Няма балон на пазара на имоти в България, заяви пред БНР председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. "Цените във всеки един свободен пазар са нормални. Те са такива, каквито предполага основният закон на пазара - търсенето и предлагането." Този закон действа и на бългаския пазар, категоричен е Ганев и добави: "Това е един от най-конкурентните пазари. На него участват много институционални играчи. Пазарът е напълно логичен и нормален".

Очакванията на Ганев за следващата година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилното решение за своето семейство. Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа.

"Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са легенди в социалните пространства, които не са доказани."

Ганев отбеляза, че в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" изрази очакването си сделките да намалеят през 2023 г.

"Очакваме охлаждане, очакваме балансиране, очакваме по-разумен пазар. /.../ Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имахме рекорд на жилищните индекси на цените - с около 15-16% ръст във второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваме първо спад на ръстовете - вероятно от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще видим в някои градове и спадове както в сделките, така и на цените, но това едва ли ще важи за всички райони на страната."

Специалистът предупреди потребителите да бъдат внимателни с покупките на зелено.

"Рисковете не са много големи за нашия сектор, но въпреки всичко трябва да бъдем внимателни", препоръча Добромир Ганев.