Пасивни къщи край морето - възможно е и на цена за стандартен модерен дом (видео)

Въпрос на решение е колко точно по-скъпо ще струва изграждане на енергийно ефективна къща спрямо стандартната, но при втората сметките само ще се покачват с годините напред

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всяка една къща може да бъде пасивна независимо колко сезона има в конкретната държава. Съществуват невероятно изпълнени проекти и на много студени места, където без никакво отопление в помещенията е над 15 градуса. Стандартът "Пасивна къща" работи, но трябва да се вярва само на тези, които изчисляват всичко до последния детайл в енергийните модели, и имат собствен строителен екип, който се учи на нови технологии. В статията не се споменава, но тези къщи ще бъдат тествани с blower-door тест. Тогава всички ще видим, че е въздухоплътно и изпълнено перфектно цялото строителство. Г-н Юдин е тествал с енергийния модел на PHPP абсолютно всичко с екипа си, преди да започне проекта, и има собствен екип от строителни работници, които не се сменят през седмица, ако намерят по-добра надница някъде другаде. Той си ги обучи от самото начало на качествено строителство и ще строят целия комплекс пасивен. Разбира се, това може да звучи като реклама, но пишете на фирмата, за да отидете на къщите да ги видите на живо; г-н Юдин никога не отказва.

По нашите географски ширини с четири сезона само мога да се ИЗСЕРА на концепцията пасивна къща.

Толкова ли не успяха да направят снимки и отвътре, или по близо до врати и прозорци. От снимките се вижда че хората си живеят там, даже има няколко гнезда на птички. Не изглежда по-различно от всяка нормална къща.

Тоз рекламен материал не е със заключени коментари, но вероятно трият. И все пак ще кажа - лъжа и измама. Достатъчно е да се види последната снимка, с обърнатата тухла.

И край Варна, по-скоро до Албена, направиха няколко такива къщи навремето(или поне ги започнаха). Технологията беше нещо от сорта - прави се кофраж(стени, под, таван) от изолационен материал и вътре се излива бетон. Знам , че бяха скъпи.

За разбирачите - през 2021г. в област Бургас е имало 18 дни с температури под 0 градуса, като не са били по-ниски от -5. Един хубав климатик 18ка Mitsubishi Heavy за 4 бона и си готов с отоплението и охлаждането през цялата година. При тези температури, зимата ще е с ефективност на отопление над 4.

Климатика и той харчи ток, не е без пари. В Бургас зимата може да е мека, но има жеги. Идеята на пасивните къщи е да се намали до минимум разхода на енергия, независимо дали за отопление или за охлаждане. Така че човекът е на прав път. Ако всички къши бяха построени като пасивни, България щеше да е много по-независима от внос на енергия, било газ или нефт. За сведение, сградите в една държава са отговорни за 46% от общото количество енергия, което се ползва в държавата. Ако тези 46% се сведат до 1-2%, прави сметка какви пари се спестяват! Плащаш веднъж за по-скъпа изолация, но после пестиш години наред.

Прочетох цялата статия, понеже се занимавам със строителство. Такова животно пасивна къща по нашите геогравски ширини е невъзможно да направиш поради големите амплитуди и четирите сезона. Това което са построили колегите е енергийно ефективна къща с композитни материали. Съмнявам се строителя да надуе сградата да я тества, ощ по малко да викне рентген и термокамера да я заснемат. С този прозорец от 20м2 няма как са гарантираш 16°С през цялото време. Не че се заяждам, но е цената на една пасивна къща , далеч надминава по цена обикновена къща от стоманобетон и тухли.. най - вераятно разликата е х2.

..."Такова животно пасивна къща по нашите геогравски ширини е невъзможно да направиш поради големите амплитуди и четирите сезона ".... Доста неверно твърдение! Пасивна къща може да се построи навсякъде! Сезони, не сезони, няма значение. Важно е да се спазват принципите на пасивната къща.Тестването не е проблем, термокамерите вече са абсолютно достъпни. Но най-важното, ако си я проектирал и изпълнил коректно, няма нужда и от тестване. Документираш процеса на строителство и къщата работи. Ако знам че съм построил външните стени и покрива да са въздухоплътни, поставил съм всички мемрани, топлоизолации, слоеве и т.н. знам че ще работи. Разбира се, трябват квалифицирани работници, няма да стане с трима циганина, хванати от маалата.

Модерен български дом значи къщичка направи си сам, вътре мухал, около нея треволяк до шия, сметище , локви, дупки, кал. Голям кеф

Къщите пасат нещо ли че са станали пасивни? Или може би искат да кажат неподвижни, че до сега всички къщи явно са се движели.

Трябваше да сложите в началото на статията бележка за платена публикация за могат читателите да се ориентират по-добре.

Няма кой да купува и се почнаха с лъжите тип кирчо с млечната бактерия, която расте в морковен сок, че и по-мощна от другите...

Това е чиста измама,30+см изолация нямат смисъл от топлотехническа гледна точка.В България също така кадърните проектанти можещи да направят проект за пасивна къща са сигурно 3-4....Играчки за богати,без реален икономически или екологичен смисъл