Покупателната сила на парите ни се топи все по-бързо

Кузман Илиев, икономически анализатор пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва да се видят причините за инфлация, а не просто да се установява. Тук са описани идеално: https://mobilnamedia.com/archives/7914

Идва хиперинфлацийка другарки и другари! А тази обстановка ми е добре пизната,знаете че имам богат опит още от 96-97 г.! Ето защо ще се кандидатирам за гуверньор на БНБ! Говорих с Мари Драги вече..и с Бърнанке! Стискайте ми палци:))

Е не. Ти изби рибата. Купили сте си скъпи гащи и сте си уредили живота.

Всяко негово явяване в ефир,нагнетява обстановката .Явно такава му е мисията. ГЕРБ плащат този "анализира".

ОЩЕ ЕДИН ГЛУПАК С ГЕНИАЛНА МИСЪЛ!!!

Кузмане, мисли преди да го отваряш този плювалник ! С всяко изказване даваш основание за спекула ГЛУПЧО !

Покупателната сила на парите ни се топи все по-бързо, благодарение на САЩ и американските подлоги в България. Целта е българите да живеят както повечето американци, бедно, на кредит, без недвижими имоти. Сащ, Империята на злото.

На всеки,който има добри познания по микро- и макро- икономика, трябваше да му светне червената лампичка още преди 2 години- когато официално се съобщи, че от 01.01.2024г. България става част от банковия съюз и еврозоната едновременно и че влиза в тези две структури с валутният ни борд. При анализ на икономическите събития, които са се случили в други държави в подобни ситуация, 1-2 години преди реалното приемане на еврото от тях е видно, че е налице определена инфлация.Освен това- 1 евро струва 1.95 бг. лева и 1 евро няма да се разменя за 1 бг. лев. С две думи- от две години насам семейството ми купува периодично само най- качествените стоки - от бельо до аксесоари, т.е.- влагахме парите си в стоки, защото бяхме наясно именно с бъдещото/ за онзи период от време/ и настоящо- в момента- намаляване на покупателната ни способност. Сега спокойно можем да поемем инфлационната тежест на повишените цени на горивата и енергията, защото нямаме нужда да купуваме и напр. облекло, обувки, аксесоари, костюми, черна и бяла техника, чисто нови компютри. Всеки, който не си е направил тази сметка и не е действал по подобен начин от 2 години насам, ще остане зад борда и ще изнесе цялата тежест на инфлацията и намалената си покупателна способност...

Т.е. купувал си едно скъпо вместо две евтини. И колко спести - нищо.

смешенплач1

Тук не става въпрос за спестяване, а за покупка на стоки, когато цената на стоките не е натоварена с увеличена инфлация...Що се отнася до ''гащите''- когато минималната цена на мъжките гащета скочи 4-5 пъти- т.е. с 400 или 500 процента, тогава пак ми пишете какво перо от месечният ви бюджет е отишло за закупуването им с инфлационната им цена...

как човек, който не разбира и грам български е станал премиер на България? Някой може ли да ме просветли и къде е логиката тук? Толкова ли сме зле българите? До там ли я докарахме - от един Бай Ганьо на друг????

България и нейните дипломати/правителство пак се усраха. България беше една от първите странни които се обяви срещу насилието в Украйна, като бързо спечели статус на не приятел в Русия. Нещо от което и в бъдеще туризма и економиката ни ще страдат. Проблема е че избрахме твърде страна и позиция но не направихме нищо с това. Не се показахме на голям приятел като Полша която приемаща бежанци или да се възползваме от изявената си твърда позиция по какъвто и да е начин. Никой даже не знае че България приема бежанци а това е полезно за по-късно. Например с позицията ни към Македония и влизането и в Европа. Лесно можехме да кажем ето ние сме приемчиви към Европейските цености помогнахме така и така на Украйна, но Македония не спазва договора за добро съседство. Нямаше да после ни гък ни мък. Можеше и да запазим неутралитет като Турция която е част от Нато и да кажем ние ще спомагаме за преговорите и милно решаване на проблема, предвид историята ни с Русия и сегашните ни саюзници ние сме най-добрият избор. - Не го направихме нямаше и да е кой знае какво но поне може би нямаше да сме в зоната на не приятели. Явна продкрепа на Русия естествено щеше да е грешен политически ход. Та проблема е че както винаги се правят някакви непремислени неща, една странна с 5 мл души няма работа да се забърква в шамарите. Това наше изпълнение беше като да дадеш просто шах за да се набиеш в очите с лошо и да не спечелиш нищо.

се самоубива.. Какво да се очаква.. Отчита се някаква си обща инфлация.. Но не се казва, че със санкциите за суровините - например, само в Германия от началото на годината инфлацията на промишлените стоки е вече 29,5%.. И че Еърбус - пак като пример, плаче ЕС да не налага санкции за титана. Щото помним кво настана през 2014-та. А и сега - пак като пример, се оказа, че Германия трябва да си плаща за газа в хранилищата. Щото Газпром вече няма да ги пълни по от левия джоб в десния.. И още, и още.. А и то като икономиката на Германия пътува към рецесията, накъде ли пътува ЕС въобще..

Затова ли има километрични опашка от хора на полско-белоруската и полско-руската граница? Европейски икономически емигранти, които търсят работа, сигурност и по-висок стандарт в Русия и Беларус?

Ти си гледай дунав мост

Тоя е вече новото консервно икономическо острие на ДпС, че остриетата на БоБо се поизтъркаха и затъпиха, докато с години бяха министри и депутати.

Долора яко контролира развиващите се страни, малко тръгнат държавите напред и хоп, война, финансова криза, корона птичи грип....

защо при социализма нямаше инфлация?

Вероятно защото нямаше пазарна икономика, а планова. Как ти се струва?

По - скоро защото тогава държавата дотираше цените на основните продукти и услуги.

Защото парите бяха обезпечени със злато. А сега по заръка на САЩ, с нищо. Както американския долар. Но те печатат долари с тонове и ги предоставят като заеми на балъци като Украйна и нас.

Санкциите работят, путин не яде всеки ден черен хайвер, просто както и преди два пъти седмично.

продължава

Американците напечатаха пари и раздават на воля, дребния и среден бизнес трябва да се унищожи. България е под американско командване. Нищо не може да се направи. Всичко се е продало за пари. Златото ни вземат .

Като минете на рубли след като Путин ви освободи няма да има инфлация. Горивата наполовина и щял да дава по 5,5 млрд. на година - хахаха

Има ли наистина и такива дето мислят, че правителството е виновно за цените и, че Борисов ще оправи нещата ако се върне ?! Магсоьникът - Борисов, кво ще направи ?! МЕждународните доставки и логистика ли ще оправи ?! Торовете от Русия ли ще пусне ?! Дебелият от Банкя освен да прати оръжие и да ни закопа още повече друго НЯМА да свърши. Не съм фен на Кирчо и той прави грешки, но БОРИСОВ И КОМПАНИЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ!

Ами поне можеше да не сме в листа на неприятелите за Русия... За пример турция... член на Нато но запазва неутралитет. Още повече предвид историята на България тя можеше да бъде идеалното място за извършване на преговори. Действия от този тип можеше и да поставят страната в по добра ситуация както в в крадкият така и в дългосрочно бъдеще. Вместо това още седмица първа докато всички странни плануват България на топа на устата заема странна. Никой не може да каже какво тиквата щеше да направи, може би нещо по-добро може би нещо по зле. Истината е че България е заявила своята странна и до толкова, няма подкрепа всички знаем за подкрепата на Полша с бежанците за БГ няма и гък, поне като заемаме странна да я играем до края като добри приятели.

Да, Киро и компания са некадърници, но не трябва да се допуска връщането на Боко Тъпото отново на власт. Лошото е, че има реална опасност това да се случи - българите са доказали, че са изключително прост народ, извършвайки еднотипни и повтарящи се действия, те очакват различни резултати, така че сега разсърдени на Киро за некадърността му, без да се замислят ще гласуват за Боко Тъпото и неолибералите от ДБ. Трябва да се отчете и факта, че Тъпото държи местната власт почти в цялата страна и на предстоящите местни избори, герберастките кметове отново ще доминират.

Заври си опорката отзад

Първо измисления Ковид, а после и войната напомпаха яко инфлацията. Добре поне, че Неда ГЕРБ. Щеше да е страшно. Не ми се мисли.

Върнете Чекмеджам у инфлацията ще изчезне.

В икономиката очевидно има твърде много пари без никакво покритие. Въздух под налягане. Четох, че 43% от доларите в обращение в момента са напечатани последната година и половина. Отделно пък от всички тези милиони и милиарди, които уж някой си има, това са само ЦИФРИ, от които нищожна част някога са били напечатвани и пускани в обращение Това значи тотална спекула и балон, а лошото е, че народът вече не иска да работи и произвежда, вече никой няма да си мръдне и зад*ника дори за 50 лева на ден им е малко! Впрочем инфлацията не е 8-10%, преди малко бях във Фантастико - литър мляко 2.75 лв, същото съм го купувал на 1.95 лв. Това май не прави 10%, а към 30!

Нали Бойко беше виновен за всичко!?Тези новите за какво са????За красота ли???

Имаше 2 години Пандемия и после избухна война на 200 км от България! И видите ли било имало голяма инфлация! Дайте му нобелова награда по икономика на тоя специалист! Открил е топлата вода! ХАХАХАХАХАХА

Комунягите викат,че било Военна Операция!?

Не излизате да подкрепяте протестите на Възраждане, нали? Тогава евал съм ви маата прости овце !

Промяната Продължава

Пишете са потъналия руски кораб руски подлоги.

това е новина номер едно, не че е потънал флагманът на руския черноморски флот

Няма пари, няма проблем.

Чак сега ли се сетхте да правите анализ?! Къде бяхте когато ФЕД, ЕЦБ и БоЕ печатаха и пускаха пари на пазара?! Няма такива смешници, да анализират от после.

Отлично знам как изглежда профилът на количка в Кауфланд пълна с хранителни стоки за 160-180 лв. От години пазарувам винаги едно и също - продуктите, с които семейството ми се изхранва, това което сме свикнали да си вземаме. Към днешна дата, когато гледам същия профил на количката, и ми кажат 230- 250 лв на касата, и онова оцъкленото през това време да ми дудне от телевизията, че се е справил с бедността, и че ставало все по-хубаво и по-леко...значи, като взема едно дърво!...

АБсолютно така е. 80 > 100 -> 150 -> 200. Едно и също купувам, рядко нещо ново за проба.

Понеже ме изпотриха, та пак да напиша, че не знам защо при Борисов покупателната сила на парите не се стопи. На границата с Гърция се чакаше с часове от "бедни и ограбени" българи, на летището не може да се разминеш от същите. Друго си е при ухиления идиот, ококорения педал, тлъстата позитанска биволица и разни надрусани олигофрени, назначени за министри на каквото се сетиш

А ,бе Пенко, че то в Гърция почивката ти излиза по-евтино от тази по родното Черноморие. Че в добавка е и екологична, за разлика от ла..номорието. Те хората тази година пак по гръцко ще ходят, само чакай да се стопли времето. А и в Турция ще има доста българи на почивка.

се топят....това което събират цял живот за старост се изпарява.

Еми златото е измислено доста отдавна. А отскоро има и крипто

АМА ЗАПАДНИТЕ МИНЬОРИ ЩЕ КОПАТ В БЪЛГАРИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ ТОН МЕТАЛ :) ...

Ето, че вместо да даваме парите на Путин, те остават при нас, и можем да купим все по малко и по малко стоки с тях. а лошия Путин се топли с нашата газ , и не ни ще еврата и доларите.

Бъдете внимателни! Хибридна атака от Москва. Вирус “ Намигването на Циклопа” заразява масово в цяла Европа!

Всички знаят, че Борисов е мафиот и окраде България с Доган. И двамата служиха на Путин.

Само че не знам защо при Борисов покупателната сила на парите не се намали. На границата с Гърция се чакаше с часове от "бедни и ограбени" българи, на летището не може да се разминеш от същите. Друго си е при ухиления идиот, ококорения педал, тлъстата позитанска биволица и разни надрусани олигофрени, назначени за министри на каквото се сетиш

ТОЛУПИТЕ И ПОЦИНКОВАНИТЕ КОФИ В ПАНДЕЛАТА

До кога псевдоспециалисти ще ни лъжат в покупателната възможност на парите ни?! За декември, януари и февруари инфлацията е 2,9 % и следва европейската инфлация, а послушни медии лъжат в хор! На него нищо не му говори ДКЕВР, нищо не му говори послушното увеличение на цените на парното, тока, водата и горивата. Той говори за нашите пари, но не казва нищо за онези, които служат на монополите. Нищо! Нашите пари са спечелени с честен труд, а парите на монополите са осигурени от ДКЕВР и не е добре да лъже, че инфлация стопява парите ни. Просто политическото мнозинство фалира и иска да завлече целия народ със себе си.

Викаш това че това, че централните банки напапетаха за 2години повече отколкото за предишните сто. И че банките утроиха напечатаното с ниски лихви по кредитите и нулеви по депозитите е без значение. Е щом казваш

Виновните са ГЕРБ и ДПС те крадоха като клептомани заедно с другарите им от Русия.

Мафията ГЕРБ+ДПС ни докараха до тук.

Ти да видиш, ГЕРБ не са в управлението повече от 1 година, айде стига с тази опорка, че се изтърка!

Дотам ни докара ГЕРБ с политиката си на кражби.

Скриха кораба от Дира, но добрата новина е че Корабаааа потънааа! И това е същия кораб - флагмана на Черноморския флот който героите от Змийския остров пратиха на Х-й!

Това правителство ако въобще оцелее ще бъде убито с камъни а "дипломите" от харвард ще бъдат забранени

ГЕРБ и лидерите му в затвора, те ни докараха това.

Да. Герб е виновен. И за войната и за земетресението миналата седмица в Турция и т.н. за всичко все герб е виновен. Не мога да разбера така тъпи сте по рождение или карате някакви специални курсове.

Кво ми пука, аз съм си добре. Важното е, че промяната е на власт и чегърта. Яжте от тортите на Линда, хубави са.

Промяната върши нещо полезно, макар и бавно и твърде деликатно. Това, че ти нямаш какво да ядеш е в следствие от печатането на евро и долари по време на Ковид кризата, както и на малоумната война в Украйна и още по-малоумните санкции. Ако оня сопол Тиквун беше на власт, вече щеше да ровиш по кофите.

Пак нещо не си разбрал, аз имам и винаги съм имал какво да ям. Вие ще ревете.

Цял свят разбраха че в България Перник и Бобов дол се изтезават хора само от ДАНС и МВР не разбраха!

А, ето го и Кузя Каролев, сексуалният звяр, както му се води славата, готов да мине през всеки и всяка (в леглото) за да постигне целите си. Вероятен бъдещ министър на финансите.

Проблемът не е в инфлацията, а в това, че никой няма да си мръдне пръста, за да индексира заплати, пенсии и т.н. спрямо нея поне година. Всичко се прави съвсем умишлено за да се мъчи народа. Иначе нищо не еспряло по веригата. Само е на по-високи цени. Единствено са замразени доходите. Иначе пари ива за всичко, но не за всеки.

Ехееей, аз съм оцелял цели 12 години при мафиота дон Бойко Борисов, та сега една селска спекула ли ще ме уплаши!

Единствения ход за овладяане на инфлацията е вдигане на лихвите по кредити и депозити. Това ще ограничи харченето, тези които са теглили кредит на косъм ще окапят и имотите им ще излезнат на пазара, това ще понижи цените на имотите а оттам и на другите стоки.

без кредити?

Не всички българи са богати.

Сиреч отнемаш паричен ресурс от икономиката, и товариш хората с по-големи вноски обричайки ги на глад и мизерия. И колко месеца ще трябва да минат докато събудиш заспалия лъв, който и без това е като бомба със закъснител