Паника по петролните пазари

Саудитската компания "Aramco" загуби продукция от около 5,7 милиона барела петрол - това са 5% от световните доставки. Атаката срещу нейна рафинерия предизвика сериозни трусове на международния пазар и скок на цените

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тръмп се усети и вече казва, че изобщо нямал намерение да напада Иран. Щяха да унищожават Русия с ниски цени, а то какво стана. Който нож вади...

Трябваше да стане по-рано.

пак са си наумили нещо нашите хора, ама няма да издавам какво. Ще стъжнят живота на гоите.

Като гледам снимката, Иран са нападнали звездата на смъртта, значи са спасили галактиката, кво реве републиката.

Скоро ще има война между САЩ и Иран. Агресорът естествено ще е САЩ. Това е само предтекста, ударените кораби преди време, сега инсталациите в СА, всичко е с американско участие.

ся и мументъ дъ видим ко могат "алтернативните" технологии дет нямали нужда от нефт и газ....

Костелив орех се оказа ...... не знам дали САЩ ще съберат кураж да нападнат Иран, но ако това стане може да видим интересни неща - акто например как Ф14 се бият срещу Ф15 и Ф22, как се представят иранските далекобойни ракети и много вероятно поредното противоборство между американси и руски военни технологии. Разбира се, ще видим и как цените на петрола скачат, от което ще спечелят и Русия, и САЩ и целия ОПЕК. А току виж сме се и сетили, че България е един от най-големите износители в Европа на суровина за биодизел, и реално можем сами да задоволим голяма част от необходимите ни горива ..... а може би и с биоетанола ще стане така. Интересни мисли .........

РъБъ освен простотоия пардон простащина на високо международно ниво нищо друго не може да изнася

Щях да те нарека смешник, ако не беше трагичен.

биоетанол и ракия - едно и също ли е? Благодаря

Много алкохол може да се произведе от отпадна дървесина, ама мирише на дърво и гнило...та не е добро за пиене. Гроздова, сливова... това е!

На мен ми е интересно как в простата ти кратуна не мина поне една малка мисъл за хората които ще умрат

Хайде стига натрапвате лъжи. 2 дрона и пазарите са в паника и цените тръгнаха нагоре. И никой в момента не знае кой е извършил атаката. Странно. Повече прилича на "дай да направим нещо и да вдигнем цените на петрола че нещо се застояха". Да идват ел.автомобилите

екл кочините замърсяват не по малко.

Как никой да не знае кой е извършил атаката, като хусите си признаха ?

лъжете

10 лв да стане, нама задръствания, няма мръсен въздух. Всичко ще е супер!

въздух обаче НЕ води до "затопляне" за каквото говорят зелените фашисти ! Хиперболизира се страшно много това глобално "затопляне", а причината за него реалро е в ...СЛЪНЦЕТО! Не се иска много познания и мисъл, за да се проумее, че това е факт! Слънчевата активност за последните 150 години е силно нарастнала, с постоянни и все по-чести слънчеви изригвания и радиация! И в резултат - ЗАТОПЛЯНИЕ! ТОВА Е ИСТИНАТА!

"The Global Warming Swindle". Жесток филм, но само за тези, които не са с промити мозъци!

Странно. Точно последните години слънчевите изригвания намаляха значително, а температурата на повърхността на Слънцето спадна.

Първо прецизирайте тезата в ума си - какво точно искате да кажете - и после се впускайте да пишете. Че така остана неясно Вашето мнение - дали според Вас няма съществено глобално затопляне (и затова го пишете с кавички "затопляне"), или все пак по Ваше мнение затопляне има, но не човешката дейност е причината. Във втория случай кавичките са абсолютно неуместни, защото сме изправени пред сериозен проблем, независимо дали причината е в Слънцето или нас...

В интервю от 04.09.2019 г. по Българската Свободна Телевизия Валентин Вацев казва, че е възможно САЩ и Иран да координират петролен инцидент за да се вдигне цената на петрола. Той казва, че може да се договорят за потопяне на танкер. Е танкер не беше но инцидент имаше и цената се вдигна. Печелят всички производители. Губи Китай. Пророчески думи на г-н Вацев.

А да, и шистовия нефт с висока себестойност изведнъж става ренатбилен на пазара.

Шистовия нефт намали цените от 70 на 55 долара и продължава да се разраства, лъжецо.

Руският шпионин е нормално да "пророкува" инцидент с виновници други, но изгода само за Руслямска държава. САЩ са вносител на Петрол почти колкото Китай.

А не каза ли нещо и за тавариш Путин?

От един месец ни подготвят че се задава рецесия из европейската икономика... и най-накрая намериха лицеприятно обяснение;)

Руския показа сателитна карта на района на рафинерията и зададе въпрос как може да бъде атакувана точки която е заобиколена от 7 военни бази в които има мощни радари,модерна ПВО система и самолети АУАКС?

На Русия никой не и вярва бе брасчет! Само лъжи и демагогия! Как да им повярваш?

Лесно. Елати да фи покажим как го напраихме.

на дневен чарт (brent crude) си изглежда нормално . април месец е била по-висока а октомври 2018 още по-висока .

Брейй, много са плашливи тези на борсата! Трябва да им леят куршум. Да се чудиш как живеят в постоянен страх.

абе къв' куршум., снаряд да им леят или още по добре направо ракета ,та да та да си отдъхне човечеството най-накрая

Значи жервали едни 5-6 мил. барела (5%) ама цената на Техния и на Американския петрол скочила със 10-20% ... Не само ще избият тия 5-6 мил. барела, ами ще избият и инвестицията за модернизация и "въстановяване"... Ако пък САЩ успее да запали поредната война покрай тази боросова манипулация, още по-добре... Тъмп знае.. 2020 идват извори.... трябва му война

Рейгън наричаше СССР империя на злото. Коя държава е сега империята на злото?

Русия като наследник на СССР, и като задкулисен злодей в случая.

Русия!А също и Иран ,Северна Корея,Венецуела,Куба...

Кой е жертвал 5-6 милиона барела? По това си личи малоумието. Барелите не са жертвани, а добивът им е усуетен временно. Скочила е цената на референтните петролни миксове, което значи и на всички други петроли, включително на руслямският. Руслямска държава печели като най-голям износител на петрол - САЩ губят като вносител, СА губи като конкурент на Руслямска държава и невъзможност да изнася. Съответно Руслямска държава веднага иска да увеличи продажбите си за сметка на СА, а джуджето нагло предлага комплекси С-400 на СА. САЩ губи от войните, затова и държавния дълг скочи след 2003 година на нива 6 пъти повече от преди войните. Единствените печелещи от войни са Руслямска държава - продаваща основно суровини и оръжия.

САЩ са нетен износител на петрол от известно време, демек и те печелят при всички положения.

Вносител са. Най-голям производител, но и голям потребител. Добива им е 11 милиона барела, а потреблението 18-19 милиона барела. При това положение само малоумен идиот може да твърди, че са нетни износители

да,даа ама точно така е както са ти платили да го напишеш педерасче ебано,а преди нали се кефеше,че краваростан е най-големият износител на нефт бе лайнарче просто.и кво'че дългът бил скочил,нали пак според теб кретенче тъпо краварофилистиците парите ги дължали сами на себе си, еми значи по твоита Жендърска логика идиотите оттатик гьола требе да ги боли трътката за тоя дълг.

Па те цените на горивата у България нямат никаква логична връзка с международните пазари и е много вероятно да паднат.

Че паднат я! Ама за същите пари ще купуваш по-малко!

Добре де.Поне превежайте правилно. В рафинерията не се добива петрол. Там се преработва в петролни деривати - дизел , бензин , битум и т.н.От удара по рафинерията е загубена продукция от 5,7 млн барела нефт дневно. Т.е няма да може да се произведе дизел или бензин от това количество. Добивът не е засегнат , но поетролните пазари са комплексни. на тях се търгуват както нефт , така и петролни деривати и цените са им взаимносвързани.Иначе в българия веднага ще се спекулира с това. Нефтохим преработва единствено и само нефт сорт " Урал от Русия". Основните съоръжения технологично са предназначени за този тип " кисел " с високо съдържание на сяра нефт.Високата цена на нефта само пълни джобовете на руснаците, респективно Лукойл. Всички други и грацчи на пазара се съобразяват с тях.Иначе няма картел . как

Всичко това е чифутско-краварска постановка!

А ако помислиш, Русия има най-голяма далавера от поскъпване на петрола, защото това е най-голямото и перо от бюджета... а и ватниците ще вземат някой долар отгоре за ракети. САЩ и Израел са вносители и нямат сметка от това. Но трябва мозък, за да се мисли, а вие руските роби нямате такъв.

Ако имаше мозък щеше да знаеш, че износа на газ и петрол заедно няма и 5% от приходите в руския бюджет! Откъде ва намират- по кръстовищата ли

В руския бюджет няма приходи от петрол и газ, щото всички компании се водят частни, но в руслямският износ са основно перо генериращо над 70% от продажбите в чужбина на каквото и да било. явно тебе са те намерили на кръстовището да пишеш тъпотии и лъжи.

Още 2-3 такива статии и високата цена е гарантирана

Това е гадна дезинформация, гнусна лъжлива пропаганда група ' кахал' води нещата. Губителите на живота.

Ако горивата преминат 2,50 ГЕРБ пада. Цените скачат преди зимата. Ако има война гербаджиите да бягат без избори. Ако България подкрепи САЩ и влезе във войната,ще бягаме всички. Файда да защитаваме режима е лудост.

И 3.00 лв да стане пак няма да падне ГЕРБ. Те са като БКП вече, няма мърдане. Ще изкарат някой друг виновен и готово!

Голямо лапане се задава за търговците на петрол и продукти. Аферим, както викат комшиите.

Колко държави притежават дронове с бомби? Флайт радара е крайно време да почне да ги показва и тях.

За сега паника няма, но някой много иска това да се случи !

SU-152

И кво излиза ??? Че в зи свят няколко взривени тръби са по-ценни от живота на десетки невинни жени и деца!!!Когато саудитците удариха училище,автобус и убиха десетки деца, се чуха тук там вяли гласчета "абе не , ся нали ... Сега, когато беше ударена инфраструктура, но няма човешки жертви, целият свят се сети, че има война там и се хвърли остро да осъжда атаката.

И руснаците удариха цивилен самолет над Украина и избиха хиляди жени и деца в Сирия

SU-152

тъп си като крив кюнец

И САЩ свалиха пътнически самолет с 300 души на борда над Иран (бас държа, че даже не си и чувал за тоя случай) и САЩ убиха десетки хиляди цивилни пряко чрез бомби в Афганистан, Сирия и Ирак и стотици хиляди чрез последващите си действия. Айде цвили там за злите рашки и премълчавай за добрите янки.

САЩ само за 1 месец след началото на войната в Афганистан - октовмри-ноември 2001г, официално бяха избили над 2000 цивилни. Ако имаш малко мозък можеш да потърсиш кешираните статии в ББС, СНН и т.н. Затриваха цели села, щото умните им бомби си губели сигнала от ГПС-а и падали няколко км встрани, в центъра на някое село и затриваха по 100 човека наведнъж.

Руслямска държава само в Алепо изби 200 000 души за броени месеци - повече отколкото САЩ в последните 40 години в целият свят, така че не се напъвай.

A, здрасти. Жалко е, но е така. Преживей го.

За кои саудитци говорим !? За тези със столица Риад , или за северните саудитци със столица Масква , и шейх Влад ибн Шалом Путин

Зависи за кой? За жертвите и близките им, естествено, техния живот е по-ценен. За човечеството, естествено, по-ценна е инфраструктурата от която зависи работата, заплатата и изхранването на милиони хора. Но определено си лъжец. Когато беше ударен случайно автобуса целият свят гърмеше по случая, а войната в Йемен е обявена за най-голямата хуманитарна криза.

Винаги трябва да се поита - Кой има изгода от това?????? До тук единственото което виждам е съпротивата на Саудитска Арабия и Израел( с любезното съдействие на САЩ) да допуснат Иран до свободна продажба на петрол........ И всички действия в тази последователност........

SU-152

Правилният въпрос е,защо американците си подпалиха кладенците?......................... скача цената на нефта, което подкрепя петро-долара!

Иран продава свободно от 1960г и не виждам как САЩ или Израел могът да му попречат?

??????? Имат Нон-стоп ембарго от САЩ!!!!!! Кажи честно, в кой век живееш?????

Да, и до като напишете статията цената на петрола ще се върне на нивата от преди седмица. Вече е 62 долара/барел. Никакво сътресение няма да има.

Рижавият на всяка цена ще държи петрола евтин. Защото иначе рискът от рецесия в Щатите е много голям (плюс че за американците е супер важно бензинът да е евтин). А това е най-големият риск за преизбирането му догодина. След това - каквото ще да става, но поне още 1г петролът ще е евтин.

А ми САЩ имат огромни запаси от петрол. Що да не си защитатват икономическите интереси, лошо ли е? А и цената от 50-55 долара очевидно задоволява всички. Нашенските тарикати също!

Истината за световната либерастка икономика лъсна - удариха няколка варела с петрол и целия свят в паника. И не, че варелите са ударени ги стяга чепика, а че няма да има печалби. Арабелите са си оплели кошницата за 200 години напред с валутни и златни резерви, и сега не им дреме (поне според същите либерални анализатори и титани на икономическата мислА.

Ааййдеее...от два дни все за това се пише...Да очакваме, че у нас цената на горивата ще рипнат за нула време към 2,50...3,00 лева...А идва и ...зима...

Това са близо 5% от световното производство ?!?!?! 5% от Дневното/седмичното/годищното производство ?! Изказвайте се ясно!

говорят за капацитет и ако се замислиш..мааалко повече преди да пишеш, щеше да разбереш, че няма разлика дали е за "Дневното/седмичното/годищното производство" !

Паниката е за всички нас -потребителите на горива . Пазара му е все едно , той нито страда нито обеднява . Но тази атака едва ли е толкова лесна и проста за обяснение , след като ще има солидно облагодетелствани от това рязко покачване на цените. Крайния клиент( всички ние ) ще платим сметката .

Русия и ОПЕК мълчат,а от тях зависи много, ситуацията наистина е сложна.

Русия - имат си крава, пият мляко. Много са се опитвали (Наполеон, Хитлер), и ще продължават да опитват да откраднат кравата (ФАЩ и пуделите им), но видяхте че има "пляс по кунките".

А усия продължава да тъне в блатото на мизерията тотално завладяна и зависима от американските технологии и амиеликанският долар! Кой каза,че не е завладяна?

Те кво да да крадат.... Направо ше си купят.... Като Аляска... Тъпи раши.....

Незнам кои какво казва, ама аз ти казва да посетиш някое учебно заведение

Друже, ти не си добре! Пиеш ли си хапчетата редовно? Сега не сме 1812 г. нито 1945 г. и да, твоя човек путин с нищо не се различава от Наполеон и Хитлер. Трябвал му Кримския полуостров и го анексира. Него кой трябва да го плесне през кунките, а дрОгарю?

Защо хвалените от сащ и струващи милиарди ПВО системи Petriot, който са били разположени наблизо и е трябвало да пазят рафинерията не са спрели дроновете на едни бедоини като Хусите?