Полша ще купува втечнен природен газ от САЩ на цена, почти 30% по-ниска от тази, на която купува сега руски природен газ от "Газпром". Това обяви шефът на държавната енергийна компания Петър Вожняк, цитиран от РИА "Новости".

Днес във Варшава полската държавна компания PGNiG подписа договор с американската Venture Global LNG за 2 милиона тона годишно за следващите 20 години.

Според Вожняк, договореностите с американците са в резултат на преговори. Той нарече постигнатата цена-нормална при отчитане на бизнес-интересите на двете страни.

Годишно Полша ще получава по 2 милиона тона LNG, превозени с 25 танкера от САЩ до полски пристанища. Това е равно на 2.7 милиарда м3 природен газ. По договор с "Газпром" страната получава по 10 милиарда м3 природен газ всяка година.

Страната вече извършва активни доставки на LNG, като досега са получени 13 танкера LNG от различни направления - както от Катар, така и от САЩ. Само за периода от януари до юли тази година Полша е увеличила вноса на LNG с 60 % в годишно изражение в стремежа си да намали зависимостта от руския природен газ.