Коментари - От Прага до Пловдив: Инженери и архитекти преобразяват блокове от ерата на комунизма | Бизнес.dir.bg
назад

От Прага до Пловдив: Инженери и архитекти преобразяват блокове от ерата на комунизма

Пpиблизитeлнo eднa тpeтa oт бългapcĸoтo нaceлeниe живee в жилищa, cтpoeни преди демокрацията, пoдoбнo cъoтнoшeниe ĸaтo в Чexия и Πoлшa

Обратно в новината
| Редактор: Иван Стоянов

Коментари - От Прага до Пловдив: Инженери и архитекти преобразяват блокове от ерата на комунизма | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не може да дадеш втори живот на нещо, което умира. На панелните блокови гаранцията им свърши и те подлежат на събаряне. Въпрос на близко време е да започне тяхното събаряне и израждането на нови. Това дори ще е в полза на икономиката и държавата.

Понеже ми се налага да живея в такава панелка - уж беше временно, докато намерим нещо друго у квартала, пък то се оказа, че по-читаво от тая дупка май няма, все са панелки, някое и друго ЕПК, ново строителство от 90-те, дето вече и то е пълна трагедия, ново строителство от този век, строено на принципа, "Цепим стотинката не на на 2, а на 202" и прочие, отдавна разбрах, че тук принципът е Тейк Ит Ор Лийв Ит (най-буквален превод - или го взимаш (както си е), или го зарязваш). Всякакви опити за ремонти и подобрения обикновено завършват със скъсани нерви, загубено време и пари и почти без изключение се оказва, че преди ремонта е било по-читаво отколкото след ремонта. Неща, които са правени 80-те и досега се държат и са в по-добро състояние отколкото неща, на които е правен ремонт преди 2-3-5 години. Примерно при мои близки смениха грозния бетон на входа с някакъв фалшив мрамор или не знам какво, който така зверски се пързаля, че цяло чудо е, че някой не се е пребил! Бетонът може да е грозен, но поне не се пързаляше! Дори една моя близка само при намек за ремонт от моя страна, веднага се наежи: "Само през трупа ми!" Просто тези антики панелките са на доизживяване - правят се само ремонти, които застрашават сигурността или основна функционалност - примерно покривът пак тече, асансьорът пак не работи и прочие, всичко друго въобще не си и помисляш да го пипаш!

Само Путин може да ги преобрази, както направи в Украйна. Превърна ги в руини. Те за друго не стават.

Баси лъжливите мисирки, 1/3 били живеели в жилища от бай Тошо?? Не бе, над 90% са - който построил навремето построил, сега 300 хиляди лева кредит, връщаш 600 хиляди

15-ти живот им дават... Тези блокове, ако и да са грозни, ще издържат още 300 години и няколко силни земетресения, за разлика от съвременните коптори от гипсокартон и каменна вата, които при един по-силен вятър ще отлетят на майната си... Цялата работа е "за едни пари", както направи и лойко със "санирането"...

ставаш за нещо друго, освен да произвеждаш от ония дългите по една педя, кафевите... И да лалаш - за това най- те бива.

Само в нашия вход , седем апартамента са с премахнати преградни панели . А това е масова практика . Комшията от горния етаж си продаде апартамента - само защото се страхуваше , че блока скоро ще се срути .

"73% от сградите, в които живеем днес са от периода 1946 -1990 г. Тогава е имало години, в които са се завършвали по над 70 000 жилища в цялата страна. Най-много жилищни сгради са вдигнати през 1946-1960 г. През тези три петилетки след Втората световна война у нас са построени 575 747 от зданията, които и днес приютяват милиони българи. Производството на домове е продължило мощно и през следващите периоди, макар и с отслабващо темпо.През 1961-1970 г. са се появили нови 400 хиляди сгради, а през следващото десетилетие – близо 314 хиляди. Това е времето на разрастването на социалистическата индустрия и на градовете, съпроводено с възход на панелното строителство.От 1975 г. насам в България са построени нови 781 хиляди жилища. Най-голям дял от тях (над 328 хиляди или почти половината) са пуснати за ползване през периода 1985-1992. Строителният бум от 2004 до 2011 г. със 125 хиляди нови жилища е доста по-назад в „класацията“. Към 10 ноември без собствено жилище са били 400 000 души."

Хайде спрете да ни баламосвате, че е по добре да си сложиш ями на гащите вместо да си ушиеш нови! Друг е въпроса дали новия шивач шие съвестно или само тропосва, но Никой не смее да разрови в строителната мафия за да се подобри качеството. По лесно е да ни препоръчат да кърпим стари гащи, отколкото да контролират новите шивачи.

Една изключително манипулативна статия, поръчана от строителната мафия свързана със "санирането".

И как точно ще е в полза на държавата? Ще срутят жилището на хората и после ще им вдигнат НОВ БЛОК БЕЗПЛАТНО ????? Верно си дебил.

Ама ей на че не се е срутил. Като гледам и ти не си се изнесъл. Изобщо хал хабер си нямате как е строено тогава.

Всичко направено през комунизма е грозно и непрактично.

Много просто - издаване на постановление за негодна за обитаване сграда и заповед за премахването и. За сметка на собствениците разбира се, къде ще живеят после си е техен проблем, ако не им харесва да си поръчат евтаназия, като задълженията се прехвърлят към поколението според списъка от наследници

В България никога не е имало комунизъм, казваше се развит социализъм, преди да драскате глупости-учете

Хахахаааааа, добре му го каза на тоя охлюв

Браво. Успешно доказаваш, че наистина си евролиберал-идиот. Като гледам какво е качеството на "новото строителство" ако София я тресне едно 7 по Рихтер шанса след това да има повече останали здрави панелки е доста по-голям от този да останат да стърчат повече сгради "ново строителство". Кой и как ще успее да обследва всяка една сграда, за да каже дали е годна или не? А по селата има къщи на над 100 години дето си стоят още и с малко усилия ще доживеят и 200. Градското преустройство е нещо прекрасно, НО се прави когато имаш богата държава, която може да си позволи тези огромни разходи. Ако трябва да се започне отнякъде то трябва половин София да се изрине и да се построи наново. Даже 2/3 от София. Само тогава би имало адекватна инфраструктура, зелени площи, паркоместа и тн. И първо трябва да се започне от всички затворени комплекси по Малинова долина, Бояна, Драгалевци и тн. дето разни педали и мушмороци евролиберасти сте се натъпкали. После се минава през Обеля, Люлин и тн. Христо Ботев и Факултета направо с напалм отгоре. Крайно време е да вземем някои практики от така любимия ви Запад. Противно на много други дето са в едната или другата крайност аз не отричам, че там има много добри и правилни неща. Едно от тях е парцелирането и градоустройството в САЩ. Първо се правят зелени площи, инфраструктура, електро и водоснабдяване, канализация и тогава на търг се пускат парцели за строителство. Така трябва да е и тук, а не да живееш в затворен комплекс в мезонет за 350 000 евро, улицата да е частна, с широчина 2-3 метра и да си на септична яма в 21 век в "елитен" столичен квартал.

Статистиката отчита и много жилищни сгради, които по същество са къщи, тоест водят се еднофамилни домове. В селата до края на 1980-те си се строеха къщи, тук-там и през 1990-те. Някъде се строят и днес. В момента в България сградния фонд може да приюти поне 2-3 пъти съществуващото население на страната. Почти всяко село на повече от 20 км от град е почти пусто по ред причини. Ако само в едно село има средно 50 празни къщи сега умножете 50 по броя на селата в България и ще видите за колко празни жилища става дума. В големите градове и особено в София има цели нови блокове дето стоят празни или полупразни. Хем няма хора, хем цените космически понеже българина е прост и за него инвестицията в имот е най-сигурна. Той няма да купи земя, акции, петрол или злато, а ще купи една кутийка дето не му носи приходи. Отделно строителството е най-лесния и бърз начин да се препират огромните пари, които се крадат отсякъде - данъци, еврофондове, измами, търговия с всичко забранено което може да се сети човек, рушветчийство и тн. Когато се разбърка строителната мафия и се пресече корупцията тогава всичко ще се намести. Никой не иска да живее в стара панелка, но и никой не иска насила да става роб на някоя банка доживот само и само да смени стария апартамент с нов дето не знаеш с какво ще те изненада.

В по-голямата част от провинцията един квадратен метър нова застроена площ с прилично качество започва от 500 евро и стига до 700-800-1000 и повече в зависимост от населеното място и ред други фактори. И това е с минимална или никаква печалба. Ако в сегашния момент обитаваш жилище което е 80 м2 при средна цена от 750 евро за м2 ново строителство твоето ново жилище би струвало точно 60000 евро. Дори и отнякъде държавата да може да намери финансиране и да ти предложи нов апартамент за половината сума (делкате си цената 50 на 50) това значи, че ти трябва да извадиш отнякъде 30000 евро. Това обаче е на груб строеж. После докато го завършиш и стане годно за живеене колко ще ти трябва е друг въпрос. Айде сложи ги 50000 Евро общо. Е колко хора живеещи в старите панелки могат да си позволят веднага или за една година да извадят 50000 Евро кеш пара, за да сменят старата панелка с ново жилище? Дори при такава оферта ако предположим, че има 1 000 000 жилища за събаряне държавата отнякъде трябва да изнамери поне 30 млрд. евро само за тях, отделно инженери, работници, техника, отделно пари за нова инфраструктура, зелени площи и тн. Една дългосрочна програма за 25-30 години би решила този проблем, но откъде да намерим по 1-2 млрд.евро свободни пари на година като същата сума ще трябва да я извади и населението. За всичко това са нужни работеща икономика, висок жизнен стандарт и целенасочена държавна политика.