Перфектната буря с цените се завихри в България и целия ЕС

Драстичното поскъпване на газа и СО2 и голямото търсене на ток и горива при икономическото възстановяване изстреля цените на стоките силно нагоре

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато лани нефтът беше с отрицателни цени (тоест производителите си плащаха, за да го пласират), тук горивата поевтиняха с космическите 2% и се облажихме здраво, а сега ревем като ни дигнат тока някакви си 300%, защото така казвал пазара. Дано Господ гледа и да си прави изводите, кой е виновен и кой не...

50% от българския ток се изнася на по-скъпи пазари. Другото са дреболии в цената на тока.

Това е Евро съюза докараха ни емигранти, болести безработица, смеехме се на Русия но тя е много по напред от нас така че братя затягаите колана нали искаме демокрация.

същите глупости и пак същият отговор: като е толкова напред Русия, защо емигрираме в Европа, за постоянно или като сезонни работници? Ти самият мислил ли си да си потърсиш работа и живот в Русия?

не, не е просто вероятно ами е съвсем абсолютно сигуро че това Е новото нормално... за извесно време... после пак ше има ново нормално

Глупости. Цените на тока растат само поради зелената сделка, която ни натрапи Брюксел. Защото никъде извън европейската общност не растат. Това си е един пладнешки обит на хората, които плащат измисленият СО2 данък на Брюксел със монополи цени за тока.

в Газпром отваряли шампанско, заради максимално натоварените си газопроводи, които доставят скъп газ?... Ами защо лупуваме от тях, а не от "евтения" втечнен газ на янките? И защо шплските и уктаимските курви толкова плачат да не спира транзита през тях? Истината е една: в Европа от десетки години умапе някакъ ред при снабдяването с въглеводороди, Чичо Сам систематично го унищожава, за да се намести на ероп. пазар, а и да не допусне ЕС да стане по-силен, аЕвропейците да се сближат с Русия, за да живеят в мир и разбирателство.

Цените на тока се вдигнаха само поради спекулата с СО2. И това беше по заповед на Брюксел. Заповед, която ББ беше осигурил да не се изпълнява, защото България произвежда повече кислород с горите си, отколкото харчи. Но харвардите за да се подмажат я подписаха преди два-три месеца, затвориха въглищата за да пазят на Меркел планетите, правейки регулацията на цените невъзможна и износа на тока на Козлодуй неконтролиран. Та в България тока поскъпна 10% заради цената на газтта и 90% заради дупедавството на харвардите.

Перфектна буря може и да звучи перфектно на английски , но на български е перфектен буламач.

Ние сме готови да стоим на студ и глад, за да може наште натовски съюзници да се охранят добре и да са на топло! В името на натовската солидарност!

Ама много съм прост хи хи

Фейк нюз, причините за положението в момента са основно две: 1. Безумната политика на ЕЦБ, ФЕД, АЦБ, които напечатаха трилиони и купуват ценни книжа без никаква стойност, съчетано с нулеви и отрицателни лихви 2. Ел. ток в България, не зависи от цената на газа, просто няма газови централи, това е следствие на износа на евтиния ток от АЕЦ Козлодуй - 2000МгВ и продажба на по-скъпия на местния пазар. Няколко големи фирми изкупуват и изнасят евтиният ток, като трупат стотици милиони печалба. Решението е просто, токът от Козлодуй да е само за вътрешния пазар. И не няма недостиг и няма и да има, след като има големи количества за износ. Скъпата газ е следствие на политиката на бг правителствата, които саботират Газовата връзка България-Гърция, така дори договорения 1 милиард м3 от Азербайджан не стига до България, азерите са готови да доставят и 3 милиарда м3 газ на България-цялото необходимо количество за БГ, на по-ниски цени от Газпром, но интерконектора не функционира. Нека опознаем кой саботира газовата връзка България-Гърция повече от 10 год.

Това са следствия на 25г спане и цакане от страна на САЩ. Не са основни причини.

Еееех глупост и недалновидност... В последните 20-25г районът от където Европа се снабдяваше с евтини енергийни източници е в постоянни военни конфликти. Бе останало евтиното снабдяване през Украйна - но там САЩ си изигра козовете :-) Естествено когато не си далновиден си унищожаваш единствените истински алтернативни енергийни източници - ядрените централи. Германците се усетиха и тръгнаха да правят Северен поток 2 - обаче и там САЩ се намесиха и макар да не го осуетиха го забавиха достатъчно за да предизвикат катаклизми и неконкурентноспособност в Европейското производство и енергийния пазар. ЕС не разбира напълно че всъщност те са основен конкурент на САЩ и Китай. Проблема е че дори и да го разбира е парализирана от следването на про-НАТО идеологията и негласното обявяане на Русия и Китай за врагове съгласно директивите на НАТО. Тук Франция има много какво да каже - ама кой да я чуе.... На практика печелившите в случая са Китай и отчасти Русия, но най-печеливш е Китай. Когато преди 20г обяснявах тази теза за управление чрез доминантно положение на пазара за енергия познатите ми ме гледаха като луд. Сега като го казвам - не им се вярва че съм улучил фактите. :-) ПП:Способността да правиш обосновани прогнози и заключения на базата на факти няма нищо общо с късмета.

Хаха, хем било много горещо, хем нямало достатъчно слънце за слънчевите панели. Горко им на поколенията след мен, нито ще се хранят с качествена храна, нито ще живеят пълноценно. Ще трябва да мислят преди да кажат нещо, щото може да не е политкоректно. Вместо да имат няколко деца, ще трябва да осиновят цигане, другото да е пе далче, няколко вмирасни кучета и котки ще допълват пейзажа. И разбира се няколкостотинов кредит. Вс казват иде страшна инфлация, те напъват да теглят шестцифрени заеми, ами нали като напъне инфлация лихвените проценти ще полетят нагоре и после с мокри кърпи на главата. Сбъркано поколение, не само тук, в целия свят е така!

Тези квоти за мръсния въздух са уникална простотия. Един вид ще ви позволим да замърсявате, но трябва да грабите потребителите си и да ни плащате такса, за това че замърсявате... а къде отиват тези пари, в "наши фирми" за зелена кретения...

Кво стана с евтината ни енергия?! Немало къде да я продаваме? Белене не ни трябвало?! Чукундурииии! Досега да я бяхме достроили!!!

Я да не роптаете! Важното е Полша и Украйна да останат транзитни страни! Да печелят от мръсните руснаци! Трябва да сме солидарни с нашите братя!

Единствената страна, в която има 4 американски бази, за които не се плаща наем! Още по лошо, има американски тецове, които продават на свръх цени, а договорът е такъв, че и да не работят, пак им плащаме! Сега Американците ще строят нов блок в Казлодуй. Предплатихме им за самолети! Спряхме енергийни проекти! 40 милиарда евро дълг!

Наиграха се "умните" ни политици! Не искаха дългосрочни договори с Русия за да могат да изнудват и сега по хилядарка, бате! Спряхме Балкански поток щото Буда го галят по тиквата и по други части... Автора на статията лееееко е забравил да каже Германия на какви цени купува газ в момента! И те така .. Да ви е честито!

Сметката да бъде платена от всички продажни наши политици, които скачаха против АЕЦ Белене. Проектът можеше вече да е завършен и да имаме много по-евтина електроенергия.

Значи, ако производството се свива, цените се вдигат за компенсиране на малкото продукция. Ако производството се разширява, цените се вдигат поради нуждата от повече ресурси. Ако има продукция, но няма купувачи, цената се вдига, за да се поддържат складове. Ако нещо е като електроенергията, цената се вдига, защото не може да се складира. За да сме еко, плащаме повече, ама ако не сме еко - пускаме въглищата и пак плащаме повече. Това накратко изчерпва как действа икономиката.

Има на територията един забравен гьол, т.лупа ще се сети. Цените скачат навсякъде, но тук според някои виновно е само служебното злобно правителство.

Така е когато се отказват политиците от лошите АВЦ-и за да заменат ТЕЦ-овете. В същото време оставиха да се развиват зелените централки на прескъпи цени за потребителите !!!

От 2008-а досега парите в наличност се увеличиха много над 10 пъти. В същото време има псотоянен глад за пари. Защо става така? Ами под 10% от парите реално са в оборот. Другото е забутано по банкови сметки, трезори и фин инструменти. Правиш един фин инструмент , продаваш го за да намериш място на пари и други фин иснтртументи. така инструментите взаимно си дават опора. В релани стоки и услуги влизат мн малко от парите. Основно защото все има глад за пари. Уплаши ли се обаче народа. Реши ли да купи някакви релани неща с финансовата си мощ..... такива цени ще видите, че......

Ма кво ревът всички плебеи!? Вдигали се цените... Ами ще се вдигат ами.... Управниците се месят на бизнеса, като слон в стъкларски магазин и затова е така... Да си гледат сигурността и външната политика, а не да пречат на бизнеса.... Пример-Китай

тюфлеците си затвориха атомните централи и сига ривът?! И нащу Белене не построихме задади американски натиск щот имаме продажници управляващи.

След като икономиката още се "възстановява". значи търсенето на енергия още не е достихгнало нивата си от перди коронакризата. А защо цените са 2 пъти по-високи тогава? Или викате, като споменте нещо за кривата на търсене и предлагне или друго подобно клише, никой няма да сме е да ви отговори?

"..... След коронакризата от 2020 г. европейската и световна икономика се съвземат бързо......" Ако тсака директно влияеше кривата на търсене и предлагане, трябваше миналата година да плащаме 3 пъти по-ниски сметки. А не онези тлъсти коилкото цяла средна заплата фермани. Или викате то това търсене/предлагане влияе само на покачането на цената, не и на спаданмето? Каквото и да се случва - вдигай цените. Веъзкарите спят на камари с пари и не им пука.... А от икономика и понятията не разбирате вие, както и 99% от тъпаните завършили ВИНС/УНСС

Търсенето и предлагането отдавна не могат да влияят на пазарите така както би трябвало да е. Правителствата преразпределят по-голяма част от БВП т.е. могат лесно да влияят на отделни сектори и цялата икономика наливайки или спирайки финансови ресурси. Отделно ключови ресурси, като енергийните, се управляват от силно ограничен кръг от хора, от там те могат да влияят на цялата икономика.

Да. Не само правителствата. Прекалено са задобжрели хората в пробиването на пазарния механизъм. Той е чудесен мехганизъм, за среда в копято участниците не успяват лесно да го пробият.

Кво се оплаквате - цените скачат, икономиката лети, вода ще има за всички.

Най близкият бряг е дъното! Ха ха ха ха

Аха. Разбрахме защо беше пуснат корона вирусът

Чак сега ли? Още 2019 (преди Коеида) западните икономики бяха в рецесия. Широко (и в Давос) се обсъждаше как да преодолеят кризата без фалити (подобно като през 2008) и да пуснат свободно печатниците на пари. Капитализмът не може без "Стабилен растеж", иначе системата се разпада За това и измислиха "зелените технологии". Напр. да задължат хората да си купуват Ел. автомобили. Ковид кризата им дойде дюшеш. Друг е въпросът дали пуснаха вируса умишлено.

И така, ЕС ни върна в епохата на аборигените - ще чакаме да задуха вятър, да изгрее слънце или да завали дъжд според нуждите ....

Абе смешник по времето на Виденов бяхме ли в Европейския съюз:)))

Виденов изгони МВФ като плати 2 милиарда долара дълг! Сега имаме дълг 40 милиарда евро!

Бисер Манолов представи интересна теза по темата при Дремджиев: https://youtu.be/FEx_rPyFvvY Според финансиста основен фактор за поскъпването на енергията са европейският пазар за въглеродни емисии и допускането на спекуланти в него.

Без да чета цялата статия, но нали това беше целта!

След два месеца си изберете пак тъпи и прости комунисти. Тъкмо ще изпукате по бързо ще освободите държавицата от присъствието си.

Я кажи кого да изберем. Поименно!

Не бе! На нас аец не ни трябва! Закривай и двата блока, че скъпо! Ще сме само на зелена енергия! Вечна слава на Тодор Велики, че построи 6 реактора! Шест братя и сестри, при същята бедна България

Зелената енергетика не само че не може да даде евтин ток, но и смуче ресурси от други отрасли на икономиката. Тази измислена икономика докара инфлацията в реалния живот.

Зад всичко стои според мен човешката алчност.Желанието за все повече пари и власт карат политиците да вършат всякакви безумия.

При първото управление на Борисов бе осъществена една акция на ДС и БСП. Един месец преди това Станишев искаше Борисов да си подаде оставката и ако не го направи каза че има и други методи. И енергодружествата отчетоха тока вместо за 30 дена за 40-45 дена и сметките набъбнаха. И местните структури на БСП се вдигнаха и народа вместо да погледне че цените са същите излязоха на улицата.

Печатат се пари, цените се вдигат. Нарича се инфлация. Това е известно от хилядолетия в икономиката. Ако за някой е изненада, значи е много тъп!

Да бе, да. 1. Комунистите са виновни. 45 години управление в България, до това доведе целия ЕС. Две няма, щото ГЕРБЕРопитеците друго не знаят да лаят.

Ми ГЕРБ са също комунисти, само че са Б отбора на БКП- шофьори, охранители, сервитьори, Но от къде толкова умствен багаж да разберете тези очевидни неща.

Гн Велев, прочетох само: Газпром потрива ръце, и спрях! От високите цени на газа, Газпром нищо не печели. В момента изпълнява дългосрочни договори на цена 300 долара. Прочетете малко, послушайте, и тогава пишете!

ХА ХА ХА ХА (нерегистриран), За който е сключил дългосрочни договори с тях. За @КОЙто е на спотово цени, обвързани с нефта и пазара(великата сделка на БГ), си плащаме като попове.

Какви анализи?!Даже малоумниците още в началото на цирка ковид разбраха,че започва яко радаване на необезпечени пари за борба с измислената пандемия и логично следва инфлация!

Прости уроди. Искахте комунизъм, на ви комунизъм.

Казано на кратко богатите като мен ще стават още по богати защото ще си занулят кредитите. Бедните прошляци ще станат още по бедни защото инфлацията ще изяде спестяванията им. Мая и Корнела ви повишиха доходите и се готвят за избори. Аре бегайте. Тази зима гладни бедни, на тъмно и студено. Аз ще карам ски и ще си пия ракията със шкембе.

Тя жена ти затова ли ми шушне на уше,че и миришеш на чесън?

а кога ще започнете и да гледате ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ ???????