Коментари - Плосък или прогресивен данък? | Бизнес.dir.bg
назад

Плосък или прогресивен данък?

Двете главни системи за облагане имат плюсове и минуси, но кой и дали е по-справедлив - това зависи от политическия контекст в даден момент

Обратно в новината
| Автор : Виктор Стефанов

Коментари - Плосък или прогресивен данък? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дайте да решим първо въпроса с плоската Земя, после да въведем и плоският данък.

Плоският данък е за плоските хора в плоските държави, плоско да се разплащат и плоско да живеят, плоски мисли да мислят!

Плосък, разбира се.

Пълна глупост! По малко работиш , по малко плащаш а социалните придобивки са еднакви за всички. Това е лозунга на комунистите - Всеки според възможностите и на всеки според нуждите.

добре но да се приспадат разходите на хората отглеждащи деца и издържащи учащи

ЦЕЛТА - да лишим България от най-голямото и конкурентно предимство преди да влезе в ЕЗ и Шенген. Ако се премахне плоският данък България ще стане почти БЕЗинтересна за инвеститорите. Ако остане - всички инвеститори извън ЕС ще имат огромно желение да имат фирми тук, от където стоките им ще заминават за ЕС без проверки и граници.

Аз смятам, че плосък данък с модификации е най-доброто решение. Модификации в смисъла на добавки и облекчения в ставката - две коли +2%, двама редовни ученика в държавно училище -2% и така нататък...

Аха, да се взима от тези, които честно изкарват и плащат, за да се дава на мързеливите и неграмотните. Ами първо да започнев със строителство, ресторанти, хотели - нек ада започнат да плащат реални данъци и реални заплати по банков път, после да се гледа в паницата на тези, които чинно си плащат

Първо махнете МОД, после накарайте администрацията да си плаща осигуровките и т.н., след това оптимизрайте разходите(администрацията!), подобрете приходната част и чак тогава, ако не стигнат парите - да се мисли дали прогресивен данък или просто плоския да скочи на 13-15%.

Прогресивен е по-правилно, но и това ще направим по български, по най-лошия възможен начин.

Като 100 души държат 90% от богатството в държавата Да не са луди да се застрелят в крака

Тая мастия Кристалинка, кога ще я съдят за държавна измяна ?

Каквото нареди англо-саксонско-еврейската мафия чрез Сталинка! Нашите боклуци само козируват и изпълняват!

В бедните държави "плоският" данък - десятък е по полезен и справедлив. В България истински богатите са под 10% от населението и няма да платят увеличения данък, просто ще се натовари средната класа с увеличението. Освен това никой не може да ме убеди, че 10% от 1000 лева е повече от 10% от 5000 лв. а и защо трябва да има повече в хазната - за да плащаме на Европа или на любимите ни политици???

Плоските неща, не са за плоски хора!

Понеже не стигат кредитите дето ги тегли кокорчо и е време да се вдигат данъците за да се запълват дупките на бюджета. Иначе икономиката и заплатите растат и живота става все по розов :)

Като България има плосък данък-бедния плаща повече от богатия. Да еВа гнусната ви ориенталска кочина

И кой ти каза че те плащат данъци? Наркотиците не се облагат с данъци и винаги ще са си най богати, докато могат да ги продават. Целта е да се гепат парите на младите които са с добри заплати, за да се плащат социални на циганите за да гласуват за правилните хора. Нали не вярваш че ще видиш стотинка от това кеото ще откраднат от младите хора? Вместо деца ще гледаме цигани, заслужаваме да ни взимат колкото искат с това мислене...

Истината е, че с премахмането на плоския данък и малкото хора, който работят в светлия бизнес ще отидат в сивия ...

За да купуват оръжия за окрайна бе сещай се :)

Ако променят плоския данък, ще изгонят и малкото добри чужди инвеститори в България, което ще доведе до задълбочаване на безработицата. Прогресивните данъци са за страни, с нормални заплати, тук биха ощетили и малкото хора, работещи за 2-3000 лева.

Банкерите робовладелци обраха всичко възможно сега искат да доят робите, не само бедните, но и средната класа, а парите които стрижат ще отиват директно за оръжия, лихви по заеми и изплащане на 100 милиарни проекти за Американски АЕЦ

Първо да отбележим, че тези с ниските доходи участват с труд, който остава недооценен, тези с високите доходи в огромната си част са паразитни длъжности, хахаха, един чиновник примерно и един зидар, хахаха Второ данък доход е смислен от едно ниво нагоре, защото ако от заплата до заплата не остава нищо така или иначе имаме платено ДДС като минимум от консумацията. Трето ДДС върху горивата е прекалено ниско, трафикът е несъразмерно голям Четвърто оставянето на по-малко доходи в населението по принцип се води антиинфлационна мярка, хахаха Така че твърдо за прогресивен данък и отпадането на данъка върху дохода за най-ниските заплати

Ще станем пишман нелегални всички като плочкаджиите, маникюристите и сервитьорите на "минимална" заплата.

Ако на моята заплата сложат прогресивен данък и започна вместо 10% да плащам 25%, ще получавам на месец 1500 лева по-малко. И къде ще отидат тези 1500 лева на месец? Ще ми оправят ли тротоарите пред блока.

Скоро и това няма да е възможно.

Като позволихме да ни управляват некадърници от 2009-та година досега, без изключение заслужаваме да започнем да си плащаме сметката

Нека прочетем коментарите на мутрите, измекярите и техните тролове, какво вменяване ще се опитад да посадят, само и само да опазяд доходите си непокътнати.

С прогресивен данък без семейно облагане просто ще се вземат пари от тези които знаят , могат, работят, грижат се за семейство и родители и образоват децата си и ще се дадат на други дето името си не могат да напишат правилно. В момента генералния проблем на България е демографията и всяка мярка трябва да е с мисъл за това. Иначе след още време няма да има кого да облагат.

Не но ще ти подарят кирка илопата да си ги оправяш, както организират изчстване на България за един ден :)

Постната Пица на Буци, Шиши и Руци се задава със страшна сила

Ако парите от увеличените данъци им трябваха, за да ти оправят тротоара, нямаше нищо да направят. Те им трябват за друго.

Ще нахранят някой лежпер по-скоро.

Левите въведоха плоския данък. Като дори няма необлагаем минимум. А десните го защитават... Добре, дошли в България, дето се вика. Нито левите са ни леви, нито десните - десни, нито либералите - либерали, нито консерваторите - консерватори. А съседите са... "Неделя е, някъде, някой реже нещо с флекс..."

трол и никога няма да получаваш такава заплата.

ще се дадат за банките спекулата и войните тея другиъте са само за прикритие, от 3000 паунда на самотна майка с две деца 2000 директно отиват за наме който директно отива за погасяване на моргиджа към банките на хазяина и директно тоива за да скочат намемите н атези които не са на помощи и така тези които не са на помощи се принуждават да си купят жилище и скачат цените на жилищата а от там на заемите към банките и на зависимоостта от банките.

Така ще е докато ни управляват масони.

Ама никакъв проблем : 1. Въведете електронното правителство докрай и махнете ненужната администрация. 2. Напълнете държавата с камери по пътищата, така че да се спазват ограниченията, а не да се чудя кой и кога ще ме удари на пътя или на пешеходна пътека (а, и ревизирайте знаците, че има останали ограничения след ремонт и никой не ги маха). 3. Направете така, че със здравните осигуровки да има читаво здравоопазване, а не да се плаща допълнително на ръка или пък да се разчита на допълнителни здравни застраховки. 4. Направете в София във всеки автобус да има кондуктори като в Бургас... иии мога да продължа с поне още 10 точки... Пък след това ми сложете 40-50% данък...

Плоският данък е много лошо нещо. Не може да взимат 100 лв. от човек, който получава 1000 лв. и пак 100 лв. от този, който получава 5000. Затова трябва 100 лв. от първия и 500 лв. от втория

Погледите на обществото напоследък се насочиха към големите лапачи в държавата. Усеща се леко напрежение. Логично е да пробват д разцепят обществото. Въвеждането на плосък данък е една от темите които разделя хората. Хора - колкото и да са големи заплатите на някои хора, те са нищо, повтарям - НИШО, в сравнение с това което се отклонява. Замислете се.

Коментар по облагането на доходите на физически лица. Първо - Защо да бъдат облагани с по-високи ставко по-квалифицираните и полагтащи повече и/или по-ефективен труд?!?! Това демотивира тази група и води до преминаване в сивия сектор. Доходи, които сега са "бели". /Целият ИТ бранш ще премине на преводи на зплати в крипто .../ Второ - различните ставки водят до нарастване на разходите за администриране на данъците /проверка, контрол и тн/. Т.е. ще имам повече работа и разходи за данъчната одминистрация. Трето - практиката показва, че при покачване на данъците приходите в хазната спадат. Точно сега не е моментът за такива експерименти - нарастнал външен дълг, инфлация, политическа нестабилност, сложна международна обстановка и тн. Всичко Мара втасала, та това да ни е проблемът.....

Слаб 2 Седни си !

Малко по сложни са изчисленията от това. При прогресивното облагане минималанат част от заплатата ти няма да бъде облагана. Като на всички с минимални. Следващат част до 2000 да речем, ще бъде облагана с 10%. От 2000 до 3000 ще беде облагана с 15% и така докато стигнеш максималното си ниво. Не е, досега си плащал 10, сега почваш да плащаш 25%. Тия 25% са си за определен бракет, не се сещам българската дума сега, Всичко, което ти е под тях ще бъде обложено с по-нисък данък.

е с тролове тук. Били ИТ . Смех. Само да кажа че ако се вдигнат данъците постепенно ще ги поеме работодателя. Това е идеята по- богатия да плаща повече. Не по - бедния както е сега. Казва се справедливо преразпределение. Плоският данък прехвърля всички задължения към по- бедните.Затова се е напълнило с "ИТ" тролове тука да спамят глупости.

А аз си мислех, че са рептили. Или жидове. Или КГБ. Или ЦРУ. А един, твърди, че са малки зелени човечета от Алфа Кентавър.

Личи си, че си от първия тип хора. Едва си избутал по математика с 3 по милост

В цял свят само в Банановите републики има плосък данък! Гледай тези дето са най- най- най- : САЩ, Германия, Франция,ЮК...

Ами той плоския денък точно това и прави 100 от първия и 500 от втория. Само дето сега искат втория да плати още, нищо, че е свърчил повече.

Плоският всъщност е прогресивен в абсолютна стойност...

1. Т.н. "плосък" данък всъщност не е "плосък" (твърда сума - например от всеки по 100 лева/месец), а е "пропорционален" - % от дохода. 2. Преди години въведоха прогресивния данък, а преди това имаше прогресивен данък, защото никой не плащаше прогресивния. Идеята беше по-малка и проста за изчисление ставка, която да не тежи много на хората. И идеята сработи. 3. И сега мафията, която е окупирала държавата, харчи данъците ни твърде безотговорно, направо казано - краде и пилее, затова съм твърдо против да се увеличават данъците под какъвто и да е благовиден предлог. НЕ ИСКАМ ДА ДАВАМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ НА МАФИЯТА!!!!