Половината от българите искат Закон за личния фалит: защо се стига до несъстоятелност

Анализите показват, че страните с ефективно законодателство за потребителската несъстоятелност са с по-високи нива на брутен вътрешен продукт

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Си свърши работата. Най-сетне в 44-тия Парламент бе приет закона, но силното лоби на коленторските фирми го вкараха в Съда и бе отсъдено, че закона е противоконституционен. И да благодарете на партиите които в 44-тия Парламент бяха опозиция. Бойко тук не ви е крив.

всеки 3ти без доход взе че си направи фирма бе.

Целта на такъв закон трябва да е извеждането от сивата икономика на т.нар “безнадеждни длъжници” (някъде четох че са стотици хиляди) - тези хора нямат официални доходи, не плащат данъци и заобикалят всякак административната и данъчна система в страната (демек - само пари на ръка). И това вече си е голям проблем в БГ. И не всички са измамници - просто животът на някои се е стекъл зле.

От такъв закон, ако фалираш в САЩ доста страдаш - записва се в кедитната ти история и поне 7 години стои. Почти невъзможно е заеми да вземеш, а те са жизненоважни ако ти трябва ипотека, кола, образование за деца. Така че, такъв закон е нож с 2 остриета, зависи дали защитава потребителя или банките.

Но защо трябва да страдат и децата да наследят дълга

Децата са се възползвали от кредита. Примерно живеели са в ипотекирания апартамент, който родителите са им купили. Ако децата не поддържат връзка с родители си винаги имат опцията да се откажат от наследство. Съответно нямат пасиви, нямат и активи.

Да има такъв закон,и ще се завишът критериите и изискванията,за даване на кредити.Така,ще има мн.минимален риск за лоши кредити,а и също така да обират норода до шушка,след като поради една или др.причина стане неплатежоспособен.Вс.може да се случи,болести и....Но бързите и те в канала,това си е лихварство,което нали уж е забранено.

Това е важно нещо, но трябва като се приеме да има един дълъг период преди да влезе в сила с много активна кампания за разясняване що е това. Защото какъвто и да е вариантът фалитът има и доста негативи. Не е просто "вземам си сега едно заемче, не го изплащам и всичко ми е наред". Дори и само от тези коментари се вижда, че масата иобщо не е наясно какво е това.

оставят с една риза на гърба. Това не е решение. Само абсолютна давност решава проблема!! Сами ви примамиха да искате заеми, за които те знаеха че не може да върнете... сега чрез "фалита" искат да откраднат и жилищата баща ви.. ТОВА Е Истината!

Да се забранят частните съдебни изпълнители.

Трябва обаче преди това да им обясните какво означава личен фалит и как вече банките ще процедират при отпускане на кредит. Първо, хората на официална минимална заплата и останалото под масата няма да имат право на банков кредит, защото банките ще го отпускат на база официална заплата, а не на бележка от работодател. Второ, няма значение колко изкарваш, ще трябва първо да се докажеш като изряден длъжник, т.е. почва се с кредитна карта с минимален лимит, после увеличат, после още, после още (примерно 10 хиляди) и тогава на база на плащанията ти по кредитната карта, преценяват дали да ти отпуснат кредит или не. Трето, личния фалит означава, че по всякакъв начин са се опитали да ти приберат дължимата сума, т.е. имаш кола, взимат я и я продават, имаш апартамент, запорират ти го и го продават. Реално, не трябва да имаш нищо твое за да не могат да ти го вземат. Един път обявен личен фалит означава, че определен период от години нямаш право нито на кредит, нито на кредитна карта. Може да са 5 или 10 примерно. После като мине, ти дават с едни огромни лихви, докато не се докажеш като изряден длъжник.

Почти описа условията за личен фалит в една Нидерландия например. За 10 години нямаш право на банкова дейност: сметки, карти, кредити. Влизаш в един списък не много по-различен от списъка Магнитски - банките не искат никаква работа да имат с теб 10 години. А това вярвайте е много тежко в днешно време където си получаваш заплата, пенсия, помощи за безработица и какво ли не по банков път. Та аз не споделям ентусиазма на тези които говорят за личния фалит като за някакво решение на наболял проблем. Тежестта на последствията ще тежи дълго след кратката първоначална радост от липсата на кредити.

Личният фалит в България според банките: 'Гладна кокошка просо сънува.'

Просто трябва да се приеме закон за лиже изпаднало в несъстоятелност да може да получи защита от кредиторите примерно 1-2 години и след това да започне да си изплаща замразените кредите. По този начин ще се случат много лесно нещата.

А ти съгласен ли си длъжник да ти бяга 2 години по тъча, след като и преди това не е бил изряден, за да се стигне до фалит???

Съгласен-не съгласен, договора има две страни. Кьорав карти не играе. Като виждаш, че е гольо, да не си му дал пари. Ама за тая лихвица или за панелка в обеля, давай да ти даваме, нали???

Една позната завлече хората с половин милион,банката я осъди за тази сума и сега живее в Англия и чака закона за личният фалит.

В нормалните държави е забранено рекламирането на бързи заеми.

Да много правилно го каза - в нормалните..

В момента дебилите пак се карат на преговорите, тези ще е успех ако сформират кабинет, а пък най-големия им успех ще е да не се изпокарат няколко седмици след това, в момента правят всичко възможно следващите избори да ги спечелят възраждане.

Законът за личния фалит трябва да е изготвен по такъв начин, че да стимулира хората да носят отговорност за действията си, а не по начин, който ги стимулира да бягат от отговорност. Не е справедливо един да живее в рамките на възможностите си, а друг да се опитва да живее над възможностите си и първият да плаща за лекомислието на втория посредством различни техники за разсрочване, опрощаване и пр.

TOCHEN KOMEHTAR! Po- tochna definitsia ne mozhe da ima!

Типично по български... Не знае какво е, но иска да има. Андрешко си мисли, че ако има Закон за личния фалит - ще взима кредити, няма да ги връща и ще е безнаказан.

Попринцип съм съгласен с тезата, че българина често не знае почти нищо (имаше чудесна статия преди около месец мисля, където нагледно се показа, че сме на далеч на първо място в ЕС по "незнание" по основни теми), но за сметка на това иска почти всичко :). В случая обаче е и малко абсурдно да питат хората дали знаят какво е Закон за личния фалит, при положение че такова животно няма (има разни проекти разбира се, но нищо прието официално или дори близо до приемане)

Ще взема ако има кой а му ги даде и той не носи отговорност за тези лоши кредити. И по- лошо е прехвърлянето на задълженията на малоимотни хора, не без съдействието на институцията.

Ако обяви фалит и му го признаят , да има силно ограничителни мерки / не може да пътъшедства в чужбина , и други такива .

Причините за несъстоятелността на простия скот са много и от различно естество, но основните от тях са- жалките му и мизерни доходи и неразчетеният бюджет от негова страна, защото съгласете се, не може скот със 700 лева заплата да си купуваш телефон за 2000 и джип, с който да ходиш до магазина на 200 метра от панелката му. После скотът купува гуми на джипа от битака по 40 лева парчето и с ДОТ 2012 година. Скотът е изключително прост и тъп и вместо да си купи храна, си купува цигари и ракия, а за храна- каквото остане. Цигари от 6 лева не са му скъпи, но салам от 6 лева е много скъп. Другата причина за състоянието на скота са банковата мафия, ипотечната мафия и ЧСИ- тата, действащи под закрила на държавата и мачкащи простия скот. Не може лихвата по депозитите да е отрицателна, а в същото време инфлацията да е над 10%.. Такова уродливо животно няма никъде в света. Другата причина е , че скотът е изключително мързелив и ленив. Седи и чака... Чака оправия...

CHAPKA za KOMENTARA!

Просто трябва да се осигури възможност на затъналия да си плати, а не да трупа лихви по дълговете и никога да не може да си плати. Но другарите в тоя бранш няма да го допуснат, те искат да дерат на живо.

Половината от българите искат закон за личния фалит, но 62% не знаят какво е това чудо? Сериозна ли е статията, или да продължа да се забавлявам? :)

Поднасям извиненията си и на двете страни, но не може да се преглътне,че при Президента са се класирали много..... Иска ли той да ги изхранва за наша сметка или ще им подскаже къде е пътния лист на живота?МНОГО Е ВАЖНО! Да не се правят на луди!

разбира се, че трябва да има такъв закон. Той ще доведе до изчистване и от двете страни - ако кредитоискателя не може да погаси задължението си ще фалира и ще може да почне на чисто. От друга страна фирмите за отпускане и банките ще са доста по-внимателни на кого дават парите. Така ще знаят, че ако дадеш на Манго Джери пари може и да не си ги видиш.

Стига с тези банки бе. Какво правиш ако манго Джери ти подпали примерно къщата и ти го осъдиш да ти плати? Той фалира съгласно закона и ти духаш супата. Това ли искаш? Щото мога да ти дам още по-лоши примери. Иначе тия с банките всичките са мошенници. Похарчили чужди пари за простотии на гол гъз и после плачат, че трябва да ги връщат.

Защото сега ако ти запали къщата, какво точно ще му вземеш???

Личния фалит не те освобождава от наказателна отговорност. Нито от плащане по такива дела.

Не, не трябва да има такъв закон, защото тогава болшинството пт недобросъвестни длъжници, ще започне да търси начин, никога да не върне парите.

Не 50%, а 101% искат такъв закон, защото си мислят, че това значи, че ще взимат дългове и няма да ги връщат! Същите хора вярват на Слави, Кирчо, Кокорчо, Царя, Виденов, Станишев, Бойко и сие... Държавата на дебилите..

А ти си изпълзял от чекмеджето с кюлчетата . ГЕРБАВ трол !

Вече не си интересен с тези чекмеджета…измисли нещо друго.