Пазарът на газ: Все още има монопол, но отварянето напредва

Либерализацията не е спряла и ще продължи до 2025 година. Реално 2021-ва е годината, в която едновременно трябва да бъдат напълно отворени и двата пазара - газовият и електроенергийният.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво печели потребителя в крайна сметка? Борисов изхарчи огромни середства, над три и половина милиарда, за да построи турски паток за година време и какво от това - плащане на заеми през цените на енергоносителите, руски шпиони на най-високо ниво в държавата.

Каква е целта на горенаписаното?

Господа, когато публикувате такъв анализ, моля ви се кажете на АНАЛизатора да предостави най-важното - ЦЕНИТЕ. Цените от различните доставчици са тези които определят дали ХЪБА има ефект, или е поредния кух проект за да баламоса стадото. Напишете цените на руската газ, на американската газ, на катарската газ, на азърбейджанската газ - ЦЕНА ВХОДНА ТОЧКА ТЕРИТОРИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - това е достатъчно за да се направи груба преценка дали или надали.

Сега трябва цените да падат, а те растат, значи свободния пазар' че не е свободен.

Добре че е диверсификацията, сега е супер евтино

Видяхме го азерския газ,който Бою го хвалеше ! От 85 ст. руския стана 1 лев и 10 стотинки азерския!

Това,което направи Тиквата за руснаците,безплатен път до Сърбия,дори и Жан Виденов не посмя....

Няма такова нещо като конкуренция, свободен пазар, невидима ръка на пазара и тем подобни залагалки за пораснали дечица. Най-силният, най-коварният, най-подлият завладява пазара и започва да смуче. Това е САЩ. Разбира се през това време пропагандира отворения пазар, конкуренцията, свободата на търговията и всички добре познати мантри.

лъжливо надраскана статиика, предполагаща ,че читателя е кух, полуумен кретен... каквато и да е цената на закупената газ, алчните и ненавиждащи клиентите си бензинджии мечтаят да продават гЪзта си х 5лв килото

Нали... такива бяха тежките думи от джипката. Вижте колко много сменаправили. За някой наистина е било много. Ама това са единици. За нас даже май е по зле.

Пазара си е свободен ама няма потребители за които да се конкурираш. Основното потребление идва от производствените мощности, ама там не се сключват договори за доставка на база цена - там интересите са други. И всъщност цялата схе,а се обезмисля.

оффф Виденов не ПРОДАДЕ българската газопреносна мрежа на руснаците, за разлика от Костов, който им продаде Нефтохима Борисов също не я е продал- всичко което направи Борисов е българско - и земята и тръбите и компресорите. Кое точно им продаде според тебе ? Стига сте ги чепкали от гъза си тия опашати лъжи

между другото е добре да питаш оня генерал дет очите му са кат жаба от партията на Бойкикев, защо Костов хариза НЕФТОХИМА на руснаците и колко шкафчета и кюлчета получи за това

Вече може да изритаме колхозниците напълно от България.

Жална му майка на потрбителя! С толкова стръвни посредици цената ще стане космическа.

На практика питаш за себестойността на газа на границата. Забравяш, че себестойността на критични ресурси е по-пазена от ядрената тайна.

Цензурата срещу мен започна в "Ютюб", сега продължава и във "Фейсбук". Положението с творческата и свободата на словото е критично! Помогнете в разпространението на романите "Несвяст" (https://drive.google.com/file/d/1_iIAZvKfvxbSe85KydIySUIOFM41cF0M/view?fbclid=IwAR29NrRZsbdmH6ySY9ZiuYgHesNEqUjE8Xaek-WD4BeUdph24Henilt-fEQ), който предрече близо десет от случилите се в погледните 9 месеца събития (вкл. и победата на Слави Трифонов), и "Мироречие" (https://drive.google.com/file/d/1iWW801bO8SA4u1NDr42JEszPckE7Ag41/view?fbclid=IwAR0W2vo8sBoOt3O9x7eEabjmOzf7H9UTqFA7IWFhPj3F2uwIn2SDWjnoMo4), в който ще забележите скоростните подмяна и осакатяване на езика ни. Благодаря!

България изгуби много с Политиката на ГЕРБ за Големия Шлем на Президента Първанов . Големия Шлем щеше да постави България на Първо Място в Европа по БВП . Щяхме да надминем и Германия .

а стига ве ? Ча па фашистите да надминем с плана на Гоце ? Дъль няма да ни се види посераният задник кат ги задминем ?

Къде е важното уточнение? Платена от шкафчето на Тиквата статия!

бат Бойко играе за следващите предсрочни избори Вий докат спите той не спи Пак ще ви го натъмани с 200 и на следващите предсрочни избори и няма да разберете от де ви е дошло

Пазарът на газ: Все още има монопол, но отварянето напредва. Най-впжното е от коя тръба ще идва газта, а че е руска нема значение.хахаха

турско кюмбе ли си купи ?

не онагледяват "диверфикацийката" с данни.. ЗА РЕАЛНО ПОЛУЧЕНАТА АЗЕРСКА ГАЗ.. Да кажем за 2020-та внесохме колко? Щото по отчетите на Булгаргаз се мъдрят НУЛИ срещу вноса от азерията.. И колки ли LNG танкера от Мексиканския залив дойдоха през миналата година? Щото 21 МАЙ 2019 е единственото съобщение за пристигнал оттам. И продаден от Цветелинка на цената на руския газ на Булгаргаз.. Щото ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ след изборите няма смисъл.. Вече трябва да се казва - направено е това и това.. А то е - Чирен пак ще го пълним с руски газ и това лято..

Газта от тези тръби ще става все по-скъпа за битовите абонати - има много монополисти наредени във веригата - гърци , сърби , северномакедонци , турци , българи .

От това напредване начело с боко тиквата сега се оказахме с 30 години назад от другите.

Победата на Слави Трифонов- ти сънуваш драги.

Много монополисти - това е нещо нов в икономическата наука. Думата Е МОНО, което означава ЕДИН. Иди се изкъпи.

У нас "освобждаването" на който и да е пазар означава увеличаване на цените.

_stankow

Дълго и както му се струва на автора - много умно ! Резюме - ще увеличават цената на газа !

А бе защо никой не говори за монопола в цигарената или шоколадовата промишлености например?!? Там парите не са по-малки. Щото са американски ли?!?

Няма как да има у нас азерски газ, освен ако не го пренасят с кофи през границата. Защото в договора между Русия и Турция в тръбите до границата на България не може да влиза такъв. А още не е измислено пренасянето на газ по въздуха.

К'ви монополи? Фафлата Мура се прави в Полша, а Шоколадът Своге в Португалия. Цигарите Виктори в Румъния!?! Четете етикета и подкрепяйте наистина Българското!

Имаме виртуално либерализиран пазар на газ и електроенергия с постоянно нарастващи реални цени с вируални монополисти и реално пълни чекмеджета с пари и кюлчета

газа ще бъде само руски,защото досега се уж продава чужд с виртуални сделки! от азърбайджан ще е по скъп защото всята газанагнетателна на 500 км вдига цената с2 евро на 1000 к м! александрополис нямя газохранилищи и е само газаразтоварище с 2 места,никой няма да държи кораб с месеци там!!

Не се пишат глупави постове.. Две години преди срока по приватизационния договор у нас бе БАСТИСАНА и последната цигарена фабрика. Под спящия поглед на Каскет Каренин, Бочко и сие.. Явно липсата на разследване на това закононарушиние те е приспало и теб.. Та ако става на приказка - през 2008-ма у нас се откри находище на газ. 2012 та го дадохме на концесия на видни тексаски гЪзодобивници и плашихме с тях Путин.. И тогава при това имахме 10% собствен добив.. Сега 13-та година - нямаме и 0,01% вече собствен добив. Щото находището Галата е изчерпано, а ДЕВЕНЦИ - така и не е приведено в промишлен добив..

Вече можеш напълно да си нагъзен, и гъзенцето ти напълно да е напълнено с рязани ердонански тръби, и напълно да ти компресират бела втечнена газ. бббууухахаха

вече има Монопол - Ердоган държи кранчето за газта за цяла Европа

Конфликтът в Нагорни Карабах беше да се отвоюват едни земи от арменците и да се дадат на азерите, защото през тях ще минава газопровода за Турция. От там го пускат за Гърция и после нагоре на север. Покрай България!

Азерския газ отива в Турция. От ще отива нагоре към Гърция и надолу към Израел.