Ниска или висока заплата: от какво зависят доходите в Германия

В хотелиерството и ресторантьорството плащат зле, а най-високите доходи в Германия са в публичния сектор, индустрията и финансовото дело

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да бе, ей ся ще отида в Германия. В кол центровете в България плащат 4200 лева бруто заплата.

Нали трябва да има пари за кафявите доктори и програмисти от Азия и Африка, които не обичат да работят. Седиш на тъмно, щото зелените хипита са затворили централите. Кола не караш, щото бензина е 4 лева да има пари за зелени търтеи. Ако изкажеш недоволство идва новото зелено-червено гестапо да те бие

Има глад за учители в Германия. 4200 евро как ви се струва Тази статия цели да лобира за връщане в БГ,...... както и тази за заплащане на образованието

Германия умря след втория мандат на мама Меркел. в момента миксът от Шолцомат, АНАЛена и Линднер, който никога не взема комисионни от Русия ще ги довърши.

Струва ми се, че ти трябва приравняване и 2 години практика, преди да се правиш на отворен. Освен това само на запад учителите са на тарифен договор. На изток не е така, с изключение на Бранденбург.

Звучи ми като родоотстъпничество. В Германия беше добре преди Ковид и преди баба Меркел да покани арабите. Сегашна Германия не ми я хвали.

ТЪРСЯТ СЕ САМО РОБИ....АКО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ СИ ТРЪГНАТ ВСИЧКИ БАЛКАНЦИ,ГЕРМАНИЯ ПРИКЛЮЧВА.....ЩЕ СЕ УДАВЯТ В МИЗЕРИЯТА СИ.....

Личи , че е така , средна заплата в Германия 4000 евро в рассия 300 евро :))) И преди някой да се направи на оборотен за покупателната възможност , ток в Германия 15 us цента , в пРассия 7.3 us цента.

А ако си тръгнат рашкие девушки от бардаците им ще трябва да минат на ръкоделие ....

не виждам масово напускащи DE, а май тъкмо обратното ............. е, за да си добре трябва и нещо да си учил и да можеш

Половината от мъжете им вече са лакирани.....така че

Бруто 4000 Нето 2500 Квартира 1000 Разполагам доход 1500 Застраховки, осигуровки, неотложни ...... -------------- МИЗЕРИЯ

dw е засмуквала данни от робърт кох институт за "заразените". само така може да се стигне до гореупоменатите заплати

Ток в Германия под 30 евро цента няма. А цитираните заплати им махни еднин40 процента и получаваш нещото.

Бахти данъците... Май нещо си спал на течение. Спри да гледаш само фокс нюз.

Бах тия кол центрове, че то аз ще се върна в България тогава. :)

Ако източна Европа излезе от това подобие на съюз наречено ЕС, Германия умира.

как не умря преди източна европа да влезе?

И като се събуди пет рубли между бузките а тролче ?

Това е за хора с отлично ниво на немски. За английски плащат средно 2400 лева.

Елементарно е да се провери колко е тока в Германия , не сме 1967ма все пак. Споменах средна цена за страната а не в частност за Мюнхен примерно.

Шоколадите "поканени" от Меркел ще изправят Германия на крака, ама на нокти на краката де.

Стига сте лъгали хората, за тия митини телефонистки работни места, парите са много по-малко. Така става то, немците няма да си изнесат най-ниско квалифицираните телефонистки позиции в БГ ако ще дават заплати близки до тези в Германия.

Пламене, такава заплата за телефонист само можеш да я сънуваш. Или може би си си помислил, че ти си единствения минал през колцентровете в София? Ако имаш предвид висококвалифициран ИТ - той има телефон за връзка - не работи "в колцентър". Айде малко по-полекичка с изхвърляниците, а?

Българинът най-обича да поглежда в чуждото канче! Я журналята да вземат да коментират БЪЛГАРСКИТЕ заплати. И българските цени, също. Които вече догониха, че и надминават европейските.

Ела при мен.

Според проучването, зле платени са онези хора, които при пълна трудова заетост получават по-малко от 2284 евро брутна месечна заплата. Такава заплата в България вземат депутатите и някой IT ,а цените в България са по високи от на запад! В България за нископлатен се счита човек с 600 - 700 евро заплата,далече далече зад Германия...

За Айти, дата база, ми предложиха в СФ 8000лв бруто.. което е супер и ще се върна в БГ Март месец.... заплатите вече в Германи не са това което требва да са...

Преподавам руски в Германия и имам листа с чакащи да се запишат. До края на 2022 всичко ми е заето. Ще попитате защо? Защото един хирург в Германия вади 4000 евро на месец, но като му вземат 50% данък остава с 2000 евро. В момента има и данък бежанец, т.е. се лишава от 500 евро всеки месец и остава с 1500. Наемът му е 1200 евро и то за една стая, и му остават 300 евро. Като плати данък смет, телефон и кабелна, остава с 150 евро. С тези 150 евро трябва да се отплява, облича и храни. Затова в момента водещи хирурзи, инженери и програмисти учат руски и чакат за виза за да избягат от Германистан.

Ти в Германия да не миеш чинии. Аз съм прост иженер и под 7000€ не падам. И за 20000лв на месец не бих се върнал в Кочината. В София и за 30000лв не бих ес върнал.

Стига лъга! Един хирург в Германия започва да специализира на 7000€ на месец като завърши под 10000€ няма заплата. Хирург на няколко години стаж взима 15000€ на месец. Абати и троловете.

При 4000 на месец и китайски ще проговоря. Само дето никой от познатите ми не ги взима тия пари, без начение колко езика говорят перфектно.

Ице, от малък мразеше математиката, ама повече мразеше истината, а?

Статията е вярна. Живея в Германия почти 5 години. Голямата грешка при сметките на бългаите идва от смятането на заплатите бруто - нето. Немеца говори винаги за бруто, щото нетото е много различно според соц. положение. Има над 10% ергенски данък. Има и съществена разлика в данъците според това колко човека в домакинството работят.Като чуеш 3000, можеш да вземеш чисто и под 2000 и над 2500 Има и детски добавки, който са 200 евро на дете безусловно. При 3 и повече деца сумата скача. И още и още.Но при всички положения, бруто под 2000 не е заплата. И никой не би се хванал. Щото чисто ок. 1500, като сложиш наем, комунални услуги, застраховки на колата и ти остават няколко стотин евро, е не стигат за нищо.

Сигорно, ще бягат в Раша,защото там с 150 евра

Язе па живея в Германия от смяната на марката с евро. Ергенски данък - няма. Има класата на която си на ДОД. Спрямо колко човека са в домакинството - няма значение данъка. Има значение дали си 1 или повече от 1. От там на горе - няма такива неща. При 3000 няма как да вземеш над 2500. Само Здрвната ти е 360. А да си ХЕМ с кола и ХЕМ да ми живееш на 10 мин от работа - си е български манталитет. Никой не те кара да живееш в центъра - питай немските си колеги и ще разбереш, че плащат на половината на твоя наем и за това идват с колата, а не с градски транспорт. 10п0% повечето са на над 30км от работата. Застраховката на колата ГОДИШНО ти е около 400 и то ако си калпав шофьор, на месец ти е по 35 евро. НА времето съм живял с 900 - толкова беше заплатата на докторант - Апартамент 300 евро. После с 1200 когато дойде и жената и апартамент 400 евро. след това 2200 (пост-докторант и апартамент 600 евро). Сега ситуацията е много по-добре и при 1000 евро апартамент. Явно правиш нещо грешно за да ти остават няколко стотин и да не ти стигат за нищо. Аз не съм пропускал отпуска навън с жена, дете и куче.

Живея в Германия и заплатите въобще не са този мираж за който пишете. Данъците са високи. Аз няма да пиша суми, само ще кажа, че според една статия, която четох ако получаваш нето над 3 500 Е, си сред 10те % от богатите в Германия. В ютюб има поредица, кой колко печели в Германия по професии, ами въобще сумите не са главозамайващи. Влезте и вижте, ИТ консултат чисто беше на 2000 и малко Е. А и стига с тази комплексарщина, няма как всички да са инж. и лекари. Основно по-високите доходи в Германия се формират от работа на смени и нощен труд с добавките. Мини джоб или доход до 450, като втора работа без данъци. Куриер на пощите 14,50 бруто на час.

Така е, данъците в нормалните държави са високи - не като в БГ 10%... Но с труд, талант и малко късмет, топ 10-20% от населението в Германия се оправя доста добре. Да, отиват ти 50% от заплатата и бонуса, но пак ти остават много спрямо останалите в обществото. И си доволен от това, че 90% от хората са по-зле от теб, както трябва да е, ако работиш здраво и имаш талант. А не като в БГ - където и да се съдереш, ще живееш добре, но винаги ще има една камара мързеливи тарикати, които ще живеят като теб и по-0добре с доста крадене ...

Е, то като казвате, че е дошла и жената, е ясно, че за Вас няма как да има ергенски данък. Иначе има такъв. има и данък за църквата, който взимат от заплатата.

Ти от добрите 10% ли си?