Полша и Литва: Северен поток 2 е заплаха за енергийната сигурност на ЦИЕ

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За Поляци,литовци ,укри,...Руската газ хем гадна,опасна,недемократична,Ватническа... ...хем задължително трябва да минава през техните кочини ,за да получават по милиард долара годишно от транзит !? Луди хора. В България ГЕРБ поне са наясно ...каквото пише в СМСа от САЩ, Германия..това е !

И тези се прецакаха, от лакомия, като Украйна и нас.

Давах стая под наем на две студентчета. Тая есен взеха че отидоха на общежитие. Хем им било по-близко, хем по евтино. Аз не съм съгласен. Това застрашава сигурността на нашия блок. Даже не на нашия блок, ами на целия квартал. Призовавам цялата демократична общественост на протест за защита на евроатлантическите ценности.

Поляците няма да могат да извиват ръце и са бесни заради това. А никой не обича да го рекетират. Да не плачат сега. Сами си го направиха

В момента, газоопроводът минава през техните страни. Не виждам как точно ще застраши изобщо на някой сигурността, защото, колкото повече, толкова повече. Това е принципът на диверсификацията. Просто се притесняват, че северен поток ще ги заобиколи и вече няма да са в състояние да изнудват нито Русия, нито Европа.

Полша и Литва да продължават да купуват от САЩ газ и да не знаят много. Какво не им харесва? Всеки е свободен купува откъдето си иска и на каквото цени се договори. Нима американският газ допринася за енергийната сигурност на Европа? Ооо... забравих, че той бил демократичен....

Не разбирам защо не се радват, че ще се оттърват от "руска зависимост"!?! Полша и Литва.

Са... Американците да им доставят втечнен газ по море... Тия са по-прости от нашите управляващи.

че те доставят бе. И от Катар купуват. И им излиза 70 евро по-евтино 1000м3. Те за това германците спряха с натиска над ЕС.

Тогиз що пищят като приклещини? 70 евро по-евтино! Това е супер сделка и е редно вместо да реват, да правят общонародни манифистации от радост.

Браво на Полша, Литва и Дания !

Полша и Летва: "Копрупционна е всяка сделка в която ние не участваме."

Е, знаем си ги подляците защо крякат! Ама нали според директивите на ЕС трябва да има диферсификация-т.е. от колкото се може повече места да идва газ, това е което създава сигурност на доставките и конкурентна среда сваляща цените???

Заплахата е, че ще ги заобиколи и няма да получават транзитни такси и тяхното енергийно и политическо влияние в Европа ще намалее. За Европа е положително точно поради изброените ефекти, ще има диверсификация и намаляване на броя държави, имащи възможност да възпрепятстват развитието ѝ. Това са страни с корумпирани правителства, чрез които САЩ влияят негативно на Европа, за да поддържат собствените си икономически и политически интереси.

Вчера датчаните забраниха на СП2 да минава през техните територии, а това са си едни 100км.

Да се чете. ФАЩ твърди чрез пуделите си в ЕС, че СП 2 е заплаха за приходите и стратегическите интереси на ФАЩ в ЕС. Някой недоразбрал?

щото не ви доказаха поне 20 пъти че това с пуделите го има само при Русия и С. Корея. Тази опорка се изтърка с пуделите.

Че САЩ ли пеелят от преноса на газ или държавите през които минават тръбите, бе недоразбралия?

Значи още един тръбопровод, който ще доставя същата газ до същите потребители, е заплаха?!

прочете ли за какво е заплаха или само за бомби си мислиш?

Прочетох статията... а ти какво си прочел?! Впрочем "бомба" наричат човек който бяга от кръчмата преди да си плати консумацията;)

единствения акционер е Газпром, а други компании осигуряват 50% от финансирането. и как става това?

Аха според евро-Атллантическите правителства на Полша, Украйна и Беларус, Русия е длъжна да се грижи за енергийната им сигурност.

Ха ха ха ха. Видните НАТО-вци ще изтърват далаверката с транзита. Тюх!!!

цените на транзита са нищожни. Бяха цени преди 2014та, сега са над 5х по-малки. Т.е. нищо. Добре че не се набутахме с Ю.Поток. Сега нямаше да го изплащаме 15 години, а 75.

Е, като са малки защо всичките транзитьори драпат със зъби и нокти да си запазят паричките които получават сега, че и толкова са озверели че даже посягат на Германия и Франция?

да бе да... тръгнали та се задърпали. това само в мечтите на Кремъл го има и проповедниците им. Дори Турция спря да купува газ от Русия и строи четвърти конектор за втечнена газ. що ли?

Трол, замълчи. Отдавна не сте интересни.

никога няма да го направя докато има русороби служещи на руслямска държава.

Тези тръбопроводи са строени преди десетилетия и тогава са били твърде скъпи. Не е ясно дали са се изплатили. Ако спре преноса през тях поддръжката им ще е скъпа и ще трябва да изчезнат, затова драпат. Сега съоръженията са доста по-евтини като начална цена, а тръбите на СП са излишни, защото капацитета на потреблението е многократно надхвърлен. Германците имат изгода заради транзита през техна територия към централна Европа, който преди това не минаваше през тях. От друга те произвеждат съоръженията, т.е. пак имат икономическа изгода. От политическа гледна точка обаче действията им са неизгодни и направо враждебни към съюзни държави. За Русямска държава икономически е неизгодно за момента, но те гледат политическата изгода и възможността да атакуват подмолно правителства на държави с рекет. Покрай тези изпълнения Газпром се набълбука с 55 милиарда дългове, а цените на газа паднаха значително, заради което нетните приходи от продажби в Европа и Турция са намелели 9% в сравнение със същия период на миналата година до 596.2 млрд. рубли (9 млрд. долара) Доставките на руската група за Турция са намалели с внушителните 36% през първата половина на годината, тъй като слабата лира засегна търсенето и клиентите преминаха към по-евтини алтернативи като LNG и газ от Азербейджан. За Газпром, както и за цялата Русляска държава ударите с дронове срещу Арамко са печеливши, затова поддържат яростно Иран и протежетата им Хуси.