Още по-нагоре: Базовият ток надхвърли 330 лв. за MWh

Пиковата електроенергия надхвърли 391лв. за MWh с ден за доставка 4 август 2021 г., рекордът държи гръцката HENEX с цена за базова енергия от 185.59 евро за MWh.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Писна ми от "зелените" простотии на ЕС

Наистина няма такава държава в която група мекерета да нанесе щети на държавата за 300 милиарда и вместо в затвора, тази група да влиза в Парламента. Да припомня: АЕЦ Белене беше спрян под натиска на псевдо-енерггийни специалисти, част от които сега са в Демократична България, въпреки че анализите показваха че АЕЦ Белене ще има чиста печалба от 300 милиарда. Тези мекерета твърдяха, че цената на тока от Белене прави тока непродаваем, че ще е на загуба. Последните цени на тока от 250 лв/МВч показват че усреднената за 60 години цена на тока от 140 лв/МВч дори и сега е по-ниска от пазарната, което означава че АЕЦ можеше веднага да заработи на голяма печалба, т.е. икономическите анализи за АЕЦ Белене се потвърждават. Тогава защо тези мекерета не са в затвора: Иван Хиновски - агент Хабов от комунистическата ДС, сега обслужващ американските интереси от името на Слави Трифонов Борислав Сандов, който с подкрепа за ТЕЦовете причинява смъртта на хиляди хора заради мръсен въздух, а се води "зелен" еколог Георги Ганев - от с-ороско НПО, един от авторите на фалшив анализа за АЕЦ Белене Тези са от ДБ, но има такива креатури, кандидат затворници от от други партии: Мария Капон - приватизатор от времето на Костов Делянчо Добрев - беше на път към затвора, но пак се натиска за депутат Маатинчо Димитров

Е това е "МАФИЯ" в пълния смисъл на думата. Т.нар. "свободен пазар на електроенергия" е всичко друго, но не и свободен и независим!

Спомняте ли си как Тиквоча се ежеше пред камерата и обесняваше пред камеррите, че България произвежда много ток и се чудел какво да го правим. Това му беше "мотивираното" решение да не се строи АЕЦ Белене.

Спомняме си и че имахме най-евтиния ток в ЕС, в момента влизаме в топ 3 от време на време. Имахме една енергетика като хората, и нея провалиха.

Шанса ни е да правим като японците - фотоволтаици задължително по покривите на всяка сграда

Я виж ти! Алоо, "експертите"?? Кво стана бе? Нали около нас всичко пращеше от евтина енергия?! Белене не ни трябвало! Що така румънците ще разширяват Черна вода, а турците с руснаците строят Аккую? А ние ако може и Козлодуй да затворим! През 80те години ток продавахме на Турция! Не ви е срам!!!

ще съжаляваме след 5 години че намерихме пари за самолети и не намерихме пари за АЕЦ Белене..... както искат всичко да е на ток .... АЕЦ-ще са най рентабилни!

А истината е, че ни натиснаха леко, парите за Белене да отидат за самолети! И те отидоха действително за Северна Каролина! Ти тука ако искаш-свети си с борови клонки! Колониите са така!

Президентските самолети бяха мега спешни. На народа самолети му трябват, той по цял ден нищо друго не иска. Ток не му трябва! Самолети, руски, холаднски и сега народа е щастлив, но ще стане още по-щастлив ако либерализират и битовия ток!

Цената на тока от АЕЦ Белене е изчислена от HSBC на 140 лв/МВч ако се усредни за целия период на експлоатация - 60 години. Значи дори и сега АЕЦ Белене щеше да работи на огромна печалба. Смятай: 160 лв на мегават по 15 милиона мегаватчаса прави 2.5 милиарда лв печалба годишно още сега, а с времето тази печалба ще се увеличава с увеличаването на пазарната цена. Кой ще потърси сега отговорност на тези които казваха, че АЕЦ Белене щял да бъде на загуба. Кога ще се потърси отговирност на тези "енергийни експерти" и политици, заради които беше спрян АЕЦ Белене и загубихме стотици милиарди?

Аха само че оттогава дори тока от Козлодуй скочи с 40%. А колко ще скочи цената на горивото след 5 години дори никой не занае, но се знае, че АЕЦ ще нарстнат в световен мащаб. Примерно през 2007 година цената скочи до небесата с 500%. Освен това HSBC дадоха няколко варианта, така че както винаги лъжеш.

Това са типичните комунистически сметки - тока от АЕЦ бил скочил 40%, но не казва, че е 5 пъти по-евтин от добива на енергия от Марица Изток. А ние кюмур няма да горим повече. Няма по-евтин вариант за България от АЕЦ, нито газ, нито каквото и да е било друго. Да не говорим, че България няма нито достатъчно ветрове, нито пък слънчевия добив е близък до този на Австралия. Като цяло каквото и да правим няма да ни стигне електроенергията само от възобновяеми източници, ще се наложи поне половината да дойде отвън! Такава зависимост е престъпна.

но ще ни цакат за СО2 и от горивните автомобили. Затова следва да се ориентираме към местно производство на елколи, докато не е късно да се вкарат в Националния план за възстановяване - вигжте БГ ел кола на http://rentelex.tech

Това не разбират българите - гледат как щели да ги прецакат, а Европа отварят изцяло нови, неразбработени пазари и сега е момента толкова всеможещи и умни българи да се наместят, ама понеже са умни, ще мърнката и че чакат Полша, Румъния и Северна Македония да дадат първо те пример!

Мафията Герб да надуе цените.

ЩЕ ВИ НАДУЕ ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ. ТЪРСЕТЕ СИ ПРИЧИНИТЕ ИЗВЪН ГЕРБ БЕ МОРКОВ. ИМАТЕ ВЛАСТ ПРАВИТЕЛСТВО, ОБЯСНЕТЕ НА НАРОДА ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА ЖАЛКИ!

А каква е цената мебду 8 и 9 сутрин и от полунощ до 1 часа?!?

Също така от 20 до 21 часа не е упомената цена? Какви са тези дупки сутрин, вечер и около полунощ, които са с неизяснена цена? Дир, ще започнете ли да подавате цялостна информация в статиите или ще го карате платено и ще омайвате малоумниците, стоящи на една везна с вас, със половинчати истории, списани набързо в горещ кабинет от недоебани журналя?!

_stankow

Един произвежда, друг спекулира с труда му. Накрая сметката я плаща потребителят, а се обогатяват спекулантите.

Абе къде са зелените лобисти да коментират ? Това се дължи на климатичната политика на ЕС и изкуственото поскъпване на електроенергията от ТЕЦ (Системата за търговия с квоти на емисии), наложено ни от Брюксел. Какво стана с уж евтината енергия от ВЕИ, изкупувана на преференциални цени?

Къде е Петкова и цялата герб свинеферма която твъртдеше че с борсата тока щял да стане по евтин?? А къде е тиквеника банкянски който твърдеше, че навсякъде около нас тока е евтин и затова няма нужда да строим АЕЦ белене ще купуваме от Турция?? Къде сте вашта мама гербери гнусни да бъдете съдени и натикани в затвора??? Но и тъпаците си го заслужават този скъп ток .. до оня ден венцехвалихте тиквеника и шайката му избирахте го на ръце го носихте, портрети по офисите му слагахте а сега сте надупени и с 200 ви карарт. Овце!

Тиквата че е виновен, виновен е. Само че заради това, че без думичка на несъгласие подписваше като поп всякакви идиотщини в Брюксел и не защити националния интерес.

Хайде сега, Брюксел бил виновен за това, че окрадоха десетки милиарди от енергетиката. На Чехия, Словакия, Словения и прочее не им са виновни. Сигурно защото не са крали толкова.

това го твърдеше един екеперт който консултираше ГЕРБ и беше избран депутат в листата на Слави като велик реформатор

Е нали Костов точно забърка целия батак :)

Какво стана с зелената енергия , фотоволтаици, вятърни перки , ами зеленият водород ? Да ги включат и да смъкнат цените .

Да не би да са ги изключили?

По скоро да изключат всички други и да останем само на тях . Нали зелената енергия е най евтината. Вечерта гледам изключват фотоволтаиците нещо лунната светлина ли е проблема , ти кажи.

Ще я докарате пак до там, че Костов да ви измъква от батака.