Коментари - Парадокс по британски: Цените на жилищата спадат, но наемите растат | Бизнес.dir.bg
назад

Парадокс по британски: Цените на жилищата спадат, но наемите растат

Най-съществено през 12-те месеца до края на ноември са поскъпнали наемите на жилищата в Лондон (6,9 на сто), а най-малко тези в Североизточна Англия (4,7 на сто)

Обратно в новината
| Автор: Пламен Пенчев/БТА

Коментари - Парадокс по британски: Цените на жилищата спадат, но наемите растат | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Струва ми се, че малко досаждате с многократната употребата на израза "Обединеното кралство". В миналото пълното название "Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия" се съкращаваше като Великобритания, а не като "Обединеното кралство". На английски може да не е така, но нас това не ни засяга.

Ne mislete za GB, a za BG

Няма никъв Парадокс, има собственици с по 20 000 имота в Лондон, и като се съберат с другите с по 20 000 имота и определят цените и посоката на цените и наемите, правителствата от 10тия игарят в полза на тези предприемачи. Идеята е по високи цени по големи заеми от банките по големи печалби за строителните предприемачи и по големи печалби за банките, социалния протест се тушира с маригинализаране на проблема чрез медии и чрез Помощи за хората които са толкова големи че един човек на помощи се чуства по умен и по интелигентен от скъсващ задника си от работа рабоник в университет да речем. Защо с еполучава така? Ами умишелно помощите се индексират със скока на наемите, и колкото по голям е наема толкова повече са помощите за наем и това създава не пазарен ефект. Държавата се оказва най големият играч в надуване на наемите, но и политиески е бетонирано защото огромна част от масите които обедняват стават зависими от тази технология и подкрепят този механизъм. И какво се получава колкото повече се изплзва този механизъм толков аповече хора не са способни да си плащат намеите въпреки че работят, и толкова повече хора се нужадаят от помощи за д аси платят наема, колкото повече са тези хора толкова повече власт и сила има в мехнаизма на помощите, а това е причината за по големите наеми, от там и по големи цени на имотите. при цените на имотите основна причина за скока им бяха онези богаташи с по 20 000 имота които предзвикаха евикшън, или изгонване на намеателите си не защото нещо са нарушили, а просто те си ипозлваха законото право да си прекратят договора с наемателите си, представете си в рамките на месец-два да изгониш 20 000 души , това предизвиква паника на пазара и се търсят квартири но се създава скок на цените и неудобство за работещите хора, които след две такива евикшъни, или прогонвания от наетите апартаменти са готови да закупят жилище за да имат сигурност в дългосрочен план и това пък води до скок на цените и на Имотите. Реално правителството на Великобритания беше най основния фактор в спекулативния бизнес с имотите, които пък генерираше статистически растеж на Великобритания в областа на банковия сектор и на този в строителството и услугите свързани с тези сектори, без този спекулативен бизнес Великобритания щеше да е в рецесия от 2006 година......

Точно така. Следващия епизод е CBDC (електронни ваучери), които за послушните ще се индексират с инфлацията, а непослушковците инфлацията ще ги убива. Ще има ваучери за различни дейности - за къща, за спорт, за храна, за транспорт ще има и такива за култура. Ще има и такива които ще са динамични - ще може да им се сменя предназначението и условията за ползване, както и срока на годност.

Много добре казано. Рядко срещан тук хубав коментар!

Подобни са тенденциите и във Флорида например… Но пак зависи от района и локацията…(за динамиката и размера им)

А беше време, когато на локацията й викахме местоположение.

Тук си прав! Напълно са прав, да му е.а майката …

“ Парадокс по британски: Цените на жилищата спадат, но наемите растат” “Парадоксът” спира да е парадокс, ако се анализира всъщност малко по-дълбоко пазарът. Първо - представят се очаквания цените на жилищата са спаднат с около 5 %, а наетите да се повишат с толкова. И данни, че средното цена на жилище се е увеличила с 31 > (близо 1/3, които е МНОГО!!!) за последните 3 години! (Така че тук очевидно стана въпрос и за корекция (adjustment)) При всичко, което се случи през тези години - пандемия, кризи, войни, големи наляти пари - “количествени облекчения” и логичната последваща висока инфлация корекциите са логично а неизбежни, особено в “горещите пазари”, в кокъвто безспорно се превърна този на недвижими имоти (през посредните десетилетия осоцено с такава възвращаемост и широко достъпност). Но струва ми се се пропуска и нещо друго, които е важно и обяснява “парадокса” и това е УЧАСТНИЦИТЕ на този пазар - просавачите и купувачите! И по-добре мога да онагледя мисълта си при пазара на наеми на инати - имаме НАЕМОДАТЕЛ (който е купил ВТОРИ, ТРЕТИ, .., ПЕТИ, СТОТЕН ИМОТ (примерно фирма или инвестиционна дружество) и наемател! Тоест - можем да разгледаме и пазара на недвижими имоти като разделен на такъв където се купуват и продават имоти основно за ползване като (първо) жилище, и пазар на недвижимите имоти да инвестиция ;Д инвестиционни намерения), респ. разтоварване от такава инвестиция при продажба… (Друг специфичен момент е локацията на имота - дали е в скъп район на столицата или например в някое малко градче или селце)… Без да разполагам с по-подробна информация за това през годините мога да изкажа предположение, че концентрацията на големи капитали в малцина (респ. обуславяща по-големите им инвестиционни възможности, вкл. в недвижими имоти) и разделението в обществото (финансовите възможности), тоест нарастващият дял на инвеститорите (като обем, не непременно като брой участници) е вероятно до голяма степен обяснението за този “парадокс”. (Има разбира се и други - като възможности за достъп да финансирате (жилищни заеми, условия, лихви,…)

Който иска да купува и или за да дава и под наем и да плаща данъци (да става англичанин) да му е по-лесно. Тези които са за малко и са поднаем - да плащат и на собствениците, да им е по-лесен живота. Това е стимулиране на пазара на имоти и на държавата.

Ме’ не са чели мемото, че “Слава УкраинЕ” скъпичко излиза - правителството требе да праща пари на Изток. На британеца ще му струва солено да подклажда чужди войни…

МНого си прост бе Вата

Собствениците бързат да наваксат "загубата" от обезценяване. Защото тези които наемат. Не могат да си купят. Поне за сега.

Дaли? Има хоpа, дето могат все пак да смятaт. Има си смeтка, която казва мнoго ясно дaли, спрямo пaзара, има смuсъл да се кyпува или има смuсъл да се нaема. Чuста смeтка е.

Бравус Илья! Сколко стоить рекламку! Или Илья копейки заплачивает. Алъш вериш да ставает.

Ты чекай, а я елаю.

Щом наемите се вдигат, скоро ще скочат и имотите Така беше след кризата 2007 Който има пипе ще му светне какво да прави циклите в икономиката винаги се повтарят Щом наемите растат следва шоково поскъпване и при имотите На есен квадрат в София под 4К евра няма да има и в Люлин кой разбрал разбрал

Бека позная, а щом скочат имотите, ще скочат и наемите, нали? Хи хи хи.

Излез малко от тая кочина даде огледаш къде се намираш и тогива пророкувай 4к на квадрат с 400 евро месечен наем:))) Или мислиш, че ипотеките в целия ЕС са около 5% , а понеже България е със стабилна икономика , затова все още ипотеката е около 3%.:)))) Драги ми Смехурко…. така започваше една книжка за деца…. но разбира се, трябва да си я чел:)

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, мега яко нещо е и незабравимо изживяване ----- https://do.my/alfa

Абе цъкаме, ама нещо не ти работи линка. Да не искаш да ми пуснеш некоя компютърна бактерия?

Бравус Илья! Сколко стоить рекламку! Или Илья копейки заплачивает. Алъш вериш да ставает.

Абе пичoве, не ви ли е срам да нaблъскате толкoва безoбидни думи във фuлтъра за спuране на комeнтари. То бuва, ама вие се oсuрате нaправо с тaя цeнзyра.

Хахах, щом се вдигат наемите, значи се вдига прoизводитeлността на трyда на бритaнците. Няма какво друго да е .. хaхах. У пазaрната икономикс е така. "Саморегулира" се :)) Сuгурно щото рабoтниците са почнали яко да ползват изкyствен интeлект.

Има недостиг на жилища отдавани под наем, и наемателите се редят на опашка. Има недостиг щото тези които се занимаваха с отдаване под наема като страничен, но не основен бизнес масово продават, щото вече не им е изгодно не са на плюс - тоест като теглят чертата след като платят ипотеката на жилището, разходите по поддръжка и за тях нищо не остава. От друга страна лихвите се вдигнаха страшно много и да взимаш ипотека в момента е безумие и работарите не могат да си го позволят , затова и спад в закупуването на жилища от обикновения великобританец. Виж, вече пазарът на луксозни имоти хвърчи до небесата, но тук говорим за имоти от десетки милиони долари и нагоре.

Мхм, да. Нищо общо няма туй с макрорамката, нали. Аз съм сигурен, че за всяка стока или услуга си има някакво конюнктурно обяснение. Убеден съм в това. А за ръста на зеленчуците нещо? А за енергията? А за екотаксите? Вижте, има една друга хипотеза - през имоти се изпраха бая напечатани парички, но понеже хвръкнаха доста цените и нарушиха едно правило за 100 наема, то сега или трябва да вдигнат лихвите и да бутнат пазара, или трябва някак наемите да наваксат. В случая, шапкарите от АЦБ се опитват да задвижат икономиката, тъй, щото вместо да се перат парите в имоти, малко да се покачат заплатите, а от там и наемите. Пеоблема е, че и това води до допълнителен ръст на цените и искат не искат ще трябва да вдигнат пак лихвата и да влязат в първия сценарии. Туй ако не успеят да прокарат CBDC и електронните ваучери, а специално в Англия тая работа е почти опечена. Англосаксите са толкова тъпи, пе като нищо ще им нахлузят тоя модерния комунизъм.

Ко е туй АЦБ, бе, смешен?

АЦБ = BoE, бе тъп.

Шарлаъан икономистите искат да направят нещо подобно и тук, само, че да го представят, като ускорена конвергенция на път за еврозоната, преди изобщо да сложат двойни ценови табелки. Проблема е, че инфлацията искат не искат ще мине 50%. Много ми е интересно, как за 2 години се вдигна производителността с 50% ха ха ха. На асен василев мизериите са това.

Лихвите се вдигат непрекъснато, кеша свърши. А САНЪЦИТЕ да не би да са нулеви, ве? В САЩ цените на имотите скочиха ДВОЙНО за 2 години. Съответно Чичо Сам не пропусна на НАДУЕ и така тежките ДАНЪЦИ ИМОТ. В момента в САЩ е по-евтино да живееш под наем, отколкото да финасираш имот с над 8% лихва и 25% увеличени данъци имат, вода, смет, ток, газ, застраховка. Една скована "къща" в "английски стил" в БЯЛ квартал има стеден годишен данък от $10000.00. Реално живееш под наем в собствената си къща само за данък имот и лихвите от заема.

Ами така е те тука корифеите анализатори дето риват че пазара се влияел само от търсенето и предлагането и кал цените тука гонели западните. Ама дрогаре експерти, в уравнението пропускате две неизвестни - лихвите които ще растат и данък имоти който няма как в европейския мегаполис София е едва 0.18% пък на запад където искаме да влизаме е 1.5-2% . А за САЩ да не говорим дето е към 5% от стойността на имота. Дупе да им е яко на тия дето инвестираха крадените кинти в 10-20 апартамента си ги държат празни за черни дни :))

Кеша изчезва, ама идват елeктрoнните ваyчери (СBDC). Сега който слушка ще има бонуси комоенсаторки, кой не слушка - ще го апе инфлацията.

Точно така, цената пада, но поради вдигането на лихвите по кредитите, вноската или става по-висока или в най-добрия случай остава същата за едно проекто купуване.

Това е на всякъде в Мадрид, Барселона и Мадрид за 18 месеца са скочил средно 20%, а цените на жилищата не са мръднали

В Испания има много ясна причина да се получава това. Правителството е приело безумието наемодател да не може да изгони наемател за неплатени наеми, защото социално слабите трябвало да бъдат защитени. Така собствениците поемат огромен риск да плащат сметки и да не получат нищо от наеми. Съответно почти никой не иска да отдава имоти и от там няма купувачи, почти няма и имоти под наем, а една стая е на пазара с наем 1000 евро. Абе, като те управляват социалисти, така става.

Никакъв парадокс няма, подобна е тенденцията и в много западно европейски държави. Поради високите лихви за ипотечни кредити, хората предпочитат да изчакат, да не купуват, а да стоят под наем. Намаленото търсена за покупка намалява продажните цени, а увеличеното търсене за под наем надува цените на наемите.

Тва е единия прочит на събитията. Има и друг.

А дали не е поради високите ипотечни лихви и невъзможността наема да покрива ипотека да се вдигат наемите…. ей така или само в България може да се вдигат цените на имотите а възвращаемостта от тях да е мизерна. Да не е нещо такова?

Не точно. Купувачите нямат пари заради инфлацията и изискването за начална вноска от поне 20%. Доскоро е било лесно да те финансират и на 110%, но сега се искат едно 30-40000 евро за малко жилище да внесеш. Заради безумията на правителствата хората нямат такива пари спестени. Инвеститорите в имоти не искат вече и те да отдават под наем. Вдигат им данъците, измислят правила да не може да изгониш наематели за неплатени наеми и сметки. Съответно има малко оферти за имоти под наем с много по-високи цени заради риска и повишеното търсене, инфлацията. Към това трябва да сложим и стотиците хиляди нелегални емигранти, които създават още по-голямо търсене на имоти под наем. Ипотеките ще се усетят след месеци, като им паднат фиксираните лихви и се повишат вноските. Ще отнеме време да почнат да влизат в просрочие и пазарът да се наводни с имоти на безценица, които няма да има кой да купува заради отказа на инвеститорите да се занимават с отдаване под наем, обедняването на населението и липсата на спестявания и т.н.