17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Увеличаването на парите в обръщение е дело на БНБ и цели надуване на инфлация, тоест стопяване на спестяванията ви. Инфлацията е законно средство за ограбване на народа. Още по лошото е това, че надува всякви балони, особено имотни, които после се спукват и тези, които са инвестирали в тях парите си умират прави, щот цените в следващите години непрекъснато ще падат.

Ако се добавят тези от чекмеджетата ще надхвърлят 30 милярда.

другарко курнелия, защо не си го нашмулиш /розенкранциш/, там където слънцето не те огрява. познахме те по простотията.

Няма начин, Тиквун явно е набутал евраците и е осребрил кюлчетата от чекмеджето:)))!

Нали имахме валутен борд, откъде се появиха такива десетки проценти?

Електронни пари....реално нищо повече на масата :)

Говори се за нарастване на броя на банкнотите в обращенеие, ти изобщо следиш ли къде си,, кво се случва.. Алооо?

Статията е анонимна, защото автора и няма и бегла представа от термините и числата които е изредил. Това изброяване на нищо незначещи факти, не може да послужи за какъвто и да било анализ или евентуално извод или прогноза.

"По обема на парите в обращение не може да се съди за равнището на богатството на нацията." Дейвид Хюм

YCBM

Идат избори, парите се увеличават. "Икономиката" расте, независимо от пълната трагедия на територията която обитаваме и наричаща се държава.

Такааааа. А БНБ има ли отговор на въпроса: - Защо при спад на икономиката се увеличават парите в обръщение? От 1997 г., България е във валутен борд. Тона означава, че ако парите в обръщение са се увеличили с 11%,то толкова трябва да е и увеличението на БВП. А той намалява. Някой не живее в нашата България. И ни пуска кьорфишек.

Външният дълг расте - това е причината.

Голяма инфлация ни чака.Стягайте коланите,народе!

БНБ не печата - борда го забранява. Това е една от причините тука да се мизерства и това е една от причините все пак умрялата ни икономика да не е в колапс като Италианската, Гръцката, Португалската и още няколко

една голяма част от тези пари са в герберските крадци и килера на тиквата

си новата българска дума "обрАщам"(обръщение). Има го дори в заглавието ...:)))

само дублетни форми - "обръщение" не е едно и също с "обращение" - първото е когато говориш с някого, второто е свързано с "обрат" в смисъла на въртене. Като разликата между "образование" в училище и "образувание" в природата или медицината.

При условията на валутен борд, нарастването на парите в обращение може да се обясни или с увеличение на чуждестранните инвестиции или с увеличение на външния дълг. При положение, че чуждестранните инвестиции от години са отрицателни, единствената причина за увеличението е новият външен дълг. Та в тази връзка, честито задлъжняване...

Че нарастват е известно, обаче този път не е толкова по вина на нашите мижитурки, колкото по световни причини. Печатарите този път ни правят много мръсен номер, едновременно намаляват икономиката чрез антивирусните си "мерки" /загуба на работни места/, в същото време печатат яко и пускат този поток да завзема активите. Резултатът е дебели цени и прецакано население. Особен оважи това за страни във валутен борд като нашата и без функционираща фондова борса и съмнително пазарна икономика. Само се помпат цените на панелките и това е.

Какво добро оправдание да се вдигнат цените.

Разбивате мита За бедните българи, моля.

Нямаш и представа каква е мизерията и разрухата в страната. Софийските крайни квартали тънат в мръсотия и мизерия. Една трета от претъпканата ни столица са мангали. Навред из провинцията само цигания и умиращи села......... 10 - 20 % тарикати, мутри и мафиоти живеят охолно, на фона на чезнещата демографски българска нация.

От тия 20 милиарда поне 5 са в Тиквата.

Де да беше така, щеше поне да има шанс да се върнат.

Айде сега умници, разсъждавайте това добре ли е или зле. А какво става в банките, там "обръщение" има ли или само спящи депозити без лихва. А че се печатат пари, това е ясно и до някъде полезно. Но ако няма реален продукт зад всяко печатане и емитирането на дългосрочни държавни книжа, това си е надуване балона с въздух. Колкото повече емитираш/печаташ или измисляш нови финансови "инструменти", рано или късно балона ще се спука. Трилиони здлъжнения в световен мащаб, вярва ли някой че тези пари наистина съществуват?

Луднаха пенсионерите с 50-те лв на Боко!!!

Румен Гечев знае как да намали парите в оборот. Знае и как да ги сведе до 0. Той е човекът.

Скопения, я се кротни, сбъркал си форума. Оди ръси спам в нещо за Русия, там ти е слабото място.

Ако наистина мислиш, че 600лв. дето дават на безработните и още не са ги получили и мярката 80/20 качват парите в обръщение, значи си невеж комунист.

Появи се и първият, неаргументиран отговор ...

Четете внимателно, България е във валутен борд и не може да печата самостоятелно пари!Физически, печатницата ни е под контрола на ЕЦБ! В статията се говори за пари в обръщение, сиреч, в оборот! Никой не се сеща, че парите в банките като спестявания, не са в оборот, следователно, някой си тегли парите, или повечето пари идват следствие на Европейската помощ срещу Covid 19! Ако, някой иска да ме допълни, или да опровергае, то молбата ми е, да бъде достатъчно аргументиран!

Ако наистина мислиш, че 600лв. дето дават на безработните и още не са ги получили и мярката 80/20 качват парите в обръщение, значи си невеж комунист.

Ввропейсските помощи са толкова оскъдни, че вноската ни в ЕС е далеч по голяма. Може и да ни дадат милиарди но няма да е сега. Депозитите не само не намаляват, но се увеличават и вече гонят 95 милиарда. Твърдението ти е несъстоятелно.

Ако искате да рухне Борда, 1 долар да стане 3000лв. а един хляб 1000лв., да се занулят спестяванията, то непременно гласувайте за БСП. Това е ваше право. Румен Гечев е водач на листа, той знае как се прави и го може.

Румен Гечев не само е водач на листа, той е и .... Проф. .... Ужас .... Мисля, че специалността по която води лекции на студентите е "Фалит на държави"

А каква е твоята специалост? Спамим теми всякакви? И докторат в Академията на Сорос "Фалираме добрите нраваи".

Тикво, то щото при Тиквун все пържоли и кюфтета ядем, нали:)))?!? А КТБ я опоска пак Гечев нали, тиквар кух:)))?!? За външния дълг пък изобщо няма и да ти отварям дума, защото едва ли кухата ти тиква ще смели подобна информация:)))!

Това е то лошото ЕС! Друго си беше преди ... мултигруп, вис, сик, виденови зими, фалити, бесепета .... 5 долара месечна заплата в БГ!

Простотиите МАЙОРСКИ нямат граници. Явно е бил по това време о.з. нАучен работник в някой от затворените от Командир Костов институти. Да те открехна, кабинета Виденов подготви влизането във валутния борд, мутрите и сарафите побесняха и вдигнаха изкуствено долара, излъгаха пенсионерите и майорите да купуват долари. Всичко това приключи за по-малко от месец. А мутрите свалиха курса и кой се минал, да си смучи палците.

Колко неграмотни журналисти!! ОбрЪщение, правим проверка обръщам, с не обращам.

Ако обичаш, не по високо от обувките !!!

Пари в обращение е правилно. Обръщам няма нищо общо в случая :)

cheeseus

Можеше първо да проверите в правописния и/или в тълковния речник разликата между думите "обръщение" и "обращение", и едва тогава да коментирате (че поне този път от Дир не са на правили грешка).

А парите от шкафчето включени ли са в статистиката ?

Картинки не се включват. Но кратуните вярващи в картинки се броят по форумите.

Включени са, от там идва нарастването.

Смеехме се на Виденов, Борисов върви по неговите стъпки! Идва инфлация!

Глупости, тая инфлация ФЕД, ЕЦБ и МВФ се опитват да я докарат вече 10 години и не се получава..... В момента точно това се опитват да направят - хората да имат очакване за инфлация за да развържат кесиите. Който е луд да се набива пари - да го прави

е тва са си още цели 10 еФки шеснайски бе.

Да, множат се парите в обръщение у нас. Множат се и все по-грамадни стават джиповете и луксозните лимузини по улиците и булевардите на София и другите големи градове. Множат се и банковите сметки и неизброимите имоти на мутри, мафиоти и други „предприемачи“. Множат се и кредитите отпускани от банките. 90 % процента от младите българи живеят на кредити и то по няколко от различни финансови институции. В столицата ни непрекъснато прииждат нови „софиянци“ от провинцията, главно от Северна България. Купуват и те жилища на кредит. Строи се безразборно. Никнат безброй непроизводителни и фиктивни фирми. В центъра на София, бол от бизнес центрове, банки и офиси на easy кредити ..................... Огромна перачница на пари ! А горяма част от крайните квартали тънат в мизерия и цигания. Превръщат се в гета. Провинцията ни, особено на север от Балкана, става все по-кална, пуста и циганска.........

Я , червеният поп се изходи ! Мърша червена.

Ти пък му изяж л.....а !

това показва че въпреки затворените бизнеси икономикат се движи/макар и в инфлационен режим/. сега си представете ка то тръгнат затворените бизнеси ще има още по голямо раздвижване, а оборота прави повече данъци и повече БВП/което е добре за всички/. Разбира се когато му дойе момента ще намерят как да ви приберат хартийките, най-лесно е да ви вдигнат данъции такси и ще ви съберат хартийките/има и много други други начини/

2 милиона вече се изнесоха Ако вдигнат данъците кой мислиш че ще остане в България ? Само не и тези които плащат данъци

Държавата няма икономика! България се оказа държава на фитнесите, ресторантите и баровете! Икономика НУЛА! Повече пари означава инфлация!

в Люлинн 9 може и да няма, но държавата не е само София!

Щеше да е хубаво ако имахме икономика и спорехме дали увеличението на паричната маса ще е полезно за нея Обаче нямаме и това означава две неща Износ на капитали и увеличение на вноса От едното ще спечели Австрия от другото Турция Винаги съм казвал че ако нещо в България ви се види много странно помислете дали Турция има интерес от това и всичко ще си дойде на мястото

Я , ти си бил членоразделен. Каква изненада - червено говедо говори-сигурно с чипиран от Бил Гейтс.

Задача: Колко са 10 процента от 20 милиарда? Колко чекмеджета трябват на Вожда за да си държи кеша? В какви копюри? А колко кашона, куфари или чували?

200 милиона Ако насложи рафтове в някоя по голяма стая няма проблем да се съберат

Аха, 20 х 0.1 = 0.2... Математик си, Адолфе...

Адолфо, три на релси! 10 процента от 20 милиарда са 2 малиарда! За 200 милиона, Баце сопола си не хвърля!

Не ми се мисли какви ще са цените като отворят заведенията.

Дебели. Много дебели. Те и сега са много дебели по курортите.

Кой ти каза че заведенията ще отворят ?

Кочините и оборите за такива , като теб , са отворени и сега.

Брей, велико чудо.На всеки българин средно по 4хил. лева. Само че за някои по 4млн., а за болшинството хора по минус 20 хил. или 40 хил. лева.

8 циганета, циганин и циганка 40 000лв. Това малко ли е?

Всички говорят за стотици хиляди за милиони..... А пари няма кеш..... В САЩ голямата част от напачатаните уж пари се изливат на борсата затова и тоя балон.... Затова и противно на логиката акции на фалирали компании скочиха..... Дааа, ще повервам как малките изяли големите на Уолстрийт и спонтанно се организирали хахахах

Е, много ясно! То само в чекмеджето на тиквата има няколко милиона в брой !

Парите в чекмеджето също се увеличават

Ето ви я инфлацията и ако се чудите откъде идва това усещане за оскъпяване на живота, от тук. Паричната маса в обръщение е нараснала с 11%, а дали вътрешният брутен продукт е отбелязал същия ръст при всички затворени бизнеси? Не, разбира се. Към тази парична маса обаче трябвада се добави и виртуалната, която минава през картите. "Печатницата" е пусната, само дето тези, които и дърпат лостчето трабва да знаят, че съвременните пари собствнена стойност нямат. Те само обслужват размяната на блага, а без икономика блага няма, парите стават просто хартия. Хартията, че не се яде, не се яде, най-неприятното обаче е, че спестяванията в хартия отразяват капитализиран труд, към момента на спестяването, който сега "печатарите" обезценяват цинично. И кой ще носи отговорност? Никой. Както я понесоха Жан Виденов и Гечев през 96-та, когато превърнаха труда ни в 5 долара на месец.

Само че левът 1997г. го обезцени Сорос и то съвсем изкуствено.

България е във Валутен борд и БНБ не може да печата самоцелно пари. Драстичното повишение на парите в обръщение говори за драстично повишение доходите на населението.това е разликата с 1997г.

Може да говори и за девалвация на еврото и лева, което е факт.

Инфрация

Така ли изглеждат усъвременените пенсии? Браво за старанието, ще ви почерпят.

Мдаа,хубав е капитализма!Да поскачаме....

Ползвай си рублите и не си ври гагата в неща които не те засягат ! Понял ?

Непременно гласувайте за БСП. Румен Гечев е водач на листа. Той знае как стават нещата и го може.

alexiii

ако искаме повторение на 1997ма - те са правилните и моментът назрява и икономически

Печатането на фалшиви пари винаги води до инфлация.Първоначално тя е контролирана,като сега(12-15% годишно).След това му се пуска края..Но малко преди това се поставя на власт някой наивник,за предпочитане с леви идеи,които опира пешкира.....И после пак така...

България е във Валутен борд и БНБ не може да печата самоцелно пари. Драстичното повишение на парите в обръщение говори за драстично повишение доходите на населението.

Повишаване на парите в кеш означава само повишаване на парите в кеш ! Демек ги държиш в чекмеджето !

Това означава девалвация и на еврото към което сме свързани. Тези трилиони които изсипват централните банки уж в подкрепа на хората в условия на пандемия водят само до инфлация.

Т.е. инфлация 11%

1 рубла = 2 стотинки , инфлация а ? Мърша необразована-цървул червен.

А в еврочекмеджетата на Мутропитека колко са?

Ако искате да рухне Борда, 1 долар да стане 3000лв. а един хляб 10000лв., да се занулят спестяванията, то непременно гласувайте за БСП. Това е ваше право. Румен Гечев е водач на листа, той знае как се прави и го може.

а един хляб 1000лв.,

Което означава, че когато влезем в еврозоната курсът няма да е 1: 1.95583. Засега положението се крепи от многомилиардните заеми. Единственото успокоение е, че в почти целия свят е така - по подобие на американската икономика и когато удари неизбехната криза тя няма да е само у нас.

Споко, като вземем еврото ще извадим наяве всички скътани грешни парици на народеца. После алчните търговци няма да спазят съотношението 2лв =1 евро и пак ще го духа същият народец - търпелив и страхлив.

България е във Валутен борд и БНБ не може да печата самоцелно пари. Драстичното повишение на парите в обръщение говори за драстично повишение доходите на населението.

Колко хора се върнаха от чужбина бе драги? Или от строежа на магистрали дето тиквата нарича ИКОНОМИКА са дошли тези пари...

Да, циганите дето долетяха с препълнените самолети по Коледа и Нова година донесоха купища пари и оправиха финансите на държавата. За да си комунист задължително ле е да си куха лейка? Това ли е единственият критерии по който ви избират в БСП?

alexiii

аз съм виновен - моят доход се увеличи с 10000000000000001% и за тва. ИзСвинявам се!

Лани се върнаха доста гастарбайтери заради вируса, те без пари не са дошлЕ