Новите ДДС правила от 1 юли: Облагат се и най-евтините стоки, купени онлайн

Може и да се качи цената на по-евтините продукти, поръчани и доставени от Китай, САЩ и други страни извън ЕС, но пък търговците няма да изненадват с искания за още пари

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако съм поръчал и платил преди 01.07.21г. а праката дойде след тази дата ще дължали ДДС и такса

днес поръчах... В алито виждаш цената без ДДС. Като правиш поръчката ти смятат ДДСто и те зарадват. Ако те устройва -> "напред" и да пътува насам. Чарджиха ме точно 20%. Можеш да си свалиш и фактурата. Интересно дали има начин на нея да влязат данните на фирмата и да си вема ДДСто обратно...

Интересно, какво ще е положението, ако изпратя нещо до щатите за сервизно/гаранционно обслужване и ми върнат от там продукта.. ремонтиран, или подменен. Пак ли ще се плаща ДДС, мито и тн?

Вътре в пратката така или иначе трябва да пратиш платежния документ, с който си го купил. От там ще се види, че ДДС вече е било платено, или че не се дължи. Пред митниците се декларира като "Не дължи ДДС" или нещо такова беше. Но то и в момента законът си е такъв, сега просто ще се прилага и за най-евтините стоки.

Статията е така написна, че се някъде се плаща ДДС към продавача и после пак при получаване, а някъде - само към продавача.

Виждам твърдения, че Алиекспрес се регистрирало, нямало проблем и т.н. Наясно ли сте, че Алиекспрес не ви изпраща нищо?! Стоките ги получавате от продавачите, които използват платформата на Алиекспрес - от тях си купувате боклуците. Те дали са регистрирани?? Как ще знаете дали са регистрирани? Ако ги питате, те дали ще знаят за какво става въпрос? Обявената цена дали включва ДДС? Съобразено ли е с дестинацията - в случая България, защото ДДС ставката е различна за всяка ЕС държава? Айде да видим как ще идват тия пратки и кой ще изреве... разбирачите, нещо да кажете по темата?

Алиекспреса би трябвало той да е търговеца пред ЕС който има ангажимента да представлява търговците и съответно той да си има ангажимента да събира от всяка продажба ДДСто..като от всяка продажба си взима процента..предполагам над 15 прибира от всяка продажба..

Поредният неподготвен. AliExpress и другите платформи ако продават за ЕС имат интерес да се регистрират, защото ако всички от ЕС трябва безумно да минаваме през митниците и да плащаме ДДС нали ще спрем да си купуваме евтини боклуци и това ще е сериозен удар за бизнеса им (целият ЕС си е сериозен пазар). А като посочваш адреса на доставка там нали си казваш в коя държава е? А е повече от известно и колко ДДС трябва да се плати там. Сега ще кажеш "Ама те AliExpress" няма да плащат ДДС. Да, и в първия момент, в който ги хванат, ще им отнемат лиценза. Това вече обясних защо AliExpress нямат интерес да се случи.

А в Америка ДДС кога?

Спокойно, от 1-ви юли AliExpress и другите големи online търговци на евтини стоки извън ЕС вече слагат ДДС. Изрично е упоменато, че по този начин не трябва да се минава през митниците за ДДС. Съответно може да ви задържат пратката само ако трябва да се плати мито (за стоки над 150 Евро). Дори и да ви спрат пратката за ДДС теглите си фактурата от AliExpress и им я носите, което ще докаже, че ДДС-то е платено и трябва да ви освободят пратката. Е, това е на хартия, на практика ще видим , от нашите митничари всичко очаквам :)

Хора, ама вие кво си мислите, че държавната машина в България е направена, че на вас да ви е лесно? Не, неее... Направена е, да ви е зор, да си губите времето, да висите по опашки, да се стресирате и да псувате всеки път, когато трябва да се докоснете и до най-малкото нещо в тази машина. В 99.9% от случаите това докосване е свързано с даването на пари, но това съвсем не значи, че трябва да ви е лесно да ги давате. То ако беше така - кликвам тук и готово, платих - дето се вика, да ти е кеф да си плащаш и ДДС-то, и митото, и всичко. Да, ама - НЕ! Ми това да не ви е магазин. Това е ДЪРЖАВА.... и то България. Тия хора там зад гишетата, да не са ви продавачи на процент, че да ви се усмихват и да ви правят живота лесен, за да ви продадат нещо. Ми те са Държавни Служители (с главни букви). Те по дефиниция ви мразят и ви смятат за пълни идиоти още в момента, в който кракът ви стъпи в приемната Им. За тях вие сте "работа", необходимо зло, заплатата им не зависи от това, как са ви обслужили и по тази причина за тях вие сте бреме и те ви мразят... Освен, разбира се, ако "имаш човек".

Значи за Налози и глоби еднакво в целия Евросъюз а Заплатите защо не са еднакви.Свещи да си купите.

Как ли сме живели по соца без ДДС!? Ама сега ще кажете, че ДДС-то е демократично...Е защо мрънкате тогава?

Не те знам дали и как си живял при соца, но тогава си имаше данък оборот, което , без да влизам в подробности, е точно ДДС.

Най ме притеснява "извършването на митнически формалности" - коети в БГ-то означава ходене по мъките, разправии със "съзнателните" митничари , плащане на някакви агенции да попълват декларации, електронни подписи, ЕОРИ-та и т.н. За да се плати 1лв. ДДС на 5лв стока трябва да платиш 15лв за въпросните "формалности" и да загубиш поне 1 ден и доста нерви.

Просто няма да се купува от нерегистрирани търговци. АлиЕкспрес вече са си подали за регистрация, сигурен съм.

ЧЕЗ и Веолия платиха ли 3 милиарда ДДС през изминалата година на НАП? А предните години? А Топлофъка плати ли 20 милиарда ДДС последните 20 години? НАП ми отговарят, че не са!

Чукча не читател, чукча- писател. Айде потърсете малко информация, прочетете, информирайте се, пък после пишете глупости! https://www.bgpost.bg/bg/485 и цялата секция Митническо обслужване.

Поредният шамар за свободния пазар.

Юдейските чакали шушнат на американските войводи, те от своя страна натиснаха копчето на европейските дебилни слуги и Европа в нова схема, която щави европееца и храни големите фондове и корпорации. Да ви е честит новия световен ред... и господар.

А таксите: - 12 ДВАНАДЕСТ ЛЕВА за митническо предствителство. - 4.90 ЧЕТЕРИ ЛЕВА И ДЕВЕДЕСЕТ СТОРИТИНКИ - ТАКСА ЗА БАНКОВ ПРЕВОД ПОНЕ +17-18 ЛЕВА за АКО ще и за 2 лв да си си купил нещо. Да не говорим, че доста често след освобождаването не искат и да го доставят, а трябва да се ходи да се взима. Просто само с доставка от европа ще се поръчва.

Има много статии по тази тема и всички са пълни с противоречия. Ясно е, че на никого не е ясно как точно ще се процедира и какви са новите правила. В ЕС бюрокрацията взе връх над здравия разум, време е да се махаме.

калинки се развихриха!

Аз желая да коментриам следните няколко неща: 1-Добре, искат да плащаме ДДС - нормално за всяка стока и услуга има ДДС. Аз съм съгласен. 2-Огромна част от нещата, които поеъчвам от Китай, просто ги няма на нашият пазар. 3-И да ги има нещата, те са с 500% отгоре, че и повече спрямо цената "на дребно" директно от Китай 4-Процедурата не е улеснена. Даже напротив 5-Сега нашите пощи ще трябва да обработват всяка пратка и ще взимат по 3,9лв. на декларация за пратка !!! Ще може ли с 1 декларация да се освобождават няколк опратки? 6-Ако сам решиш да си освободиш пратката с електронна декларация в митниците- ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА ЛУДНИЦА Е ТАМ? В ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ НЯМА НИЩО В РЕД ВСИЧКО Е ХАОС. ОБИКНОВЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ-ЛИЧЕН ОПИТ ОТ НЯКОЛКО ОПИТА 7-И да искаш да си платиш ДДС-то ще трябва пак да ползваш банка и там взимат 1-3лв. на превод. 8-А ако трявба да ходиш и до БРС-който е на майка си райна винаги хептен се омотват нещата. И последно - статията е просот супер разтягане на ластици. Общи приказки и само буквално 2 изречения, които го интересуват обикновнният човек. Нищо полезно или в конкретика.

Всъщност до колкото разбрах за стоки купени от регистрирани търговци след 1-ви Юли 2021 на стойност до 150 евро не се дължи абсолютно нищо и би трябвало само да се вземе от гишето в пощата по адрес на доставка. Тоест както беше досега за стоки до 22 евро. Таксата от 3.90 за обработка и начислено ДДС се плащат само за стоки които не са купени от регистрирани търговци или са купени преди 1-ви Юли 2021 и все още пътуват. След 1-ви Юли цената която се плаща на регистрирания търговец в Китай например ще е с включено ДДС и държавата би трябвало да си го получи от китайския търговец ДДСто по служебен път.. Дали ще става така имам известни съмнения и най-малкотп теоритично би трябвало китайските търговци ще вдигнат цените.. Аз например от няколко седмици имам купена букса от Алиекспреса за 0.60 долара с безплатна доставка, която още пътува и когато пристигне в пощата, понеже е купена преди 1-ви Юли 2021 ще трябва да платя в пощата на гишето, няколко стотинки ДДС и 3.90 обработка документ. Ако обаче днес си купя телефон за 150 евро би трябвало да ми пристигне на гишето в моята поща и не трябва да дължа абсооютно нищо допълнително..

Буксата ако ти искат 3.90 лв такса по-добре им я подари на минтницата и си поръчай нова.

пак сме в парадокс , високи цени малко потребление , малко намаление на купищата боклуци , но побесняло население . Не е ли по добре да няма ддс на храната а да се увеличи това на парцалките употребявани по един ден , на безкрайната редица от ненужни придобивки задръстващи шкафове и удобно изхвърляни на планината от боклук

Не! А сега? Да

Все хубави новини... Вчера да ни вкарват е Еврозоната, завчера нови цени на ток и вода, днес ДДС. Хора ПОРЪЧВАЙТЕ безмилостно от Китай да се задръстят митници, пощи и т. н.

сега ще видя и края на капитализма света ще се превърне в един глобален гнусен евреиски кибук където ние ще сме роби а 49-те евреиски клана ще бъдат господари и собственици на цялия свят

Братва, евреите мачкат света от време оно. А който се съмнява в това да вземе голям кредит за къща и после да си изгуби работата.

Назаем брашно - тъпкано се връща! И това не е чифутска приумица, а универсален закон. Я си представи какво щеше да стане, ако не беше така? Всеки щеше да взима големи заеми и после да не ги връща по една или друга причина... И тъй като икономиката е затворена система, това виаги щеше да е за сметка на някого другиго...

кАКВИ ЕВРЕЙСКИ КЛАНОВЕ ВИ СЕ ВЪРТЯТ В ГЛАВИТЕ? АБЕ ХОРА ВИЕ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ? ЗАЩО ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА Е ВИНОВЕН?

Хора, не сте прави да критикувате това решение защото то е взето от ччиновници, а само у нас те са близо милион на 6 млн население от които 3 млн пенсионери и деца. Ами в Брюксел, знаете ли и там колко са а? Ами тези хора имат заплати, осигуровки, пенсионну фондове, отпуски, болнични, майчински, бащински, командировки. Знам че не правят НИЩО, но са хора.

Поредната глупост! Само гледайте какви небивалици ще настанат! Поредната схема за измами и преследване на хората!

Е, гаа ти! А какво ще правим , като в Алпите и ..Карпатите не растат банани?

Добър въпрос. Банани трябват. Щото с това ДДС , бананът винаги "ни е мушнат отзад".

Де да беше банан ще го понесем а то четвъртит недялан чеп. ВЪН ОТ ЕС.

Това добре. Държавата ще започне да събира от крайния потребител и това ДДС. А кога ще започне да си събира ДДСто от търговците и производителите в БГ, което ние винаги плащаме, а то никога не стига до държавата?

Тия "батаци" заради ингилизите ли ги правят?? ...Те затова плуват до Грузия в ,, украински териториални води,,.

Като чета коментарите ми прави впечатление, че голяма част от коментиращите не са разбрали основното, че тези правила ще важат за целия ЕС. Това естествено е с цел да се внася по-малко от Китай. Друг е въпросът, че на практика всичко се внася от там. И какъв е смисълът да удряш стоките на дребно и да храниш митнически агенти, ако продавачът не е регистриран по тази новата система

Така е, защото Китай предлага всичко, а у нас не се предлага нищо. Ако мога да намеря дадена стока у нас, няма да я поръчвам от чужбина и да чакам два месеца да пристигне. Явно у нас конкуренция и пазарна икономика се свеждат до това, държавата да товари крайния потребител с всевъзможни такси, мита и налози, за да го откаже завинаги от намерението да потребява стки, произведени извн Евросъюза.

Тия новите пед@ли яко ще ви щавят, кеф ми е за вас чалгари.

Ей го поредния неразбрал, че това идва от ЕС! И че това е прието още по време на царя Слънце - Тиквун Великий!

Това са поредните цигански номера по роден тертип. Навън , разбирай европа където обитавам при стока под 22е ще си я вземаш от пощата. Такава е и наредбата. Над нея плащаш онлайн на митницата и пак си я вземаш от пощата. Само у нас и вероятно Албания трябва да ходиш като абдал по гишета и да плащаш доп. такси за щяло и нещяло..

От години не съм ходил по гишета! Всичко по email и плащам в пощата. Ела и виж!

CynepMEH

Аха, и плащаш 18 лева за услугата + доставката. Аз си плащам онлайн с електронен подпис и EORI номер та поне само доставката да им платя на мизерниците.

Оххх! Поредния чукча. Това е на ниво ЕС и от днес и в твоята чужбина ще плащаш ДДС и за под 22 евро.

Това е само първата от бомбите, заложени от ГЕРБ. Скоро ще гърмят и други.

Айде стига плю на сляпо.Чети преди да се излагаш, ГЕРБ тоя път нямат общо с тая гадост

А има ли възможност сами да си се представяме пред Митници, като физическо лице, ако имаме КЕП и ЕОРИ номер? С това поне ще избегнем всикчи административни такси.

Стига да можеш да попълниш митническа декларация, ако ти се налага де. Веднъж опитах и ме заболя главата.

вчера платих 30 лв общо,4,80 пощенска услуга.12,65 ддс и12.00 митническо предствителство

Да педерастия е пълна, задържаха ми пратка по Коледа на митница, пратих необходимите документи по email, митничарите решиха, че НЕ ДЪЛЖА МИТО/ДДС, но пощата ме обърса 4.80 за митническо представителство... Доста тъпо... Митницата не ми начисли такса обработка, но пощата как да не начисли....

мамата комунистите,бойко лайна да яде,тия са незаменими,ако ги изберете,ще искаме сми да си стигнем задника за да се оправим

Чукча писател, а? Това идва от ЕС, чети! И е въведено още от Тиквун преди месеци, а сега влиза в сила просто!

Бахти пиявиците отвсякъде те доят, а парите потъват и се разпределят между обръчите от фирми или просто се крадат от дедесари. Това е най голямата галактическа простотия! В САЩ няма ДДС и няма крадци на ДДС :) А у нас е страхотен бознес и държавните терористи смучат от прстия народ :)

Това е само началото , сега едва започва истинския млеконадой тия комунисти и чалгари как са огладнели жална ви майка.

Това е от ЕС, а не от чалгаря. Прието е още от Тиквуций, а сега чак влиза в сила!

7 (СЕДЕМ) милиарда на година ?! МАлииии, рогът на изобилието дойде. А могат ли господата хрантутници в ЕУ парламента да споделят, колко ни струват те на година?! Жалкото е, че ще страдаме ние малките и бедните, защото пазара ни е свит и голяма част от стоките няма как да ги купим от ЕУ. На всичкото отгоре сега ще напечатат още вестници (€, а може и директно да натиснат клавиша "0" след еденицата и колкото дойде) и ще ни спретнат и една готина инфлация. Иначе тези 7 (СЕДЕМ) милиарда на година са невероятно голяма сума на фона на печатането на пари без покритие.А докато печатат пари, ограбват нормания човечец, който и без това едвам свързва двата края. Но иначе 7 (СЕДЕМ) милиарда на година са голям проблем. Държавата е институция за кражба в особено големи размери! ОПГ от банки чиновници и политици.

видяло се е ше минавме на крипто

Няма да помогне, минашваш на експертна оценка и пак гърч. Някой трябва да плати сметката за неразумното харчене.

На 30 кинта ДДС е 6 кисели млека На 22€ ДДС е 9 кисели млека Европеец - Кой ми кльопа 3-те кисели млека?

За некой бартер ги гласят Сигурно за фурми от Дубай

Когато дойдат комунистите на власт и изведнъж ЕС започва да ни притиска и да ни изнудва. Някой замисля ли се защо, едно служебно правителство изведнъж толкова се старае да изпълнява наредба, която трябва да бъде обект на дебати в парламента на парламентарната република и може да бъде отложено поне още половин година с претекста, че такова правителство няма оторизация и потенциал да се занимава с подобни въпроси. За къде се е забързал радев и началниците му от Кремъл !?? Това е същото като изнудването с личните карти с номерата на колите където се оказа че само ние сме си ги сменили. Мислете и не се доверявайте сляпо на червена пропаганда, манипулират ви !

У Вулгария на никой не му пука. Бойко се справил, Кацата не се справил. Ама процента не се е променил. Гласувайте, Тошо маймуната ше ви оправи.

Бойко не беше ли наредил да се опростят нещата и да не се редим по гишетата и не се редяхме......сега при татко Радев как е ????

78 заразени 12 починали? Коментар? Сводка? Статия? Какъв е процента смъртност тук? Какво е лечението?

3-та награда - цървули за Бай Пешо! 2-ра награда - ботуши за Бай Драган 1-ва награда - милион за Кире Харвардо + 6 заплати.... НЕКА ОДИ БОС КИРЕТО....

Важното е, че хазарта, заложните къщи, и проституцията не се облагат с данък. Бизниса ше си върви, да плащат данък мишките.

Цървули всичко поскъпна, инфлация, хаос.... Изчегръсаха и последния грош на народа!

още можде

От една страна рев за затворените Български заводи след 10 ноември 1989 и искаме доходи като в Германия, Италия и Франция от друга сега страшен рев, че за онлайн поръчките на стоки от Китай вече ще се плаща ДДС. Защо коректните Българските производители си плащат редовно ДДС, а Китайските стоки под 30лв от aliexpress и ebay досега не плащаха? Тази мярка е непопулярна за консуматорите, но е абсолютно разумна за икономиката на ЕС. Така малцината останали Български и Европейски производители ще се конкурентно способни на Китайските, защото всички ще плащат ДДС. Като се повишат печалбите и потреблението на стоки произведени в България, ще се повишат и доходите у нас. Единственият проблем е неработещото е-правителство и тромавия е-портал на агенция митници в България, заради които плащането на ДДС става супер сложно и ще отнема много време. Абсурдна бюрокрация, за която през годините няколко правителства изсипаха огромно количество държавни пари. Не ни е проблемът ДДС-то, а бюрокрацията.

Ако България не плща една камара пари на ЕС като членски внос, вноскла за стабилност на еврозомата и още една купчина отчисления, то няма да има нужда да се събират пари от ДДС за купуването на стори с ниска стойност от трети страни. Икономиката беше ликвидирана пак в името на този ЕС. Разпродваха се предприятия, закриваха се производства, ликвидираше се земеделие, затвориха се четири блока на АЕЦ Козлодуй, не се дострои АЕЦ Белене... Загуби за стотици милиарди левове и пропуснати ползи за още поне толкова. В същото време, стратегическите ресурси са в ръцете на чуждестранни компании, които практически не плащат данъци в България. Същото важи и за т.нар. чуждестранни инвеститори. И това положение с неплащането на данъци от големите компании важи за целия ЕС. Та, тези 7 млрд евро са капка у морето, прио положение, че ЕС губи над 1 трлн евро от това, че големите компании чрез разни финтове избягват да плащат данъци. Цялата работа е доене на обикновените хора, за да може еврочиновникът, който се е набутал като политически назначенец и е абсолютно безполезен при това е корумпиран да получава тлъста заплата като при това не спира да се гуши с далавери под формата на "подаръци", "дарения". "назначаване на роднини" из корпорациите и т.н.

Ако се запази досегашната практика на пощите ще имаме все повече ситуации от сорта на: за стока на цена 5 лева да платиш 1 лев ДДС + 12 лева такса за митническо представяне от страна на пощите.

Тоест - трябва да си поръчате Онлайн от БГ Търговци - нямате право да си поръчате от Алибаба и ви го доставят . Ще има Фирми Посредници които ще са между вас и Митници България - тоест - златния гьол на Границите ни .

Ай, О, Секс, Секс!