17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и няма нищо за електроколи - а в Англия с ток от вятърни турбини зареждат електроколи за без пари . виж алтернативен БГ План за възстановяваве без емисии СО2 на https://www.youtube.com/watch?v=eqx_ulykb6w&t=7s

защото се дават пари за газови ТЕЦ, които също отделят СО2, но горят скъп вносен газ, вместо евтини местни възгища, които останаха единствените национални ресурси, защитаващи националната сигурност- В резултат токът рязко ще покъпне, освен поради вносния газ, но и заради СО2, който ще си правим с вносното гориво и заради помощите, кои ще плащаме на миньорите - НО ВСЕ ОЩЕ ИМА НАДЕЖДА - ВИЖТЕ КАК https://www.youtube.com/watch?v=eqx_ulykb6w&t=219s

Тук е интересно друго. АКО след 2-3-10 години, нещо Русия се скара с ЕС... и спира газта Кво праиме тогава? Миноьорите отдавна ше са се разбягали, а оборудването в мините ще е пуснато на металолом. Ииии???? Духаме перките? --------------------- Да, ше го издуха и целия ЕС..... но нас това как ше ни утеши?

Аз лично разбрах следното - миньорите, които осигуряват въглишата за Мариците - да си търсят друг поминък, че ги обричат на глад. Парите ще са уж за България, а голямата част ще зминат зад раница за слънчеви панели, перки и друго оборудване за ВЕИ; Ограничен брой фирми ще изграждат ВЕИ, което няма да се отрази положително на голяма част от населението; Ще продължи безумието с монтаж на панели на външни тоалетни и полуразпаднали се бараки в отдалечени села, където няма кой да консумира произведената енергия и загубите за преноса и ще са огромни, но това не бърка далавераджийте, които ще гушкат огромни суми за уж екологична енергия... Не се предвиждат никакви средства за подобряване на енергийната система в урбанизираните територии, за да се подобри качеството там, където има хора...

още по-млко такива с преносими модулни акумулатори за домашно ношно електрозареждане. А това едновременно пешава въпроса за масовизиране на електротяговия транспорт и нощно балансиране на електрическата мрежа с консумация на излшния ток.. вижте алтернативен национален план за възстановяване на http://2021-2023bg.eu

Предвидените 2.7 гигавата газови енергийни мощности няма да намалят глобите за въгледодиен диоксид, но токът рязко ще поскъппне заради големия внос на природен газ. Десетки хиляди миньори, които сега добиват евтини местни въглища, ще останат без работа и ще се плаща за тях също... КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА ДА ГИ РАЗСЛЕДВА ЗА АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ....

Това си е смърт за Мини Марица Изток. Безмислен газов проект, който след 2030 г. става също така скъп като въглищата. Няма и помен от усилията на хората от"комплекса". Мините са два пъти по-голям работодал, но какво от това. Всички говорят за централите.

"За санирането на сградите са предвидени над 1,844 млрд. лв..." Старата песен на нов глас. "Отлична" инвестиция и ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ... "Интелигентен" растеж...

И пак да напомним, макар че е забранено: Към възобновяемите енергии спада и ГЕОТЕРМАЛНАТА. България е хипербогата на подобна, но вероятно нашите задгранични господари не се интересуват от ефтина/безплатна енергия в една колониална територия. Иначе няма как да обясниме някой съмнения, че А. Луканов е загубил живота си след като изгражда в страната три успешни прототипа на геотермални системи, които работят и до днес....

_stankow

Малък е потенциалът. Много малък. Не може дори близко да пристъпи към въглищата и урана.

Потенциалът за България, напрактика, е неограничен.

С американските централи какво правим?

Квото и с Лукойл

_stankow

Ами пише си - строим нови. Тези "нови мощности" на кого ще бъдат ? И пак гарантирани цени, пак гарантирани печалби за някои, а за нас - тройни цени.

ИТН предложи за енергиен министър един от висшия менидмънт на така наречените Американски централи, така че сам си отговори, какво ще стане с тях... Ще се развият още по успешно.

Да ви е честито !

Като не знаем как да го направим да вземем пример от други страни,които са го измислили. В Австралия например всеки, който иска да си изгради Фото-волтаична система независимо фирма или частно лице държавата му дава 50% от инвестицията. След това при цена на ел.енергията около 25 цента за Кватч му изкупува излишъка за 6 цента. Хората са доволни,че си изграждат ел.централа на половин цена и не плащат пари за ток, а получават и някакви пари за излишната си енергия и може да се види на почти всеки покрив инсталирани панели. Разбира се в Австралия има много слънце, а и по-голямата им консумация е лятото. Ако се използват половината пари от плана- 10 милиарда лева при цена за изграждане на Фото волтаици около 1 лев за Ват, могат да бъдат инсталирани 20 000 Мегавата мощности , при върхова консумация за страната от 8-9000 Мегавата. С излишъка от евтина енергия през времето на слънцегреене държавата може да произвежда водородно гориво,което да се използва за производство на ел.енергия през останалото време. Това е само един пример, може да има много други. Само,че този план има един основен недостатък. Когато всеки си изгражда сам системата търси най-добрата цена и няма как да се откраднат парите, а сигурно вече се правят сметки колко от тези 20 милиарда могат да бъдат откраднати.

_stankow

Ами вземете пример от Австралия. Годишен добив на въглища - 500 милиона тона. 4-то място в света. Вземете пример ! Заглавичкват ви с някакви панелки, а истинската енергетика остава на светлинни години от вас !

Години наред енергетиката се управляваше от разни интересчии, лакеи и профани, които успяха да я угробят!Изходът ще е много, много труден и скъп! Да му мисли суверенът!

Сега става ясно какви поразии направи Борисов за България като спря Южен поток и АЕЦ Белене!

Не направихме цял АЕЦ за 8-10млрд, за да модернизираме въглищна в газова централа за 9 млрд????

До тук едно ГОЛЯМО НИЩО!!! Централа на газ е непосилно, недостижимо и неосъществимо!!! Пътища не може да правим, доказваме го вече 30 години. За ВЕИ да не говорим... Ако за осъществен проект се има предвид, като спре тока да гледам тв от акумулатора на колата ОК имаме го!!! Ама до тук!!! ЗАКРИВАЙ ДЪРЖАВАТА И ДА СИ ХОДИМ!!! ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ!!!

_stankow

Какво непостижимо има ? Най-лесното нещо е една ТЕЦ да се разпалва и с газ. И в момента повечето го имат.

идва газа... доколкото си спомням бяхме с най-скъпия газ спрямо заплатите в целия свят. И това за влаковете е интересно ... пътищата вече ги заебахме, или ги броиме че ги имаме

кви батерии за 4 часа за слънчаците,кото през зимата деня е 9 часа ? явно печатница за пари за наши хора! и всички плащаме в енергийния микс! защо няма ВЕЦ на Дунав???

А няма ли да е по-изгодно икономически да се инвестира в ядрен блок(централа)? А и ще сме енергийно независими и цената ще е поносима.

_stankow

Да, икономически за България ще е по-изгодно. Но господинът търси друга изгода - на тези, които му плащат "изследването". Лобист на западните интереси.

Нещата ще се оправят като започнеме масово саниране! Ама нашите фирми да санират!

Плевнювите работи ще се оправят, нашите ще потънат.

От 1974 г. т. е. откакто България има ядрена енергетика Руснаците нито един път не са ни рекетирали, както за гориво така и за резервни части. Даже и до ден днешен приемат отработеното гориво за преработка.Рекетират ни американците, които искат да спрем да купуваме руското гориво и да купуваме тяхното, което е по скъпо и освен това отработеното гориво трябва да се съхранява на площадката на централата за веки веков, което влачи след себе си огромни разходи!

Ти да не живееш в 20-ти век, че караш със старите лъжливи мантри. Отработеното ядрено гориво е гориво. Руслямците го взимат за да го използват, като за това им И плащаме. А не ни изнудват, защото първо има конкурентни производители, както сам си написал и второ, защото ще загубят всички клиенти.

Явно си супер компетентен в областта на производство, експлоатация и съхранение на отработено ядрено гориво кажи кое е конкурентното по точно!

Възможността да си купиш от другаде. Пък и американското явно е по-евтино след като украйна мина изцяло на него. А и вече ще има търг за доставка и руслямците ще намаляват цените за да продават. От години отработеното ядрено гориво не се изнася от страната. Действащите европейски регламенти на ЕВРАТОМ забраняват износ на отработило ядрено гориво в трети страни. Те задължават всеки ядрен оператор да създаде адекватна организация за съхраняване на това гориво на площадката на централата до момента на преработката му.

Тук има яко облъчени от американците най вероятно от ядреното гориво. За толкова години как не го осъзнахте, че запада само ни експлоатира.... труд, богатства, природа и пр. За какво им се кланяте толкова не разбирам. България никога не е била толкова зависима колкото сега. Даже и по времето на Съветския съюз. Това не е моя свят, но съжалявам най много за младите които тепърва ще търсят реализация. Дано новата власт нещо промени но......

Саниране, а? Остава и асфалтиране да предложите, другари!

Единствено с възобновяема и ядрена енергия ще сме енергийно независими. България не е богата на изкопаеми горива, но имаме уран, а слънце винаги ще имаме.

Какво от това, че имаме уран? Кой ще допусне държавица като България да обогатява уран? Имаме ли технология за това?

Затова ни трябва някой, който не е чужда подлога, но и стабилно правителство, защото такава държава като България не е добре да се разпорежда с обогатен уран.

_stankow

И дума не може да става до обогатяваме уран. Но можехме и го добиваме и да го даваме да ни го обогатят. Дойдоха американците и за да направят щета на руснаците за 2 долара ни направиха на нас за 1000. Затвориха ни уранодобива. С бетон запечатаха шахтите. 47000 тона метал остана под земята. Стига сигурно за 20 зареждания и на двата хилядника.

Това хубаво, А КОЙ ЩЕ ЧИСТИ И НЕУТРАЛИЗИРА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ И КЪДЕ ЩЕ СТАВА ТОВА????. Знаете колко е периодът на полуразпада на урана и плутония. Газовите централи са добре, но газът не е наш и сме зависими нали?. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ТОВА БРАУНОВ ГАЗ??. ТОВА, ЧЕ НЕ ДОПУСНАТИЯТ У НАС НЕГОВ ИЗОБРЕТАТЕЛ ИЛИЯ ВЪЛКОВ, НАРЕЧЕН ЮЛ БРАУН ГО Е ПАТЕНТОВАЛ И МАСА СТРАНИ ГО ПОЛЗВАТ, НО У НАС "УМНИТЕ "НИ УПРАВНИЦИ НЕ СИ МРЪДНАХА И ПРЪСТА, ТО ГОВЕДОТО СИ Е ГОВЕДО. ВТОРО - РАЗРАБОТЕНИЯТ ОТ ВСЕ ОЩЕ ЖИВИЯТ Д-Р ЧУКАНОВ КВАНТОВ ГЕНЕРАТОР, ПАТЕНТОВАН В САЩ И КАНАДА ,НО И ДУМА НЯМА ДА НАМЕРИТЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ У НАС!!!!. ТОГАВА ЗА КАКВИ ЗЕЛЕНИ ЕНЕРГИИ ГОВОРИМ!!!!. ХАЙДЕ СТИГА С ПРОСТОТИИТЕ НАШЕНСКИ, ОСВЕН С ДАЛАВЕРИ НИЩО СТАВАМЕ. ТЪПО, МЪРЗЕЛИВО И НЕГРАМОТНО ПЛЕМЕ СМЕ, ТОВА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ЧАЛГА, ПЛЮСКАНЕ, ПИЕНЕ И ПРОСТАЩИНА!!!!.

Смес на водород и кислород. Откъде енергията за електролиза?

А за велоалеи в градовете и подобряване на инфраструктурата за велосипедисти нещо предвидено ли е?

Специално за велопеДилерите ще им се осигурят колела без седалки!!! Ще работят на принципа на САМОЕБАЧКА - ГРЪЦКА "Дойна" характеристики :крачен педал, голям венец!!! Майка ти проЗт@

Само, че токът от газ е много по скъп и за 1 Гигават ел. мощност ще са необходими около 300 000 м3 газ на час! Освен това трябва да се изгради и инфраструктура идългосрочни договори за газ.Ако беше Южен поток щеше малко да смекчи нещата! Във връзка с водорода - някой задавал ли си е въпроса колко ще струва например 1 м3 водород, как ще се добива, как ще се съхранява и как ще се транспортира до мястото на потреблението. Изпуснахме питомното с АЕЦ Белене и сега ще гоним дивото, чисто по български!

Това е само за пикови мощности. И питомното не е БелЯне. Един килограм водород струва "безплатната" електроенергия за производството му при пикови производствени часове от ФЕЦ.

Само, че България е индусриално изостанала и ще чака производството и потреблението на водород да се развие първо в индусриалния свят и слид това евентуално ще се приложи.

Аз пък си задавам въпрос има ли в плана пари за щетите от водорода, щото лошо гърми!

Всичко звучи прекрасно, но както е известно, дяволът е в детайлите. Или ще има толкова много изисквания, че да се откажеш сам или ще е само за приятели....

Мога ли да попитам за какво се строи газова централа в държава която няма газ. Обричат ни да купуваме руска или американска газ независимо от цената. Това е инвестиция която ни прави зависими. Резултатът от умното гласуване на българите.

По - добре да се инвестира в производството на слънчеви панели

Какво стана с Белене? Реактора си го платихме май? Или ще внасяме ток от турските атомни централи?

Хахахаха, ВЕИ в държава където зимата става до -35. Тексас умряха зимата при -10... Това момче няма връзка с реалността, ама сигурно добре му плащат да пише такива глупости...

А защо някои от най- големите производители на хидроенергия са Канада, Русия и Норвегия?

_stankow

Ами защото имат реки с енергиен потенциал. Планински реки, които се спускат от високо и носят голяма енергия. И ние каквото имаме сме го хванали във водни каскади. Но повече няма. Каквото ни е дал господ - това е. Германците, като една равнинна страна и толкова нямат.

Ха сетете се, за кого лобира геният Пеканов и Сие???

с този план ще вансям газ и ток от Турция! това ни го причиних БМБ и тримата сенатори, дано пукнат и др двама!

Напълни 2 шепи и за мен да внесеш

Да насилваш човек да плаща с данъците си за разпространението и приложението на идеи, в които той не вярва или ненавижда, е престъпление и тирания.

Въпросът е кой е "човека". В България абсолютно мнозинство няма.

за нова гигантска кражба и масово съкращаване на работна ръка

Поредният гьол, който ще погълне парите на българските граждани.

И защо трябва да наливаме кеш пара на руснаците и прочие производители на газ като си имаме собствена технология за евтино добиване и горене на лигнит за още поне 50г? Май някой много държи да захрани потенциалните си пазари и особено руснаците с евра и после да им продава едни малки и бързи коли и така да си балансира външната търговия с огромния експорт... Кой е този износител в Ес, че не се сещам.

....а най- важното е ако не поощрявате и помагате на физически лица да монтират за собствена консумация на ток в домакинствата фотоволтайци...поне НЕ ги спъвайте с административни процедури и документи като за електроцентрала

фотоволтаици, извинявайте за правописната грешка....и продължение на казаното по- горе....а монополистите да преследват като престъпници производство на ток от физ.лица като в някои бели държави

Як внос на ток от Турция и Гърция, където и газа е по- евтин и яка безработица и нови 10- 20 хил напуснали страната от Мариците.

Бойко ти ли си? Това четиво не е Винету, затова не си го разбрал. Айде марш при бай Ставри, чака те натопорчен.

Иди в Мариците при хората да им обясниш зелената сделка....някой ще прибере зеленото, а тях ще ги оделкат хубавко...

Да фалират тея кюмюрджии. Съсипаха природата и здравето ни да издържат комунисти и ритнитопковци. Да се закриват веднага а старозагорци да гледат Видин и Монтана и да се сещат какво ги чака

"При изграждането на нови ВЕИ мощности, ще трябва да се предвиди и съоръжение за съхранение на енергията, което да балансира непостоянното производство" Инвестирате наши пари, незнайно колко чужди с възвращаемост също неизвестна, за на нащите е чсно че ще е -400%. Защо трябва да съхранява - по-добре да не произвжда защото самото съхранение е нерантабилно поне на този етап!!! ВСЪЩНОСТ ЧИИ Е ПРОЕКТА, КОЛКО ПАРИ ЩЕ ПОТЪНАТ ПО ВЕРИГАТА, И ДОКОГА ЩЕ БЪЛВАМЕ МИЛИАРДЕРИ НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВАТА, ИМАЙКИ В ПРЕДВИД ЧЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ ИЗДЪРЖА ЕДИНСТВЕННО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ - НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДА И В НИЩО НЕ ИНВЕСТИРА С ЦЕЛ ВЪЗВАРАЩАЕМОСТ ОСВЕН ГАРАНТИРАНА ЗА НЕЗНАЙНО КОЙ!!!

Когато дуа ветер и пече слънце, може да няма нужда от енергията, а кат не дуа и ни пиче, може да има нужда от нея. Затова системата се балансира с батерии. Една съвременна енергийна система (каквато България все още няма) се балансира изключително трудно със симулации на суперкомпютри и тн. Нещата отдавна не опират до ръчкане на шалтера. Добре дошъл в 2021 година.

Нали интерконектора бил измишльотина , глупост , далавера и т.н. простотии ?

Ти за изнесената лекция - но ти "приятелю" преди да се правиш на интересен, защото всъщност никой лично теб не те е питал, а даваш исключително лаишки отговори - уважавай с начина си на изказване събеседника защото може да се окаже твой родител!

А газовата централа тец варна що е продадохте и що щяха да е правят на вторични суровини и май е п8дарийте за един долар на Доган, Радев върна модерните крадци на власт

Пълни глупости са това и лизане на либерални западни гъзове. Вчера в Стара Загора представиха не просто решението, а сензационна технология: https://stzagora.net/2021/07/19/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B3/ Световна новина в утилизацията на въглеродния диоксид представиха Община Стара Загора и проф. Жеко Ганев Уникална наша технология дава надежда за запазване на въгледобива в “Мини Марица-изток” и оживяване на ТЕЦ-2 чрез елиминиране на скъпите въглеродни емисии Рамо на перспективната разработка в Стара Загора даде председателят на КНСБ Пламен Димитров, одобрение изразиха и от КТ “Подкрепа” DIR.BG ПОМОГНЕТЕ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ИДЕЯТА ТОВА Е ВАЖНО ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

02 -> CO2 + H20?

Ще използваме допълнителна енергия, за да превърнем въглеродния диоксид в метан, за да го изгорим отново до въглероден диоксид. Няма смисъл освен може би за някакво съхранение на енергия.

Фантасмагории!! 32 години търпим фантасмагории!! Зелени глупости, зелени кинти обаче други дялкат и то здравата!! Тия пари дето ще се налеят повечето ще отидат в джоба на малка група хора, а бедняците ще станат и по брой повече !!

Пекан ще е тоя план.