Състоянието на енергийните пазари не само в България, но и в Европа може да се окачестви като тревожно. Все повече анализатори и експерти в ЕС и у нас алармират за последиците от драстичното поскъпване и липсата на механизми за неговото овладяване, както личи от тенденциите на пазарите в последните няколко седмици.

Всички вече усещаме скока на цените по джобовете си, но колко време ще продължи е все още неясно - никой не може да каже кога точно цените ще се върнат към нормалните си нива. А и е доста вероятно сегашната ситуацията да е новото "нормално" в следващите години...

Защо всичко поскъпва?

Всеки, който е запознат с икономическите процеси и терминология, знае за кривата на търсене и предлагане. След коронакризата от 2020 г. европейската и световна икономика се съвземат бързо. Наблюдаваме ръст на икономиката, който не бе виждан в последните десетина година, особено в България. Повишената икономическа активност означава ръст на продукцията и евентуално по-добри заплати за работниците. Но в същото време означава скок в търсенето на суровини и енергия, сред които на първо място са природният газ и електроенергията. В момента на предприятията им трябва повече енергия, за да произвеждат повече. А при по-голямо търсене, цените се покачват. Красноречив пример за това бе дори поскъпването на джинджифила и медицинските маски през кризисната, коронавирусна 2020 г. Така е и с цената на енергоносителите днес.

Електроенергията обаче не може да се складира, и когато Европа е спряла въглищните си централи, то няма как те веднага да започнат да произвеждат ток. Затова той поскъпва. Именно въглищните ТЕЦ са отговорни за замърсяването на въздуха с въглероден диоксид. Затова европейските централи заплащат квоти мръсен въздух, за да работят. А това увеличава сериозно стойността на електроенергията.

Природният газ може да се складира в хранилища и при горенето си в централи отделя по-малко CO2. Затова е и предпочитан гориво за ТЕЦ-овете. Но хранилищата в Европа се оказаха празни, а и газовите централи произвеждат ток, който е скъп сам по себе си. Така отново имаме двойно търсене на газ и съответно цената скача нагоре.

Третият фактор, който изигра лоша шега на Европа в последния месец, са "зелените централи" - соларни и вятърни. Те не можаха да отговорят на търсенето - просто в Европа няма много вятър, а слънцето вече не грее така силно, както през лятото. ВЕЦ-овете в момента също произвеждат малко, защото, конкретно в България, не е валяло обилно в последните два месеца. А водата е ограничен ресурс, който трябва да се пести за хората и земеделците.

Така при покачващо се търсене в наши дни в Газпром отварят шампанското, заради максимално натоварените си газопроводи, които доставят скъп газ за Европа и нарасналите печалби от скъпото синьо гориво. Важно е да се отбележи, че развитието на икономиката преминава и през покачване в търсенето на горивата за транспорт, а преди зимата - и за отопление. Така в момента се наблюдава и логичният процес на поскъпване на горивото по бензиностанции, а и на дървата за огрев. Тук обаче си има граници, която е малко вероятно да бъдат преминати.

А какво ще се случи у нас с това покачване на енергоносителите?

На първо място, част от населението ще бъде успокоено с вдигането на пенсии и добавки от 1 октомври. След това скъпият ток на свободния пазар за бизнеса "ще достигне" чрез стоките в магазините и до потребителите - тоест базовите продукти от малката хранителна кошница ще продължат да поскъпват и в следващите месеци. Увеличението ще засегне на практика всеки потребител, под една или друга форма. Сметките за природен газ също се увеличават. Операторите на комунални услуги в Западна Европа вече предупреждават своите клиенти да се подготвят за по-високи сметки през зимата. У нас поскъпване на водата също вероятно ще има, пак заради скъпия ток на свободния пазар.

Увеличение на сметките ще има още през ноември и за всички любители на парното. Цените на топлофикационната услуга бяха променени веднъж през лятото, но абонатите ще усетят това увеличение с настъпването на отоплителния сезон. Сметки за вода и ток обаче няма да бъдат пипани при домакинствата поне до края на годината. Лошото е, че именно в тежките зимни месеци Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вероятно ще вземе нелеки решения за поскъпване на тока на регулирания пазар за битовите потребители, а също на парното, природния газ и водата.

Правителствени мерки

Обяснението за търсенето и предлагането е само едната страна на монетата. Сега европейските страни се усетиха, че всъщност няма да е никак евтино да бъдеш зелен и да опазваш околната среда. Именно тази политика ще тежи все повече в следващите години на европейските потребители. А най-тежко ще е бремето за по-бедните европейци. Именно заради това ЕК подготвя мерки за подкрепа за бедните данъкоплатци.

Правителствата също се събудиха и започнаха да мислят мерки за справяне с високите цени, които идват като лавина точно преди зимата. Италия, Испания и Гърция за седмица сътвориха планове за милиарди, с които да успокоят поскъпването на тока и природния газ. В България все още очакваме да видим мерките на служебния кабинет в тази посока. Тук трябва да се действа внимателно, за да не се окаже, че става въпрос за скрита държавна помощ и ЕК да ни глоби. Именно този тънък момент е важен сега и се прецизира в Министерския съвет.

Другите проблеми с високите цени са свързани по-скоро с ценообразването и енергийната свързаност, конкретно при българската енергийна система. Проблемът с високите цени дойде покрай енергийната дружба на пазар "Ден напред" с Гърция. Там цените през лятото достигат високи стойности покрай жегите. Сега, през октомври, се очаква да бъдат свързани енергийните пазари на България и Румъния. Това ще отключи възможността за доставки на ток от Централна Европа. И дано дотогава той да поевтинее и там.

Изкривявания на българския пазар идват основно от външни фактори: евтиния ток, който произвеждаме, не може да си го държим у нас, ами всеки европеец има право да си го купи. И така стигнахме до момента, в който 2000 мвт ток се изнасят от страната ни, и не могат да бъдат спрени да стоят на границата и да чакат родните фирми да го използват.

Проверките на ДАНС и МВР в енергийния регулатор едва ли ще променят нещо съществено - просто има голямо търсене в икономиката на Европа. Светлина в тунела или...?

В следващите няколко седмици смело може да се каже, че вятърът най-вероятно ще се завърне в Северна Европа, което ще стабилизира енергийните цени. Газовите хранилища също ще се напълнят в следващите 20 дни, макар и малко по-късно от обикновено. А тези фактори ще поведат цените на тока и газа надолу. Дали тази тенденция обаче ще се запази през зимата е трудно да се каже. Ако зимата е по-топла, то може и да не се усетят сериозни скокове при енергоносителите. Но ако има сурови месеци на студ или някаква авария по ключов газопровод, то е ясно, че цените отново ще се изстрелят в Космоса. Всички видяха как в Тексас студът доведе до налудничево високи цени на електроенергията там. И то на местата, където токът не бе спрял.

У нас вероятно понижение на цените би дало глътка въздух на българския бизнес, но е почти невероятно стоките по рафтовете в магазините да поевтинеят. По-вероятно е, след увеличението на пенсиите, цените да останат в това равновесно положение, без да поскъпват повече.

За съжаление ситуацията е толкова сериозна, че е по-вероятно в зимните месеци - януари или февруари, отново да си говорим за скъп ток от по 300 лв./мвтч и отново бизнесът да търси варианти за оцеляване. И ако до тогава наистина няма някакво успокоение на цените на стоките за всички потребители, е твърде вероятно да има нови социални протести по улиците на София. Такива вече видяхме при първото управление на Бойко Борисов, което приключи предсрочно след натиск от улицата.