бе умник

Глупако, пий си хапчетата и спри да врещиш по форума. Що се касае до цената на газа от Русия, то за България в момента тя е една от най-ниските в цяла Европа. Данните не са тайна, за 10 минути ще ги изровиш.

З...к,най-ниските...хихи и що така."Освободителите" да не би да са се смилилина над БГ си "братя".А доворчето дето румен говедаров-извинете овчаров, аз все ги бъркам,те са все такива свинари кравари,овчари- и след тва "антикомуниста" костов подписа за 530 евра за 1000куб м,докато за немците беше 360 евра тогава,кво ше кажеш?А з...ик?Начи врещя казваш.Ама филмчето за къщата на лъвов мост си го има.Да не врещя и престъпниците да си останат само с "другарска забележка",а шибано ко...ле.Случая приключен,забравете а???А бе з...ик,цената на газа спадна по извесни причини.Щото немаше на къде.Преди 1 ноември 370-80лв.Сега е след повишението е към 400лв(при 1060лв по овчаров-костовия диговор-ебаси "договора",по който сме плащали 10г),но ЦЕНАТА НА ПАРНОТО СИ ОСТАНА СЪЩАТА ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕА ГОДИНИ КАКТО е била ПРИ ЦЕНА ОТ 1060 лв за1000куб.м....Значи при 2-3 пъти ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА а ПАРНОТО НЕ МРЪДВА.Кво ше кажеш и тва ли е врещене...Кой гепи таа разлика в парите?Чия е топлофикация а?Тъп за..ик ше ми се прави на умник

защото са 20%.

Тия доставки много ми приличат на политически...

Сащ нямат танкери за пренос на втечнен газ! А това, че продават много под пазарната цена на втечнения газ те ще си избият от някъде другаде! поляците ще купят нещо от сащ и то доста по-скъпо! Гаранция! закачат се с Русия, но накрая ще си намерят майстора!

Пренасят го със салове!!! Аман от тъпи комунисти

сащ НЯМАТ собствени танкери за пренос на втечнен газ!!! може лесно да се провери! аман от кравари!

30% по-йофтино !?!?! Направо не е за вярване.

Къде го купува? Франко-американското крайбрежие или някъде из прериите, където го добиват? Като е толкова евтин американският втечнен газ, защо в Испания, Португалия и Швеция , където "карат" само на втечнен газ, цените са много по-високи от държавите в Източна Европа?

Най-забавното нещо в цялата история е, че американците на свой ред купуват газ от Русия. И после го реекспортират за Полша!!! :))))))))))))) Така че поляците в крайна сметка пак купуват руска газ ... но на доста по-добри цени! Въпросът е - НИЕ ЛИ СМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЛУПАЦИ в Европа ? ....защото явно не сме най-големите богаташи

глупак ръси глупости и се мисли за остроумен и знаещ.

Още по-забавно е,че те х'американците купуват от русия и доста рускини и после ги препродават из целия свят,пардон те сами се продавали а х'американците само ги яздели нали са кравари:))))))))))

Де бе, а транспорта къде остана???

и ние можем да купуваме от САЩ! За това са всичките саботажи по неговото строителство!

Абсолютна измама! Втечнения газ е много по-скъп отколкото продавания по тръба! Истината е, че за голямата разлика, подлогите поляци ще купят оръжие на много по-високи цени от сащ! Но нали трябва да излъжат, че ето видите ли купуваме по-евтино отколкото от руснаците! Тия не бяха зависими от Русия, но сега са абсолютно зависими от демона сащ! Жалки, както украинците!

Още един от руския тролетариат с птичи акъл. Поляците на загуба ли ще купуват бе копук ?

такива смешници като поляците и украинците са готови на всичко, дори и да са на загуба!

Браво, така се прави. Един пазар се покорява с ниски цени, а не с пушки и танкове. Ако американците продават "изгодно", всеки ще се нареди. Поне за частична диверсификация. Адмирации америка. Нека доставката на евтин газ започне сега. .... и евтини айфони, най-вече за айфоните питам. Газ по-евтин от руския, айфони по-евтини от китайските и америка ще бъде велика отново.

Всеки щял да се нареди, ха-ха-ха. Първо не могат да захранят поляците. Второ - ако има опашка, цената скача. Не я научихте тая пазарна икономика, а само ревете за нея.

Нека изчакаме и да видим, дали и Германия ще почне да купува при тези ниски цени. Ако действително са толкова ниски, всички ще се възползват от евтиния газ. Поляците са традиционно русофоби и не може да им се вярва много за такива неща.

Не трябва и да се се вярва! Разликата ще се покрие със закупивана не 3-4 пъти по скъпо оружие от сащ! Втечнения газ е винаги по-скъп! няма как да излезе по-евтин от газа по тръба!

газ се купува дългосрочно и цените са явни!

Пазарна логика няма. Затова нормалните бягат от долара. Те и на други щяха да доставят ама които нямат тръби. Измама. Провокация, модерна война. Да им е честито робството на поляците.

И ние искаме, но нали трябва да продължаваме да се отплащаме за освобождението от турско и "фашистко" (последното хич не е било в наш интерес, но рушнягите се опитват да ни убедят) за това ще сключим 20 годишен договор с ГазПром на цена 30% по-висока от полската с Русия. Не стига че ни съсипаха държавата, националния идеал и икономиката 45+30 години, но още трябва да ги теглим както е казал Ботев.

То е все едно. Нищо даром не е получила Полша. 2 милиарда ще плаща за "защита" от Русия. Там са парите за газа. И ние ще получаваме когато РБ ще стане просто база, а вие ще сменяте памперсите на негрите.

Всеки си гледа интереса. В Полша очевидно, хората мислят логично, а не робуват на политически интереси. Пък някой, като остане без стотинки, ще мисли какво да прави. Както са казали старите хора "Гладна мечка, хоро не играе!". Та да му мисли мечката!!!

Ами сега!!!

Чакаме първия милиард .

още ритници за малкия Жужи. Браво !! Само така !!

Върти се грандиозна манипулация. първо, два милиона тона са 13 милиона кубически метра газ. Това е НИЩО. Второ, природният газ при изпомпването му от земята съдържа редица нежелани примеси. Същия минава през инсталации за отделяне на серните окиси, азота, инертни газове и чак тогава се предлага за продажба. Известно е, че шистовият газ има много повече примеси. Та тази цена е политическа, а не - производствена.

Твоят коментар е също политически. Също опит за манипулация.

tonk11

Страно. Като е толкоз изгодно що не купят всичко от там а само 1/5 от нужното? Кой даде парите за терминала? Що неговата цена не е включена в цената на продукта? Колко е всъщност реалната цена?

Я прояери пак - разликата 2 милиона до 10 милиарда .

Ами по-добре да беше физик. Това е теглото, което се равнява на 2,7 милиарда м3, което е 25% от съветското гориво. Това ще намали цената червен иди0т!

Едното е втечнено ,другото е газобразно .Компресирането/разкомпресирането намаля/увеличава обема с около 1300 пъти ;)

СТИГА ПОЛИТИКА - ИСКАМЕ ЕВТИНИЧКОТО ,ВЕДНАГАААА!

Защо не пише колко точно струва ? Това крайна цена ли е или транспорта и компресията се заплащат отделно ?

Мажат им ските в момента американците. Като останат монополисти цената ще е 130% по-висока, а свирката бонус.

Ти си останал в 1989 г. Никой вече не се хваща на претоплена соцпропаганда.

А руснаците не са го правили и не им е това целта? Щото обичат всички и искат всички да са добре? Нито едните, нито другите не трябва да са монополисти

Защо не се хванеш частно ВиК, да ти доставя водата в балони под налягане и да сменяш в мазето два пъти дневно? Скапани монополисти, не ги искаме!