Охлаждане на пазара на имоти: ето прогнозите на експерта за 2023 г.

Още в първото тримесечие очакваме спад както при сделките, така и на цените, смята Добромир Ганев

Обратно в новината

Коментари - Охлаждане на пазара на имоти: ето прогнозите на експерта за 2023 г. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако дира каже "охлаждане" - разбирай тотално падение на цените!

Тотално тотално колко да е тотално ? Аз още чакам да купя апартамент на соц цени по 5000 лв, ама то квадрата стана по толкова.

Какви глупости пишете, без 1 цифра статистика в нея. 1-во на имотния пазар има СОФИЯ, още 3-4 по - големи градове, КУРорти и останалата България. "Охлаждане може да има ЕВЕНТУАЛНО в последните 3" За София винаги ще има растеж (дори и малък), защото и сега да искаш да купиш, са останали само боклуци. 80% от обявите в нета са фалшиви. Качени са 2-3 хубави апарта, за да звъннеш. Отиваш и започват да те развеждат по барутници.

Най ниски цени на балканите... МОля???? То само в Булгаристан ти продават 100м2 а то реално е 70м2 Вижте в другите стани ( Сърбия и Македония) цената е до ключ, с готова баня, плочки, ламинат а при нас гол като стриптизъорка

Хахаха, този експерт явно не помни добре периода 2009-2013. А историята си прави неприятни шеги с тези, които не помнят историята. Освен това, т.нар. експерт трябва да вземе предвид и повишаването на ОЛП на БНБ на 1.42% само за 3 месеца с тенденция за покачване. ,,Експертът'' вероятно има поглед и върху още една компонента в ценообразуването - обемите продажби (брой). Би било добре да погледне трендът и на този показател. Всичко останало е локуми и интерпретации на база вътрешни желания.

Цените на стр. материали, парцелите, труда, администр. разходи по учредяване на строежа и т.н. няма да паднат. Не виждам как ще паднат и цените с повече от 5-10 процента и то краткосрочно. Кризата в ЕС я дават за година само, в 2024 отново да се излезе на растеж. Имотите са инертни като цена. Дойато спрат да се вдигат 2023 и предполагам още в 2024 пак ще са нагоре. Ако на 5-6 януари Путин обяви затваряне на границата и обща мобилизация в Москалията само от руски клиенти пазара ни може да удържи една кризичка ако тя не е дълга. Пак ви казвам - стр. материали са много нагоре. Новото строителство няма как да падне драстично. По-скоро може да се ограничи новото строителство, а там има търцене и цените няма как да падат много. 2008ма беше друго. Заплати по 600 лева, а цените бяха като сегашните. При нас парите от плана за възст. тепърва ще идват. Въпросът е в лихвите, но за сега и те не са скочили рязко у нас. За сега ня виждам шанс да падат много цени.

Пазар има сериозен, а и цени и в по-малки градове като В.Търново, където цените са си направо софийски, Перник, Шумен и др. Не са само най-големите градове са с добър пазар. Аз лично предполагам обаче, че и в София може да спаднат малко цените. България никога в своята 13 вековна история не е била толкова богата. Въпреки изоставането ни от Румъния да речем. Пазара на имоти просто е показател за това. За съжаление дързавата се нуждае от тотална реформа и модернизация във всички сфери, а няма кой да поведе хората.

Въпрос на закони е. Партията, за която гласуваш какво мисли по въпроса за издаването по БДС и включването на огромни общи части в цената? Просто строителите са наложили закон в техен интерес, а купувачите се плюят по форумите и не знаят какво е отношението на партията, която са подкрепили по въпроса с горепосочените уйдурми.

Аз пък виках майстори да ми дадат оферта за ремонт на баня, покрив и т.н. Дадоха ми.Оферти. Страшни оферти. Отказвах ги на мига на подаването. Всичките. Хванах се на зелено и сега сградата си върви. Оказа се по-лесно да купя ново по БДС и да го довърша, отколкото да ремонтирам старо. А ти си чакай цените да паднат. Както подпряха отдолу и минималната заплата. Чакай си.

Чичето брокер, защо лъже, в Румъния цените са по-ниски, имат по-добра инфраструктура и по-високи заплати! А колко западни компании са там не може д се сравняваме изобщо. И защо нашенци си купуват вили в Гърция а не по нашето бетономорие за половин милион евро , само за гледка към морето

Малѝииии, много се лъже тук. В цял свят цените падат и всички говорят за балон по голям от този 2008, но тук в бг ние сме изключение. Федералният резерв се затяга от двата края, повишаване на лихвените проценти и QT. Оттук и най-лошата година за пазара на облигации в историята, RE се разпада, криптовалутите падат със 70%+, акциите падат значително, SP 500 -17%, Nasdaq -31%. И цялото това забавление само за краткия период откакто започнаха да се затягат. Какво още искате за толкова кратко време? Почакате за да видим крайният резултат след като фед достигне 5те пр. което ще дойде и в Европа, даже японската банка повиши лихвите.

Цените са си съвсем европейски срещу огромни разлики в сигурността здравеопазването бизнес потенциал инфраструктура и разните социални сервизи , което не може да бъде , така че ами да цените ще се свият освен ако не влезе допълнителен обем външен капитал на тоя пазар , нещо което не е желателно и заради либерализацията на този пазар през 2013 Бойко ще го отнесе някой ден ако не той наследниците му да се надяваме .

Ще поскъпват много ясно, всичко поскъпва. Ако ти е нужен за семейството ти, за да живееш в него, не трябва да те вълнуват бизнес глупости, а да направиш всичко възможно да си решиш жилищния проблем

Този квартал от снимката ми прилича на Филиповци.

Кво охлаждане бе, иде истински взрив. Взрив със силата на атомна бомба. The Big Bang. Кой разбрал - разбрал. Хахахахаха.

“Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа” Кви легенди бе, измамник, влез в някой унгарски сайт да видиш какви апартаменти и къщи се предлагат в Будапеща и какви коптори в София Влез в някой австрийски сайт напр …scout.at да видиш че 3 стайни в някои райони на виена са по евтини от итонгите в Кръстова вада Влез в seloger.fr да видиш цените в Париж и София Пазара в момента е пълен с “инвеститори” идиоти, строители на сгради с течове от първия дъжд с надценки по 120-150% от себестойността, и лъжливи брокери като тоя

Глей как прехабилите се да дадат 2000 за м2 в клоаката на булгаристан с намаляващо население и над 40% празни/необитаеми жилища се надпреварват да хвалят чичката и да ни обясняват какви супер инвестиции са направили. Ще пиете мътна студена вода по 2000 евро литъра съвсем скоро, ха хаха